Co znamená, že jméno určuje soud?

katherine177
7. srp 2019

Jsem od května 2019 rozvedená, rozsudek nabyl právní moci v červenci 2019 ,jsem od prosince 2018 těhotná s mým bývalým manželem ,on odmítá podepsat souhlas se jménem a nechce mít s dítětem nic společného dokud nebudou testy otcovství, paradox je,že dítě bylo počato za manželství ,žádného jiného muže jsem neměla ani nemám, jsem v ochranné lhůtě těch 300dní po rozvodu, kdy bude do rodného listu napsán bývalý manžel, který je i otec dítěte, ale v kolonce jméno dítěte bude "neurčené ",na matrice mi bylo řečeno, že jméno dítěti dá soud jelikož jsme se nedohodli na tom jméně,nemám ten podpis bývalého, akorát nechápu co je myšleno tím,že jméno určí soud jako to křestní nebo jen příjmení?

elesse
7. srp 2019

No jmeno a pripadne i prijmeni proste urci soud. Otevre kalendar a neco vybere

katherine177
autor
7. srp 2019

To je hrozný, mám vybrané jméno a musím dát nějaké,které se mi nebude líbit?

elesse
7. srp 2019

@katherine177 ne, musis se dohodnout s otcem, protoze k diteti mate stejna prava. A kdyz se nedohodnete, musi to nekdo udelat za vas

katherine177
autor
7. srp 2019

A mohu to po těch testech otcovství změnit? Mě je zle z toho.

katherine177
autor
7. srp 2019

@elesse on to bohužel podepsat nechce ,až po testech otcovství a ty budou po porodu v době, kdy už bude asi zvolené jméno tím soudem

elesse
7. srp 2019

@katherine177 pokud se pak dohodnete na jinem jmene, jde to zmenit. Pripadne muzes pozadat soud o nahrazeni souhlasu druheho rodice, to by slo i v te lhute pro urceni jmena. Ale to asi jeste nebudou vysledky tech testu

guinea
7. srp 2019

@katherine177 Ach jo, to je smutná situace. Pokud máš vybrané nějaké běžné (tj. ne neobvyklé - diskutabilní) jméno, tak bych asi zkusila na tvém místě požádat soud, aby k tvému přání přihlédl a dal to tebou vybrané jméno...

zelenaesmolda
7. srp 2019

@katherine177
Neni automaticky povazovan za otce pokud se dite narodi v manzelstvi nebo v te ochranne lhute?

guinea
7. srp 2019

@zelenaesmolda To je - automaticky považován za otce. Ale to nenahrazuje soulas obou rodičů s vybraným jménem dítěte. A tam právě bývalý dělá problémy, podepsat to nechce.

kittyy17
7. srp 2019

@katherine177 já si taky myslím, že soud nejdříve vezme v úvahu jména navrhovaná rodiči. Vzhledem k tomu, že on nemá o dítě zájem, přikloní se nejspíše k tvému návrhu jména, pokud je aspoň trochu normální, z českého kalendáře...

zelenaesmolda
7. srp 2019

@guinea
to je debil...mel si natahnout gumu kdyz nechtel dite

katherine177
autor
7. srp 2019

@guinea mám vybráno Tadeáš ,zkusím to pak u toho soudu navrhnout

katherine177
autor
7. srp 2019

@zelenaesmolda otec bude napsán automaticky do rodného listu, ano jsem v té ochranné lhůtě a i bývalý je skutečný otec ,ale na matrice mi bylo řečeno, že nebude mít jméno jelikož to můj bývalý nechce podepsat tu dohodu o jménu a to mě mrzí víc, aby určoval jméno mého dítěte někdo jiný jako třeba soud

katherine177
autor
7. srp 2019

@kittyy17 mám vybráno Tadeáš

zlorenka
7. srp 2019

hele ja si to moc nepamatuju, ale to byl jen ten canc ktery se prinesl do porodnice, ne? A melo tam byt cislo OP otce a to bylo vsechno ne? Kvuli tomu takovydle vylomeniny? Jakoze nechci k nicemu nabadat, ale nedava mi to u vdany zensky smysl :D

katherine177
autor
7. srp 2019

@zlorenka jsem rozvedená, ale dítě bylo počato za manželství a otec je bývalý manžel, který se k tomu staví jako,že se ho to netýká a že nic nebude podepisovat ,myslím tím ten papír, který podepisuje matka i otec o souhlasu se jménem dítěte a ten se odevzdá v porodnici a ta to pak posílá na matriku.

mirin89
7. srp 2019

Napadá mě ještě - co na to tchán s tchyní - nešlo by to zkusit nějak přes ně? Že by třeba na ně dal?

karlajasmine
7. srp 2019

@katherine177
Rekni Ex, ze je nekolik moznosti -
A) podepise dohodu o jmenu a test otcovstvi ukaze, ze neni otcem ditete, takze se ho pak stejne zrekne a muze mu byt jedno jak se jmenuje, takze tu dohodu muze podepsat a nijak ho to neovlivni
B) podepise dohodu o jmenu a test otcovstvi ukaze, ze je otcem ditete, takze muze byt rad, ze bude mit dite pekny jmeno
C) nepodepise dohodu o jmenu a test otcovstvi ukaze, ze neni otcem ditete, takze viz A) - muze mu byt jedno jak se dite jmenuje, takze to aspon kvuli tobe a diteti muze podepsat, protoze ho to nijak neovlivni
D) nepodepise dohodu o jmenu a test otcovstvi ukaze, ze je otcem ditete, a zaroven rozhodne, ze dite bude jmenovat ''Boris Norris'', takze nejen, ze bude mit syna o kteryho nestoji, ale zaroven bude mit syna s debilnim jmenem... takze z toho logicky vyplyva, ze nejrozumnejsi je podepsat dohodu o jmenu.

karlajasmine
7. srp 2019

MIsto tech slunecnich bryli ma byt B

lery92
7. srp 2019

Jméno určuje soud až po uplynutí měsíce od narození dítěte .Do tý doby se nemusí jmenovat nijak a Vy snad prokrista pana stihnete tuhle slamastiku vyřídit , ne?
Soud určuje jméno na základě prohlášení rodičů , pokud není znám otec na základě prohlášení matky a jen v případě že není znám ani jeden z rodičů , tak určuje soud obě jména t.j křestní a příjmení .Proč by proboha měl určovat obě .Sama píšeš ,,jsem ve 300 denní lhůtě od rozvodu " t.j příjmení má po tobě a otci a křestní si vyber sama ... Opravdu tomu jinak vůbec nerozumím .

katherine177
autor
7. srp 2019

@lery92 mě to řekli na matrice, v rodném listě bude matka a otec kvůli té lhůtě 300dní, dítě mít jméno nebude ,protože ex to odmítá podepsat a jméno určí soud.

katherine177
autor
7. srp 2019

@lery92 jde mi hlavně o křestní jméno, příjmení je jasné, a do měsíce to vyřízené nebude ,otec chce testy otcovství a ty do měsíce nebudou ,takže dostane jméno od soudu a co pak ?

ldik
7. srp 2019

Pred RD jsem pracovala 5 let u soudu, na opatru, kde se tyto záležitosti resi. Pochybuju ze se neco zmenilo. Sem tam se vyskytl navrh na urceni jmena, s cimz se ted potyka zakladatelka.
Zakladatelko, chtela bych te hlavně uklidnit
uklidnit. Nejde o nic vazneho, soudce nema zajem delat "naschvaly" a dat diteti jmeno, ktere by se ti nelibilo. Proste se zepta jake jmeno chces dat, a hotovo. Cele jednani bude trvat fakt chvilicku. V porovnani s jinymi vaznymi vecmi,kterymi se musi soudy zabyvat, je tohle opravdu prkotina.

lery92
7. srp 2019

@katherine177 znovu opakuji , matrika nezapíše jméno .Bude se jmenovat ,,nezjištěno " .To bude trvat měsíc , po měsíci matrika dá věc k soudu , ten se k tomu dostane tak za další měsíc (to máme 2 měsíce od narození) a určí jméno .Co bude dál už vůbec nevím.Jmeno se dá změnit !Koneckonců říkej mu Tadeasku a co je v papíru na to kasli...nejsem právník , ale přemýšlím , když otec bude otcem a bude ti platit aliky , zajímá mě , páč bude nas.anej , že , jak se s ním máš potom dohodnout ... Páč to už tuplem bude dělat naschvál.

Zkus jeho rodiče , nebo zkus zjistit co chce on a najdi kompromis .Vždycky se dá najít .

lery92
7. srp 2019

@ldik ty já si to myslela , že prihlidne k prani matky .Uklidnila si mě , páč naše zákony jsou občas fakticky postavený na hlavu , aspoň že tohle má logiku .

martiina_k
7. srp 2019

@lery92 no s tím, že se vždycky dá najít kompromis bych si nebyla tak úplně jistá... my se s manželem téměř nedomluvili... měli jsme každý ale naprosto jiný názor na jména dítěte... byli jsme naprosto na opačném pólu typu jmen.. žádný průsečík mezi naším výběrem nebyl. Nakonec jsme průsečík našli ale to jenom proto, že jsme manželé a chtěli jsme se domluvit. Pokud bychom byli od sebe, pochybuju, že bychom našli jméno, se kterým by souhlasily obě strany.

saffy
7. srp 2019

Já teda nevím, asi záleží na matrice, ale kamarádka (svobodná, otcovství určeno předem souhlasným prohlášením) rodila o pár týdnů dřív, papír se jménem napsala až v porodnici, protože to nestihla připravit, podpis otce tam neměla a normálně jí to vzali a rodný list vystavili.

katherine177
autor
7. srp 2019

@ldik tak moc děkuji, opravdu jste mě uklidnila

katherine177
autor
7. srp 2019

@lery92 děkuji za podporu

lery92
7. srp 2019

@martiina_k já nemyslela kompromis v tomto stylu .Ani já se svým milovaným partnerem nedokážu najít shodu v jménu pro děvčátko , co čekám.
Myslela jsem kompromis ve stylu : ,,Fajn chlapče , dítě nechceš , závazek nechceš , když mi podepíšeš Tadeáše , já nebudu požadovat víc jak 1500 měsíčně na alikach ( říkám blbost , priklad) Nebo si sednout s prarodiči a vysvětlit jim situaci , aby domluvili synovi , páč jim to vnoucatko třeba tak ukradený nebude ... Prostě lidskou shodu .Dá se kvůli tomu drobeckovi snad trochu ustoupit z hrdosti a že zraněný ješitnosti , no ne?

@katherine177 nemáš zač a hlavně buď v klidu , střílí se z jinejch věci na světě