Ježíšek nenosí dárečky na Vánoce. Jak byste se zachovaly vy?

ejzi
5. lis 2024

Ahojte děvčata. Mám takoví menší problém. V dětství jsem byla extrémně důvěřivá věřila jsem i v to, že Ježíšek nosí oVánocích dárečky pod stromeček. Věřila jsem tomu až do momentu dokud jednou na Štědrý den jen tak nezačali všichni nosit dárky pod stromeček. Strašně mě to sklamalo a rozhodla jsem se,že nebudu svému synovi lhát. A tu je ten problém. Můj bratr má tři malé děti, kterým se hraje tato krásná a kouzelná lež. A na Boží hod se to dělá znovu, ale se zbytkem příbuzných, kteří se tam sjedou. A samozřejmě i mi. Nevím vůbec jak to budu řešit. Proto bych se vás ráda optala jak by jste to řešili vy? Předem děkuju za odpovědi.

kokoska29
5. lis 2024

Nijak, samozřejmě tu hru hrej taky. Nejsou to tvé děti, nepřísluší ti o tom rozhodovat. Jestli ses ty rozhodla svému synovi říct pravdu je to tvoje věc ale měla bys mu zároveň s tím vysvětlit že jiné děti věří.

Já spíš nechápu proč to chceš udělat? Děti věří na Ježíška jenom pár let, to jsou ty nejkrásnější Vánoce. Proč jim nedopřát trochu tajemna a kouzla?

alice180
5. lis 2024

@kokoska29 přesně, já na to ráda vzpomínám a jsem ráda, že to můžou zažít i moje děti.

magdaveselkova
5. lis 2024

Není nic hezkého než dětská představivost a myšlenka, co si děti pod tím vším představí.... Divím se že někdo zákeřně tohle zničí 😐 ale každého věc.

petulkadodo
5. lis 2024

@ejzi Já bych synovi Ježíška nebrala. Mám teď syna ve školce a neumím si představit, že bude před Vánoci, ve školce se budou učit koledy a povídat si o Ježíškovi a najednou nějaké dítě přijde s tím, že Ježíšek není. Úplně stačí, že jsme museli vysvětlovat, proč ve filmech nosí dárky Santa.

malytlustyhroch
5. lis 2024

@ejzi nevim kolik je synovi, ale min do 2 let, spis do 3 si na rodinne oslave pusu na spacir nepusti. Pak 1-2 roky vynechat (ryma, dovolena, zaludecni nevolnost) a pak uz se s nim nejspis pujde domluvit, ze je zvyk to neresit s ostatnimi, ze se to tak rika, i kdyz to doslova neni pravda atp., ze se o tom nema s nikym hadat... Pripadne uz budou bratrovi deti, tak velke, ze bude ok o tom i v sirsi rodine mluvit verejne.
Ja te chapu, taky jsem byla rozhodnuta detem nelhat, zas z jinych pohnutek. Naopak, ze moji rodice nezapirali, kdyz jsem se v predskolnim veku zeptala, a jediny negativni bylo, ze mi pak prisli dlouho jako duveryhodny zdroj informaci. V pozdni puberte jsem si par let myslela,ze by bylo lepsi kdyby mi tvrdili, ze darky nosi jezisek a deti čáp, ze bych aspon zacala byt ostrazitejsi k dalsim nesmyslum, co tvrdili 😆. Ale nedokazu to. Nedomazu svym detem vedomne zalhat v takovehle veci. Tak ti reknu jak na to ale moje deti reaguji: tak od 4 let starsiho se kazdy rok zeptaji, jak to s temi darky je, ja jim kazdy rok znova reknu, ze je to symbol, ze jak vsechno na svete mame diky milosti a tvurci energii Bozi, tak o Vanocich si davame darky mezi sebou, abychom si to pripominali... oni mi to odkyvou a pak uz o tom o Vanocich nemluvime, hrajeme tu "hru" a pristi rok se znovu zeptaji. Kdyz mezitim mluvi, tak jako kdyby takovy rozhovor vubec neprobehl, tak je neopravuji, asi to proste takhle magicky vnimat potrebuji (zvlast mladsi). Ale ja jim proste nebudu lhat do oci. Je mi dost ouzko, kdyz se tu rodice chlubi, jak jejich desetilete deti "veri na jeziska." ... a za 8 let ty decka budou mit volebni pravo...
(PS: vyjimecne dal neodpovidam, nereaguji, nemam zrovna cas ani naladu na flame, jen jsem chtela podporit autorku. Dnes me na diskusi neuzije.)

sigyn
5. lis 2024

Stačí dětem říct: ,,Dokud věříte v Ježíška, tak vám nosí dárky. Jakmile věřit přestanete, kouzlo zmizí a dárky už pak musí kupovat lidé sami." Není to lhaní, ale vlastně pravda.

ejzi
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
ejzi
autor
5. lis 2024

@malytlustyhroch Děkuju moc za radu.👍🙂

me_druhe_ja
5. lis 2024

Vždycky mi je tak smutno, když se někdo rozhodne zničit tuhle krásnou vánoční tradici dítěti. :( ale holt moderní doba, každého věc. Nicméně fakt doufám, že mojim to nikdo takhle nezkazí, to by mě děsně mrzelo....

tereziezavily
5. lis 2024

@kokoska29 Víš, že je na světě hodně, opravdu hodně moc dětí, co na chlapečka/muže nosícího vánoční dárky nevěří? I tak mají ty první roky ty Vánoce nejkrásnější, protože to jsou v těch letech prostě malé děti. Vánoční atmosféru, kouzlo a všechno to krásno nedělá to, že ty dárky nosí neexistující Ježíšek. My jsme se sourozenci odmalička věděli, že dárkový Ježíšek je jen jako. A neumím si představit, jak bychom ty dětské Vánoce mohli mít méně hezké. Chodili jsme na adventní koncerty, na punče, na živé Betlémy. Jezdili jsme na tradiční předvánoční výlet někam daleko, viděli cizí rozsvícená města a krajiny pod sněhem. Vyráběli jsme vánoční dekorace, poslouchali u toho koledy, pekli společně cukroví i vánoční trvanlivé pečivo. 23. prosince jsme vždycky chodili do kina a pak bruslit. Na Štědrý den jsme šli pro Betlémské světlo, povídali si se skauty, koukali na pohádky a před večeří společně zpívali a hráli na klavír a smyčce. Po rozbalení dárků jsme šli na půlnoční. Jestli ty nedokážeš udělat dítěti kouzlo Vánoc bez lží o Ježíškovi, co jim donese Lego, klidně si to tak měj. Ale nedělej prosím tě chudáky z dětí, jejichž rodiče to dokážou i bez toho.

tereziezavily
5. lis 2024

@sigyn Víš ty vůbec, co je to pravda? 🙂) Opravdu dětem, které věří na Ježíška, ten Ježíšek, ve kterého věří, nosí dárky? Jako asi ne, že jo. Věřím, že by to řada rodičů fakt uvítala, ale bohužel ne, i dětem, které věří, ty dárky musí za svoje peníze koupit rodiče. Zkus si dostudovat, jak rozlišit pravdu od lži. Bude se ti to hodit, až to budeš učit vlastní děti.

cherie24
Autor odpověď smazal
Zobraz
cherie24
5. lis 2024

@ejzi Jak už bylo psáno, dětem tvého bratra to nekaž a synovi to vysvětli, že většina dětí v to věří. Ale je otázka, jak velký syn je. Jestli vůbec dokáže takovou věc před svými sestřenicemi/bratranci a celkově mezi vrstevníky udržet. Jestli mu spíš nezamotá hlavu víc tohle prozření v malém věku než ten Ježíšek. Ale já osobně z dětství žádné trauma nemám. Jako malá jsem věřila a pak se prostě řeklo, že dárky nosí rodiče. Řekl mi to starší bratranec, doma to jen potvrdili, žádná hrůza. 😀 Možná by jen stačilo později zvolit nějaký citlivější způsob, jak to synovi říct. Až bude větší, tak před Vánoci si s ním sednout a říct mu, že už je dost velký, aby se to dozvěděl. Též mi to přijde jako praštěná vánoční komedie, ale myslím, že pro děti je to moc pěkná tradice a neumím si představit, jak by to mezi ostatními věřícími a dětmi dělaly.

merope
Včera v 00:53

@malytlustyhroch Já jen doplním, že pokud dítě půjde zcela vážně po venku honit zombíky, pak se bude schovávat před Siren-headem, proloží to Spidermanem a přihodí Ježíška, tak opravdu nebude řešit (ne)reálnost celé aktivity. My jedeme "dualitu" - dárky nosí Ježíšek a kupujeme si je mezi lidmi. A zatím to absolutně neřeším, protože až teď (skoro 6) začíná tak nějak řešit, co je skutečné a co je vymyšlené - ale tak zmateně, že se v tom sama neorientuji.

klokanka31
Včera v 00:58

@me_druhe_ja Je smutný že spousta lidí se dneska ohání moderní dobou, přitom ne všechno, co je moderní, je dobré...😞

klokanka31
Včera v 01:04

@ejzi To že jsi svému dítěti nedopřála kouzelný svět Ježíška je smutné, ale jiným dětem to nekaž...

drep
Včera ve 04:39

@klokanka31 ježíš, ty prostě nezklameš🤦🏻‍♀️ Myslíš, že děti, kterým nenosí dárky imaginární bytost, mají horší Vánoce? Moje dcera na Ježíška věří, ale fakt to z našich Vánoc nedělá něco lepšího. Je na rozhodnutí každého, jestli chce dětem lhát nebo nechce. Já si třeba docela velký zklamání pamatuju, mám extrémně vyvinutý smysl pro spravedlnost a tohle jsme vnímala jako podraz.

michaela666
Včera v 05:03

Než se nám narodila dcera, manžel prohlásil, že jí odmítá lhát o Ježíškovi a rovnou jí řekneme jak to je. Pro mě, milovníci Vánoc, to byl dost zásadní problém a přiznávám, že jsme se kvůli tomu chytli. Tenkrát jsem založila diskusi i tady a spousta holek má krásný Štědrý den i bez Ježíška.
https://www.modrykonik.cz/forum/rodinne-slavnosti/vanoce-bez-jeziska-jak-to-mate-vy/

Každopádně když viděl rozzářená očka roční holčičky při pohledu na ozdobený stromeček, tak obrátil a dárky naděluje Ježíšek. Nemluvíme o jeho podobě. Když se ptá, říkám že je to kouzlo.
Od malička s ní vyrábím různé jedlé drobnosti jako dárek pro rodinu. Dáváme fotky z rodinného vánočního focení v obálkách, které dcera pomaluje. O Vánocích si totiž dávají mezi sebou dárky i lidé, kteří se mají rádi.

Stromeček zdobíme společně. Vysvětlili jsme jí, že chceme být Ježíškovi pomocníci a proto si ho zdobíme sami. Ostatním dětem nosí stromeček Ježíšek, ale když si do dopisu napíšou, že chtějí být taky jeho pomocníci, udělají to s rodiči a dostanou pod něj na Štědrý den už jen dárečky.

Nepřísluší ti rozhodovat o tom, jak to mají bratrovi děti. Jak si to uděláš doma je na tobě, ale rovnou dětem řekni, že ostatní to mají jinak. Děti chtějí věřit v kouzla a podle mě, to dodává Vánocům krásnou atmosféru.

mecaira
Včera v 05:13

Ahoj, mně nikdo nikdy nevnucoval, že existuje Ježíšek. Věděla jsem, že dárky jsou od rodiny. Nijak mě to nepoškodilo. Táta řikal, že mi nechtěli nalhávat nesmysli. Také jsem rozhodnutá, že dceři to vnucovat nebudu, ale vysvětlím ji, že jsou nějaké zvyky, kteří jiní dodržují a některé děti mají radost, když věří v toho ježíška. Takže to budeme s nimi hrát. Nicméně, takhle to funguje teď u nas v rodině, když se sejdeme vsichni a každý ma na to proste jiný nazor a kazdy svemu diteti řekne to své. Proste se hraje tohle divadlo, ale nektere děti vědí jak se věci mají.

nel_ias
Včera v 05:29

Taky bych to druhým dětem rozhodně nekazila, nejsou tvoje, nech je v tom, ať věří co nejdéle. 🙏 Je to krásné.

95newmommy2020
Včera v 05:30

Jsem hodně praktická, někdy až moc. Vánoce jsem brala jako hotovou věc a i s dítětem kupovala dárky pro ostatní. Žádnýho Ježíška jsem nezmiňovala. Ale pak přišla školka a syn nadšenej z Ježíška, tak mu to neberu. Jen se o něm moc nebavím. Asi ho vemu na Betlém a řeknu mu něco k historii.

cherie24
Včera v 05:35

@michaela666 tak na Vánocích je pěkné, že si to každý může udělat jak chce. 🙂 u nás se taky ví, že některé dárky se kupují, protože se máme navzájem rádi, tak si kupujeme nějaké maličkosti i navzájem a vánoční stromeček kupujeme i zdobíme společně. I ty dárky pro babičky pomáhají děti balit a zdobit. Děti jak vybírají, který stromek se jim líbí, tak zdobí a obojí si hrozně užíváme. Miluju tu radost z toho. ❤️ Zrovna nošení vánočního stromu mi přijde už divné. Dost na tom, že nosí dárky všem českým dětem, ještě aby zdobil a nosil stromy. 😀 A o zdobení bych je vážně připravit nechtěla, když vidím, jakou radost jim to dělá. 🙂

michaela666
Včera v 05:50

@cherie24 V okolí nosí stromeček hlavně Ježíšek v noci na 24., takže jsem chtěla předejít otázkám ve školce.
Jezdí ho vybírat manžel s dcerou, je to jejich tradice a zdobíme už kolem 15.12 abychom si ho užili. Je to sice zábava na celé odpoledne, ale ona má strašnou radost a já si to užívám. Přesně jako za mého dětství - každý má svůj úkol, aby byl stromeček připravený na rozsvícení.

sigyn
Včera v 06:17

@tereziezavily Pravda má mnoho podob, pro děti obzvlášť. Syrová pravda je, že se lidi jednou v roce hromadně poblázní, a pak nakupují hromadu zbytečností, likvidují stromky, nakupují na trzích, kde je obchodníci chtějí co nejvíce obrat, cpou se přeslazeným pečivem a na chvilku se chovají lépe než jiný den v roce. Tohle drtivá většina dospělých ví, přesto během Vánoc se většina z nich na podobné věci vědomě zapomene a nechá se unést "duchem Vánoc"a užívá si jen tu pohodovou atmosféru. A to jen díky tomu, že lžou sami sobě. Proč by taková malá lež měla vadit, když je díky tomu alespon na chvíli na tom světě lépe? Proto také dětem před spaním nečteme černou kroniku, ale pohádky, i když víme, že draci, čarodějnice ani kouzelná košťata neexistující, tak je fajn na chvilku věřit že ano. Protože z těhlech dobrých chvil můžeme pak čerpat po zbytek života.

zuzkasim
Včera v 06:35

Dětem jsem nelhala, vždy jsem mluvila o dárcích pod stromečkem, zbytek okolí mluvil o Ježíškovi, takže moje děti si ani nevšimly, že ode mne tuto informaci nemají😉 Tohle bys zvládla taky, ne?

somalicats
Včera v 06:42

U nas je to o tom, ze Jezisek je kouzlo. Holky jsou dost pragmaticke a tem starsim bylo uz v predskolnim veku jasne, ze mimino tezko muze nadelit darky. Stejne tak se bavime o tom, ze v jinych zemich to maji jinak (Santa Claus). Takze Jezisek u nas figuruje jako takova imaginarni bytost, holky mu pisou dopisy, i kdyz vedi, ze realne zadne darky neprinese on. Ale to kouzlo se snazime si uchovat. Cili ne, netvrdim detem, ze darky nosi Jezisek, stromek zdobime spolecne predem, ale presto se tesi na Jeziska (i nase skoro jedenactileta). Berou to jako symbol Vanoc.

ejzi
autor
Včera v 06:47

@cherie24 Právě proto jsem sem psala, abych se poradila jak to udělat, aby bratrovi děti nepřišli o to že Ježíšek nosí dárečky pod stromeček. Já nekradu svému dítěti Ježíška. Jsem věřící katolička a chci slavit se svou rodinou Vánoce jako den kdy se narodil Ježíš Kristus a na slávnost toho dne lidé obdarují ty, které mají rádi a záleží jim na, nich a nebo ty které to nejvíc potřebují. Chci svému synovi udělat krásné Vánoce ale trošičku jinak.

lauriak
Včera v 06:56

@ejzi ja som asi nepochopila co chces riesit. Ved sama to detom od brata snad hovorit nebudes. A syn ma kolko? Ak je uplne maly tak im to zrejme nevykeca a ked je uz vacsi (5+) tak dokaze pochopit, ked mu povies, ze jeho bratranci/sesternice na jeziska veria a nema im to vykecat 🤷🏼‍♀️

somalicats
Včera v 06:56

@ejzi Tak to mate podobne jako my, my jsme z hlediska viry smisena rodina (ja verici nepraktikujici, ex verici praktikujici, manzel ateista). Deti odmala vedu k tomu, aby znaly historii s ohledem na jejich aktualni rozumove schopnosti (u nas je na tohle i super farar, dela zvlast mse pro.rodiny s detmi a pred Vanoci i povidani o Adventu pro deti), takze ten symbol Jeziska chapou a nikdy s tim nebyl problem ani u ateisticke casti pribuzenstva, kde nosi darky Jezisek.

klokanka31
Včera v 07:04

@drep Jak můžeš spravedlnost míchat dohromady s Ježíškem? Když si sama vzpomeneš na dětství, nebyly prostě Vánoce kouzelnější s Ježíškem než bez něj? A fakt nechápu jak to někdo může brát jako podraz 🤦‍♀️