ahoj maminky, zajima me vas názor. mam synka -- 7 mesicu, narodil se o vice jak 9 tydnu dřív. vse je ok, je sikulka avsechno uz dohnal. uz si kleka a snazi se lezt. 🙂) jsem rada, ze jsme to všechno zvladli, ikdyz začátek byl boj. kazdopadne radi bychom alespoň ještě alespoň jednoho prcka... s manželem jsme se dohodli, ze to zacneme zkouset, az malému budou tak dva roky. je mi uz 32 a nemám zas tolik casu....najednu stranu bych rada co nejdříve, aby deti nemeli tak veliky rozdil mezi sebou. na druhou stranu se bojim, ze budu malého muset zvedat apod. rada bych druhé dite donosila co nejdele. rodila jsem po 12 dnech kontrakci. před tim mi mesic tvrdlo bricho.neomezovala jsme se, mela 2 práce, chodila do skoly, dělala na zahrade, ale vedela jsem, ze uz t o nejak nedavam.... no a pak se stalo tohle..... moje diagnoza dle me lékařky zni -- drazdiva děloha. navíc pry asi trosku mensi nez je bezne. pry mohu opet rodit predcasne.pry s e budu muset vice hlidat, nic netahat , odpočívat... takze by bylo dobře, kdyby uz rodina byla schopna s e o mého prvorozeného se postarat ( preci jen nasim i tchanovcum je uz ted 65 let, manzel je cely den v praci). nekdy si rikam zda tedy pockat dele, ale zase se bojim, abychom psak nemeli problém s pocetim. navíc resit praci 2 x....vozeni deti (jsme na vesnici)apod... no bylo by to slozitejsi....... uz jsem si i rikala, mit ještě druhe dite? ale zase mi prijde smutne, aby tady nas maly byl sam...... jak jste to resili vy? dekuji
Moje dcerka se narodila taky předčasně, sice ne o tolik, ale taky. Byla maličká, droboučká, ale jinak šikovná. Děti jsme chtěli 2 roky§ od sebe, nebo ještě dřív. Nakonec jsou syn ä dcerka od sebe 2 roky a 1 měsíc, synka jsem donosila až do konce těhotenství. 😉 A třetí miminko je taky za 2 roky a taky donošené do konce těhotenství. Předčasný porod se nemusí opakovat.
Důležité je, aby ses dala do psychické pohody a věřila, že miminko donosíš. Věř sobě a věř miminku, že ví, co dělá. V psychice je velká síla. 😉
my sice problém neměli, ale i tak preferujeme věková rozdíl u dětí 5-6 let, na tvém místě bych nechyla věkový rozdíl kolem 4 let, pokud chceš dítě spíš dříve
Mám od sebe děti přesně dva roky...za mě osobně si občas říkám, že jsme ještě rok mohli počkat🙂...aspoň bych starší šoupla do školky🙂)...přeci jen dvouleté dítě je ještě pořád miminko (z počátku byly obě děti na plínách, asistuji při oblékání, jídle apod..) Ale zase mi je útěchou, že přežiji první rok a oni dva si budou skvěle hrát...jen je to občas zmatek - dvouleté dítě je běžně ještě vozeno v kočárku a já najednou starší nutím chodit po svých - no samozřejmě to nedává a tak je vozím oba v jednom kočárku - no občas si připadám jako matka pluku🙂)
Ahoj, já jsem rodila o 8 týdnů dřív, bezproblémové těhu, malá prostě spěchala 🙂 Ted jí byly 2,5 roku a je super. Doktorka mi po porodu řekla, že nejmíň 2 roky máme počkat, než se budeme pokoušet o druhé. Že prý než se dá tělo úplně do kupy po prvním porodu,a taky aby si děloha pořádně zhojila.. Nyní jsem těhu ve 24 týdnu, nesmím nic těžšího zvedat, ani malou, nesmí mi skákat po břiše. Ví že tam mám miminko a že ho to taky bolí,když na něj skočí. Na kontroly chodím normálně. Jinak malá je docela samostatná, vedla jsem ji k tomu od malička. Např: jak si uměla vytáhnout nějakou hračku sama, tak jsem se ji snažila vést k tomu, aby ji zase uklidila. Zezačátku samozřejmě jsme uklízely spolu, pomáhá mi s uklízením a chystáním nádobí při jídle, sama se snaží oblékat. Je to hodně o tom, jestli to první povedeš více k samostatnosti, potom budeš mít méně práce. Malá od 1,5 roku chodí pěšky, kočár jen ve výjimečných případech, pokud jdeme na nějaký celodenní výlet. Takže ani s tím není problém. Určitě ale záleží na tom, co ti poví doktor. Jinak si myslím, že ty 2-3 roky to bude v pohodě 🙂
Ahoj, mám děti s rozdílem 2 roky, dceři jsou dva roky, synovi 2 měsíce. První měsíc jsem si nadávala, že jsem měla počkat alespoň rok, že se asi zblázním. Uvažovala jsem jako ty, já jsem dokonce ještě starší. 32 - jsi ještě s věkem v pohodě, ale dopředu se nic předvídat nedá. Teď už jsme si po dvou měsících najeli nějaký režim a je to mnohem lepší, někdy v pohodě, někdy oba řvou a dožadují se maminky a já jsem nervní🙂))). Ale pak si budou hrát /a hádat se/. Kamarádky, co to tak mají, si to moc pochvalují, že nemusely pořád shánět nějaké kamarády, že si děti vystačily spolu. Jediné, co mi chybí, je pořádně se vyspat🙂))!!!! Ale to strašně záleží na tvé nátuře a nátuře dětí, taky, jestli máš okolo sebe někoho na hlídání. Bez toho si to nedovedu představit. Ale jsme ženské, prý přežijeme všechno. Pokud si chceš ale víc užít miminka, tak tomu dej aspoň 3 roky. Cítím, že mimino dostává mnohem méně stimulů než první dítě. Přijde mi, že ať se rozhodneš jakkoli, na všem najdeš něco pozitivního🙂!!! Hodně štěstí!!!
Máme 14mes a za mě super....ted budeme mit treti a to bude od mladsi o 3roky....a kdyz me bylo spatne kolem 3mes byl to mazec.....staral se manzel...potrebuji hodne zabavit deti po dvou letech......ono si nemysli, když bude dítěti dva a půl bude chtít zvedat taky .....já si myslím že čím dřív tím lip....první mimi nebude tak těžké, budou mít k sobě blízko a nebudeš muset řešit práci ale budešjen doma......a nepořádek počká.....tak se nebudeš dřít jak kůň.....navíc pokud malý spí po obědě atd můžeš ležet s ním.....až mu bude přes dva bude to složitější...... 😉 ale je to jen můj pohled na situaci.
Za me - chci mit deti vekove co nejbliz k sobe. Pripada mi to daleko jednodussi.. ano, samozrejme, ze pokud ma clovek miminko a 2 lety dite, je to asi ze zacatku tezsi, o tom zadna, ale pak kdyz mas deti 4 a 6, 8 a 10, 14 a 16.. je to uplne super, protoze s nimi muzes podnikat stejne veci, protoze je bavi to same.
Mam sestru od sebe 2 roky a v nasem detstvi si to mamka uzivala, protoze jsme si spolu hodne hraly, mohla nas bravat na vylety, ktere se libily nam oboum..
A kdyz vidim v okoli pary, ktere maji deti treba 2 roky a 10 let, tak co pak s detmi s takovymto vekovym rozdilem podniknout? Clovek jede napr. do Zoo, to se libi 4 letemu diteti, ale 12ti lete uz se tam nudi, atp.
Navic mi to prijde strasne nesikovny vuci kariere a penezum.. Radeji si deti odbydu co nejbliz k sobe, pak pujdou s odstupem 2 roky do skoly a budu moct zase pracovat, vydelavat penize.. Nedovedu si predstavit, ze bych sla na materskou, po 3 letech se vratila do prace, pak po 2 letech zase otehotnela, pak zase sedela doma.. Proste se radeji bud venovat naplno materstvi a pak zase na 50% praci a na 50% materstvi....
Ale je to individualni, tohle ma kazdej jinak... Akorat za sebe muzu rict ze moje sestra je moje nejlepsi kamoska a jsem strasne rada, ze jsme si vekove blizke.. i v dospelosti prozivame podobne veci v podobnou dobu a je to super.
@karlajasmine přesně. První rok není leharko ale zase jak si to uděláš tak to mas - nemusís přijímat návštěvy kdy si umanou.....a po roce čím jsou starší tím lepší.....vyhrají si spolu, mas čas uklízet vařit atd.....zabaví se spolu..v pohodě pro ne vymyslí zábavu, program....berou na sebe ohledy.....jídlo stejný......já v tom vidím výhody.....dokonce i na spaní odpolko je sladis...a můžeš spát s nimi....
To je různý. Mně přijde dobrý ím blíž, tím líp, když jsou to jen dvě děti, vždycky se to dá zvládnout. Pokud jsou stejného pohlaví okolo 2 let, tak si spolu odmalinka nádherně vyhrajou, odlišná pohlaví zpavidla ne. Když jsou okolo 3 let od sebe, tak už jsou si daleko, v tomhle věku je to velký rozdíl. Samozřejmě záleží na mnoha dalších okolnostech, povaze, podmínkách, rodič. přístupu ap., není to železné pravidlo, ale děje se tak často.
moc dekuji za odpovedi. puvodne jsme chtěla deti co nejblíže k sobe ( nejlepe dvojčátka ), to se nezadarilo a nakonec to bylo dobře, byla by moc malicka při porodu.... maly byl uz dost velky...
no, ale proste se všechno takhle pokazilo. lékařka mi rekla, počkat minimalne rok, nez znovu otehotnim, kvůli zahojeni dělohy, jenze to uz maly v te době bude mit stejne deset kilo,takze to mi asi nijak nepomuze, na tahani uz bude tezky.....
ja jsem takoa ,, od rany´´ , chci synka vest k tomu, aby věci zvladal sam, ale kdo vi, jak mu to pujde. říká se, ze chlapečci jsou pomalejsi nez holcicky a pokud bude po manzelovi, bude to male trdlo... 🙂)
jinak s odpočinkem, maly jakžtakž spinka v noci, přes den téměř vůbec, to mam smulu s odpočinkem. je to ,,spolecenske´´ miminko, nevydrzi sam, max. 10 minut si hraje v ohrádce, pak uz place, proste potřebuje společnost a nekoho u sebe , na hrani i mazleni. nekdy mam poblem odejit i na zachod, protože jakmile ho polozim, jeci -- většinou k veceru, když uz je unaveny.......
hlidani není, nasim je 65 let, tchanovcum také. takhle male mimco , navíc predcasne narozene mi nikdo nepohlida. kamarádky mají svých starosti dost. a je pravda, ze i ja bych mela problém ho nekomu sverit..... když ma manzel volno, snazi se mi pomoci, abych mohla udelat to, co normalne nestiham, tak trochu hlida, tot vse. az bude vetsi, bude stejne všude s nami, vyjimecne třeba když pujdeme na ples, tak pohlidaji, ale nemohu s tim moc pocitat v jejich veku a při jejich nature....
kazdopadne po dalším diteti touzim, nechci aby tady maly byl sam, ale asi mate pravdu vy, které rikate, počkat alespoň ty dva roky a pak zacit zkouset a nechat tomu volny prubeh. jen skoda, ze deti uz budou dost od sebe a s tim jejich hranim uz to asi bude horsi...
dekuji za odpovedi 🙂)
Jo a jeste bych dodala ze mi mamka rikala, ze je zpetne rada, ze kdyz mi byly 2 roky a narodila se sestra, tak ze jsem jeste nebyla ve skolce ale doma.. ze jsem si tim padem nepripadala odstrcena, ale jako ta ''ocenena starsi sestra''.. mamka treba (pry) kojila a u toho mi cetla nejakou knizku, kdyz sestricka spala tak jsem obcas taky spala ve stejnou dobu,.. ze videla potom u kamaradky, ktera mela deti s odstupem 4 let, ze to starsi si pripadalo odstrcene a nechtene (slo do skolky, aby rodice meli cas na malou) a pak zacal strasne zlobit, protoze zarlil..
Nevim, ja uprimne moc vyhod ve velkem vekovem rozdilu nevidim, asi jedine v tom, ze ten prvni rok, dva, to muze byt se starsim ditetem trosku jednodussi.. ale taky nemusi.. protoze nakonec stejne vzdycky zalezi jaky jsou ty deti..
@marketa11112 Ono jeste i zalezi jak bude malej treba za rok uz chodit sam.. Treba ja pry uz v roce docela dost chodila sama, a kdyz byla mama tehotna, tak mi pry vysvetlovala, ze uz me nemuze nosit, tak jsem proste sedela kdyztak v kocarku nebo se proste slo mym hodne pomalym tempem.. kdyz bylo potreba me zvednout do jidelni zidlicky tak to bud nejak zvladla nebo poprosila tatinka.. ale ono tyhle kratkodoby veci (zvedani dittete) budes mit i s dvouletym a obcas i s triletym, tak je to mozna i lepsi zvedat prilezitostne rocni dite nez pak to dvoulety pri dalsim tehotenstvi?
@karlajasmine to asi ano...zvedat clovek musí asi fakt i vetsi dite...... když jsme byla s malym v patem mesici, byla jsme ještě na praxi v decaku a pokadil s e mi tam dvoulety kluk. byla vedra a ja mela fakt problém dat ho do vany a umyt a zase vyndat, bylo mi strasne zle...... moje mama mi tenkrat vynadala, at se na to vybodnu, abych jeste nepotratila.... .....jenze co jsme s nim mela delat? byla jsme tam sama na nej a 3 mesicni mimino... vždy jen par hodin, ale bylo to krute a uz tenkrat jsem rikala, ze obdivuji maminky, které mají takhle deti za sebou -- v tomto pripadne vlastne 3..
kazdopadne ted to nestihneme, nesmim první rok otěhotnět, malému uz je 7,5 mesice a ma 7.5 kila..., takze stejne uz by mu -- pokud bychom to stihli pak rychle-- bylo v pulce mého tehotenstvi rok a pul, na konci téměř dva a asi by ještě moc nechodil... takze asi je opravdu reseni počkat, az bude chodit sam a pak do toho jit....
@marketa11112 Jo, tak ty 3, 3,5 roku rozdil je taky jeste celkem v pohode na to, aby si spolu hrali 🙂 , takhle jsou od sebe moji brachove a sice to trosku trvalo ale kdyz jim bylo tak 4 a 7,5 tak uz si spolu taky hrali.. a ted maji taky hezkej vztah 🙂
My máme rozdíl 5 let a jsme maximálně spokojení, starší syn už je samostatný a během těhotenství i teď co se miminko narodilo je to pohoda. Nikde není záruka že když by od sebe byli 2 roky že by si spolu vyhráli, navíc starší syn byl dost živé dítě, on nezačal chodit on začal běhat, říkali jsme mu Foreste, pořád jsme za ním běhali, chvíli nepostál, zlomilo se to až ve 3 letech když nastoupil do školky, to se hodně uklidnil. Za mě teda odstup mezi dětmi minimálně 3 roky
dekuji 🙂)
První těhotenství taky celé komplikované, hrozil předčasný porod ve 29 tt (kontrakce zastaveny kapačkami), zbytek těhotenství jsem prakticky proležela. Nakonec porod plánovaným císařem pro KP. Druhé těhotenství zcela v pohodě, ačkoli starší se v tu dobu hrozně vztekala, chodit začala až na 18,5 měsících a celkově to s ní bylo docela náročné. Děti jsou 23 měsíců od sebe, neměnila bych. Kdyby nebyl první porod císařem, pořídila bych si druhé dřív.
@jenny.kay 🙂) diky... ja porodila normalne ve 30 + 5 po 12 denních silnych kontrakcích - kapacky jaksi nefungovali a pak uz mi praskla voda...jen jsem lezela , nesmela jsem nic.....strasne jsem se o malého bala...
my máme věkový rozdíl 4roky syn podaval plinky koupali se spolu vozil kočár a hodně pomahal jinak jsi myslím že je to optimalní doba chodil už do školky tak jsem měla čas na mimimnko v době kdy byl syn ve školce když byl doma tak jsem seděla na koberci a mimčo na rukou a hráli jsme jsi chtěli jsme dříve ale já nemohla a pak to něják nešlo jak se pak zadařilo byla asi náhoda 🙂 byli jsme na dovolené nyní se snažíme o další a nic 🙂
Premyslim o tom samem, jenze ja rodila 25tt :(, holka prezila, ja tez, ale bylo to silene, ty nervy bych nikomu neprala a mám jizvu na deloze a zuzenou tim padem delohu, hrozne moc bych chtela jeste jedno mimi, ale pri predstave, ze bych mohla umrit a dcerka by byla bez mamy se smiruji s myslenkou, ze budu mit jen 1 dite...je to tezke, moc tezke.
Po operacích na děloze lékaři doporučují 1-2 roky odstup od dalšího miminka.
Ahoj, my to teď řešíme aktualně taky. První dcera je narozená o 13 týdnů dříve. Teď je jí 22 měsíců a řekla bych, že teď už by bylo těhotenství reálné, není potřeba se s ní nějak extra tahat. Mě spíš trápí, aby se neopakoval předchozí průběh...taky mi hodně tvrdlo břicho, dráždivá děloha a příčina byla zřejmě zánět....čert ví, jestli se to nebude opakovat ☹. A to musím dodat, že jsem od 11.tt jen ležela.
@ambolampa
@kytka12
@shine2015
@petunie_2 je to fakt tezke, kdo si to s nedonosenym mimcem prosel, vi.....strach byl sileny....ja nastesti asi diky strachu i přes dlouhy a osklivy porod, byla druhy den fit... nezajímalo me nic jiného nez maly a na sebe jsem se uplne vykaslala..... ale dnes jsem silene unavena a to jsme uz 8 mesicu po porodu. mozna je to i tim, ze mi uz není 20, snazim se zvládat zahradu i sem tam praci z domova a přitom se maximalne venuji malému....
vždy jsdme chtěla dve deti, nerada bych, aby tady byl maly sam, ale tolik se bojim... nechci to uz zazit znova.... prodala jsme všechno mini obleceni s tim, ze podruhe uz preci dite donosim .. porad si rikam, ze třeba ten 36 tyden by byl super. jinak ja mela tvrdnuti bricha od 5 mesice. je fakt, ze jsme asi byla prepnuta- dve práce, škola, zahrada... no porad jsme si rikala, ze jsme preci ok, ze tehotenstvi není nemoc... poslední mesic, jsem uz ale nemohla vse udychat a zacinala jsem se setrit ... no a pak místo do práce , jsem od lékařky po obyc vysetreni , jela rovnou s kontrakcemi do nemocnice s tim, ze rodim... zanet pry tak minimalni, ze na to nemohl mit vliv, pry zrejme drazdiva děloha, mozna trosku mensi, 3 roky po konizaci, 32 let..... no pry většinou u druhého tehotenstvi to byva tak, ze děloha si uz roztazeni pamatuje a do stejného tydne to byva ok, pak s e to pomalu zacne opet zhoršovat. ale většina druhorodiček pry donosi dite nad 36 . tyden......... rikam si kez by......
bylo fakt hrozne v nemocnici slyset : ten vas maly klame telem, je sice veliky, ale nemá ty tydny.. a to je horsi..... hrozili mi, ze v terminu bude mit tak 4.5 kila...... no a nakonec jsme byli doma mesic před puvodnim terminem porodu a plne kojeni..... kdybych nechytli oba rs vir v nemocnici, bylo by to uz pak ok, takhle jsme se lecili ještě 3 mesice, nejdříve téměř mesic doma, pak 14 dni v nemocnici , a pak opet doma z toho, co jsme v nemocnici chytli na podruhe..... byl to des, bylo mi strasne zle, malému také, ještě mu haprovalo dychani..... bylo to několik mesicu strachu, kdy jsem se bala odejit i na zachod....... navíc porad sama, manzel byl doma jen v noci... ale i to me uklidňovalo....... jsem tak stastna , ze je maly zdravy a porad si prave rikam, zda ten osud pokouset ještě jednou....... ale zase, když vidim kolik uz nam toho dal, jak nas to ještě vice ztmelilo, manzel mi dospel, je ted tak zodpovedny, ja se zmenila, pro malého bych udelala cokoli.........ty deti za to všechno stoji.......jen ten strach.....
@marketa11112 jenze to je i o tom ze jsi mela tisic aktivit.....a urcite si nemyslim ze je to v poho do tydne ktery byl u predchoziho mimi.....a pak se to zhorsuje....je to individualni. My cekame treti a bojim se i tak....aby bylo vse ok...je to i o veku a uvedomovani...ale urcite bych se nevzdavala mit dalsi mimi...
Presne, ten strach, bohuzel u me nevi nikdo, co se stalo, asi praskla deloha?ale ani to ne..a tam je pak konec velmi rychly... :(, doktorka mi rekla, ze mám byt rada, ze vubec zijem a ze nekde nemuze mit deti vubec a tedy 1 je luxus. Fakt nevim, zkusim se objednat jeste k jinemu doktorovi a zeptat se na nazor. Rozhodnu se az za rok.
@shine2015 ja vim, kazde tehotenstvi je jiné.... jen pisu to, co mi rekla doktorka jako nejbeznejsi scenar.... a ano , zpetne si uvedomuji, ze jsem nikdy neodpočívala , ani v tehotenstvi a ani ted...... porad mam pocit, ze všechno musim stihnout...... jsem trdlo..
@ambolampa pokud by ti slo o život, asi uz do toho nechod...... ja byla ok.......jsem ok, nemela jsem a nemam problémy...... a presto se hooodne rozhodujeme, nechci to zazit znova..... ale zase uz vim, co by me pripadne cekalo a vim, ze zvladnout se to da.....manzel pry ma strach o me, mel strach tenkrat o me i o malého.... tak musim doufat, ze ted bude lepe...
jinak jsme se domlluvili, ze to znova zkusime pristi rok v lete. malému bude vic jak rok a pul, uz zacne chodit a do vanoc uz by mel 2 roky....ještě se poradim s lékařkou...
já rodila taky předčasně a podruhé jsem otěhotněla po 11měsících. Rodila jsem ve 40tt. vyvolávačkou, poprvé jsem rodila předčasně k vůli placentě, u druhého jsem jí už měla v pořádku. Já tvrdím,že naordinovat klid a ležení ženě,která už má dítě (kór malé) je trochu výsměch. Muž musí chodit do práce, prarodiče jsou bud, tak staří, že to nezvládnout nebo tak mladí,že jsou sami v práci a nechtějí se ještě navíc starat (to uvádím příklady z rodiny). Já byla taky vystreslá a jak se blízilo tt. prvního porodu, trnula jsem hrůzou...
Hezký večer, to je velice individuální. Každý Ti odpoví dle svých zkušeností s věkovým rozdílem mezi svými dětmi. Pro mě se nejlépe jeví věkový rozdíl 2 roky, já si to taky tak představovala, nicméně jsme na druhém "pracovali" víc než jeden rok. V případě, že by se Tvé problémy mohly s příštím těhotenstvím opakovat, zvolila bych věk. rozdíl 4 - 5 let. Ještě nejsi za horizontem. Ale člověk nikdy neví (neovlivní), kdy se zadaří a dotáhne to do zdárného konce.