Manžel si neváží toho, co vše dělám pro rodinu. Jak z toho ven?

23. kvě 2024

Milé dámy,
asi tady je diskusí na podobné téma bambilion, ale přidám další, abych se vypsala. S manželem jsme dlouho, v manželství 8 let, máme dva kluky 7 a 5 let. A teď to hlavní - mám dojem, že celá rodina a vše, co se v ní děje, visí jen na mě, prakticky vše zařizuju a řeším já. Od nákupů, přes domácí práce, věci související se školou, jezdím s oběma dětmi na logopedii každý týden, zajišťuju kroužky, každé ráno chystám snídani a oblečení, pracuju na fulltime (ale s flexibilní pracovní dobou, takže hodně věcí doháním po večerech), mám v merku narozeniny všech členů rodiny a známých, zařizuju dárky na všechny oslavy, Vánoce, řeším příměšťáky... prostě vše. A pořád je to málo a neustále slyším výtky, jak je doma bordel (ano je, fakt nestíhám každý den uklízet), jak není poskládané prádlo, jak mám binec v pracovně, jak dělám vše špatně a nedostatečně... když řeknu, že v té domácnosti nežiju sama, tak je mi odpovědí "Ale já ten binec nedělám...". pro mě je to červený hadr, chytnu amok a je konec s jakoukoliv rozumnou debatou. Na manželovu obranu jedu věc zařizuje - každý den jedno z dětí vodí buď do školky nebo školy, podle toho, jestli já dělám na HO, nebo jdu do práce. ALE... Jeden týden jsem převážně pracovala z domu, ve čtvrtek už byl rozmrzelý, že školu má na starosti celý týden on (je to časově náročnější) a prohlásil něco v tom smyslu, že by bylo fajn, kdybych si uvědomila, kolik mně tímto šetří času.. to se vám pak chce brečet. Já snesu hodně, ale jsem na pokraji sil. Říkám mu, že už nemůžu, ale on naprosto nechápe.. A případně mi řekne, že bych měla ubrat v práci. Jenže já tu práci potřebuju, nevím proč bych měla něco já ubírat, zvláště když vydělávám víc než on a nevydělávám špatně. Prostě by bylo super, kdyby někdy aspoň vyndal a naskládal myčku.. Případně řekne díky a nějak ocení, co vše dělám. A když někdy výjimečně "uklidí" kuchyň (rozumějte naskládá nádobí nahromadu a utře stůl), tak o tom poslouchám ještě další tři dny, jak ON UKLIDIL. Jak z toho ven? Potřebuju účinnou funkční radu. A nechci slyšet rady typu "rozvod". Spíš něco praktického. Jo a manžel vykazuje jisté znaky psychopatství, je trošku magor v některých věcech, neplatí na něj věci, které by platily na běžné chlapy.. Omlouvám se za slohovku, ale zrovna dnes jsou ty emoce velmi, velmi divoké...

barmil
23. kvě 2024

Pokud vydělávas dobře a víc než on, zaplať si paní na pomoc. Úklid, odvedeni/vyzvednutí děti. A zkusil by něco říct. Prostě potřebuješ pomoc, on nechce pomáhat, tak sis to zařídila.

autor
23. kvě 2024

@barmil Nad tím uvažuju dýl, ale jsou dvě věci, které hodně zvažuju - pracuju hodně z domu, mám strach, aby se ta výpomoc nedostala k nějakým citilivým informacím, a za druhé mám v hlavě pořád tu myšlenku, že kdyby mi někdy s něčím pomohl, tak to není třeba a např. ty 3 000/měsíc, které bych ušetřila, bysme mohli využít lépe a celá rodina. No ale asi toto bude první nějaký krok a změna. A samozřejmě je blbé to, že to vidí i ty děcka.. prostě tatínek přijde z práce, rozvalí se na gauči/posteli a konec.. myslíte, že ty děcka mají tendenci něco dělat nebo mi nějak pomoct? Už teď lituju ty své snachy.. :/

autor
23. kvě 2024

@barmil jo a když jsem téma "paní na úklid" nadhodila před ním, tak jako nechápal a jeho odpověď byla, že kdybych uklízela průběžně, tak tyto problémy vůbec nemusím řešit.. jak to hodím sem na ten digitální papír, tak to zní úplně hrozně.. dneska jsem už ve slabé chvilce prohlásila, že jsem musela být v minulých životech strašná mrcha, když mi osud přivál do života zrovna jeho.. no máme solidní krizičku :(

moudivlacek
23. kvě 2024

a on by průběžně nemohl uklízet??? když je to taková pohodička a ještě by stihl hokej ;)

klokanka31
23. kvě 2024

Hezky zapojit chlapa ať chce nebo nechce, a doporučuju zapojovat i kluky. Už jsou dost velký na to, aby s něčím pomáhali.

autor
23. kvě 2024

@moudivlacek on přece ten binec nedělá... jako ty jeho argumenty jsou tak moc mimo a iracionální, že já vlastně ani nevím, co bych na takovou blbost měla rozumně odpovědět.

exbordelar
23. kvě 2024

No ja bych mu rekla, ze je debil a at mi uz laskave nerika takovy hrozny sracky. Vidim tez rude a dovedu si predstavit, jak te to musi vytacet.
Ja myslim, ze problem je ten, ze se trochu sebepodcenujes. Litas jak krecek v kolecku a stejne neni nikdy hotovo. Tvuj muz to podvedome vidi a rejpe do tvych slabych mist. Jak z toho ven? Ja bych si sla pokecat s psychologem, abyste spolu rozklicovali, proc se porad tak honis a proc pro sebe nejsi porad dost dobra. Ty tu nespokojenost sama se sebou nevedome vyzarujes a tve okoli (zjm. partner) ti to podvedome zrcadli.
Az si doopravdy uvedomis, ze jsi naprosto skvela, ze tohle vsechno zvladas, tak pak si to uvedomi i manzel. Rada doporucim osobu, ktera pomohla mne 🙂

autor
23. kvě 2024

@klokanka31 ale jak ho donutím??? jako já jsem už ve stavu, kdy jim přeju, aby se mě něco stalo a zůstala jsem někde ležet a musel by skákat on (a to si nechci nic zlého přivolávat..)

verunnaj
23. kvě 2024

Když on binec nedělá tak mu to ukaž 🙂 neper jeho prádlo, nádobí po něm nech na lince atd 🙂

klokanka31
23. kvě 2024

To si určitě nic nepřivolávej, taky by se mohlo stát že se odděláš s nervama. Já bych se s ním chytla jako čert, připomenout mu jaký vzor dělá pro syny, a pokud teda není schopný ti pomáhat, tak že se z tebe stane žena v domácnosti, a on ať vás pěkně všechny živí. Nemůžeš donekonečna zvládat vše doma plus práci.

autor
23. kvě 2024

@verunnaj s tím nádobím jsem to už X krát zkoušela, ale pátý den jsem to už nevydržela a uklidila.. to praní jsem taky zavedla. Hodil si do pračky svou hromádku, pak si to pověsil. Že by ale do pračky hodil třeba prádlo kluků, to ho nenapadlo. Pak si pověsil těch svých pár triček, nechal je uschnout, poskládal, dal do skříně a opět měl pusu plnou keců, že to nic přece není.. ale nechápe, že prát prádlo jednoho dospěláka anebo 4 lidí, je celkem rozdíl

klokanka31
23. kvě 2024

Teda ty máš sobeckýho vola, promiň 😖

autor
23. kvě 2024

@klokanka31 vím.. ale už jsme spolu 18 let, nepamatuju si, že by byl dřív takový debil.. to bych si ho asi nevzala. Nebo těžko říct, možná to jen v tom životě bez dětí, nebo během MD nešlo tak na plno vidět. Jako i dřív měl nějaké úlety, ale na stranu druhou nikdo není dokonalý. Já jsem taky občas na zabití.. ale pořád to nevidím jako důvod na to jít od sebe, jako tatínek funguje skvěle, když už nedělá nic doma, tak se o něco víc než já věnuje dětem.

maja050812
23. kvě 2024

Pokud vydělávas víc a muzes si dovolit paní na výpomoc tak proč ne? Když bude mit manžel chytré řeči typu ze od toho tam jsi ty tak bych mu řekla “ a ty to snad platis?” A hotovo. Naschvály typu nechat jeho nádobí nebo pradlo to bych asi neudělala to by jste se nikam nedostali. U nás doma fungujeme oba vše je o domluvě možná bych se ani nehadala ale spíše bych byla rázná a říkala věci jasne a stručně. Jinak fungujeme spolecne od doby kdy jsem jeden rok před Vánoci byla na vše sama a vůbec jsem nic nestíhala a manžel si ležel na pohovce a Koukal na TV takže jsem si taky sedla dala nohy nahoru a večer jsem vybuchla když přišel a zeptal se co bude na večeři takže jsem řekla ze mám stávku sepsala jsem mu ukoly co má udělat včetně jidla a hned obrat o 180 stupnu a od te doby jsme na vše spolecne.

miryp
23. kvě 2024

Z toho jsem manžela vyléčila tím, že jsem mu párkrát sebrala full service - přestala jsem mu vařit, prát, žehlit, jeho nádobí jsem nechala kupit tam, kde ho nechal a naučil se fungovat. Dnes nemá problém uklidit, vyprat, vyžehlit, jen nevaří, protože to neumí.
Pokud ani toto tvého manžela nenakoplo, tak si prostě zajisti paní na úklid a pokud jen pípne, vmeť mu do tváře, že když je ochotný chodit pouze do práce a doma nehne ani malíčkem, tak prostě bude platit paní na úklid, protože ty nejsi robot a už nemůžeš zvládat vše sama.
A nebála bych se do péče o domácnost zapojit i děti, samozřejmě přiměřeně věku. V tomto věku jsem děti žádala o pomoc u činností, které je bavily - syn rád vysával, dceři nevadilo utírání prachu a skládání myčky, oba rádi pomáhali v kuchyni, takže se mnou pekli...

eviicka
23. kvě 2024

No vůl to je, ale jak z toho ven? Co se snažit maximálně zapojit kluky (I když sama mám dva kluky 7 a 4 a vím, že jakékoliv výchovné zapojení stojí kupu mé energie...)?
Jak fungovala jeho rodina?
Chápu, že ty jeho kecy jdou jak rudý hadr. Možná má fakt pravdu @exbordelar a řešení by mohlo být jít na to přes sebe, mít se víc ráda, zvednout si sebevědomí?

zmrzlinka
23. kvě 2024

Začni nějakým wellness víkendem s kámoškou a kluky nech doma samotné ať si poradí.
Jestli máš hezky příjem ,tak zkus paní na úklid.Treba aspoň na " velký " úklid typu okna atd.
Jinak řadu asi nemám.Mam něco trochu podobného doma.Asi ma trochu míň keců.Ale já mít hezky příjem ,tak už asi spolu nejsme....ale zase děti se v něm vidí a visí na něm....

anetka1701
23. kvě 2024

Paní na úklid. A dovoz jídla. Panebože, vydělávat víc než chlap a honit se? To bych se na to z vysoka... Vydelavas peníze, tak si je taky užij... Takhle tě akorát děti uvidí utahanou a s hadrem v ruce, s paní na úklid na ně budeš mít čas a energii...

trdelnik234
23. kvě 2024

@anetka1701
Mas uplnu pravdu.
To ja tiez...
Nie som blba,aby som doma vsetko robila sama,nie?!
Hlavne ked tiez robim na full Time a nosim.prachy.
No ten by videl pri mne. Len sa obavam sa,ze by ho niesli nohami napred....🤣.
To by nabehla upratovacka aspon 2x tyzdenne, slecna po skole k detom,ked som v office a ja by som si vyhradila minimalne dva volne vecery tyzdni pre seba...

moudivlacek
23. kvě 2024

neoblíká se, nemyje se, jí snad ze země rukama? "bince" za sebou každý nechává během dne víc než dost

veronicka89
23. kvě 2024

Dostal by lístek všech věcí co jsou treba udělat ocislovane podle náročnosti😀 sectu body a děleno 2 ...vyjde číslo...

Dostal by papír a at si vybere činnosti co bude doma dělat on za treba 20 bodů a ty taky 20 bodů😀 ...

Jinak neperu jeho trenky nevarim pro něho jidlo , já je nenosím, já to nejím...

Smrad jeden 😅

trdelnik234
23. kvě 2024

@veronicka89
To si napisala velmi pekne 👏

dyechampion
23. kvě 2024

Absolutne nejvic pomuze na tyden s kamoskama vypadnout na dovcu. Jo to se panecku pak budou dit veci.

veronicka89
23. kvě 2024

@dyechampion jako možná pro tohodle co nedělá doma vubec nic asi ok...ale můj chlap co dělá dost , tak třeba když je několik dní co skoro vše dela on ...tak se jako strasne vybičuje k takovému výkonu😀 jakoze abych videla jak to všechno nadstandardně zvládá😀 aledlouhidobe by moje tempo nezvládl, byť ty dny ma faktvse lepší než já😀 ..

suzanna123
23. kvě 2024

Sepsala bych mu do jednoho sloupce, co děláš ty a do druhého, co dělá on a při dalších jeho kecech bych mu to odprezentovala. S tím, ať si kouká část úkolů přebrat, nebo zaplatit někomu, kdo to bude dělat za něj - není důvod, proč bys to měla platit ty. Sama cítíš, že jsi v právu, nečekej, až ti to on odsouhlasí a prostě to na něj vybal a stůj si za svým.

adelisss
23. kvě 2024

Když máš plný úvazek, proč bys všem doma měla ještě k tomu dělat služku? Je to někdy těžké změnit zajeté návyky. Taky bych nejradši z takové domácnosti vypadla na pár dnů. Můj chlap uklízí velmi výjimečně a musel uznat, že když nejsem doma, je to fakt vidět. K tomuto krásně sedí citát: "Domácí práce jsou přesně ty činnosti, které nikdo neocení do té doby, než je někdo přestane dělat." Nebo tak nějak to bylo :D A samozřejmě i děcka zapojovat... Ne jen manžela.
U nás se ty návyky mění fakt pomalu. Třeba chlap si chystá svačinu. Tak jdu kolem a řeknu: "A vypadala ta linka předtím jako teď?" Tím myslím drobky a obaly od šunky třeba. A příště zase znova. Někdy jak s malým děckem... Ale nějaké pokroky jsou :D

dyechampion
23. kvě 2024

@veronicka89 to znam😆😆a ten muj chce pochvalit ze MI vylozil mycku💩✨

palja
24. kvě 2024

Já bych mu řekla, ať se zapojí taky, je to i jeho domácnost jeho děti. Klidně bych mu to říkala každý den. Já jsem teda ještě na rodičovské, ale chlap dost pomáhá. Jasně, někdy když uklidí, tak chce pochválit. Když je doma bordel, no tak je. Nikdo z nás to neřeší, prostě se uklidí další dny. Taky jezdíme s dcerou do logo stacionáře a zabere to několik hodin přes den. Když je chlap doma, tak si nechává mladší dceru. Snažím se holky zapojovat taky. Ta starší vždy vysaje a mladší zatím jen doplňuje toaleťak. Máme holky 6 a 2,5 roku.
Jinak bych zvážila paní na úklid,kdyz se nechce zapojit a bordel mu vadí.

martulka88
24. kvě 2024

To opravdu nebylo vidět dřív? Chtělo by si zo sednout, promluvit a nastavit nová pravidla pro všechny. A do úklidu zapojit kluky. Uklízet hračky mohou sami a hrubé nečistoty v pokoji také. A manžel by mohl převzít vysávání zbytku bytu/domu a třeba vyklizení myčky. Nebo pak uklizečka.
My s manželem měli tak, že jsem v těhu (měla jsem obě riziková), doma dělala skoro vše sama. Ale od počátku on je ten, co převléká postele a vysává pod gaučem, za pračkou apod. Co se narodil druhý syn (o prvního jsme přišli), tak jsme si nastavili "pravidla", jelikož se mi rozjel relaps a já byla ráda, že se zvládnu alespoň najíst. Když je doma, on vykoupe, nakrmí, dá syna spát a poklidí. Já mezitím napustím vanu, připravím ložnici a jdu do kuchyně vysterilizovat, dělat večeři a poklidit nádobí ze dne. Ze soboty na nedělu spí se synem on a i vstává, abych se vyspala. Občas uvaří. Někdy i vypere nebo pověsí/sundá prádlo. My nejsme sobě otroci, my jsme manželé a rodina. A tohle spojení mi u vás chybí. Zkus říct, že to prostě nezvládáš a chceš pomoct. Pokud by měl kecy, tak bych klidně navrhla, ok teď měsíc děláš vše místo mě a vyzkoušej si to.

adelisss
24. kvě 2024

Jinak taky jsem si prostě naběhla, protože bez dětí jsem většinu domácích prací dělala sama (můj muž akorát občas vaření a nakupování). Potom mateřská a rodičovská zase skoro všechno sama, protože jsem prostě byla doma a děti a domácnost jsem brala jako svou práci. Ale až jsem se vrátila do práce, už jsem potřebovala, abych doma nefungovala jenom já. Tak to byl a někdy pořád je boj, protože holt zvyk je železná košile.