Dítě, školka a bydlení. Jak to vše řešit?

sten22
5. bře 2024

Prosím Vás o rady a názory.
Na úvod : Jsem otec,pracuji jako OSVČ s 80% paušálem. Doma je přítelkyně na mateřské s 2letým synem. Narozený v únoru. Náš případ je ten, že bydlíme v pronájmu. Řešíme to, že prcek bude muset chodit od příštího roku do školky. Samozřejmě ho přijmou v místě bydliště. Problém je v tom, že chceme jít do hypotéky. Sešlo se to ale všechno úplně nejhůř. Musíme podat žádost do školky s potvrzením o místě pobytu, popř. zaměstnání.. Aby nám ho vzali, a přítelkyně mohla naskočit do práce po mateřské. Nájemní smlouva nám končí letos cca v září. Ikdyby se nám jo podařilo prodloužit a dítě by zapsali., tak budeme žádat o hypotéku. Respektive přítelkyně, která nastoupí do práce.,musí odpracovat nejmíň půl roku aby měla 6 výplatních pásek. Já budu spolužadatel. Protože mě, jako OSVČ hypotéku nedají a ona jako zdravotní sestra má větší šance. Potom může nastat to, že neseženeme byt v lokalitě kde bude školka. A bude problém s odváděním dítěte, jelikož ona pracuje od 5:00 a já zase pracuji v Praze, kam denně dojíždím. Vůbec nevíme, jak to vše řešit. Děkujeme za názory

mollyweasley
5. bře 2024

Školce u současného bydliště dáte přihlášku a potvrzeni, ze bydlíte ve spádové oblasti.
Než žena odpracuje půl roku, bude březen, než seženete hypotéku, bydlení, překulí se školní rok a už bude květen a zápisy do nové školky v novém místě bydliště, které jenom tak tak stihnete.

Nevyžádaná rada - označovat ženu svého života, matku svého dítěte a ženu, která na sebe bere hypotéku na vaše společné bydlení, přítelkyní a ne ještě manželkou, stojí za popřemýšlení.

sten22
autor
5. bře 2024

@mollyweasley Děkuji, ale my nejsme svoji. Jinak bych dodal., že ona je na mateřské do února a pak teprve jde do práce. To je tedy až do srpna, než bude mít všechny potřebné výplatnice. Je tu i velmi pravděpodobná možnost, že nám už nepovolí prodloužení nájmu a, budeme muset pronajmout jiný byt na to mezidobí. A dnes sehnat byt, v požadované dispozici a požadované lokalitě jen na tak krátké období. Bude si myslím problém. Vím, že jistota není nikde a v ničem. Ale lítat pak do školky přes celé město, nebo řešit že ho ani nevezmou. Je šílené. Jeden případ z okolí, je že žena od souseda musela pustit svou práci aby mohla být doma a dal se starat. Protože 4 leté dítě už musí školka bezpodmínečně že zákona přijmout

sten22
autor
5. bře 2024

@mollyweasley poznámka: přítelkyně si bere hypotéku, proto že ji to schválí líp než mě. Já budu"pouze" spolužadatel. Ale víte, kdo to bude celé platit. Já.. A když mě pak kopne za dvacet let do zadku, tak má byt a já dvě igelitky. To jen pro odlehčení.. Děkuji za váš názor, vytáhl jsem si z toho nějaké info

merope
5. bře 2024

@mollyweasley Pokud nejsou manželé, jak ji má nazývat? A pokud chtějí brát hypotéku a on dělá jako OSVČ, je nejspíše nejvýhodnější se neženit.

@sten22 Klíčové je, kdy přesně má prcek třetí narozeniny. Pokud do 31.8., tak v okamžiku přestěhování stačí dojít na obecní úřad příslušné obce, kam se přestěhujete a poptat se jich na školky. Většinou se jim někdo různě odhlásí - a obec je povinna zajistit místo (podobně jako kdybyste se přestěhovali v době, kdy dítě chodí na ZŠ). Pokud má třetí narozeniny později, pak je vhodné se podívat spíše po dětských skupinách v Praze (je jich dost, ale nejsou nejlevnější).

Co mě ještě napadá je, že pokud nemá ještě dočerpaný celý rodičák, tak by se vám mohlo vyplatit, abys na rodičák nastoupil ty (do 4 let věku dítěte), je potřeba čerpat aspoň tuším 50 Kč měsíčně (musí tam zbýt) a nemusíš pak platit minimální zálohy. Pokud už rodičák dočerpala, tak smůla, ale pokud ne, tak určitě tohle je nejlepší. Zkuste tam případně zavolat okamžitě - nevím, zda limit je konec měsíce nebo 8. v měsíci. Žena pak bude toho půl roku + dokud se nevyřídí hypotéka, pracovat maximálně, co to jde (směny a podobně - kvůli přijmům) a ty případně mírně rozvolníš zakázky (aspoň přes léto to bývá často se školkami komplikované). Až už máte načerpanou hypotéku, tak může v práci zažádat o zkrácený úvazek a jako matce malého dítěte by jí měli vyhovět.

evaviki
5. bře 2024

@sten22 pokud se vraci do puvodniho zamestnani po materske, staci ji prvni vyplata na ucte. Prijem u OSVC se pocita ruzne, urcite ne tak, ze odectou 80% a z toho zbytku počítají příjem. Možností je víc. Takze o hypo muzete zadat v dubnu (pokud od 1.3. nastoupi). Pokud jsi spoluzadatel, kupujete byt 50 na 50, takze te za 20 let nevykopne s holym zadkem. 🙂

sten22
autor
5. bře 2024

@merope syn se nám narodil 7.2.2022 o tři měsíce dříve. Původně to mělo být 7.5. Téhož roku.

sten22
autor
5. bře 2024

@evaviki děkuji. Jsem rád, že konečně dostávám správné informace

sten22
autor
5. bře 2024

@merope děkuji za důležité informace. Stojí to za zvážení. Jsem rád, že jsem se odhodlal požádat o rady právě zde🙂

evaviki
5. bře 2024

@sten22 není za co,ohledně hypo klidně poradim.

1pomnenka
5. bře 2024

Je třeba si zjistit situaci ve školce, 3 roky mu budou až v únoru, tady u nás by ho na tento školní rok tj. od září nevzali. A nevzali by ho ani v únoru, i kdyby si člověk od září to místo rád zaplatil.

sten22
autor
5. bře 2024

@evaviki - to určitě využiji, protože po téhle stránce jsme opravdu ztraceni a bez pomoci někoho, kdo tomu rozumí se neobejdeme. Fin. poradců je plno, ale takových kteří skutečně koukají na potřeby rodiny je jako šafránu

sten22
autor
5. bře 2024

@1pomnenka ve čtvrtek se jdu zeptat do školky kam ho chceme dát.. Právě, nevím v jakém předstihu ho musím přihlásit. Mám dojem, že rok předem. Asi jak kde, podle vytíženosti. Všude ale slyším, jak jsou školky přeplněné.

kristyn86
5. bře 2024

Kamaradka se mi stehovala do Pardubic pred 2 roky. Teprve tam shaneli byt,do tecdoby byli prazsti a skolku pro 3,5 leteho sehnala i presto,ze prednost maji spadove deti. Ted ma dceru,te budou 3 roky v listopadu a rikali,ze dokud ji nebudou 3 roky,tak ji nevezmou. Jinak do skolky se nemusi hlasit nejak dopredu. Staci jit k zapisu ty byvaji cca v kvetnu.

sten22
autor
5. bře 2024

@kristyn86 ano, dítě musí mít 3 roky. To vím. Ale vzít ho nemají povinnost. Prý dítě před povinnou školní docházkou musí být rok v předškolním zařízení. Pak je právě nasnadě ta spádová oblast,, to je důležité.

mollyweasley
5. bře 2024

@merope Chápu, že nejsou manželé a přijde mi to v situaci, kdy plánují budoucnost (a už začali dítětem), prostě hloupé.

@sten22 Přemýšlet už teď, že vás za dvacet let ženská z baráku vyhodí, je teda super. Tak pojďme rovnou přemýšlet, že ona třeba za rok zemře a budete mít zase jenom tu igelitku.
Školky mají zápisy v květnu, pokud mají volnější kapacity, můžou klidně od září zapsat dítě, které ale reálně nastoupí až třeba v lednu. Pokud se na to místo nehlásí někdo starší a potřebnější, nebývá v některých městech problém. Některé školky taky nemají problém s mladšími dětmi, takže berou i dvou a půl leté, jiné chtějí nástup až v den 3. narozenin. Oba postupy jsou v pořádku.
Nicméně pokud je ve městě nějaká dětská skupina, jesle, soukromé jesle, já osobně bych kvůli věku dítěte mrkla ještě tam. A nejlépe si zamluvil místo ještě před zápisem do MŠ, pak můžou mít velký nával právě od nepřijatých do školky.

mollyweasley
5. bře 2024

@merope Čtu tvůj příspěvek. Obec nemá povinnost sehnat dětem místo ve školce když se přestěhují v průběhu roku, a to ani když jsou to povinní předškoláci. Může zjistit, jestli má někdo volné místo a dát rodiči vědět, ale místo jako takové nemá šanci garantovat.

kristyn86
5. bře 2024

@mollyweasley Tak to zdedi dite 😀

mollyweasley
5. bře 2024

@kristyn86 A to tatínka za 16 let vyhodí ven i s igelitkou...

kristyn86
5. bře 2024

@sten22 Ano, prednost maji predskolaci,pro ktere je posledni rok ve skolce povinny 😀

sten22
autor
5. bře 2024

@mollyweasley mě udivuje, že když nakonec napíšu a ještě uvedu, že je to napsáno pro odlehčení celé situace, tak někdo má potřebu takové reakce. Ale budiž, počítal jsem i s nepříliš chápavými reakcemi již předem

sten22
autor
5. bře 2024

@kristyn86 děkuji za váš komentář. Alespoň jsem si to potvrdil.

kristyn86
5. bře 2024

@mollyweasley To uz je absurdni...At si kazdy zije jak chce. Dneska je tolik lidi,co ziji nesezdani... Ne vzdy je vse ruzove. Pokud jsou to manzele,tak se zase pri rozvodu o ten dum hadaji a soudi. Nemaji na vyplaceni jeden druheho,pak prodej apod...Jeden z manzelu muze prijit do exekuce,barak je fuc...
Navic autor to myslel s nadsazkou a vubec se na tohle neptal. Ptal se na skolku 😉

sten22
autor
5. bře 2024

@mollyweasley dítě dáváme do soukromé školičky, aby si zvykalo na kolektiv. Ale pouze na 2-3hodiny a ještě ne každý den, ale pouze když se uvolní místo například pro nemoc nebo jiných důvodů.

Příště se prosím držte komentářů o úmrtí. To nebylo vhodné ani vtipné. A jestli se budeme brát nebo ne, nechejte na nás. Děkuji za pochopení a přeji hezký večer.

mollyweasley
5. bře 2024

@sten22 Protože máme teď případ zemřelého přítele, který mohl být 18 let manžel, aktuálně v rodině, tak je mi odlehčení úplně fuk. Naprostá většina žen na nabídku sňatku čeká, obzvlášť má-li za sebou porod společného dítěte a na svých bedrech budoucí hypotéku pro celou rodinu. Není to jenom důkaz toho, že ženu muž miluje, váží si jí a je tedy ochotný jit aspoň do té pitomé hypotéky společně jako rodina. Je to fajn i z praktických důvodů.
@kristyn86 Chápu a vím, jaký byl dotaz. Proto jsem hned v prvním svém příspěvku napsala, že je moje poznámka nevyžádaná. Ale zajímal by mě třeba názor té ženy. Měla by ho stejný?
Dobrou noc.

sten22
autor
5. bře 2024

@kristyn86 děkuji

sten22
autor
5. bře 2024

@mollyweasley zvlášť pro Vás uvádím skutečnost, že jsme náš vztah "nezačali" dítětem. Nýbrž osmiletou známostí a několikaletým soužitím. Stále nechápu, odkud se berou tyto vaše úvahy. Ale děkuji za pozornost.

sten22
autor
5. bře 2024

@kristyn86 přesně, podstatné je co školka. Jestli když bude dítě někde přihlášené, a bude nutnost koupit byt jiné lokalitě jestli ho přijmou nebo bude muset jeden z rodičů opustit zaměstnání a být doma. Protože zaměstnavatel nebude tolerovat neustálé pozdní pochody do práce. Např.

kristyn86
6. bře 2024

@sten22 Jak to vsechno dopadne se ted vedet neda a nikdo vam nic nemuze zarucit..Cim starsi dite,tim vetsj sance,ze ho prijmou. Ta kamaradka se pak stehovala i v ramci Pardubic a dite v pohode preslo do jine ms. Takze zalezi na konkretni oblasti a kapacite skolky. Urcite nikdo nebude tolerovat pozdni prichody,ale mozna by sla upravit pracovni doba. Pokud zena dela od 5 rano,tak dite stejne budete vodit vy a vy byste pak nestihl praci v cas? Mate jsko OSVC pevnou pracovni dobu rano?Skolky jedou uz od hodne brzy rana,u nas od 6:30.

utrikocku
6. bře 2024

@mollyweasley vy jste úplně mimo, řešíte si tady úplně zbytečně vaše osobní téma. Nejsou sezdaní a mají dítě, nějak si to přechroupejte 😀

mollyweasley
6. bře 2024

@utrikocku Mi je to úplně buřt, jenom jsem napsala svůj nevyžádaný názor 😊 Holt si někdy nemůžu pomoct.