Jak se vaši muži zapojují do péče o domácnost?

nikitka2323
21. dub 2019

Maminky jak se vaší muži zapojují do domácnost? Já si připadám už jak nějaký blázen. Můj přítel nedělá automaticky nic! Krom toho že čumí do mobilu a nebo hraje hry na pc. Máme skoro ročního prcka a a další mimi na cestě. Zatím nezačal vůbec fungovat jako otec. Občas si pohraje ale jen pár minut. Aby vařil uklízel to vůbec. O malého se taky nestará. Jen když já zrovna nemůžu a jsem zaneprázdněná a ještě ho odprosím. Stejně je vždy jeho odpověď proč to neudělám já. Vše je pro mě automatické ale on snad ani nepostřehl že má dítě. O našem vztahu nemá smysl se bavit. Jsem s ním jen kvůli dětem. Např dneska měl malého koupat ale řekl si že hra je přednější tak hold prcek bude neokoupaný. Prostě hra je přednější. To já nepochopím abych se vysrala na dítě kvůli např televiznímu pořadu. Mate to některá podobně? Jak s tím žijete?

prejeta_zaba
21. dub 2019

Upřímně, všechny ti tu napíšou jak by to nestrpěly a jejich muži dělají kdeco. Z reality neznám jedineho muže, který by po té práci doma šel sám od sebe a bez pobízení vytřel nebo uvařil večeři pro celou rodinu...Prostě páni tvorstva vydělávají, ženský jsou přeci od toho, aby zastaly domácnost, tak to je bohužel zakódováno ve většině populace. Pak už záleží na mnoha faktorech, jak to máte doma vyřešeno - chodí-li do práce, jak moc se tam nadře... nemůžete se třeba na rok vystřídat, že by šel na mateřskou on? (pokud vyděláváte podobné peníze), jak moc seš tolerantní... Tohle všechno byste si měli spolu vyjasnit a důrazně vysvětlit, že jeho prac. doba má 8 hodin, tvoje nikdy nekončí a jestli chce spokojenou rodinu, musí se zapojit. U "výroby" dítěte jste byli oba tak se taky musíte oba starat, ne ty sama. A pak na tom trvat no, pokud mu to nedojde samo, je to dost zoufalý.

pabka
21. dub 2019

@nikitka2323 já zas nikdy nepochopím ženu, která má s takovým dítě nebo snad predtim doma pomáhal, vařil, pral, staral se a po porodu totálně otočil??? PC predtim nezapnul?? A když už jsi riskla první dítě, proč s nim čekáš druhy?? Nechápu, buď mi to vadí a nejsem s nim a nezakládam rodinu nebo nevadí a pak si nestezuju.
@prejeta_zaba a já zas znám minimum muzu, kteří doma nedělají nic, možná z doslechu... můj plus mých kamarádek muži dělají doma asi o něco min než ženy, to jo, ale rozhodne se zapojují. Tak je to totiž normální.

blondynka400
21. dub 2019

@prejeta_zaba já tedy nevím, ale asi mám doma "poklad", dle toho co píšeš. Ano, rozhodně dělám doma víc věcí než on, o děti se též starám víc než on, není to tedy 50 na 50. Ale dělá dost věcí a bez říkání a prosení. A když mám náhodou někdy "řeči", tak pomůže více. A rozhodně si nemyslím, že bych byla jediná, kdo to takto má...

@nikitka2323 s některýma chlapama je to problém. Hlavně jestli třeba tento model zná ze své rodiny, je to těžké pak nějak změnit. Mně osobně by asi nejvíc vadilo, že nemá zájem o děti + plus to, že je hra přednější. Zkoušela jsi s ním o tom mluvit a domluvit se na nějakých pravidlech? Nechtít po něm hned zázraky, ale začít s málem a postupně přidávat....

codal
21. dub 2019

@nikitka2323 mluvili jste o těhle věcech než jste si pořídili děti? Byl takový už před tím? Jako pokud takový byl už před dětmi, těžko se dá očekávat, že se to s dětmi změní. A pokud jsi viděla, ze ti nepomaha s prvním a šla jsi do druhého, tak to už moc nechápu.Navic pokud váš vztah je celkově špatný. Děti přinášejí do vztahu velké změny, ale pokud je chlap takhle nastavený, tak se dá jen těžko očekávat,že se sám od sebe diky detem změní. Dítě samo od sebe je pro vztah velkou zkouškou, vám ten vztah asi moc nefungoval ani před tím, tak není na čem stavět, to je pak na prd. Já mám doma asi tu výjimku, můj muž pomáhá jak v domácnosti, tak se stará o děti, přebaluje, obléká, koupe, bere to jako samozřejmost. Dělá teď v práci dost často 12h denně a přesto když přijde domů, jsou holky to první, za kým jde. Dobrovolně je koupe, oblíka do pyzamek, čte pohádky, protože si je chce aspoň trochu užít a být s nimi. O víkendech se nám věnuje. Takže v tomhle je to hodně o tom, jak si to před dětmi vykomunikujete. My když jsme si pořizovali děti, věděli jsme, že se o ne budeme starat oba, že to pro nás oba bude změna. V domácnosti pomáhal manžel vždycky, takže to jsem věděla, že bude fungovat. Jinak bych s ním do vztahu a dětí nešla.

sudylichozrout
21. dub 2019

@prejeta_zaba muj muz takovy ale opravdu je. Pracuje a zaroven dela automaticky i doma. Bezny uklid si delime, on vetsinou luxuje, ja za nim jdu s mopem, umyje nadobi, ja mezitim utru prach. Nebo obracene, jak to vyjde. O holky se sam a rad stara uplne komplet. Bere si je i pres den, ma dost specificke povolani, takze to jde. Koupe, mazli, hraje si az do pozdnich hodin.
A ne, nemam doma UFO. Mam jen normalniho muze, ktery si vazi sve zeny a miluje sve deti. Diky bohu za to.
P. S.: dnes treba po navratu z celodenniho vyletu obe holky vykoupal a nakrmil, ja byla na vecernim nakupu mezitim. Ted spi s mladsi v loznici, abych ja mohla spat v klidu na druhe strane bytu a mohla se vyspat.
@nikitka2323 Tezka rada, tvuj partner je evidentne zvykly z domova na tenhle vzorec fungovani. Asi ho moc nepredelas. Bud ber, nebo nech byt.

misicka1988
21. dub 2019

Taky mám může který doma pomáhá naprosto se vším. A hlavně..... sám od sebe. Když vidí že je něco potřeba, prostě jde a udělá to. Jsem sice na rodičovské, ale chodím na brigády, tudíž se doma doplňujeme co se týče veškerého chodu domácnosti. A bere to jako samozřejmost. On byl takhle vychovaný, doma musel pomáhat. Navíc je kuchař, takže i spolu vaříme, nebo se střídame.
Jsem moc ráda za to jaký je. Když vidím švagra který jde doma max vynést odpadky a občas nakoupit, jsem šťastná za to zlato co mám doma.

sudylichozrout
21. dub 2019

Presne, my jsme oba osvc, ja hakuju z domova cely zivot a ani s detmi jsem neprestala. Muz to same, takze si proste a jednoduse pomahame, jak to jde. Jak v peci o deti, tak i o domacnost. Nikdy jsem od nej neslysela jedineho "kriveho" slova, nikdy to nejomentoval, proste to povazuje za uplne normalni. Jsem za to moc rada. Kdyz tady obcas ctu, jake parezy nektere zeny doma maji...

korneliusa
21. dub 2019

Můj muž neuklízí a vaří jen výjimečně, ale... Podniká a každý den v roce tvrdě fyzicky pracuje, zatímco já jsem v domácnosti, takže je to podle mě naprosto samozřejmé. Další věc je, že ani po mě žádný úklid, ani vyvařování nevyžaduje. Když je něco v lednici, má jednu košili a jedny kalhoty čisté, alespoň jedny montérky bez velkých děr a v domě se dá projít k posteli, na záchod a do lednice, tak je naprosto spokojený. Navíc se synovi věnuje opravdu hodně a je s ním doma, kdykoliv potřebuju. Pokud bych měla dělat všechno tak, jak to popisuješ ty a zároveň přispívat do rodinného rozpočtu, tak to teda ne e. K čemu je takovej chlap, kterej i na děcko sere a všechno nechá na ženský?

barulina
21. dub 2019

Tak ja teda kolikrat na meho nqdavam. Ale na to ze jsme spolu rok. Ppred tim nemel absolutne zadne popvinnosti, ma dcera neni jeho dcerou funguje bajecne. Dokonce vcera upekl beranka ldyz jsem.byla na dvanactce denni a dneska a zitra mam nocni at mi ulevi. Dceru ldyz je na novni vxkoupe, nehty ostriha, nakrmi, ppomazli. Svaci mi nachxsta, je fakt ze twchnicky zozeny moc neni, ale snazi se i to.

zelenaesmolda
21. dub 2019

@nikitka2323 ja nejak nechapu proc sis s takovym chlapem poridila jeste druhe dite?

lida9
22. dub 2019

me prijde, ze se asi nekde stala chyba... proc zit v takovyhle domacnosti, co to dava pak jako vzor pro deti? mit chlapa jako dite a starat se i o nej? k tomu ho fakt nepotrebujes... muj muz vari , vytira, pracuje na zahrade, stara se o malyho, jasne taky ma chyby, ale to mame kazdy... nechapu jak si muzes s takovymhle clovekem udelas DALSI DITE?!?!? Jestli ocekavas, ze se zmeni, tak si naivni... Drzim palce, at mas silu cokoliv zmenit...

sister05
22. dub 2019

@prejeta_zaba asi Tě tedy zklamu. Mám doma v tomhle ohledu naprostý unikát. Nejen že nosí domů peníze, ale automaticky z práce nakoupí, vyzvedne dítě z družiny, uvaří, změně nádobí, zapne vysavač, vypere, sundá a poskládá prádlo. Já bych tady v podstatě nemusela dělat nic.

gruyerre
22. dub 2019

@nikitka2323 To co se děje u vás doma není normální. Teď je už zbytečné říkat, že sis s takovým linym veprem neměla pořizovat děti. Ovšem doporučuji neudělat si s ním třetí dítě a zamyslet se nad tim,jestli ti stojí za to s ním být. Proč s ním doopravdy jsi? Kvůli penězům, bydlení? Na děti se nevymlouvej, když se o ně nestará, zrovna tak můžou bydlet bez něj. A aby děti celé dětství viděly tenhle vzor a vštěpovaly si ho, to fakt není normální.... Z chlapečků pak vyrůstají další líní sobci a z holčiček služky.

zzuzzana1
22. dub 2019

A proc sis s nim udelala drauhy kdyz tvrdis ze si s nim jen kvuli detem , kdyz stoji tak za hovno jak rikas tak si nedelam dalsi

bayt
22. dub 2019

@nikitka2323 Tak řekla bych, že ale byl stejný už před svatbou a před dítětem, ne? Přece nejde čekat, že se chlap zázračně změní a najednou narozením potomka začne doma kmitat, když na to zjevně není zvyklý. Komu by se nelíbilo mít doma veget a z manželky si udělat hospodyni a chůvu.

Jinak muž každý den koupe prcka (bohužel chodí hodně pozdě z práce, víc nestíhá, aspoň že prcek taky chodí spát pozdě). O víkendu si ho bere dopoledne, a já většinou uvařím nebo mám veget. Co se týče úklidu, tak já umývám koupelnu a utírám prach (a vařím). Muž uklízí podlahy, vynáší koš, pere a žehlí si (máme sušičku, takže jde stejně hlavně o jeho košile).

bayt
22. dub 2019

@nikitka2323 Hlavně neokoupat dítě kvůli tomu, že mi je hra přednější, to už není o pomoci v domácnosti. Prostě je to nezodpovědný chlap.

bayt
22. dub 2019

@prejeta_zaba Hm, tak můj muž je manager, vydělává velmi pěkné peníze, a dnes jsem měla tak špatnou noc, že malýho ráno automaticky převzal, nakrmil, přebalil atd. A jako dokonalý opradu není a umí mě nakrknout dost, ale díky bohu za takové téma, začnu si ho víc vážit :D

anita003
22. dub 2019

No jo no, holt má takhle nastavený vzorec chování... Můj otec byl naprosto stejný, nehrál teda hry, ale uměl v domácnosti udělat tak maximálně bordel a mamka za ním jenom uklízela... A to proč? Protože si ho tak naučila vlastní matka, kdy v domácnosti nemusel hnout prstem a všechno se zázračně udělalo... Já si z toho každopádně vzala poučení a bylo mi jasné, že takového chlapa doma za žádných okolností nesnesu... A naštěstí jsem našla svého manžela, který byl vychován v domácnosti, kde se bez řečí zapojuje i muž (dodnes u nich funguje, že tchán automaticky o víkendu vysává, umývá koupelny, stará se o zahradu apod.), takže si tohle chování osvojil i můj muž a pomáhá mi...
A k tvému problému - musela jsi vidět, že ti v domácnosti nepomůže už před dětma... Takže jsi nemohla čekat, že najednou sám od sebe otočí... A jinak je tvůj chlap značně nevyzrálá osobnost, když není schopen převzít zodpovědnost za děti a postarat se o ně... Tak buď mu nastavíš nějaké pravidla, řekneš mu na rovinu, co od něj chceš (a budeš doufat, že se změní) nebo se holt budeš muset smířit s funkcí služky...

lenatko91
22. dub 2019

Manžel taky nedělá nic sám od sebe.. Doma ho vedli pouze k mužským pracem, což je na jednu stranu super, ale v domácnosti? Pomalu ani neumí vyhodit odpadky do koše. Maminka za něj totiž dělala všecko. Tak jsem začala praktikovat “psí výcvik”. Nic za něj nedělám, opakuju mu co má udělat on a tak furt dokola, dokud si to nezažije a funguje to.

miba10
22. dub 2019

@prejeta_zaba budeš se divit, ale i takový chlapy existují a mám ho doma. Mužský mi dělá na 3 směny ve fabrice. Když může, pomůže, udělá aniž bych musela cokoliv říkat. Sám vyluxuju, vytre, malou prebali i nakrmi a oblékne. Žádný pan tvorstva, ale opravdový táta,co využívá každou volnou chvíli aby byl s malou.
Takže opravdu bych netahlo doma nechtěla.

@nikitka2323 a jak se choval než si otěhotněla a když si byla těhotná? Pomáhal? Staral se? Jestli máš vše zvládat sama, tak ho nepotřebuješ. Tudíž očividně ti dává najevo, že on nepotřebuje ani vás a vykašlala bych se na něj.

fire85
22. dub 2019

@sister05 tak to je extrém co děláš ty?

mrav
22. dub 2019

Možná to bude jen jeho pohodlnost. Prostě ho nech chvilku s dítětem samotného a někam odjeď. Já sám jsem zůstal s dvouletou dcerou poté, co jí máma zemřela. A řadu věcí znám a vím, jak to máš těžké.

dora13
22. dub 2019

Moje rada je zacit to co nejrychleji resit, jakkoliv, jinak se z toho se dvema detma zblaznis. Budes mit malinky vekovy rozdil, bude to zaprah a kdyz budes mit doma jeste treti “dite”, tak to bude fakt strasny. Bud si s nim sejdi a vysvetli mu, jak to je, ze takhle ti to nevyhovuje a domluvte si pravidla (jako treba “kazdy utery a ctvrtek po tvrm navratu z prace dostanes na povel dite a ja pujdu ven”) proste nastavit mu povinnosti, ktere doma bude mit, at uz co se tyce domacnosti nebo pece o dite, a trvat na jejich dodrzovani. Zni to blbe, jak s malym deckem, ale on se tak beztak chova, tak to jinak nepujde. A nenech se ukolebat recma o panech tvorstva a jak to je normalni — neni. Normalni je, ze muzi se do pece o domacnost a deti zapojuji, byt treba ne kazdy stejnou mirou, ne ze zenska dela sluzku. Nezijeme v 19. stoleti.

sister05
22. dub 2019

@fire85 není to extrém, je tak vychovaný. Neboj, dělíme se. Naučila jsem ho, že má na starosti jen jednu činnost 👍 pokud fakt musím ležet s nohama křížem a držet prcka tak vím, že tu nezahynou hlady a plísní 👍

rajecka
23. dub 2019

Můj muž udělá všechno co mu řeknu, ale sám automaticky nic. Štve mě to hrozně, ale nejspíš to tak prostě většina má..... Na druhou stranu, když jsi na mateřské s jedním dítětem, nechápu proč on by měl po práci doma vařit a uklízet......

zelenaesmolda
23. dub 2019

@rajecka
protoze v te domacnosti taky zije a mel by se zapojit do jejiho chodu?

rajecka
23. dub 2019

@zelenaesmolda Takže muž má jít do práce, přinést prachy a večer uvařit a poklidit? A žena v tomhle příběhu teda dělá co? 🙂 O děti by se měl určitě zajímat a věnovat se jim, ale připadala bych si jako úplná blbka neschopná, kdybych byla celý den doma a chtěla po chlapovi, který přijde z práce, aby se staral o domácnost.

fire85
23. dub 2019

@rajecka ženska nedělá nic to nevíš 😅

dora13
23. dub 2019

@rajecka tak ono nejde o to, ze chlap prijde z prace, natahne zasteru a jde varit a uklizet, ze jo (byt tohle je bezna realita spousty domacnosti pote, co zena zacne chodit do prace), ale o to, ze neni ok, aby se chlap vratil z prace, svalil se na gauc a az do vecera se nechal obskakovat, protoze byl osm hodin v praci. Nebo snad ano? Nevim jak ty, ale ja jsem se treba na materske doma fakt neflakala, deti obe jako miminka pomerne narocne a neumim si predstavit, ze by byla veskera pece o domacnost jen na me. Prirozene jsem toho na materske delala doma vic, ale muz se normalne zapojoval a podilel, protoze tak to ma byt normalni. Jednou v tom byte/dome bydli taky, tak fakt nevim, proc by mel chodit domu jako do hotelu. Samozrejme je to individualni, chapu, ze jina situace je, kdyz rodina ma obrovsky barak a muz se stara o zahradu a “chlapske” veci, pripadne kdyz je chlap vrcholovy manazer, co maka 14 hodin denne a fakt nema kdy, ale v “normalnich” rodinach si myslim, ze je fer, aby se podileli oba partneri. Jak na detech, tak na domacich pracech.
(A zas a znova, pokazde kdyz ctu podobnou diskuzi, dekuju bohu, ze jsem si vzala muze, co se nezasekl v roce 1865, a taky tchyni za to, jak ho vychovala🙏🏻)

nita1984
23. dub 2019

@prejeta_zaba tedy ten tvůj příspěvek zní dost pesimisticky. Můj manžel se stará o domácnost dobrovolně, bez pobizeni a rád. Večeře vaří téměř výhradně on, včerejší den strávil s pračkou, susickou a vysavacem. Já byla v práci 🤷‍♀️ u nás to tak prostě funguje