Manžel manipulátor, vyhrožuje sebevraždou. Jak z toho ven?

17. lis 2022

Ahoj holky,
Chtela bych se vypsat, znat vas nazor, radu.... S manzelem jsme spolu kolem 10ti let, mame male dite. Bohuzel, k me smule, je to celkem manipulator. Vse funguje dobre pouze do doby, nez se spusti nejaka hadka. V tu chvili je nepricetny, vyvraci co vcera rekl, mele absolutni nesmysly jak se mu hodi, vse prevraci, zvelicuje... Treba ze on byl kvuli nam jeden den doma a ja sla s malou na navstevu k babicce a podava to stylem ze jsem mu ji vzala a unesla. Pritom predtim nemel nic proti abychom tam sly. No sileny. Nehadame se casto, ale kdyz, stoji to za to. Jenze to graduje. Poslednich par mesicu uz rika ze nechce zit, ze nema pro co, pro koho. Ze ja s malou vse zvladnu sama, ze se neciti byt potrebny. Jako uz toho mam plne zuby a navrhuji rozvod, ze bude obema lip. Na to nepristoupi, protoze vi, ze o dceru takhle prijde a to by byla jeho smrt. Doslovne vyhrozuje sebevrazdou a jeste tvrdi ze ho nicim ja, ze za vse muzu ja. Hazi odpovednost za svuj zivot na me a me se to nelibi. Navrhuji mu manzelskou poradnu nebo psychologa, nechce.... Prosimvas jak z tohodle ven?

biciklissie
17. lis 2022

Jako můžu na to napsat jen svůj názor. Odpovědnost za život druhého nemáme, zvlášť, když nechce pomoct. Co chceš ty? Chceš s ním být a tohle snášet? Jestli ano, to asi není co řešit, on nic měnit zřejmě nechce. Jestli ne, tak prostě rozchod, rozvod, odchod. Jestli to udělá, je to jeho volba. Zni to tvrdě, ale i na tuhle variantu musíš být připravená. Ale těžko můžeš zůstávat ve vztahu jen z obavy, aby si něco neudělal.

1772
17. lis 2022

Možná nejde o manipulátora, ale o psychicky nemocného člověka. Ani jedna moznost nemá jednoduchá řešení.

mandala
17. lis 2022

I mě to zavání nemocnou psychikou. Je možné, že za to ani nemůže. Psycholog, nebo aspoň manželská poradna je dobré řešení. ”

klokanka31
17. lis 2022

Jestli chceš, napiš mi SZ. Jinak myslím že to chce buď pro manžela psychologa, nebo rozvod. Myslím že tyhle lidi co vyhrožují tak to neudělají, jen chtějí poslouchat lítost nad nimi.

autor
17. lis 2022

@1772 @mandala a napada vas jaka nemoc by to mohla byt? I me je to nekdy divne ale nedokazu to rozklicovat. On ma pocit ze problem nema, ze ho maji vsichni okolo no...

autor
17. lis 2022

@klokanka31 nevim on ma nekdy takovy stavy ze mu to uz zacinam bohuzel verit, ze to fakt udela a bojim se. Nechci s nim byt a rozvod mi prijde rozumny ale to prece neznamena ze chci aby si neco udelal. Strasna situace

klokanka31
17. lis 2022

Znám pár lidí co jen vyhrožovali, aby manipulovali s lidmi, a neudělali to. Neměli nikdy odvahu, takový jedinec se ve skutečnosti o sebe dost bojí. Pak jsem měla kamaráda, který neřekl ani slovo, a udělal to. Mohla bych mít výčitky, protože to udělal nejspíš kvůli mě, ale nejsme zodpovědní za činy ostatních...netrap se, a mysli na svoje dítě. Jestli chceš, aby v tomto negativním prostředí žilo.

barulina
17. lis 2022

Pokud něco udělá, tak s největší pravděpodobností to bude demonstrativní pokus sebevraždy tzn. Že informuje všechny okolo, aby ho za vcasu našli. Neříkám, že je to tak vždy, ale ve většině případů, člověk, který se chce zabít o tom nemluví. A i manipulatorstvi je psych.porucha, nicméně já bych se podívala na bipolární poruchu,sociopatii, příp.deprese

martt
17. lis 2022

Tohle je hodně složitá situace. Ano může být manipulátor , ale také nemusí. To , že vyhrožuje sebevraždou neznamená, že to neudělá. Možná podvědomě hledá pomoc i když psychologa odmítá. Ono spoustů lidí si nedokáže přiznat, že mají nějaký psychický problém a odmítají pomoc. Znám ze své zkušenosti s manželem. Takže tady máš dvě možnosti rozvod nebo s ním zůstat a bud ho dostat k psychologovi nebo můžeš zkusit mu pomoct sama. Ale ne vždy to pomůže hlavně je to těžké.

biciklissie
17. lis 2022

@klokanka31 Já mám právě známou, které bývalý přítel vyhrožoval, ze spacha sebevraždu, když se k němu nevrátí. Ona se nevrátila a on ji opravdu spáchal. Ne demonstrativní, skočil pod vlak, takže to myslel skutečně vážně. Píšu to pro to, že se na to nedá spoléhat, že lidi, kteří o tom mluví, chtějí jen pozornost. Prostě člověk musí být připravený na to, že to dopadnout může všelijak, ale vliv na to má jen malý a ještě na úkor celého svého života. To je podobné, když kamarádka má manžela, co hodně pije. Když ho opustí, on se asi uchlastá. Otázka je stejná, jestli kvůli tomu zůstávat do konce života ve vztahu, ktery nechce.

veruvojtkova
18. lis 2022

Tak já si myslím že je to slušná manipulace a forma domácího násilí- normální regulérní psychicke násilí, zrovna o tom píšu seminární práci a bereme to ve škole. A už tě má kde chce, píšeš sama že to u začínáš věřit a on si tě hezky formuje tak jak se mu to hodí do krámu abys nebyla schopna odejít a měla výčitky. Jak píše někdo nahoře nejsi zodpovědná za to, že si někdo sáhne na život. Podle mě to žádná nemoc není, normálně tě vydira určitou skrytou formou. A z vlastní zkušenosti , jelikož jsem to taky zažila ti můžu říct že to neudělá a že být tebou uteču dokud mám ještě všech pět pohromadě. Za pár měsíců tohodle života budeš třeba taky psychicky jinde a už nebudeš schopna toho odejít. Takovy život je hrozný s takovým člověk, bohužel těžko se řadí na to musí každý přijít sám.

veruvojtkova
18. lis 2022

Jinak jestli je manipulatorstvi porucha nevím, je možné že ano, někdo nahoře to píše. Tady těm věcem až tak nerozumím, ale za mě je to prostě manipulace a pokud je to psychická nemoc, měl by si někam teda zajit🙂

konidana
18. lis 2022

Musis od nej odejit co nejdriv. Za jeho ciny zodpovedna fakt nebudes, ale za nasledky ktere nechava jeho chovani v tobe i tvem diteti ano. Pokud si nejsi jista, vyhledej nejakou pomoc jako rodinna poradna, ospod, psychologa, kamatadku, kohokoli, kdo te podpori v tvych pravech a pomuze ti se rozhodnout a rozseknout to.

konidana
18. lis 2022

@veruvojtkova ano , mel by, ale kdo ho presvedci? Donuti? Nikdo. Podle nej je vse v poradku. Takze pomoc holt musi vyhledat zakladatelka.

2hanah
18. lis 2022

Můj manžel při rozvodu taky začal vyhrožovat sebevraždou, pak to bohužel opravdu udělal...

veruvojtkova
18. lis 2022

@konidana tak já to ani nemyslela tak, že by s ním měla zůstat kdyby vyhledal pomoc. To je pro jeho dobro a on ať dělá jak uzná za vhodne🙂 ona ať pomoc vyhledá urcite a hlavně dá nohy na ramena🙂

gdpr
18. lis 2022

Nepríde mi toto ako manipulátor a to nie len s jedným som mala skúsenosť ale ale skôr iná psychická porucha.... Manipulátori z mojich skúseností ničia druhé osoby nie samých seba o sebe majú veľmi vysokú mienku a myslia si, že sú najlepší. Ja by som mu dala na výber buď odborník alebo koniec a keď sa bude ďalej vyhrážať samovraždou a odmietať odborníka stačí zavolať záchranku, že sa chce zabiť a bojíš sa oňho a oni ho pravdepodobne odvezú najmä keď povieš, že také reči nemal prvý krát a možno mu tým zachrániš život... ale takto keď ťa bude ďalej deptať ty saešte viac z neho zblázniš...

sudylichozrout
18. lis 2022

Porucha osobnosti. Je jich vice typu, psychiatr umi diagnostikovat, ktera to je. Z te poruchy pak muzou pramenit i deprese, takze uvahy o sebevrazde nemusi byt prvoplanove manipulativni. Nerikam to ve zlem umyslu, spise jako tip a myslim, ze nebudu daleko od pravdy.

martiniquest
18. lis 2022

Pokud ti na nem zalezi, posli ho k psychologovi. A pokud ne, podej zadost o rozvod.

bertoldina
18. lis 2022

Zavolej mu záchranku. A sama si ještě předtím zavolej na nějakou linku důvěry, pomohou Ti se na takový krok připravit a taky jak opecovat sebe, tohle je velmi náročné.

V tuhle chvíli je úplně jedno, proč se tak chová a proč to říká. Příčinu ať hledá odborník. Ty chraň sebe a to malé.

mandala
18. lis 2022

@veruvojtkova Podle mne manipulátor má vysoké sebevědomí a to manžel zakladatelky asi moc nemá, když má pocit, že se necítí potřebný a že nemá pro koho žít...
Já si stále myslím, že to bude psychikou, protože jsem si prošla podobným peklem depresí, kdy jsem měla pocit, že jsem k ničemu, nic nezvládám, že by se všem ulevilo, kdybych tady nebyla, neustále jsem se hádala kvůli blbostem, pořád jsem měla pocit , že mě všichni nesnáší, všichni proti mě něco mají, už jsem byla tak zoufalá, že jsem dokonce několikrát řekla, že si něco udělám a rozhodně to nebyl žádný manipulátorský tah,.. Teď zpětně vidím, že jsem měla úplně zkreslenou realitu, věci jsem viděla jinak, než ve skutečnosti byly...
Samozřejmě nevím to jistě, je to jen můj názor, ale rozhodně bych ho hned neodsuzovala na první dobrou...

veruvojtkova
18. lis 2022

@mandala já mluvím jen ze zkušenosti, u nás to byla čistá manipulace v kombinaci asi se zoufalstvim. U psychiatra i psychologa byl vickrat a ten řekl že žádnou diagnózu nemá, i když jsme si to všichni mysleli, že je psychicky nemocný, nebylo tam nic. Je jasné, že se to všechno nedá házet do jednoho pytle, ale to by on -partner zakladatelky musel někam jít. Každopádně já už bych tohle nechtěla a nezvládla bych žít vedle takového člověka, každý den byl peklo. To leda, že by se dal do kupy ale to by si musel připustit že je něco špatně a podniknout kroky a to ne každý hned zvládne🤷 první krok je asi si s tím někam zajít a pak se uvidí co se dá dělat dál no.

veruvojtkova
18. lis 2022

@bertoldina přesně tak, mám stejný názor🙂

sudylichozrout
18. lis 2022

@mandala Mam to ve svem okoli a vim, ze dotycna osoba zatim neni schopna toho nadhledu nad zkresleni. Takze jsou spatni vsichni kolem a vsichni mohou za vse. Nejvic tim samozrejme trpi ti, co jsou nejblize, protoze jsou nejblize. Coz je typicke.

kolunka
19. lis 2022

V dnesni dobe funguje spousta anonymnich linek duvery, kde sedi ti, kteri maji denodenne zkusenosti, kontakty a jsou vyskoleni k pomoci. Netroufla bych si tu na dalku diagnostikovat z par řadku,co mu je. Takze spis radim zavolat tam,kde opravdu poradi a vlastne tim vznikne i jakysi doklad o tom, ze se to u tazatelky deje a nebude to rovnou uredni zaznam o lekare, ospodu apod.

reeeza
21. lis 2022

Hele a umíte spolu komunikovat, resp. umí on říct co skutečně chce nebo nechce? Nemá tam nějaký blok nebo nebojí se projevit nesouhlas? Třeba si vzal volno, chtěl být s malou, tys chtěla jít k babičce ( zrovna kdyžmáchudák volno), on to odkejval protože z nejkeho duvodu nebyl schopný říct že mu to vadí...To jsou jen mé dohady. Pak byl treba frustrovany, nasrany tak rekl ze bla bla bla.
Říká že si prijde zbytečný, že vše zvladnete bez něj...
Nemůže tam být treba i dominamtnost na tvé straně, nebo že by se i víc zapojil ale není mu to umozneno, nebo si prijde odstrceny, ty vychovavas dceru,on jen maká v práci a nemá moc možností s ní být...
To jsou jen dohady, my tady zname jen tvuj úhel pohledu, jeho uz ne...odpovedet si musis sama. Jako vzdy to je o tom aby se nad sebou zamysleli oba dva.

Nevím jestli pouze manipulativne vyhrozuje sebevrazdou, coz je neakceptovatelne...nebo je nestastny, prostě psychicky v pr*** a treba na to opravdu myslí. Může mít nějakou krizi, muze být opravdu nestastny treba kvuli tvemu urcitemu chovani, nebo se u něj mohlo něco začít rozvíjet..

bertoldina
22. lis 2022

@reeeza No to jsou extrémně blbé dohady, vzbuzovat v ní pocity viny🤦‍♀️.

reeeza
22. lis 2022

@bertoldina Není hned nutné v tom vidět "svalování viny". Autorka si to jistě přebere uvážlivě dle svého.

bertoldina
22. lis 2022

@reeeza Hledání mozne viny v tom výrazně převažuje. Kdyby se bál projevit nesouhlas s věci typu návštěva u babičky, tak nebude říkat zakladatelce, že ho ničí. A nebude odmitat poradnu, psychologa atd. Kdyby byla zakladatelka dominantní, tak ho posle do háje zeleného a ani o tom nepřemýšlí... Takhle ji akorát mezi jinym podsouvas, že dělá něco blbě. Pritom ten, kdo se tam nechce zamyslet, je její manžel.

reeeza
22. lis 2022

@bertoldina
S tim souhlasím, ze oba partneři by měli být schopni se nad sebou zamyslet.
Nic ji nepodsouvam. Je dospělá a nenechá si nic co neodpovídá skutečnosti podsouvat prece.
Nechme to na ní at si sama popremýšlí. To jsou pouze návrhy na zamyšlení, může to tak být, ale nemusí. Ale nechme to na ní.