Holky, potřebovala bych asi nějak nahlédnout do jiných rodin. Rodiny v mém okolí to mají taky všelijak, ale chtělo by to větší vzorek 🙂
Na úvod takové ty moralistky, jak babičky nejsou povinny hlídat - vím a respektuju to. Dneska mi volala moje máti, došlo na náš rozvrh tento týden, poslední dva měsíce jí prosím, jestli by si nepřijela hrát na babičku a nevzala mladšího na náhradu kroužku. Tak že prý babičku bude dělat až v důchodu. To je takové ožehavé téma - furt řeší, že její máti už byla v jejím věku v důchodu a furt dokola. (Byla jsem několik měsíců u dědy a babičky, když máti dostudovávala a už jsem si dávno spočítala, že ale jsem tam chodila do jeslí, protože oba ještě pracovali.) Na druhou stranu často si voláme, o víkendu se vídáme a tak často poslouchám, že někde byla nakupovat (pracuje z větší části z domova, takže má větší volnost), cournout se. Především ale chová velké psy, vede cvičák - takže se stane, že dopoledne/odpoledne má soukromé lekce, řeší veterináře, různé psí akce. Ale do zoo s námi nepojede, protože bagr (moc teplo, moc zima), odpoledne se z práce nezastaví, protože musí za psy, ze společné dovolené se vracela dřív, aby tam pejsci nebyli sami s přítelem. Kromě psů má samozřejmě další zájmy a zaplať pánbůh za to. Jenže tak nějak nikdy nejsou děti priorita.
Prazdniny máme s manželem pořešené. Starší bude mít tři příměšťáky, což se paradoxně máti nelíbilo. Do práce chodím, když muž přijde z práce a vystřídáme se u dětí. Banku, doktorku, všechno odkládám, až půjde mladší do školky a bude víc času. Ve své podstatě hlídání nepotřebujeme, vystačíme si. Ale - známe to. Občas by se hodilo, dneska padla kosa kvůli tomu kroužku a mě to dost zamrzelo.
Nehlídacích babiček jsou mraky, jsou starší, jsou daleko, jsou vytížené jinými zájmy či prací. Ale jak to máte hlavně vy, které máte nadšené hlídací babičky? Fakt jsou to prostě už paní v důchodu?
Naši pracují a hlídaji cca jeden víkend za mesic, bydli daleko, tak na odpoledni jlidani to neni. Máma řiká, ue ke ráda, ze jeji kamaradla ma vnoucata blizko a ze je to v 60ti zahj prijit z prace a mit na.starost deti, te to jeji dcera vyuziva klodme 3x v tydnu. V duchodu bude moje mama az nejstarsi bude 14, prostrednimu 12 a nekmladsi 7... Takze si jako babicka bide moct naplno uzit ken tu nejmladsi ale vlastne jen prazdniny... Mamu to stve, deti má ráda...
Jinak kdyz byla nejstarsi mimino, tak mama rok byla bez prace a to bylo super, kdyz jsem byla unavena, jela jsem na tyden k nasim a pomohla mi (nejstarsi byla dite satanovo). Takze ty babicky v duchodu, pokud mely zajem o vnoucata, mely fakt neco do sebe. Uz jen ty prazdniny ktere jsme jako deti travily se segrou krome dovolene cele u babicek, byly super.
Myslím,že mám ve svém okolí dostatečně velký vzorek.Pokud babička chce je i pracující,tak si čas najde/ udělá.Když nechce ,tak se výmluvi na práci...
Nám nehlídá nikdo.Už jsme si zvykli ,ale byli časy kdy mne to mrzelo.Ted už ne.
Mam jednu v duchodu a jednu pracujici, ale uz v duchodovem veku. Obe pokud potrebuju a je to v jejich silach tak pohlidaji, nebo si vezmou deti na cast prazdnin. Samozrejme je to snazsi s tou, ktera zije ve vedlejsi ctvrti (pracujici) a pomaha mi s beznou logistikou - vyzvednout, odvest, dovest, ulozit…ale vzasade se da s obema domluvit
Máme všechny babičky a dědečky v důchodu, už dávno, ale hlídací není nikdo z nich. Tím to není. A ano, mrzí mě to, přála bych si, aby s dětmi trávili víc času a užívali si to spolu, nejde mi zdaleka jen o to hlídání. I návštěvy, kdy se postaráme o jídlo, jsou spíš výjimka. My zase posloucháme, že mají moc práce s domácností, moc vnoučat k hlídání, že už jsou unavení a tolik toho nezvládnou...
Naši prarodiče nejsou v důchodu a všichni aktivně pracují. Hlídat by sice chtěli, ale moc není kdy. Navíc mají i větší (starší) domy a zvířata, takže toho mají i tak dost. Jedni prarodice hlídají cca 2 týdny v roce. Druzí 5-6 dnů v roce a děda si je bere jeden víkend. Nijak je k tomu netlačíme, využijeme hlídání, jen když s tím přijdou oni sami. Paradoxně nejčastěji hlídá prababička, která díky tomu získala novou chuť do života. Takže můžeme 1x týdně alsp v klidu nakoupit.
Moje máma chodí do práce na plný úvazek a bere si malou v sobotu a v neděli na 2-4 hodiny. Malá je v kočárku. Když potřebujeme pohlídat v týdnu tak pohlídá i za cenu toho že si chce vzít dovolenou. Dědečkové z me strany to stejné. Tchýně je v důchodu, kdy je větsinou jdou její aktivity odložit, ale o vnučku zájem nemá, bydlí od nás 100 km. Když jsme ji žádali zda by nám malou pohlídala, když jsme šli na pohřeb mého dědy, tak to byl problém. Nakonec nám hlídala teta přes koleno.
Ja zazila nadherne detstvi s prarodici z obou stran. Tak jsem si to prala i pro sve deti, ale bohuzel😩 Moje mamka ma do duchodu jeste 4 roky, chodi na pul 8 do pul 5 do prace, bydli 30km od nas, bere si deti 1x na vikend za mesic😩😩 Tchyne je v duchodu, vidi je 2-3x do roka a to je tam jeste manzel musi zavezt az pod nos, i tak se jim nevenuje, nema o ne zadny zajem. Takze tak u nas🤷♀️😩
Mojí mamce je 56, do práce chodí, ale děla vždy dva dny v práci a čtyři dny volno. Jelikož bydlíme ve stejném baráku, tak kdykoliv má volno, tak mi pomůže, pohlídá, jde s námi ven a tak. Kdykoliv potřebuji, tak hlídá. Využíváme to třeba i jen na to, abychom nemuseli malou tahat s námi po obchodech, když jedeme nakoupit a tak. Sice mi někdy leze na nervy, ale díkybohu za ni, hodně nám pomáhá… Ale jak někdo psal, je to o nastavení toho člověka, kdo chce, tak bude hlídat i když chodí do práce a kdo nechce, tak nebude hlídat ani v důchodu.
Já měla chvíli hlídací pracující babičku ale nikdy mi nepohlidala když jsem chtěla jen tak někam jít hlídala jen tehdy když jsem šla k doktorovi nebo do práce. Teď je v důchodu a hlídá každý den protože chce. Ráno odvede nejmladší do školky a odpoledne jí vyzvedne. Někdy si jí vezme po obědě. Já bych to stihala jak odvést tak vyzvednout ale byla by první ve školce a odcházela by mezi posledními. Poslední dobou mi začala hlídat i jen tak zajdu si na nehty, masáž. A zhruba před měsícem mi poprve hlídala a já se šla bavit. Dneska bude hlídat znova a v pátek znova. 🤣🤣
Akorát moje mamka je taková že občas mi večer pohlída ale když jsem chtěla chodit každý týden na spinning tak už to bylo moc. Kdyby to bylo do 18 hodin tak v pohodě jenže byl do 19.30 a ona chce mít v 18 hodin klid. Ale třeba 2 babička ta je pravý opak ta nehlida vůbec. Slíbila mi ze mi bude hlidat dceru abych mohla do práce ale že jim musím uvařit ze svého pro 3 dospělé a svoje dítě a po 1 dnimi rekla že to nezvládá. Přitom dcerami tam celou dobu prý malovala u stolu.
Moje babička hlídala jen ve výjimečných případech ( když byla mamka na operaci a v lázních). Později pravnoučata už jo, když byli větší. Moje mamka asi i díky tomu se mnou v podstatě kluky vychovávala, bývala s námi často, zvlášť když v roce staršího šla do důchodu a potom už jen občas na nějaký zkrácený jako zástup. Kluci k ní rádi chodí i teď,když jsou pubertaci. Po rozvodu mi strašně moc pomohla,abych mohla vůbec chodit do práce. Teď už je jí 75, máme puberťáky a 5 letého, toho občas hlídá,když potřebujeme, tak 1-2x týdně nebo při slabší nemoci. Druhá babička do 5 let nehlidala skoro vůbec, k té musíme jezdit ( kdežto moje mamka hlídá i u nás doma). Ale tento rok pravidelně hlídá jednou měsíčně přes noc, a minulý měsíc dokonce celý víkend. Dědečky už syn nemá. Moje mamka byla učitelka v MŠ,takže ta se dětí fakt nebála a jen chtěla,aby nebyly plně kojené a dalo se jim dát něco jiného,takže hlídat začínala vždy tak od 8-9 měsíců pár hodin, v roce celý den.
Moje mamka je babička, která se o vnoučata zajímá. Ale chodí do práce, má spoustu zájmů a přítele. Občas se zastaví večer nebo o víkendu nebo odvede/přivede syna ze školky. Což je super, když je třeba mladší nemocný. Manžel mamku nemá, stejně se nestarala ani o manžela, takže ta by hlídací nebyla, dokud žila, stejně se nestýkali. My jako děti měli 2 babičky a bylo to super. Jenže ty šly do důchodu v asi 53 letech.
Moje máma taky nehlídá a to vůbec. Samotná se nikdy nenabídne. Když bych za ní přišla s prosbou, tak pohlídá, ale sama zájem nemá.
Moje mamka ještě v důchodu není. Bydlí cca 100 km od nás a i tak k nám zajede na víkend jednou za 2-3 měsíce. Záleží na tom, kolik mají zrovna zakázek. O prázdninách hlídá u nás týden kluka.
Naopak tchýně je v důchodu a jezdí k nám poslední roky spíše sporadicky. A to hlavně od té doby,co začala uklízet v kočičí kavárně a domů si nabrala dalších 10 nemocných a neumístitelných koček a dělá jim jakoby depozit. Předtím měla jen 3 svoje a jezdila častěji. V září s námi byla týden u moře na dovolené, kam jsme ji pozvali, a pořád mlela o tom, jak to tam ty "chudinky" bez ní dávají. Prostě cizí zvířata jí jsou přednější, než vlastní vnuk. A dělala to tak i předtím, když byly neteře malé. Raději krmila cizí jehně, než aby se zajímala o čerstvě narozenou vnučku. Tehdy to švagrovou dost semlelo. Co si tak pamatuju, tak nám tchýně hlídala jen jednou, když měl kluk mezi svátkama neštovice a moje mamka v té době nemohla. Naopak moje mamka mi nedávno volala, jak tedy budeme potřebovat hlídat kluka o prázdninách. Tchýně se pak divý, že má kluk raději druhou babičku a občas je na ní až drzý.
Všichni prarodiče mojí dcery s ní chtějí trávit čas. Moji rodiče ještě pracujou, táta navíc 4 h autem od nás, máma tak 2x v týdnu vyzvedne ve školce, někdy jsme s nimi na víkend, tchýně s tchanm nám vykrývají prakticky všechny nemoci, tchán vyzvedává ze školky, všichni si dceru berou na prázdniny (pokryjí 3 týdny zavřené školky, zbytek máme dovolenou my). Zárověn stejně funguje my ve vztahu k nim a k mojí 90let babičce. Nakoupíme, zařídíme, vyzvedneme, vezmeme na dovolenou, prostě obecně jako držíme dost pohromadě
tchýně bydlí s námi (dvojdomek, jedna zahrada) oba najednou mi hlídat neche, je jí 75 v důchodu, zdravotní problémy, ale když je fakt potřeba tak pohlídá i oba. Na výlety a tak je nebere, max na návštevu tady ve vesnici, ona taky sama moc daleko nedojde.
Moje mamka pracuje, bude jí 64, kluky si občas bere na víkend, třeba jednou za 2-3 měsíce, když jsem teď potřebovala něco zařídit kvůli nové práce tak je vyzvedla ze školy, školky. Jinak na prázdniny tam budou 4 dny a letos jedeme na týden na společnou dovolenou, jinak si je bere na léto 2x jendou na 3-4 dny v červenci a pak to samé v srpnu
Moje mamka byla uz v duchodu, kdyz jsem mela prvni dite - na vnoucata se tesila, kazdy den na MD jsem k ni chodila, u tretiho ditete jsem sla v roce a pul na 4 hodky do prace, pak za pul roku na 9 hodin a ona ji mezitim hlidala. Ted jsou deti na ZS a v ramci bud fit je vyzvedava ze skoly, vodi do urciteho krouzku - mam to zorganizovane. Obcas pohlida pres noc, nekdy si vezme jednoho na noc. Jako super, ale ona to dela rada. pokud ma svou akci, respektuji. Pokud nechce-je unavena, nemocna-respektuji./
Jop... mamka jeste v duchodu neni, ale pracuje uz jen na polovicni uvazek. Kdyz vyjimecne potrebuji, tak je obvykle nekde v zahranici 😅 Neni to povinnost, preju ji to a do niceho ji nenutim. Ale stve me, kdyz pak posloucham zejmena na akcich s cizimi lidmi jak popisuje jak hlida.. Jako kdy. 1x za 2 mesice na 4 hodiny. Kdyz sla na castecny uvazek, tak mi vypravela jak chce hlidat ty deti a konecne si je poradne uzit a at ji naposilam jejich rozvrhy a krouzy, aby vedela kdy hlidat, kdy jsou doma. Tak ok, udelam to, dohodli jsme si den - uz rok pokazde ten den kolem 4 odpoledne vola, jestli by mi to vyjimecne nevadilo, ze vi ze hlida, ale ZROVNA to nestiha. Zduraznuji, me to nevadi, ale at si kolem toho necha to divadlo..
Pripadne moralizuji reci. Presne taky holt deti maji v lete primestak. A prooc? Vzdyt preci mate babicku, ja muzu hlidat!! Ale vsichni vime, ze hlidat nechce, tak at to proste normalne prizna.
U druhe babicky jsem si to udelala asi trochu sama. Hlidani obcas nabidla, ja se zaradovala ze joo a pak to bylo "tak ja skoncim ve 3-4 v praci, tak jsem u vas kolem 5, ale teda nejpozdeji v 7 musim domu, protoze jdu zitra na ranni. Tak to mi ji bylo blby na ty 2 hod k nam pres cele mesto tahat (a taky mi to bylo teda popravde docela k nicemu. 2 hodiny hlidani, pred kterymi bych musela 4 hod uklizet :D). Ale ted trochu skripu zubama, kdyz se svagrova nastehovala blizko nas a tchyne jede rano i vecer pres celou Prahu napr. jen aby ji nakrmila a vycistila zvirata (tj. krasne 3 hod cesty) A me bylo blby si rict :/
@lucie7411 U nás hlavní babička, co funguje, je tchyně, bydlí s tchanem asi 700m od nás s dětma (a s námi) se vídají často. S mými rodiči se vídám s bídou jednou za měsíc,spíš méně, a to bydlí jen na druhém konci Brna, ale zase polovinu týdne týden co týden tráví u sestry 40 km od Brna a hlídají jí, sestra nemá jinou babičku, tchyně zemřela, tchán bydlí daleko, je pracující a absolutně nehlídaci, je až asociál a návštěvy zvládne max. den. No takže naši to berou tak, źe "musì" pomáhat sestře, ale naše děti jsou tím pádem na 2.koleji. I o prázdninách-tchyně hlídá celkem 4 týdny, naši 1 týden+jeden týden jedeme na společnou dovču. Jo a všichni jdou v důchodu,takže čas "by byl". U pracujících babiček chápu,když hlídací nejsou, ono to prosté třeba fakt nejde
@zmrzlinka Jo,taky jsem si holt zvykla, že mamka preferuje děti od sestry, byť naoko mezi nimi nedělá rozdíly,ale protože neteře od narození v podstatě pomáhala vychovávat a poté, co měla sestra před 5 lety vážnou nemoc, tak tam byli pečení vaření skoro furt, no a intenzivnější vztahy tam zůstaly doteď...když je ségra s rodinou na dovolenou, hlídají jim zvířata, takže opět neexistuje, že by měla čas na naše děcka. Dřív mě to mrzelo, že se tím takto de facto odcizujeme, ale už jsem si zvykla. Že by jen tak zavolala, že se staví třeba na dvě tři hodky-neznám.
My jsme úplně bez hlídání a s tím jsme prostě počítali,takže nás nic nemrzí. Musíme mít vše pečlivě naplánované a střídáme se . Holt neexistuje, aby nám někdo děti vyzvedl ze školky nebo my mohli odjet na víkend bez nich . Naštěstí máme dost úžasných přátel a děti mají díky nim spoustu zážitků. Můj táta má demenci ,děti rád vidí, ale to je vše . Tchýně je sobec ,ta si žije svůj život, tchán je po mrtvici ochrnutý. Takže se vlastně staráme o dědečky my.
Mamka se stala babičkou ve 46 letech, což bylo podle ní příliš brzy. Rovnou mě upozorňovala, že hlídací babička nebude a dodržela to. Nákupy, kosmetika, kadeřník, pedikúra, kafíčko, divadlo... Protože byla dříve dost omezená ve všech možných aktivitách kvůli mé postižené sestře, říkala jsem si, že je to sice škoda, ale třeba se za pár let nabaží a vnoučata ji začnou těšit. Naše třetí dítě byla holčička, byla s větším odstupem, opět jsem doufala, že aspoň něžné pohlaví ji trošku obměkčí, nic. Ráda se přišla pomazlit, když měla náladu, ale hlídat ne, proč? Děti jsme si udělali my, tak my se máme starat. Když bylo něco hodně nutného a požádala jsem ji dostatečně dopředu, tak si čas udělala, ale jinak s námi děti absolvovaly vše, nákupy stavebnin, vyřizování v bance, moje návštěvy u doktora... V důchodu je poslední 2 roky. Ten první rok měla snahu si aspoň domlouvat odpoledne s naší nejmladší, učila ji plést, pekly spolu... No letos chodí na univerzitu třetího věku, takže čas zase nemá🙂 Každý den někde na výletě, na kafi... zkrátka pořád něco. Byly doby, kdy mi to bylo opravdu líto, druhá babi daleko, neměla jsem ani občas možnost dát někomu vozit kočár, poslat na chvíli na hřiště... Na druhou stranu, možná nás to s mužem víc drželo při sobě. Museli jsme se spoléhat jen sami na sebe. Možná bychom se odcizili dřív, nakonec to přišlo, až jsme spolu tyto každodennosti nemuseli řešit, protože děti začaly odrůstat... Jsou babičky hlídací a nehlídací, s tím nic nenaděláš☹️
Moje mamka hlídala ségry starší děti i když chodila do práce, potom ty mladší když už byla v důchodu. Nám by asi ochotně hlídala častěji, ale už má svůj věk, fyzicky (a vlastně i psychicky) na tom není jako před léty a čím je syn starší, tím víc energie vyžaduje čas strávený s ním 😁 Takže tak cca 2x měsíčně jí ho v sobotu dovezeme a jsou spolu celý den sami. Druhá babi se sice každý týden dožadovala návštěvy, ale vnuk ji v podstatě nezajímal. Bohužel je na tom psychicky tak, že bychom jí nesvěřili na hlídání ani kočku, natož dítě 🙄 Nikdy ho nehlídala a nikdy nebude.
obe babicky i dedove v duchodu. moje mama hlidaci babicka neni a to bydlime od sebe pres cestu. druha ma pres 70 te bych nesverila ani blechu.
@tereza0111 tak u nás to je dost podobné. Moji rodiče jsou 2h cesty autem, což nedává smysl.
Manželova maminka je už v důchodu, ale nehlídá. Když si někoho vyloženě vyžádá, tak se s ním jde ukázat všem sousedům, všichni musí vědět že hlídá (ty 3 hodiny okolo poledne kdy mladší minimálně 1,5 hodiny spí), hodně se toho o hlídání namluví a skutek utek. Už jsem rezignovala. Na hlídání se ptám jen v nejvyšší nouzi (doktor, úřady…) a i tak to většinou nedopadne, protože XY důvodů.
Většinou jsem už se situací smířená a neřeším, ale jednou za čas mě to fakt hodně zamrzí, hlavně když potřebuju k doktorům a musím tam dítě/děti tahat taky. A pak od někoho v okolí slyším jak je super že máme hlídací babičku blízko, protože ona to tak podává, jak nám často hlídá.
Teď jsem byla už dost vyždímaná z toho, že nemám absolutně šanci nic zařídit, věnovat se sama sobě, tak jde mladší do miniškoličky aspoň na jedno dopoledne v týdnu.
Můj táta, co hlídal a vnuka měl hrozně rád, mi nedávno zemřel a moje máma nemá absolutní zájem..takže tak..👏
Vůbec, tchánovcům už bylo přes 70 když se děti narodili, takže nehlídali nikdy, a naši jsou hodně mladí, rozvedení, mamka se podruhé vdávala když se první dcera narodila, takže měla úplně jiné myšlenky a doteď si děti vezme 1-2 x za rok na půl dne. Má je ráda, v případě krize pomůže, to vím, hlídala když jsem rodila druhé, pomohla mi vařit když jsem si zlomila nohu, ale v běžným provozu nemá na děti čas.
Mamka jako pracující hlídala minimálně, vlastně když nebylo zbytí. Pracovala tak, že byla mezi 13-14 hod doma, ale zase vstávala ve čtyři. Takže jen takový ty nutný doktory nebo tak. Teď jsou v důchodu s tátou oba, hlídají často, ale kolikrát na nich je vidět, že už mají dost a nejradši by milá vnoučata vystřelili na Mars 🤣
Všechny babičky a dedove jsou v důchodu. Moji rodiče bydlí ve stejném městě. Hlídají kdykoli chci, tata mi někdy vozí dite do školky, ať mám cokoli stačí říct chvíli předem a pohlidaji. Občas si je berou na spaní, když chceme jít do divadla, na koncert.. druzí prarodiče bydlí daleko, ale když tam jsme na víkend, dětem se věnují.
Stejně to bylo za mého dětství, u babičky jsem byla často. Máme to tak v rodině nastavené.
tohle je o vnitřním nastavení babiček, není to vůbec o věku, práci, když se chce, v nějaké podobě to vždy jde (nemyslím nutně hlídání, ale někteří prarodiče nestojí ani o navštěvování vnoučat) někdo se pomalu ve 40 třese na vnoučátka a čas si udělá a někdo nemá zájem ani v 60, 70, každý jsme nějaký ...