Mít druhé dítě, když na něj budu sama?

maruzi
21. pro 2015

Ahoj.
Uvazuju o druhem diteti, ale uz ted vim, ze na neho budu sama. Respektive na obe deti. Nechce se mi popisovat rodinnou situaci, ani to neni podstatne. Otazka je, sly byste do druheho ditete, kdybyste vedely, ze budete samy?
Mam celkem slusnou praci, docela jistou, ve statnim sektoru, cisty prijem cca 20tisic. Nizka hypo, 2tisice mesicne. Mensi rezervu na uctu taky mam. S alimenty ci nejakym prispevkem od otce deti nepocitam.
Budu rada, kdyz mi napisete svuj nazor. Jde mi hlavne o to, zda se to da zvladnout financne, kdyz jsou deti vetsi.

dzogobela
21. pro 2015

No,ale ten prijem 20 tisic asi nebudes mit,kdyz budes s ditetem doma ne? Uprimne,ja bych do toho nesla... A kde bydlis? Mam kolegyni,ktera ma cca 30 tisic cisteho, 3 deti a mam problem z toho v Praze vyzit. Je teda pravda,ze plati najem asi 10 tisic,ale zase dostava nejake alimenty.

sarivojvodova
21. pro 2015

@maruzi Ahoj, já ti řeknu názor s druhé strany, tedy dítěte. 🙂 Naše mamka taky nás byla sama a zvládla to úžasně my se segrou odmaturovalli a brácha se s ní odstěhoval a jejím přítelem, kterého časem potkala do Německa a taky vše zvládli, pak k síti udělali další dvě mimca.. 🙂 Ale... Máma neměla na výběr a musela to zvládnout a můžu ti říct jedno, táta nám chyběl a chybí i teď, to dětství bez otce stalo a stojí i teď v dospělosti za hov.. Kdybych měla na výběr jako teď ty a chtěl la ho bez druhé strany, přijde mi to sobecké. Byli jsme šťastný, ale táta nám chyběl a dětem jsme zaviděli a se segrou v noci někdy tajně brečeli... Jen už názor. Vždy se ptej toho kdo to zažil jako dítě mít jen mámu. Zvládneš to určitě. :-* Jen říkám, že jsme byli smutní.

svobodpetika
21. pro 2015

ono peníze budeš mít když budeš chodit do práce 🙂 jenže na mateřské a rodičovské sama ☹ a co si budeme povídat já si taky myslela jak se budu brzo vracet do práce ale už to tak růžově nevidím, všichni jak budou hlídat a najednou nic ☹ kdo ti bude hlídat? kdo pomůže ?

xisett
21. pro 2015

Já bych si žádné dítě neporizovala sama, natož to druhé... jsou dny kdy sem psychicky tak v háji, že jsem ráda, že od malé na chvíli vypadnu...mě se sice stýská ale vím, že do lepších rukou než jejího táty jsem jí předat nemohla.

blahova_andrea
21. pro 2015

@dzogobela v praze platí nájem jen deset? tak to se má ještě dobře 😅

blahova_andrea
21. pro 2015

já tedy vůbec nechápu, proč uvažuješ o tom pořizovat si s někým dítě, když už teď víš, že na něj budeš sama a že navíc ti otec na ně ani nic nedá 😨 já pochopím, když žena otěhotní, muž zemře a ona pak zvažuje, zda si dítě nechat či ne, zda to zvládne. to si ho většina nechá. ale to asi nebude tvůj případ, aspoň to tak nevyznělo. já bych tedy druhé nechtěla. já vím, že většině lidí sen o spokojené kompletní rodince nevyjde, ale aspoň se o něj pokusí. když to nevyjde, tak už ty děti jsou a postarat se prostě musí. ale nemyslím si, že jít do toho takto plánovaně je fér k tomu dítěti, vlastně ani k tobě!

blahova_andrea
21. pro 2015

@svobodpetika přesně tak, u pupíku mívá spousta lidí řečí a řečí, jak pomohou a pak když jsou potřeba, tak najednou nikdo nemá odvahu, čas, prostor...člověk musí počítat, že na to bude více méně sám i když je ta rodina vlastně kompletní 😅

maruzi
autor
21. pro 2015

@dzogobela
@svobodpetika ja nejakou rezervu na uctu mam. Navic muzu castecne pracovat z domu, to i delam ted. Takze jsem s prijmem porad na stejno. Navic mam podporu u nasich,mamka jde do duchodu a tesi se na hlidani.
@sarivojvodova nad tim jsem taky premyslela. My vyrustaly taky bez otce, asi od mych deviti let. Ja byla i rada a zastavam nazor, lepsi zadny otec nez spatny..

maruzi
autor
21. pro 2015

@blahova_andrea otazka znela trochu jinak. Na to jestli je neco fer nebo ne, se neptam. A neni fer soudit, kdyz neznas okolnosti.

paladinka
21. pro 2015

Taky jsem nad tím přemýšlela. Pro mě je zase důležité, že dítě nebude samo. Že bude mít sourozence. To je kolikrát víc než mít otce - nebo ne? @sarivojvodova - radši bys sestru nebo otce? Jako jsou to blbý otázky, ale největší dar, které můžete svému dítěti dát, je sourozenec. A pro mě to znamená hlavně pravého sourozence - stejný otec i matka. Já bych do toho šla, ale mám velkou fin. rezervu a rodiče, co by mi v nouzi pomohli, umím se postarat o sebe i o dům, takže já chlapa nepotřebuju.....ale vím, že moje dcera ho potřebuje, ale určitě bychom dokázali být šťastný i bez něj.

babbota
21. pro 2015

Záleží i na věku. Pokud jsi mladá, tak můžeš počkat až potkáš partnera, který bude stát o rodinu a sn ním si pořídit druhé dítě...Chápu, že touha po dítěti je veliká...Nejde jen o peníze, ale i o tu psychickou pohodu, aby jsi pak nebyla uhoněná, vyčerpaná matka...Přeji ti, aby tvé rozhodnutí bylo co nejlepší...ale dívám se, že dcera je ještě malinká...nemohou za to trochu i rozházené hormony? 🙂

ilonkaseda
21. pro 2015

@maruzi a objasníš nám,jak víš že na ty děti budeš sama? To to druhé přesto partner taky chce nebo si to nějak zařídíš??

blahova_andrea
21. pro 2015

@maruzi já tě nesoudím. píšu, že tě nechápu a na otázku jsem ti odpověděla...NE!

paladinka
21. pro 2015

Ale je fakt, že kdybych měla 3 měsíční miminko, tak by mě to ani nenapadlo....zůstat sama na tak malé děti je psycho.

maruzi
autor
21. pro 2015

@paladinka presne takto jsem nad tim premyslela. Nejdriv me nenapadlo myslet na druhe dite. Ale kdyz se mala narodila a ja vidim, jak je to hezke a rikam si, ze nechci, aby byla sama. Jen si nejsem jista, zda financne zvladnu naroky vetsich deti. Ted kdyz je mala malicka, tak to jde v pohode.
@babbota prave ze nejsem mlada a nemam cas cekat. Jinak bych urcite pockala.

ivatko0406
21. pro 2015

Prave ze kdyz nezname ty okolnosti a tvou situaci, tak se k tomu tezko muzeme vyjadrit. Z techto kusych informaci za me take ne, nesla bych do toho. Kdybychom znaly vsechny okolnosti, treba bychom odpovidaly jinak. At tak ci tak, je to stejne jen na tobe. Ty sama nejlip vis, jak se veci maji a co te k takove uvaze mit druhe dite sama vubec vede. Kazdopadne drzim palce a preju spravne rozhodnuti!

paladinka
21. pro 2015

@maruzi S tím věkem je to na houby ☹

ducik
21. pro 2015

@maruzi nebo jestli ná první tři měsíce, tak radši počkej, at bude péče o mí náročnější, abys mohla líp posoudit. Ona ta ležící miminka jsou někdy zcela nenáročná... batolata většinou mají několikrát větší nároky.

alen_ka
21. pro 2015

@maruzi já bych do toho nešla, teď sice nějaký příjem máš, ale pak budeš mít jenom rodičovskou, takže pokud by ses nemohla hned po mateřské vrátit do práce, byli byste na tom finančně dost blbě (i když nevím, jakou máš tu rezervu), samozřejmě existují sociální dávky, ale nepořizovala bych si sama dítě (ani první natož druhé), pokud bych předem věděla, že budu muset žádat o dávky

bobisek90
21. pro 2015

asi tak. mam 10mes.dcerku a domaa to nebylo nijak ruzove. myslela jsem, ze zustanu radej s malou sama. jenze, ac jsme to neplanovali, otehotnela jsem, a nejdriv jsemm nevedela co delat. Chlap se ale najednou srovnal, a zatim je vse zase vporadku. snad to tak i zůstane, protoze vim, ze sama se 2 detmi...to by byl radny zahul. Dobre tedy zvaz...

maruzi
autor
21. pro 2015

@ilonkaseda taky chce. Ale on proste neni chlap pro zivot. Neni absolutne schopny prijmout nazor nekoho jineho. Prikazuje i mne, jake mam nosit boty atd. Vubec nebere, ze mam jiny styl a jsem zvykla na neco jineho (drobnost, ale takhle to je se vsim). S detma nema zkusenosti zadne a jeho nazory na vychovu jsou uplne mimo. V zivote nevidel dite zblizka a poucuje mne, pedagoga s 15letou praxi. Malou ma rad, ale akorat se hadame. O vsem, co ma mala jist, jake ma mit hracky..pritom o tom vi kulovy.
Je jedinacek, rozmazleny a neustupny. I proto chci sourozence pro malou.
Myslela jsem, ze to pujde..ale vidim, ze ne.
Ale nemam cas cekat na jineho partnera, poznavat ho, roky bezi..
Zaroven si myslim, ze mu bude vyhovovat zit sam a videt deti jen obcas. Je proste zvykly na urcity svuj stereotyp a ani kvuli male ho nehodla menit.

maruzi
autor
21. pro 2015

@ivatko0406 diky..ony ty okolnosti nejsou az tak dulezite. Jde mi hlavne o to, jestli to dam financne az budou obe deti vetsi. Ale moc diky za nazor.

maruzi
autor
21. pro 2015

@alen_ka beru materskou a pak mi normalne rodicak. O jine davky zadat nehodlam. Myslim si, ze jsem docela sobestacna a nejsem narocna. Financne zavisla na partnerovi nejsem ani ted.
@dzogobela zapomnela jsem dodat, bydlim na vesnici na Morave.

heduska82
21. pro 2015

@maruzi jestli to chapu dobre...mas partnera, se kterym si vubec nerozumite a asi se chces rozejit. Mas 3 mesicni miminko, takze zkusenosti kolem deti zadne(mysleno vyvoj, nemoci...) jen v praci, coz taky neni malo, ale preci jen zabouchnes dvere a vic se te netyka. A v zaplave hormonu chces jeste jedno dite, aby proste byli sourozenci.... ja bych z vlastni zkusenosti do toho nesla. U mladsiho jsem si prosla zdravotnimi komplikacemi, stalo to silene penize, cas, nervy, do toho vztekly bracha v obdobi vzdoru....a teda neumim si ani v nejhorsim snu predstavit, ze bych se vtom placala sama a to neresim zdaleka jen tu financni stranku. Nevis, co za osobnost se ti narodi a my teda mame dva tvrdohlavce, potrebuji strasne moc pozornosti a jeden clovek to nema sanci sam ustat...a teda jeste do toho pracovat...to uz vubec nevim, kdy....spat chodi kokem devate, vstavaji kolem seste a v noci stejne lezou k nam do loznice a budi nas.

maruzi
autor
21. pro 2015

@ducik jojo, mala je fakt nenarocna. Je hodna. Jasne, ze to bude pak narocnejsi. Ale urcite neotehotnim hned. My se segrou jsme o rok a pul a bylo super mit partacku. Tak bych to nejak chtela, do tech dvou let.

blahova_andrea
21. pro 2015

@maruzi a uvědomuješ si, že ale děti budou mít i hodně z něho? 😅 chápu, že s takovým člověkem tedy nechceš žít, ale že chceš, aby tvé dítě nebylo pak jednou samo a mělo sourozence. ale nechápu, proč by tedy tatínek nemohl udělat aspoň tolik, že když už bude mít své pohodlíčko a žít si po svém a děti vídat jen, když se mu bude občas chtít, tak proč by ti sakra nemohl s dětmi pomáhat aspoň finančně?! další věc je...dovedeš si představit, že takovému člověku svěříš děti pak na víkend, týden, měsíc prázdnin? 😅 ono to není fakt jen o těch penězích. my s partnerem fungujeme normálně, ale představa, že by měl děti sám delší dobu bez mého "dozoru" se mi taky moc nelíbí, holt ty rozdíly na stravu, hry, oblečení...to je asi všude 😉 ty budeš děti pracně vychovávat a tatínek si je pak na týden vezme a ty je budeš měsíc srovnávat do normálu. ale tak nebudeš první ani poslední, co řeší takové problémy 😉
já toho nechápu fakt hodně...😅 proč si žena udělá dítě s mužem, který ji nedá vlastní prostor ani na výběr bot? ☹ jak dlouho jste byli před miminkem spolu? Promiň, že jsem upřímná, ale takto to na mě celé působí jako by jsi tedy cítila, že ti ujíždí vlak a tak jsi to zkusila "s prvním, co šel okolo" a ono to teď nevyšlo, ale ty se dál zuby nehty chceš tedy držet původního plánu dvou dětí rychle po sobě, ač víš, že s tatínkem jsi šlápla vedle. Třeba to tak není. To víš fakt jen ty. Napsala jsem jen můj první dojem z pár řádků, tak to neber nijak nehezky osobně 😎

alen_ka
21. pro 2015

@maruzi a myslíš že to zvládneš z rodičáku? osobně si to teda vůbec nedovedu představit, jinak podobné zkušenosti nemám, ale většina lidí se shodne na tom, že s rostoucím věkem jsou děti finančně čím dál náročnější, moje spolužačka žila sama s matkou, která se živila jako učitelka (otec umřel, když byla dítě), byla to taková ta šedá myška, co chodila pouze v obnošeném oblečení a nemohla se zúčasnit žádných školních zájezdů a jiných podobných akcí, protože na to nebyly peníze
rozmazlená nebyla ani trochu, nebylo ji jak rozmazlovat, to není o tom, jestli člověk má nebo nemá sourozence, ale o tom, jak ho rodiče vychovají, pokud člověk udělá všechno, co si děti přikážou, tak může mít doma i tři "jedináčky"

kacenka1111
21. pro 2015

@maruzi tohle jsem si presne rozhodovala take...sice nakonec s manzelem ok, snad lepsi to nebylo, vsechno se urovnalo, ale.... K otazce: sla jsem do toho...protoze jsem chtela sourozence pro veve, taky hlavne pro to, ze neuznavam vice deti s vice tatinky... Proste musela mit praveho sourozence.... Rozhodne bych do toho sla...je to teda nekdy fakt na budku, ale jako pedagog to zvladnete...ja nemam tolij zkusenosti a nakonec jsme si poridili vetsi stene🙂 zvladam lepe vsechny sama nez s manzelem, je to chaotik, se mnou to slape🙂 drzim pesti🙂

jarkakr
21. pro 2015

@maruzi Mít sourozence je dar - já mám čtyři a nikdy bych je nevyměnila. Finanční otázka je pro mě až podřadná - pokud budou mít co jíst a nebude jim zima, nepotřebují toho už moc. Když nebudou mít nejnovější počítač, přežijí to. Jen deset hraček místo dvaceti? Vždyť si mají s kým hrát. Ale je to individuální a nejspíš neznáte přesnou povahu ani vašeho děťátka, natož kouzlit tady s tím, jaké bude druhé...

kacenka1111
21. pro 2015

@blahova_andrea do toho ti snad nic neni, ne? Jses jen mrte zvedava, tak at nejses moc stara...taky bys mela vedet, ze neni slusne soudit druhe...abys nemela nejvic nakadino pred prahem ty....takovy mam nejradsi...