Ahoj,s manzelem prozivame manzelsku krizu. Soucasti su samozrejme vymeny nazorov a hadky. Co ma vsak trapi je,ze manzel ma pri hadke napr chyti na chvili pod krk, alebo mi silno drzi ramena, priblizi svoju tvar k mojej, rekne mi pal do prdele..Nie je to normalne. Hneva,trapi a prekvapuje ma,ze sa nechce za to vubec ospravedlnit. Tvrdi,ze robim chyby stale dookola a preto tak reaguje.. Ako ho "prinutit" k ospravedlneniu a pokore?
Nijak,toto jsme bohuzel s manzelem řešili už i u jinych párů. Bohuzel jsme byly svědky. Manzel tyto chlapy bere jako nuly a ubozaky. A takovy to chlap uz nebude jiny. Vyhodit a basta.
těžko radit, ale dle toho, cos psala, rychle pryč. Omluvy se nedočkáš, proč na ni vlastně čekat. Jediné co můžeš čekat je, že se to bude zhoršovat.
Můj manžel byl taky rapl, na mě nikdy nesahnul, jen pořád řval, ale v hospodě vyvolával bitky, přestalo to až když dostal opravdu fest po tlamě od cizího chlapa přede mnou a dětmi.... Chci tím říct, že ty ho nezměnís... jdi od něj a fofrem než mu naroste ego do té míry, že tě zmydli
Podle mě ho nijak nezměníš. Kdyby se to stalo jednou dvakrát v nějaké fakt mega hádce, ještě bych chápala, že mu ujely nervy, ale pokud je to nějak "pravidelně" asi bych se bála toho, co přijde dál.. i když dřív byl v pohodě a klidu.
Možná, i když vím, že to bude těžké, se těch hádek zkus vyvarovat a nepřiživovat je, ať už je to čí chce vina. Třeba když uvidí, že jsi tak nějak nad věcí, umírní se. Ale těžko říct, neznám vás a sama jsem tohle neřešila.
Přeju, ať je to brzy lepší.
Zkusila bych mu napsat dopis, aby měl čas na rozmyšlenou s odpovědí.
Lidé hodně často ve stresu reagují obdobně jako jejich rodiče v podobné situaci (mají to z dětství okoukané a hodně pevně zakořeněné v podvědomí).
Pokud ale ani s chladnou hlavou neuvidí své chování jako neadekvátní, pak raděj "rychle pryč"...
PS: ještě bych se zamyslela nad tím, jak se chová k dětem a dalším lidem a jak se u nich doma chovali rodiče k sobě a k dětem
Co poradna? Oklikou, že chceš řešit krizi, naučit se líp spolu mluvit, řešit problémy.. mám pocit, že vztah zachránit chceš, ale pamatuj, pokud ti fyzicky ublíží, příště to bude víc, a s obviněními, že za to můžeš už začal.
Upaluj od nej, domaci nasili nevyresis sama a jeho nezmenis. Akorat to bude horsi.
Druha debata na stejne tema dneska. Boze, holky, kam jste daly oci a rozum?
Jak ho přinutit k omluvě a pokoře? odejít..bez řečí. Nikdy si tě nebude vážit, když na sobě necháš dříví štípat...fyzické násilí, výhružky a strach do vztahu nepatří..
Odejdi, tohle nedopadne dobře....😕🙏🏼
@funnysunny promiň, ale mně tvůj dotaz přijde krapet mimo 😕 opravdu si myslíš, že tohle hovado se ti chce omluvit???
Že mu vůbec dochází, že dělá něco špatně???
@funnysunny na tohle je třeba rázně zareagovat, jakmile se o něco takového pokusí poprvé, byť jen v náznaku. Dát mu najevo, že takhle se k tobě prostě chovat nebude - říct mu rázně ne a odejít. Z pokoje, z bytu, podle možnosti. Nicméně pokud si tohle dovoluje opakovaně a prochází mu to, tak se obávám, že už není moc cesty zpět. Zkus v sobě najít sílu a odejít od něj. Pravděpodobně mu to pak dojde a bude se omlouvat a chtít tě zpátky. Pak je na tobě, jestli mu dáš ještě šanci, ale jako podmínku bych určitě dala manželskou poradnu/psychoterapii.
Jinak tohle není neúcta, ale normální domácí násilí.
Dekuji vam za vase nazory,myslenky,rady..On sa predtym takhle nespraval praveze..Ja samozrejme delam tiez chyby, ale muj zpusob komunikace v hadce neni taky "ostry". Aj mne vyleti nejake to slovo,jasne,ale foto..
Vyklula se z toho agresivita..
@funnysunny Domácí násilník se neprojevuje hned. Chvíli to trvá, často přesně ten čas, než se jeho oběť (partnerka) na něm stane závislou, například tím, že jde na rodičovskou a odejde z práce. Zkrátka jakmile má svou oběť ve spárech, rozvine se naplno. Uteč od něj, náprava v podstatě není možná, spíš se to bude zhoršovat. A ty se nesmíš dostat do stadia, že mu začneš baštit řeči typu, že jsi nemožná a za vše jeho chování můžeš ty tím, jak se sama chováš. A ani se nesmíš dostat do stadia, že nebudeš schopna odejít, protože tisíc věcí kolem. Utíkej, dokud je čas.
@beetlejuice1666 bohužel svatá pravda. většinou se na plno projeví až ve chvíli, kdy se utíká velmi těžko ☹
@funnysunny hele... Jak chces nekoho "nutit " k pokore ? Proc ho vlastne chces dovest k pokore? A muzu se zeptat co delas ty,ze takhle hrube reaguje? Muze to byt samozrejme zakukleny tyran, ale muze to byt taky extremne frustrovamy manzel,ktery uz nevi jak jinak reagovat.
@odula I kdyby byl tisíckrát frustrovanej, nesmí si dovolit jít do fyzického útoku a má se rozejít/rozvést. To je prostě ve vztahu tabu za všech okolností. Může roztřískat všechno okolo, z bytu udělat kůlničku na dříví, ale jeho milé se nesmí ani vlas pohnout.
Jinak nepřijde mi, že by ho chtěla nutit k pokoře. Zkrátka jen čeká, jestli mu třeba cvakne, že udělal chybu a omluví se. I když takovouhle chybu nikdo neudělá jen tak omylem. To je prostě o povaze a způsobu řešení konfliktů, který je zakořeněný hluboko v mysli.
Holky, taky přidám pohled na věc, ale v žádném případě netvrdím, že je to případ i autorky. Můj otec se taky uchýlil k domácímu násilí, ale pochopila jsem to až jako dospělá. Moje matka je zákeřná manipulantka a když nebylo po jejím, řvala a řvala. Obviňovala z naprostých absurdit, situace si překrucovala podle nálady. Celý dny, od rána do noci. Nebylo možné ji nijak zastavit, takže chápu tátu, když už nevěděl kudy kam, že jí fyzicky ublížil, protože psychické ubližování je 100x horší.
A matka si taky přála, aby otce někdo "donutil" - aby skákal podle ní. Takže nesuďte hned chlapa, když nevíte, kdo je na druhé straně.
@kajalka tvuj tata se mel rozvest a ne se uchylovat k dn. Rikam to porad, proc se lidi chteji vzajemne trapit? Proc radeji neodejdou z nevyhovujiciho vztahu? Pro me neni facka nikdy ospravedlnitelna. Pokud me partner dlouhodobe a intenzivne stve a manipuluje se mnou, mam se sebrat a jit. V tomhle jsem naprosto nekompromisni.
@beetlejuice1666 To je vidět, žes opravdovýho manipulátora nikdy nepoznala. A psychické týrání ospravedlnitelné je? Proč to se toleruje? Následky to zanechává mnohdy celý život, facka nikoliv.
@beetlejuice1666 Jo, presne, protoze pak budou mit ten stejny model do zivota a to jim na stesti ve vztazich fakt neprida. Takze radsi rodice rozvedeni nez to mit pred ocima kazdy den
@kajalka Nikdy nevis, kdo si cim prosel, nemelo by se tolerovat nic na kor nekoho jineho, at uz psychicky nebo fyzicky. To, ze lidi zijou ve spatnych vztazich, kde je psychicke nebo fuyzicke nasili, je a jen jejich volba. Jasne, neni to jednoduchy, to vubec nijak nezastiram, ale moznosti tady jsou vzdycky
@beetlejuice1666 tak podivej. autorka psala, jak ho 'Prinutit k pokore". To je podle me docela zvlastni vyrazivo. Jezkova proc nekoho NUTIT k pokore? to jedna vec. Druha - Aby bylo jasno, NEOBHAJUJU DOMACI NASILI. Ale zdejsi odbornice v teto oblasti {nemyslim tebe} , ktere dokazi od monitoru zcela jasne zdiagnostikovat celou situaci a dat jedine spravne reseni (Je to tyran, kopni ho do prdele) jiste take vedi, ze neexistuje pouze nasili fyzicke, ale taky psychicke. A pokud se jedna strana dopousti rekneme psychickeho (slovni napadani, ponizovani, pohrdani atp], pak muze druha strana reagovat nasilim fyzickym. pricemz ani jedno pochopitelne neni ospravedlnitelne druhym. ale nelze od kompu o nekom jen tak mirnix tyrnix prece napsat, ze je tyran, protoze poslal svoji manzelku do prdele. A myslim, ze nez clovek vubec vyslovi tak zavazny usudek o druhem, pripadne doporuci ukonceni manzelstvi (jestli je vubec od monitoru neco takoveho mozne 😨) tak by mel taky slyset dalsi polovinu pribehu, a totiz aspon to, co rika partnerka partnerovi.
@kajalka bohuzel, poznala jsem jich vic, nez je zdravo. Ale sama jsem hodne silna osobnost a pokud se mnou nekdo ma tendence vorat, odchazim.
Pripada mi tady takovej divnej nesvar, ze kdyz nekdo napise neco, s cim dalsi nesouhlasi, tak ma hned ten prvni tendence zlehcovat a poukazovat na neznalost ci nezkusenost s etmatem. Kdyby ses treba alespon podivala na muj profil, nepsala bys to.
@odula ano, s tim se asi i souhlasit da. I kdyz... ja jsem v tomhle proste uz asi jinde. A zastavam ten nazor, ktery jsem tu uz rekla. Pokud je vztah na hovno, ma se jit od sebe a ne to resit vzajemnym psychickym tyranim, fyzickym tyranim, nebo dokonce domaci zabijackou (ktera prameni casto z dlouhodobe frustrace a neschopnosti odejit). Ale s tim "prinucenim k pokore", stale doufam a myslim si, ze jde jen o blbe vyjadrene prani, aby se dotycny od srdce omluvil.
@beetlejuice1666 Profily fakt nezkoumám, nežiju virtuální realitou, abych o každém musela něco vědět. S tvým názorem se neztotožním, protože je jednostranný.
@kajalka take neziju virtualni realitou. Presto se podivam, s kym mam tu cest, nez se s nim hodlam pustit do krizku... abych si neurizla ostudu. Nesouhlasit se mnou muzes, to ti neberu. Jen ti rikam, ze jsem za svou praxi zazila mraky manipulantu a mraky prapodivnych vztahu, kde by vsichni zucastneni udelali nejlip, kdyby se na to vysrali uz davno predtim, nez mi prisli pod ruce. A ta marnost v tom, ze se ti lide navzajem asi chteji tyrat, nebot od sebe odejit nechteli, me vedla k tomu, ze jsem sekla se svou profesi. A to fakt celkem brzy. Protoze pomahat celej zivot zoufalcum, co si libujou v tom, ze jsou zoufali, to ne... tvi rodice v tomhle (dle meho skromneho nazoru) nebyli vyjimkou, byt to asi nerada slysis. A protoze jsme na webovem foru a ne v ordinacix muzu si to dovolit rict na plna usta. Aniz bych te chtela urazit. Jen chci hovorit o vecech takx jak se opravdu maji.
Tohle mi udělat chlap jednou, tak letí... Jasně, hádky, občas i hnusný bejt můžou, jakákoliv výměna názorů, mlácení dveřma - ven to musí... Ale fyzické násilí?? Nikdy... Pro mně to je čára, přes kterou nejede vlak...