Manžel bez práce a je mu to jedno

tomikjoejoe
6. pro 2016

Zdravím všechny, toto téma zakládám spíš proto, že si potřebuji ulevit, než že bych měla konkrétní dotaz. Manžel nedávno změnil práci, která měla být blíže bydlišti a lépe finančně ohodnocená. Bohužel už chodí do práce pět dnů a stále nemá smlouvu a firma pro kterou má pracovat navíc oficiálně neexistuje. Defakto je nezaměstnaný. Navíc se rozhodl, že půjde marodit. Nic moc mu není - má kašel a rýmu. Lékařka ho vyšetřila a kromě dvou zmiňovaných mu nic nenašla. Dle mých zkušeností se člověk většinou, když pořádně leží dá dohromady za týden, ale on si plánuje, že bude doma minimálně do Vánoc. Pokud dostane v nové práci smlouvu, tak bude marodit téměř měsíc ve zkušební době, takže ho budou moci vyhodit a pokud smlouvu nedostane, tak bude bez práce. To všechno je mu jedno, hlavně musí být doma, aby se vyléčil a náhodou "neumřel" - ano toto mi doslova říká. Bohužel malý chodí do školky a přinese domů každou chvilku něco, navíc mám tři děti, takže mi tu rýma a kašel bude kolovat většinu zimy. Manžel chce jít do práce, až bude naprosto zdravý, jenže to může také trvat do léta.

Nemůžu si pomoct, ale připadá mi od něj vyloženě sprosté, mi tvrdit, že je mu to zcela jedno. Máme sice nějkou rezervu, ale ta nevydrží věčně. Tři děti také něco stojí a já nikdy nenajdu práci, kde budu mít takový plat, abychom se nemuseli hodně uskromnit. Už třetí den je doma a já lítám kolem tří nemocných dětí, nákupů a všeho ostatního, aby on mohl ležet. Přitom až na občasné zakašlání vypadá naprosto v pořádku a jak už jsem psala doktorka na něm také nic tak závažného nenašla.

Začínám mít strach, co bude dál. Už teď si začíná stěžovat, že ho nová práce nebaví a nejradši by odešel ve zkušební době, ikdyž nemá žádnou náhradu. Mluvit s ním o tom také nesmím, abych ho více nestresovala. Ve výsledku jsem doma s člověkem, který pravděpodobně dělá, že potřebuje být doma, ikdyž by mohl chodit do práce a navíc se na mě utrhuje kvůli každé maličkosti.

Možná to zní hloupě, ale opravdu nevím, co čekat od člověka, který mě "trestal za moje chování" tím, že odmítal jít do práce a musela jsem ho hodinu prosit, aby vstal z postele a nepřišel bez důvodu pozdě. Toto se opakovalo několikrát.

Napsáním tohoto textu se mi trochu ulevilo 🙂

kika_21
6. pro 2016

@tomikjoejoe Jestli můžu radit a jestli víš, že teď tak 10 dní neumřete hlady, když bude doma, nech ho 10 dní . Třeba mu připadá ta firma podezřelá a chce jít jinam. Já svého muže nedonutím, aby nosil sako, když se mu nelíbí, nevezme si ho ani na maturitní ples dcery, pokud sám nechce. Rozhodování mu trvá dlouho-je takový. Taky je ve znamení Vah-ale možná je to spíše povahou, nechávám mu větší prostor. Také by mě to štvalo-jasně.Ty teď zrovna nevíš, jestli neseženeš dobrou práci-bude to tak nejdříve za rok-tak to teď neřeš.My máme dětí pět a do čtvrtého jsem to také řešila už první rok. Pak se ukázalo, že příležitosti jsou náhodné, pokud sama chci. On Ti s malými dětmi začne pomáhat, zatím ho nech,aby se srovnal-není mu to asi jedno-s takovým ... bys asi neměla děti-jen to dělá-oni často dělají ty klidné,když my ženy hysterčíme-viz já často.Úplně si představuju sebe před 10 ti lety, když se narodila malá a syn byl batole, dcera starší v 1. třídě-taky jsem byla utahaná a Ty máš děti menší. Buď ráda, že mu nic není, kdyby měl... a přestávám malovat čerta na zeď. Dej mu týden, deset dní-třeba je taky psychicky unavený, není lehké mít pracovní problémy a ještě hrát netečnost. Jsem asi děsná.Ale předpokládám, že to dobře dopadne. Nutit někoho, pokud ho a 3 děti neživím , nemá cenu. Nepovídej, že ho to bude věčně bavit doma, kde jsou galeje se třemi dětmi.👶👶👦.

tomikjoejoe
autor
6. pro 2016

@kika_21 on se o děti nestará, všechno kolem nich zastanu já. Vrchol jeho činnosti je, že si s nimi večer 10 min čistí zuby a občas ráno odvede nejstaršího do školky.

Mě vadí hlavně ten jeho přístup, on je schopen mi denně vyhrožovat, že skončí s prací a já a děti si můžeme trhnout nohou. Navíc, když jsem byla nemocná se střevní chřipkou a měl ošetřovák, tak nebyl schopen dětem ani uvařit, natož se jim věnovat. Ve výsledku byl doma, ale prakticky nic nedělal a já s horečkami skákala kolem dětí. Přece je nenechám řvát, když se jim tatínek nevěnuje, prostě nevydržím sedět a koukat na to i když je mi blbě sebe víc.

Chápu, že manžel toho má moc, ale i on by si měl uvědomit, že není středem vesmíru a navíc jeho to doma baví, nejradši by seděl celý den u PC. Stejně pořád nepochopím, jak může dospělý chlap ležet ráno tři hodiny na posteli a řvát na manželku, že je kráva, protože chce, aby ovedl dítě do školky a šel do práce, jak bylo den večer před tím domluveno.

Manžel se takhle hodně změnil až po narození nejmladšího syna, kdybych věděla, že se takhle dokáže chovat, nikdy s ním děti nemám a ani s ním nejsem. Asi jsem holt vychovaná jinak než on, pro mě jsou nejdůležitější děti a pro něj je nepřednější on sám ...

verusky
6. pro 2016

@tomikjoejoe ja si osobne myslim, ze ma krizi a pozor na syndrom vyhoreni. aby jsi ho pak nemela doma par mesicu... druha vec je, ze se obouva do Tebe (to je ale s tim spjate). takze bych si ho jednou v klidu bez deti vzala stranou (prip. ho dopredu upozornila, ze bys s nim vecer rada chvilku mluvila sama a pak se ho zeptala, jestli on TED muze) a zeptala se, co vse ho trapi... plus mu rict, ze se k Tobe nechova hezky a ze to takto nechces. kolik ma roku? jestli se neblizi ctyricitka... jinak kloubouk dolu, takhle tri deti schudecky... jsi moc sikovna.

verusky
6. pro 2016

@tomikjoejoe ctu druhy prispevek... poslat k psychologovi. at si promluvi s odbornikem. mate sex? kdyztak dej ultimatum... toto je uz mimo normu... ale promluvit si muzete, jak jsem psala vys. mozna se citi uplne utlaceny. mozna i tim synem. ja i opustila po porodu syna chlapa, on by ho nikdy neprijal, uz mi ho vycital v tehotenstvi. tak treba citi konkurenci a s krizi zaroven je mu na nic (a s praci), no a zlost (vlastni) si vyleva na Tobe. je treba, aby se uklidnil a hledal reseni. jo to znam chlap u pc... jo to oni by radi (nekteri)...

tomikjoejoe
autor
6. pro 2016

@verusky Manželovi je 31 let. Rozhovor bez dětí jsem zkoušela teď a k ničemu to nevedlo ... Jen jsem se dozvěděla, že nás má "chudák" všech dost. Nějak nevím, proč bych na to měla brát ohledy, kdysi si to sám tak nastavil - měla jsem tehdy laktační psychózu a manžel mi dal jasně najevo, že ho to obtěžuje a já mu teď mám pomáhat ... :S

kika_21
6. pro 2016

@tomikjoejoe Asi je sám v krizi-sprosťák.Hele, dělej trochu méně hrdinku a trochu více závislou, ať ví, že ho opravdu potřebuješ-prostě je mi blbě, jdu si lehnou. Prosím, ať na mne ...nebouchá, musíš mu číst, budu 2 hodiny spát. A dělám, že spím. U nás tedy spíš taťka se tváří, že nic a běhá s rozdrceným prstem po zahradě, pak ještě-já neumím-řídí, aby se odvezl. Ale práci řeší často. Už je naštěstí starší a já taky, tak si řekneme-on, že neví co chce a já už to vím, tak nešílím-i když trochu taky.Fakt je, že doma pomůže, ale jistota moc není, no. Obecně sprostá slova se snažíme moc nepoužívat, protože s tím teď zápasíme u syna-je mu 11-tak děti, ač třeba nadáváme na silnici či na něco u zpráv, hned hrozí-jak to, že máma-táta taky a my nesmíme...Tak asi bych ho spíš nějak upozornila, že na tohle neslyším a že se doma mluví slušně.Oni prý mají dělat ženu šťastnou z genetického hlediska-už od dávných dob, tak ať se snaží. No a my děláme trochu nemožné-taky mně to moc nejde-nejsem taková. Ale chtěla bych být často nemožná-a jak...

hedka23
6. pro 2016

dobrý večer budu psát slovensky 🙂 je to na dlhšie neuvažovali ste nad tym žeby mohol mať vš manžel depresiu so zmeni povolania, alebo len pocit neistoty aj keď podľa vášho opisu mi to fakt príde skôr na depresiu ktorá sa hlavne v týchto zmných pochmurnych mesiacoch ešte viac v ľudoch prebúdza neviem ale dojde mi to fakt nato ako písala pani hore rozumne sa s ním stranou porozprávať možno pri pohári vína aby sa viac otovoril lebo zajavne ho niečo trápi ale skôr v štýle zdôver sa mi, než v štýle čo s tebou je 🙂

verusky
6. pro 2016

@tomikjoejoe no to je rozdil chlap a zena. i jak jsi psala, on v Tve nemoci nic... jim to nekterym vubec nedochazi... ale zas kdyz se preklene to nejhorsi, je skoda, ze vztah padl. chce to hodne Tveho nadhledu... ale na necem bych tedy trvala, jen toho nesmi byt (ja vim, ze vřeš, na chudacka malinkateho) moc. na Tebe je toho hodne, ty deti takhle za sebou jsou mazec. ale zase uz mate ten nejhorsi prvni rok za sebou, uz chodite (my za mesic 🙂). jeste par mesicu a jste uplne za vodou. jen najit rezim, styl, radovat se, i kdyz je to tezke a jak rikas, jsi na to sama. taky jsi plna vzteku, ze Ti nepomuze, ze sis to predstavovala jinak, ja to znam u prvnich dvou deti... (mela jsem hodne podobneho muze Tvemu). zkus neco naplanovat. co by Ti presne pomohlo. jednou tydne dve hodiny venku bez deti (nebo u kamosky). dej to jako pravidlo, v tu dobu hlida muz (deti uz dost velke, daji to, neboj). treba i ten chlap v tom najde zalibeni. pozor- cas pro sebe by mel mit i chlap. ne pc doma a slyset detsky krik. taktez byt 2h nekde pryc, s necim, co ho uklidni. (abys ale nedopadla jak ja- ja nikam nepotrebuju..... na to ale rekni, ze kdyz Vas ma dost, Vas je vic a Vy neodejdete, at odejde on). na vse se domlouvat. ten muj prvni "blb" nedal nic, pak jsme se rozesli, ted ma mimco s jinou a KMITA... kdyz jsem se ho ptala, jaktoze pomaha, rekl, no to vis, nechci delat stejnou chybu dvakrat... kdyztak to dej chlapovi precist... nebo at mi zavola... i kdyz s volem se nedomluvis... hele jeste pozor pri debatach, mozna bude lepsi si treba psat dopisy, protoze znas ten vtip-bavi se chytry s blbym a po pul minute se bavi blbci dva... ale chci Ti jen rict, ze jsi taky plna negace (a mas na to PLNE pravo), takze ted se Vy dva budete spatne domlouvat, mozna s nekym tretim, manzelska poradna... ale Ty musi vedet, co chces. tzn. od 18 do 19 je u deti, od 19 mam deti do 20 ja (musi i on vedet, ze nekdy ma jen sebe, prace neni relax). no je to tezke...

verusky
6. pro 2016

@tomikjoejoe kika ma pravdu, delat ze sebe nemohouci... a dat spunty do usi 🙂 at si je da i chlap, kdyz ma volno... nabizej mu je, kdyz by nadaval, ze je moc hluku...
hele, my to moc zerem. a jsme hodne zodpovedne. a deti v tomto veku jeste nepockaji. ale BUDE LEPE. jde o to to PREZIT. DELEJ SI I SAMA RADOSTI.

verusky
6. pro 2016

@tomikjoejoe a myslim take, ze chlap casem navykne a bude i on lepsi a lepsi. a s detmi ho to bude vic bavit.

tomikjoejoe
autor
6. pro 2016

@verusky dekuji 🙂 Nejmladsi bohuzel jeste nechodi, je momentalne mistrem v plazeni. Jeste ma cas, vsechny moje deti udelaly prvni krok cca ve 14 mesicich.

verusky
6. pro 2016

@tomikjoejoe no tak zatni zuby a vydrz, fakt bude mnohem lip. ja treba jsem nervozni z vareni, kdyz je jeste mimino, ale jak to zacne byt samostatnejsi, trochu se mi "uvolnuji" ruce a pamatuji s dvouletou dcerou, ze kdyz chodila tak dva mesice, bylo to bajo... vytahla si, co chtela a ja v klidu varila. ja vim, ze ten chlap stve... ja to taky spatne nesla... ale casem se to srovna..... a pochval se, jsi MOOOC sikovna, ze to davas!

shine2015
6. pro 2016

@tomikjoejoe az povyroste nejmensi bude lip....rozhodne bych se mu nevesela na krk jako ze ho strasne potrebujeme. To mu neprida pokud ma ponorku....naopak bych ho nechala byt...a klidne to ted mesic neresila. Vubec. Ani slovo. Chapu ze to stresuje ale citi se byt jako dite. Chce si odpicinout a mit chvili klid.
Rozumim tobe a rozumim.i jemu. Zkus ho ted nechat chvili. Klidne do konce ledna. Pak bych bouchla do stolu...ale treba nebude treba. Az prijde sam a bude resit praci zeptala bych se jak mu muzu pomoct ja. Popripade dodala ze verim ze to zvladneme.

A nechala ho.

Oni to maji taky nekdy tezke....vse na nich lezi,musi do prace a doma chceme pomahat ....financne to z vetsiny tahnou....a jestli se blbe rozhodl tak sam je z toho na prasky ze jako chlap selhal natoz kdyz mu to jeste pripominas - ja bych delala to same bako ty neboj 🙂 jen se musime snazit...
On vas miluje. Neboj. Jen se mu v nicem nedari a potrebuje se sebrat aniz by poslouchal tvoji kritiku.

tinaprofi
7. pro 2016

takže máš doma zdravýho chlapa, kterej nechce makat...🙂 a ty ho nechceš chudáčka stresovat...gratuluji 🙂)

anina32
7. pro 2016

A já žasnu co je tady chápavých manželek, já bych tohle tedy řešila razantněji, asi proto že podobného lenocha má za manžela ségra a taky si nedá říct ať s tím něco dělá. Jen pro představu, je jim už přes padesát, jsou spolu 20 let, on za tu dobu nikdy nepracoval, ona podniká, honí se aby uživila jeho i děti, tím stylem že pracovala už 14 dní po porodu, dítě sebou, nemocenskou si neplatí, takže v případě nemoci nedostane ani korunu. Snažila se do svého podnikání zapojit i jeho, když nechtěl pracovat jinde, tak že by mohl pracovat z domova, ale i to odmítl. Momentálně má ségra velké a vleklé zdravotní problémy, vyžadující lékařský zákrok, delší pobyt v nemocnici a následně aspoň půl roku na neschopence, lázně atd... Její reakce: Ten doktor se zbláznil, to si nemůžu dovolit, kdo by nás živil. Jeho reakce: To si můžou dovolit jen ty papaláši válet se po nemocnicích a jezdit po lázních, chtěj z tebe jen vyždímat prachy a stejně ti to nepomůže, zeptej se toho chytrýho doktor jestli by ti dal pak domů ošetřovatelku, která by se pak o tebe starala, já na tom nemám čas ani žaludek abych tě pak obskakoval. Ano tohle řekl člověk který 20 let nepracoval a nechal se živit manželkou která je teď vážně nemocná. Nepomáhá domluva rodiny, rodiče jsou z ní nešťastní, ona prostě do nemocnice nepůjde a pro jistotu radši přestala chodit i k obvoďákovi, protože ten jí samozřejmě vždycky domlouval aby zákrok neodkládala. Bojíme se následků ale s ní nehneme... To jenom jako odstrašující případ jak by to taky mohlo dopadnout pokud budete jen litovat manžela v krizi a depresi. Osobně bych to tedy řešilila razantněji, promluvila bych si jak si to dál představuje, dala nůž na krk, případně i s dětmi na čas odjela třeba k rodičům. Momentálně se nacházíme v době kdy je velmi nízká nezaměstnost, sehnat práci není takový problém jako tomu bylo před pár lety, jenom se musí chtít. K zamyšlení je i to jak zakladatelka píše že jí trestal za její chování tím že odmítal jít do práce. Tohle není krize středního věku, tohle je nevyzrálost a lenost.

alexmartin
7. pro 2016

Jestli se takto chová milující manžel a táta, tak jsem z jiné planety... Ano, když má muž rýmu tak umírá, ale tohle se za to jen schovává. Už jen ten přístup a vystupování k partnerce a nezájem o děti. Máte doma děti 4 ne 3. Vydírání, vyhrožování, to do zdravého vztahu nepatří a bohužel musím konstatovat, že pokud s takovým člověkem budete i nadále, život bude mnohem těžší pro Vás i pro deti. Ale chápu, že každý si to potřebuje prožít na vlastní kůži a dojít k tomu sám. Hodně štěstí a síly,!

monikagurthova
7. pro 2016

Ne tohle neni krize osobnosti to je proste umanute děcko: když ty doma tak ja taky a hotovo. A jeste k tomu je na tebe sprostý a nezajímá se o vlastní deti. Žádná shovívavost tebe se taky nikdo nepta, jestli chceš kazdy den do toho kolotoče povinnosti. Normálně bych si dupla a pokud to s nim nehne fajn balim deti a jedu třeba k rodičům a ty se doma sám třeba zblázní.
Rady typu dej špunty do uši no nevim když on radši deti nechá rvát nez aby zvedl prdel to asi fungovat nebude nebo bude ale deti budou hlady a jemu to bude egal....

simca31
7. pro 2016

Některé příspěvky mě udivují vic než zakladatelky . Chudáček má krizi tak ho budeme obskakovat jooooo holky jste padlé na hlavu??? Pak se nedivte že vám někteří chlapy kakají na hlavu když si od nich ledacos necháte líbit . Chtěl děti?tak musel počítat s tím že to něco stojí a že ho práce nebaví? kolik lidí chodí do práce která ho nebaví ale prostě potřebují zaplatit nájem jídlo oblečení pro děti. Takovou fnuknu bych hnala svinským krokem. Neřeknu když je člověk nemocný ok ale mi s mužem i když jsme nemocný tak si bereme dovolenou aby naše děti nebyli na ničem bité . Takhle muže uvažovat chlap že neví jestli ha to práce baví atd který je svobodný bez závazku ale ne s 3 dětma to on je teda sám děcko nezodpovědné . jestli ho práce nebaví tak hledá další a odejít muže až budem mít novou práci přece. No tvuj muž by semnou nevydržel protože bych mu dala takovou přednášku že by mu bylo zle. Já sama jsme doma 4 roky na rodičáku ale pracuji z domu celou dobu aby děti měli všechno a taky jsme utahaná není mi dobře ale nikdy by mě nenapadlo že mě to nebaví tak toho nechám .

shine2015
7. pro 2016

@simca31 holky ono je rozdil pokud do ted na 100% fungoval nebo zda byl povalec odjakziva...

Ja to beru dle sveho manzela - ten pracuje a jeste se doma stara o deti....a kdyby zmenil praci a byl najednou hotovy a vedel ze udelal chybu...a meli jsme rezervu tak tu jeho chvilkovou krizi pochopim..

Ono se klidne muze stat ze tahle jeho krize vyusti odchodem a to zakladatelce nepomuze ani financne ani psychicky...

Takze vzhledem k tomu ze ma s nim tri deti nepredpokladam ze by to byl lenoch a takovy debil....protoze sorry holky ale pokud ano tak ona je kr.va ze s nim tri deti ma.

nutricnihodnota
7. pro 2016

Komentáře nečtu, tak nevím, jestli už to tu nepadlo, ale po bohatých zkušenostech s bývalým to na mě celé působí tak, že o té práci kecá a žádnou nemá.

monikagurthova
7. pro 2016

@shine2015 no ona tam psala ze byl sobec vzdycky například když mela laktacni psychozu ze ho to obtezovalo nebo když byla nemocná tak nehnul ani prstem a to byl na OCR takze ta me....je to deb.l a ja bych ho hnala svinskym krokem

zuzineckah
7. pro 2016

má podpořit chlapa, který ji v době laktační krize, ve velmi kritickém období dal najevo, že ho to obtěžuje????? Opravdu??
To snad nemyslíte vážně, že ne...

kika_21
7. pro 2016

@tinaprofi Tak to ale není, stačí pozorně číst. Celá léta to tak nebylo😢 . I muži mají své dny-i my je máme, že...

caverina
7. pro 2016

@kika_21 ale takove dny ze mi bude rikat ze jsem krava,protoze chci aby sel do prace a cestou odvedl dite do skolky a ze me a deti ma dost a at si trhneme...to myslite vazne??

misule55
7. pro 2016

chci ti říct, že jsi fakt dobrá, já mám doma taky takového troubu 🙂 a ,,jen,, jedno dítě, doma neudělá nic, o malého se postará jen 10 minut, neumí si s ním hrát a prý ho to nebaví. Já se na to po neustálem řešení vyprdla, uvidíme jak dlouho to vydržím... Prostě si jedu to svoje a odmítám se zabávat jím, neuvěřitelně jsem tím užírala a štvalo mě to, že je takový. teď to beru tak, že on o něco přichází, o nejhezčí období se synem a já ho do toho nutit nebudu. Jednou na to přijde sám. Chlapi jsou prostě líné stvoření, určitě ne všcihni, ale ten tvůj určitě, je to sobec, který má rád svůj klid. Vidí, že ty to všechno zvládáš, tak co by snažil 🙂
Vím, že je to těžké, ale být tebou tak ho zkusím pár dní ignorovat... všechno si promyslet a pak si s ním pohovořit, pokud ani to nepomůže....

zuzalinkak
7. pro 2016

Tak já se přidám k druhému protipólu.... Krávo by mi řekl chlap jen jednou! Buď by se pak hodně omlouval a nebo by se rozváděl. Jako pardon, ale kde je nějaká sebeúcta k sobě samým dámy? Šla bych raději k rodičům nebo do azyláku než se nechat takhle ponižovat. Mimochodem ty tři děti chtěl taky. Jednou jsem slyšela, že být na rodičáku je vlastně moje práce. Takže tím pádem 8 hodin oba spánek, 8 hodin oba v práci (já na rodičáku) a těch zbývajících 8 hodin bysme si měli dělit péči o děti fifty fifty ne?

tinaprofi
7. pro 2016

@kika_21 tak v tom případě nevím proč si stěžuješ, dej mu půl roku dovolenou když celý ty roky dřel a neřeš to 🙂

kika_21
7. pro 2016

@tinaprofi Já si stěžuju pouze někdy na děti na děti, že mají víc číst....Teď i na Tebe.

kika_21
7. pro 2016

@caverina Tak Vám to snad neříká-samozřejmě to není normální jednání-taky jsem to napsala-sprostá slova už vůbec ne! Ale svatý nejsme nikdo, já také ne.

caverina
7. pro 2016

@kika_21 to ja taky ne...ale jestli nekomu takove jednani prijde normalni tak uz pak nevim....krize ne krize,vsechno ma sve hranice a tohle chovani a pristup k zivotu je hodne pres caru...