Tak zase jedna věc, u které si nevím tak docela rady 🙂 Jaký jídelníček má vaše dítě v 15. měsících? Mě nějak dochází inspirace. My máme ráno po probuzení UM, pak snídaně - párek s vysokým obsahem masa + chléb, vánočka s/bez másla, koláček, chleba s máslem a vařeným vajíčkem, chleba se šunkou nebo s tvrdým sýrem (ale sýr ani šunka moc úspěch nesklidli; spíš to plive); když toho sní málo, tak přidám ovoce. Před spaním, které je od 10:30 - 11:00 jsem začala dávat jogurt. Na oběd má většinou stravu omáčkové konzistence, ale zvládá i zapečené brambory a miluje polévky - sní toho docela hodně. Odpoledne domácí přesnídávka nebo jogurt nebo puding od Nestlé (Baby Desert) nebo ovoce. K večeři kaše a před spaním UM (spíš na žížeň než na hlad). K obědu dělám např. dušenou mrkev v hovězím a bramborama, omáčky (rajskou, brokolicovou, koprovou, zkoušela jsem i z červené řepy) s masem a přílohou (brambor, rýže, těstoviny nebo už byl i knedlík), miluje brambor vařený ve slupce se sýrem cottage a se šunkou, pečené kuřecí maso s květákem a brokolicí a bramborovou kaší. No ale hlavní boj jsou snídaně. Nevím, co mám pořád chystat. Chci, aby to měl pestré, ale když něco zkusím, co ještě neměl a pak to nevezme do pusinky, tak mi to přijde zbytečné. Proto se ptám - jakou stravu má vaše dítě v podobném věku?
párek k snídani?? 😒
No my máme taky 15 měs.
Ráno jak rozlepí očička tak vyžaduje UM, pak když snídáme my tak dostane suchý rohlík nebo chleba (zkoušela jsem mu to různě namazat nebo dát šunku a to prostě odmítá...)
Svačinka - většinou ovoce nebo přesnídávka (Jogurty prozatím nejíme - máme nařízenounemléčnou dietu).
Oběd - maso, zelenina a příloha (taky už kolikrát nevím co vařit a připadá mi že vařím pořád jen to samé...) Z masa měl už kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí, telecí, králíka, rybu - pstruha, kapra (lososa nechtěl-plival ho). Polívky moc nemusí... povětšinou to vyplivuje... Občas dám i nějakou skleničku (pokud někde cestujeme).
Svačinka - většinou ovoce nebo přesnídávka
Večeře - kaše z UM
Jo a přes den pár piškotů, pohankových křupek nebo sušenek taky zdlábne 🙂
Dítě nemá absolutně představu o tom, co by mohlo mít - to jen my matky šílíme. nemá srovnání. Dětem vyhovuje stereotyp, stejná, kvalitní a vhodná jídla můžou jíst třeba pět let, dokud je my dospělí nezkazíme. Párek to asi nebude, ale jinak mu vesele můžeš dávat to samé dokola, pokud v rámci dne dostane to, co potřebuje.
On ti neřekne - mami, chci sushi....
proc by nemohl byt parek k snidani? ja to nevidim jako zadny problém, jen bych ho zaradila jednou za cas a divala se na slozeni, aby byly s vyssim obsahem masa. Jinak nase deti jedly od roka skoro vse, co my. Jen jsem tolik nekořenila a dosolovali jsme si az my dva na taliri
Já jsem vždy dceři dala co chtěla...měla období, kdy chtěla pořád míchaná vajíčka. Trvalo to asi 14 dní a pak už je chtěla jen někdy. Ve 2 letech při angíně jedla 3x za den párky...no a co?🙂🙂....od té doby je měla 1x za měsíc poslední rok je nechce ani když je vidí. Dcera jí spoustu ovoce a zeleniny, takže jí klidně dám i bonbony, čokoládu , brambůrky...protože vím, že si to dá párkrát a zase jí to přejde a že má dost dobrého a kvalitního jídla. A když už jsme u toho, tak párek s hodně vysokým podílem masa vidím jako lepší snídani než nějaké přiblblé dětské slazené, obarvené.... cereálie s mlíkem.
Myslím, že se tohle někdy zbytečně řeší.
K tem snidanim další typy /vlastně i na svacu/ livance, palacinky, ovesné placicky, i nějaká bábovka, piškot, kukuřičné neslazene lupínky, obilné kaše /z vloček to mas za par minut/..
tak my máme teprve 9měs, ale všude píšou, že od jednoho roku může dítě prakticky cokoliv, stejný jídelníček jako dospělí...jediný pozor a vyvarovat se do dvou let - mnoho soli - solit a všeobecně kořenit hodně opatrně...a uzeniny - právě kvůli tomu vysokýmu obsahu soli a vůbec jiných těch "uzenících" látek...takže párek i když s vysokým obsahem masa..nevim nevim...občas pro zpestření se určitě nic nestane, ale zařazovat to pravidelně - nevím...jediné, u čeho se přimhuřují oči jsou šunky - určitě hodně masové - to je bez debat, ale sledovat právě to množství soli, protože i různý testy zjistily, že tzv dětské šunky jsou jen lákadlem, ale kolikrát mají té soli stejně či dokonce i víc než pro dospělé...tak sledovat štítky....
a tím se hodlám řídit já .-)
jinak můžete fakt všechno, takže máš na výběr hromadu věcí .-)
Nejlepsi snidane je sladka,jak tu nekdo psal,babovka,livance,atd.protoze cukry v nich dodaji energii na cely den-takhle mi to rekla detska dr dcery.
jo a prý pozor ještě na celozrnné pečivo...minimálně snad do 3let..někde píšou i dýl...malé děti nemají tak zralou trávicí soustavu a i pro ně právě kvůli energii, jak píše andrriiik výše, jsou lepší ty jednoduché sacharidy (nemyslím cukr jako takový) - bílé pečivo, bábovky, piškot, palačinky apod ideální
Náš malej má 1 a půl roku a obvykle si v lednici vybere to, co chce :D nechápu 🙂
U nás ve dvou letech na snídani mlíko pak na svačinu jogurt na oběd pořádně pomačkáno,aby se nedusil pak jogurt z piškotem nebo banánem a na večeři krupici .TO je náš cely jídelníček jinak do něj nic nedostanu nechce kousat a neotevře pusu a ,když mu to do pusy vložím vyplivneto.Budte rádi,že tak pěkně baští.
Ahoj ja od roku davala to same,co nam dospelym.Od snidane po veceri 🙂