Jeho dítě, moje dítě - náš společný život

petulacka
7. říj 2014

Prosím o radu, jak ukočírovat, usnadnit sžívání dvou 'polorodin' : on + dcera(5) a já + dcera (4).
Holky řádí, neustále spolu bojují, žárlí.... Samozřejmě jim dáváme čas a než se sestěhujeme, trávíme spolu pouze víkendy.

Jen nevíme, jestli do jejich sporů zasahovat a řešení jim nabídnout, nebo nařídit. Nebo je nechat si to vyřešit a vložit se do toho až když hrozí zranění. A řešit to s každou když tak v soukromí (proč si ji sebrala panenku? ona ti taky půjčila medvídka, já vím že je to tvoje panenka, ale jí se tolik líbí, nepůjčíš jí ji ...). Je toho na ně moc, rok už rodiče spolu nejsou a ony je milují oba - a najednou je tu nový partner a dokonce s holčičkou !

baris
7. říj 2014

@petulacka neboj, částečně je to dané tím, že jsou skoro stejně staré. Já se se svou sestrou (o 2 roky mladší) taky pořád o něco hádala a moje dcery (rozdíl 17měsíců) taky chtějí co ta druhá. Na druhou stranu jsou ještě malé a samozřejmě chtějí "původní" maminku a tatínka, aby s nimi žili a taky mezi sebou soupeří o lásku.

Asi bych se jí pokusila vysvětlit, že máš obrovské srdíčko, kde se vejde nejen obr. láska k ní, ale i k babičce, dědečkovi, nové dceři, novému partnerovi, ale že v žádném případě to nezmenší tvou lásku k ní.

A v rámci zachování vlastního zdraví 😀 😀 😀 to řeším následovně a asi bych to z mého pohledu doporučila i tobě:
- kupujte jim vše stejně - ano, jedné se může líbit panenka Zvonilka, druhé Rozeta, ale koupím jim panenku oběma najednou
- jedna má narozeniny, ale dárky (ty samé) dostává i druhá dcera. To samé platí i o svátku.
- prostě aby nepociťovaly rozdíly, že jedna dostana na narozeniny panenku a druhá "jen" tričko. Je jedno, že to stálo stejně.

Do sporů bych zasahovala jen v případě, že hrozí zranění a až poté bych s snažila vysvětlit, že je mají všichni rádi (i původní partneři) a že teď budou sestřičky. Chápu, že se o to už určitě snažíte. Neboj, časem se to srovná 🙂 🙂 .

a půjdete do "nového" bytu - nebo se budete stěhovat k jednomu z vás. Pokud by se jednalo o "nový" start, bylo by to asi lepší.

Držím palce a přeji hodně sil.

petulacka
autor
7. říj 2014

@baris Moc ti děkuji za příspěvek 🙂 Přítele velmi miluji a jeho holčičku také, doufám, že se nějak sjednotíme 🙂

petulacka
autor
8. říj 2014

Jestě bych se chtěla zeptat.. Při jaké příležitosti a jakým způsobem holčičkám oznámit, že budeme bydlet spolu?

carmenz
8. říj 2014

Máte oba holčičky ve výhradní péči? Pokud jedna bude žít s vámi a druhá bude dojíždět ob čtrnáct dní na víkend a na prázdniny, může to možná trochu skřípat. Jinak si myslím, že to půjde skvěle, jsou v ještě krásně tvárném věku 🙂 A to se podobně perou i pokrevní sourozenci, jak já se se sestrou řezala! Do krve. Mě ty holčičky přijdou v tomhle snad horší, než kluci 🙂 Jinak víceméně souhlasím s @baris , krásně to vystihla.

petulacka
autor
8. říj 2014

@carmenz Děkuji za odpověď 🙂 Ještě jsem zvědavá, jak budou obě reagovat na to, že se chceme sestěhovat. Zejména ta starší a rozumnější. Také si myslím, že to jak jsou malé, je v této situaci jen plus 🙂