Holky prosím vás dostala sem se do pekelné situace a nevím jestli to dokážu správně vyjádřit. Jsem těhotná teprve na začátku 4. měsíce, ale můj přítel u kterého momentálně bydlím semnou údajně do budoucnosti nepočítá a dokonce se bude snažit mi dítě vzít a vrátit se ke své bývalé přítelkyni. Čeká jenom, až já porodím.. je mi teprve 18 a máma mě z baráku vyhodila zpět mě neveme to vím na 100%. A já teď jsme ve zoufalé situaci nevím, co mám dělat , kam mám jít.. Jenom vím , že s ním být nemůžu a ani do RL ho nechci zapsat, abych se s ním v budoucnu nemusela o dítě nák tahat. Odstěhovala jsem se k němu 300km od mého původního bydliště (ale dodnes tam mám u matky trvalý pobyt) je prostě možný, že si tam najdu pronájem a pak si budu muset zažádat o nějaký dávky , protože nemám nic vůbec nic a jsem teď naprosto sama a ani nevím jak to chodí.. Ještě se bojím aby mi malýho nakonec nevzala sociálka, protože jsem nezajištěná.
Nevím co dál prosím poraďte někdo i bez urážek to, že sem mladá a blbá vím, už taky udělala jsem chybu a teď nevím jak dál ani kdy případně od něj odejít.
Tak jako já ani žádný povzbuzení nečekám to snad ani na tohle neexistuje... O tomhle vím, ale co se dá dělat spíše mě zajímá jestli je možný abych jako těhotná sama mohla jít bydlet někam sama, když ani nemám na nájem.
mě napadá jedině azylák pro matku a dítě, vím že třeba kousek od nás jeden je a berou i těhotné.
jo tak to je asi taky možnost děkuji
Co se zajít poradit na sociálku? Nebo do nějakého azylového domu?
@ahoj22 Prvotně nezmatkovat. Máte ještě relativně dost času se situací něco dělat. Chyby děláme všichni a jestli je někdo neomylný, tak mu blahopřeji.. Prvotně je možné jít se zeptat na možnosti azylového domu nebo domu pro matky s dětmi. Případně se zeptat v obci, kde ted bydlíte na možnost získání nějakého sociálního bydlení. je to sice náročné, ale za pokus nic nedáte. Nicméně vyškrtnout otce ze života dítěte není tak jednoduché. Vy ho sice do rodného listu uvést nemusíte ALE mám pocit,že posléze to budete mít těžsí práě se sociálními dávkami. Nicméně je tu ještě jedno nebezpečí. Otec si může nechat soudně potvrdit otcovství. Podá naprosto jednoduše žalobu o určení otcovství a soud situaci vyhodnotí, případně si opatří důkazy, dost možná nařídí testy DNA, ale nechci předjímat postup poudu. Soud posléze pokud otec určen vyměří vyživovací povinnost, ale přiřkne mu i rodičovská práva k dítěti.
A já bych ho být Tebou do RL napsat nechala - aspoň bys po něm mohla vymáhat výživné, což není vypočítavost, ale je to pro Tvé dítě, které toho bude spoustu potřebovat. Nebála bych se, že by miminko svěřili do péče jemu, miminko od matky jen tak neodtrhnou, je na ní závislé. Kromě toho když se odstěhuješ někam dál od něj, pochybuju, že by se potom o dítě chtěl nějak přetahovat, když bude žít s jinou ženou...v dané situaci si spíš myslím, že jeho přítelkyně se nebude chtít nějak moc starat o dítě, které není její a on sám toho bude mít plné kecky jen když si ho třeba později bude brát na víkendy. Teď má jen silácké řeči, ale ono to ve finále není tak jednoduché ,,vzít" dítě matce. A jak víš, že Tě mamka nevezme k sobě? Jsi ještě mladá a asi jsi udělala chybu, asi jste se nepohodly, ale pořád je to Tvoje máma a určitě za pokus by to stálo. Miminko by vás určitě hodně sblížilo a vztahy by se urovnaly. Aspoň bych to zkusila. No a pokud ne, tak asi azylový dům, kde by Ti i poradili co a jak dál co se týče sociálních dávek atd. Mimochodem, to co píšeš v úvodu Ti přítel takhle do očí řekl?
běž se co nejdřív zeptat na OSPOD v místě bydliště, co a jak máš udělat, případně Ti pomůžou třeba právě najít ten azylák nebo něco podobného..
S tím RL ještě nevím no. Je to všechno na dlouhé vyprávění a nevím jestli se to dá přesně jen napsat.
Jo moje máma mě vyhodila a jak jí znám u ní vím jistě, že je konec sama mi do očí řekla, že dítě vidět nechce. Sama čekala, že to takhle dopadne já možná v podvědomí taky , už delší dobu s přítelem mám problémy něvěra a tak, ale nedokázala jsem jít na potrat nechtěla jsem o miminko přijít, i když těď asi budem mít zničený život oba mou vinou a naivitou...
No pokuď bych šla do azyláku tak určitě zpět do mého rodného města, což je od místa, kde teď jsem 300 km a tak ani právě nevím jak by to bylo třeba se střídavou péči přece jenom je to cesta autobusem 6 hodin a není to ani nejlevnější.
A do očí mi to neřekl, ale poslední dobou jsem, už na jeho chování poznala , že něco není v pořádku no a pak jsme si přečetla jeho zprávy v telefonu..
nebo u něj zůstat do porodu a pak odejiít co by bylo lepší.. vím, že jen tak ukrást mi ho nemůže jako matka mám taky práva
@ahoj22 Malá miminka se do střídavé péče nedávají a dokud budeš kojit, bude na Tobě dítě tak závislé, že by to ani žádný soudce nepovolil. Takže nejdřív půjde asi jen o to, že když bude otec platit alimenty, tak mu budeš muset umožnit dítě kdykoliv vidět - když bude chtít, může přijet se za ním podívat, ale pokud to bude taková vzdálenost, tak asi nebude jezdit moc často. A co bude za pár let bych teď neřešila. Pro Tebe je teď prvořadé zajít na sociálku a zeptat se, jaké máš možnosti, na jaké příspěvky máš nárok atd. a pomalu shánět bydlení. Hlavně se už neobviňuj, čas už stejně nevrátíš, je potřeba se dívat dopředu.
Já jen upozorním, pokud už to tady nezaznělo (nečetla jsem všechny příspěvky), že pokud ho neuvedeš do RL, nebudeš mít nárok na určité sociální dávky...
@ahoj22 zajdi si urcite do azylaku neho do ubytovny pro matky s detmi v jednom jsem take bydlela a vim ze matkam v mnoha vecech pomuzou. A to co rikas ze si znicite zivot a tvou vinou, vubec neni pravda vzdyt dite je dar, a sama uvidis zr budes rada ze ho mas. No a jak ti poradit ? Byt tebou radeji se odstehuji co nejdrive a zacala si pomalu vse zarizovat pro mimi. Zajit na socialku a povedet v jakr situaci jses, urcite ti pomuzou a poradi. A pomuzou ti i do zacatku s bydlenim budes pobirat prispevek na bydleni rodicovsky prispevek a pridavek. A s otcem? Radeji ho zapis do RL protoze nevis co ocekavat z jeho strany a mohlo by se stat ze bys pak mohla platit i za ty testy DNA. A jeste otazka, ty opravdu nemas nikoho kdo by ti pomohl nebo alespon s kym to probrat? Nejaka kamaradka znama?
ahoj, neboj se a věř si. Pokud budeš mít kde bydlet, soud určitě nevezme novorozence od matky, aby dal dítě otci a nějaké jeho bývalé přítelkyni. Kor když je dítě kojené. Zažila jsem plno soudů - dokonce i těch, kde matka nebyla zrovna ideální - alkohol atp., což tvůj případ není, a soud dal dítě vždy mámě.
Musí mít akorát zajištěné bydlení. Možností je více: azylový dům, dům pro matku s dětmi, a přímo armáda spásy má domy jen pro matky s dětma.
Na sociálce můžeš určitě zažádat o životní minimum případně podporu v nezaměstnanosti (na pracáku by jsi měla být, aby ti platili zdravotní pojištění), event. dávku v hmotné nouzi. Po porodu bys mohla mít nárok na porodné. Neměla by jsi v té době ale žít s přítelem ve společné domácnosti, jinak se sčítají přijmy a na nic nárok nemáš. Nevím, jestli tě nebude v tomto limitovat trvalé bydliště u mamky, to by asi musel odpovědět někdo ze sociálky. Tam klidně přijď, neboj se, ony ty úřednice nejsou tak hrozné, často pomůžou a poradí.
A ohledně tvé situace... nedovedu si představit, že by něčeho takového byl chlap schopen. Když u něj budeš bydlet až do porodu, budeš akorát ve stresu a to miminku moc neprospívá. Neber to tak, že sis zkazila život a miminku taky. Naopak. Dítě je radost a požehnání. Já tě naopak podporuji, že jsi to ustála a miminko sis nechala.
@ahoj22 necitala som diskusiu, ale urcite to na teba len hra. Pochybujem, ze jeho byvala by zniesla doma cudzie dieta a on sa o mimino urcite sam starat nebude. Dieta nie je len tak, v noci place, treba sa o neho starat prebalovat, furt to nieco chce. Myslis, ze pojde na matersku? A ta jeho byvala bude zivit aj jeho aj dieta? Absurdne. Budes rada ked si po neho pride raz za mesiac. Podla mna ta chce takto presvedcit aby si ho nezapisala do RL a nemusel platit vyzivne. Dobre tan odrbal a ty sa este bojis ze ti zoberie dieta.
@ahoj22 Neporadím, jen jsem ti chtěla vyseknout poklonu, sama, bez rodičů, ted i bez přítele, zřejmě i bez financí, 18 let, nevím, jak to máš se školou, a přesto sis miminko nechala, obdivuju tě a mělo by si z tebe vzít příklad mnoho jiných mamin, které nemají ani polovinu tvých problémů, ale dítě se jim zrovna nehodí. Já bych asi v první řadě zašla na sociálku a poradila se, na co máš nárok atd., zkusila se zeptat u obce, jestli by nebyl nějaký byt, popř. asi ten azylák. Moc ti držím pěsti, at vše dobře dopadne. 😉
@ahoj22 ahojky,tak kamarádka také docela brzo otěhotněla.....teď už je mimísek na světě.je na vše sama,ale v době,kdy byla těhu,tak šla na sociálku a tam jí pomohli.dostává příspěvěk na bydlení,příspěvěk na dítě,před tím dostávala na sebe.....musela doložit těhu průkazku....no prostě čumím jak vrata,jelikož si žije suprově a to žije zatím ze soc.dávek.v rl listu otce neuvedla,to jí ta soc.poradila,že na tom bude lépe,jako svobodná matk,bez otce dítěte.pokud by pak chtěla časem ho tam dopsat,tak si prý má dát návrh na soud.jdi se zeptat,dneska je vše možné,jen neházet flintu do žita 🙂
Opravdu děkuju moc všem co jste napsali hodně si toho vážím a docela jste mi i pomohli si to v hlavně trochu urovnat co a jak, včera jsem byla přímo v panice co budu dělat teď už jsem o něco klidnější.
Ještě jsem zapomněla dodat, že tu s ním nejsem sama ale je tu ještě i jeho matka vlastně moje tchýně, která je moc hodný člověk a aspoň na ní se můžu tady spolehnout. Takže počkám do toho porodu a zároveň počkám až bude výbavička, kterou si pak odvezou s sebou. Když on je takový hajzl, tak se ani nebudu stydět ho takhle využít.
Každopádně je ještě nějakej ten čas třeba se hodně věcí změní, on zas není takovej grázl k nevydržení chová se ke mě hezky to jo, ale ostatním píše, že mě už nechce, takže s ním nebudu počítat.
Taky mám strach jestli v tom azyláku to nebude jakože dítě bez úplný rodiny a ještě bez peněz. Zas do takový situace bych ho taky nerada přivedla. Ale jak čtu snad to není úplný konec a mám ještě nákou cestu. Už mi nabídl i bývalí spolužák, že přijede autem a odstěhuje mě za malou částku. Tak koukám, že ještě mám kolem sebe hodný lidi, jak venku tak tady 🙂
@ahoj22 Zašla bych na sociálku, na péči o dítě a zeptala se, jak zareagovat a co dělat. Hodně maminek samoživitelek má vyřízený třeba příspěvek na bydlení, do RL bych ho zapsala a žádala alimenty, máš na ně nárok. Pokud se budeš dobře starat o miminko, není důvod Ti ho brát. Byla jsem se synem skoro devět let sama a zvládli jsme to. Drž se a spoléhej hlavně sama na sebe.
@ahoj22 Ty azyláky nejsou špatný, chodila jsem tam na praxe. A jinak o to, že by Ti přítel sebral maličký miminko, bych se nebála. Pokud ho budeš kojit, tak mu ho prakticky nemůžeš dát na víc, než 2-3h, že jo 🙂. Tak, a to máš jeden rok. Během té doby se třeba vrátí k bývalce a pořídí si s ní dítě a o Tvém nebude chtít ani slyšet. Nebo za ten rok začne nový vztah a nová přítelkyně asi taky nebude nadšená z víkendového uřvance 🙂. Ruku na srdce, když máš malé dítě a dáš ho na víkend bez matky, tak to většinou prořve... to by dlouho psychicky nedal 😉.
Takže bych přestala vymýšlet katastrofické scénáře, zašla na OSPOD a uvidíš, buď vystačíš s dávkami nebo Ti pomohou najít místo v azylovém domě. Každopádně je super, že se k tomu stavíš čelem a dáš miminku šanci na život, i když Tě to bude stát tolik sil a odvahy! Držím palce.
Tak záleží jestli si chceš dítě nechat v takové situaci. Já bych zkusila i adopční instituce. Ale pokud se přikláníš k tomu si miminko nechat, zkus se informovat na sociálce v místě trvalého bydliště, v rodinných centrech a nebo na internetu ohledně těch azylových domů. Do RL bych si jej napsat nechala, ale příjmení určitě po tobě. Jak se tu psalo, jde o alimenty. Pokud se prokáže, že spolu nežijete a budeš mít od soudu napsané už alimenty, budeš mít nárok i na porodné. Dále je tu příspěvek na dítě, na bydlení či pomoc v nouzi. Ale podmínky ti vysvětlí na sociálce. Určitě bych tam zašla osobně a promluvila si s nimi na rovinu. Obrať se i na městský úřad ohledně bydlení. Podej si žádost o byt. Města i menší ( u nás do 10.000 obyv) mají byty, které pronajímají potřebným a vlastně za pár korun. Jako matka samoživitelka s dítětem by jsi měla mít celkem šanci.
Jinak od soudu si můžeš nárokovat i polovinu částek, které jsi zaplatila za vybavení pro miminko, jako kočárek, postýlka, oblečení, pleny atd. Stačí si zakládat účty .
O tom, že by ti dítě vzali pochybuji. Úřad se vždy přiklání k matce, natož u takto malého miminka. Musela by jsi být psychicky nemocná, závislá či nesvéprávná, aby měla sociální pracovnice pocit, že dítě s tebou není v bezpečí.
Jediné, co ještě můžu poradit, tak ať neváháš a okamžitě jednáš, protože teď už v tom nejsi sama a nejde jen o tebe. Je důležité se teď rychle postavit na vlastní nohy a začít řešit nastalou situaci. Časem se jistě ukáže, že se vztahy vystříbří a třeba k sobě s mámou najdete cestu. Ale nespoléhej se na nikoho kromě sebe, protože jak jsem psala, ty jsi teď tvoje starost a to maličké. Přeji hodně štěstí.
Holky to napsali pekne, tak jen jednu vec, nezustavala bych tam az do porodu. Pak by to mohlo vypadat tak, ze ty jsi opustila jeho a ne, ze on nema zajem o vas... urcite se vrat tam, kde mas pratele a rodinu, bude to pro tebe lehčí, nez byt sama v cizím meste...
@michalamala99 Já bych tedy zase netvrdila to co jsi psala, jaká je to pohoda. Možná si to kamarádka trošičku přibarvuje. Kamarádku opustil po porodu manžel a je na vše sama. Ještě když byla na RP plus alimenty to jakž takž šlo, ale teď je to mnohem horší (dítě má 4 roky). Měla hrozný problém najít si místo, tak aby pokryla vyzvedávání z mš, nakonec musela jít dělat opravdu za pár kaček vyskladňování. Ex si rychle za sebou udělal dvě děti a žádá o snížení alimentů a dokládá to náklady na malinké děti...na příspěvek na bydlení snad i dosáhla,, ale nebyla to žádná sláva. A to ten chlap aspoň platí. Náklady na dítě v mš jsou samozřejmě větší než na kojené miminko. Nemalovala bych si to na růžovo, čeká tě strastiplná cesta, snad ti aspoň tchýně podpoří. Otázka je zda bude opravdu stát za tebou a ne za synem. Jediné v co bych doufala je, že potkáš nového partnera a utvoříte rodinu, být s děckem sama nezajištěná je tvrdej chlebík. Zažila jsem to a mojí maminku myslím ta tíha starostí po celá léta"zabila".
@ahoj22 Ahoj, je mi moc líto, co tě potkalo, nicméně je dobře, že se k tomu stavíš konstruktivně a snažíš se to vyřešit. Být tebou, určitě bych otce do RL zapsala, kvůli alimentům a jak psaly holky, získat dítě do péče není pro otce vůbec snadné a navíc silně pochybuju, že by vážně chtěl, až zjistí, co péče obnáší a jeho nová přítelkyně by to určitě nechtěla. Než bych hledala bydlení přes sociálku, zkusila bych tu mámu, případně někoho dalšího z rodiny nebo známých, kdo by ti eventuelně mohl poskytnout levnější podnájem, také se můžeš zkusit domluvit s nějakými kamarádkami na společném pronájmu ( vím, že s miminkem to bude složitější a raději budou bydlet s bezdětnými, ale aspoň za zkoušku to stojí). Až pak bych se obrátila na tu sociálku kvůli bydlení. Drž se a přeju hodně sil.
@bobulinka já jen napsala,jak je spokojená a na co dosáhla.já mám po rozvodu a mám dvě děti....a je to boj a děkuji bohu za to,co jsem potkala a jak vzal mé děti.nevím,jak to opravdu má,vím to jen jak říká a já to i viděla,jak si dovoluje nakupovat atd!nemyslela jsem to špatně!
@michalamala99 Nevím jak moc kamarádku znáš, ale měla jsem taky takovou sousedku. Dost mě to mátlo sama na holku a pořád v adidasu ona i malá, cigarety, nehty...ve finále se prosáklo že má dluhy 300 000. Takže pokud si nejste opravdu blízké nevíš zda nežije na dluh nebo si nepřivydělává kdo ví jak bokem. Píšu to jen proto aby si slečna nemyslela, že je to pohoda, vezme dávky a bude se mít dobře ☹
No, upřímně řečeno jsi v těžké situaci... Život vám dvěma nezkazíš, ale připrav se na to, že to bude hodně těžké a bude to stát hodně trpělivosti a nervů. S tím RL se opravdu poraď třeba na sociálce. Já bych ho tam ale asi uvedla kvůli alimentům - i když to ještě neznamená, že je bude platit, žj... Pokud jsi nikdy nepracovala a ještě máš trvalý bydliště s maminkou (příjmy se sčítají v rodině podle místa trvalýho pobytu), peněz moc mít taky nebudeš. Z čeho vlastně žiješ teď?
@ahoj22 Pokud jsi aspoň rok nevydělávala, budeš mít automaticky 4letou variantu rodič. dovolený a tam taky finančně není moc o co stát. Omlouvám se za možná radikální názor, ale tahle situace je ta, kdy pochopím, že jde někdo na interrupci (není rodina, partner, práce, finance, bydlení a možná ani není hotová škola). Nicméně nechci nikoho soudit, každý jsme jiný. Já být ve tvé situaci, zkusila bych si alespoň najít nějakou brigádu (asi to bude těžký bez praxe a v těhotenství uznávám) aspoň pro ten pocit, že si něco málo vydělám a nejsem 100% závislá na přítelovi a státu.
@ahoj22 blbá situace, jen nečekej to, že když jej nezapíšeš do rl, že máš vyhráno. On se tam může nechat zapsat přes soud bude-li chtít, udělají se krevní testy a ještě to budeš platit. Z mé strany žádné povzbuzení nebude.