Prosim Vas, strasne se stydim, proto anonym... neumim rizky... mohli byste mi tu jako pro debila napsat jak je delate? manzel i syn je maji strasne radi, ale me se nikdy nepovedou..a taky nevim jak je smazit (na sporaku mam stupnici do 9).. moc dekuju 🙈
@palja me spis mozna i zajima to, jak je smazit...
Naklepat maso, já to klepu mezi dvěma igelit sáčky, mírně osolit, opepřit, někdo lehce potře hořčicí. Obalit - hladká mouka, vejce (do toho kapka oleje, trochu studené vody nebo piva a rozslehat) a na konec ve strouhance. Rozpálíme olej a smažíme. Ne úplně na nejvyšším stupni. Někdo dává do oleje máslo někdo sádlo.
@palja takze treba na tom mem sporaku rozpalit olej na tom stupni 9 a pri smazeni snizit ttreba na 7?
Když to dáte úplně na nejvíc, tak to bude jak škvarky a nebude to dobré. Já napřed rozpálím olej n nejvíc, asi 3 minutky a pak stáhnu na polovinu a smažím, jak dlouho nevím, ale aspoň 7 - 10minut. Až jsou takové nahnedle, poznám to i po vůni. Pak osmažím z druhé strany. A potom vytáhnu na ubrousek nebo papírovou utěrku, ať vsakne přebytečný tuk. Pak by to maso mělo pár minut ležet. A ještě někdo dává na hotové řízky kousek másla. Jako je to lepši, ale to by můj žlučník nepřežil 😄😄🤦♀️
Ano přesně tak nebo na 6. Pak uvidíte jak se vám to smaží, pokud málo tak trochu přidáte. Když to děláte po několikáté, tak to už pak máte v oku. 🙂
Naklepu maso, osolím, opepřím a obalím v trojobalu. Nejdřív mouka, pak vajíčko (někdy naředím mlékem) a nakonec strouhanka. Mám sporák se stupnicí do 6 a na řízky rozpalim na 4. Pokud dělám kuřecí řízky, tak jen prsa nakrájím na filety a nenaklepávám. A nejlepší jsou řízky smažený na sádle.
Dekuju Vam, holky zlate 🙂 zitra si Vase rady vezmu k srdci a snad se konecne zadari 💪💪💪
Jo a nic si z toho nedělej, že ti to nejde. Mě třeba poprvé vyšli plněné bramborové knedlíky úplně krásně. Ale od té doby se mi nějak nedaří. Přitom postup mám pořád stejný. Dneska jsem se o ně pokusila znovu a rozhodně nejsou krásně kulaté. Spíš takový deformátoři. Už u strouhání brambor jsem poznala, že to nepůjde. Ale co, chuťově jsou dobrý. Jo a houskový knedlíky neumím do dnes. A nepomohl ani robot 😁
Buď v klidu, je mi skoro 40 a řízky "neumím" 😄
Na Vánoce je dělá manžel, během roku moje mamka. Oba je mají výborné, měkké, šťavnaté... Já už to tak 10 let ani nezkouším 😂 Ale smaží je prý na 5-6 (taky máme maximum 9).
Pokud dělám, a to nejčastěji, kuřecí, tak prso rozříznu napůl, tím získám dva řízky. Pak jen lehce naklepu na stejnou výšku. Osolím a opepřím. Obalím hladká mouka-> vejce (někdy dám mléko)-> strouhanka. Rozpálím olej, snížím na střední plamen a smažím do zlatova. 😊
Také hodně záleží co máš za maso. Nejlepší vepřové řízky jsou buď z krkovice nebo kotlety(pečeně), tyto masa jsou určeny vyloženě na minutku. Z kýty(budou suší) nebo z plece půjdou také, ale chtějí dělat déle, aby byli měkké. Nebo po usmažení dát na chvíli do trouby na 100°.
U mě je teda úplně nejvíc top to maso naložit den předem do směsi bílý hustý jogurt (řecký nebo může být i zakys sm), vajíčko, hodně česneku a koření dle chuti (sůl, pepř, sladká paprika např). Pak jen obalit ve strouhance a smažit. 🙂 To maso je pak úžasně křehký a vláčný, vůbec není vysušený. I když je to kotleta vepřová.
Nebo to zkus smažit v remosce/troubě.
Vtipny,jak kazdy dela rizek jinak 😀 Ja maso neklepu,jen vyjimecne. Osolim. Do vajicka pridavam jen trochu vody a rozsleham. Mouku pouzivam na obaleni polohrubou. Smazim na oleji nebo na sadle a u veprovych je super,dat je jeste do trouby. Ale byt to nemusi. Uplne zprudka nesmazim,abych nemela jen spalenou strouhanku a maso syrove nebo tuhe. Tchyne dava do vajicka pivo,jak uz tu nekdo psal a nikdy jsem si nevsimla na chuti rozdilu oproti mym rizkum. U tchyne mi moc nechutna,vadi mi,ze je pepri. Ale to uz je o chuti kazdeho z nas.
Jako holky, naklepat (někdy to i rozriznu, osobně mám radši menší rizecky), trojobal (dávám dvakrát, taky pozor co za mouku, když jsem sáhla po jiný než hladký, tak mi padala strouhanka) a smazit. Dam hodně oleje, aby byly do půlky potopeny, nejdřív na nejvíc a jak to začne prskat, snizim třeba na sestku, aby se to smazilo pomaleji a necernaly.
Hlavně smažit v dostatečné vrstvě tuku a vždy dávám do dobře rozpáleného(zkus třeba drobkem strouhanky, musí se kolem nej hned dělat bublinky). Vepřové pak dávám do trouby dotáhnout.
Já zase nedělám trojobal, ale smíchám vejce, mléko a mouku, obaluju v tomto "těstíčku" a ve strouhance.
Dělalo se to tak i v kuchyni, kde jsem jednu dobu pracovala.
Správnou teplotu poznáš, když se ti u smažení dělají na okrajích masa velké, větší bubliny. Ne úplně drobné, které prskají (ty jsou když to vložíš a otáčíš, jinak by měly být spíš větší).
Ty jo, překvapilo mě, ze řízky peprite? To by mě vůbec nenapadlo. Zajimaveeee
@izbzevjwgh jsi trapná jak to tady spamuješ do všech diskusí, nejdou kšefty?
Kuřecí jsou rychlejší, než vepřové. Proto také každý vyžaduje jinou teplotu během smažení. Klasika trojobal lze zvládnout i tak, že si z mouky a vajec (plus trochu mléka) udělám těstíčko a pak do strouhanky. Pro křehkost a šťavnatost je lepší smažit v troubě na plechu. Vejde se jich tam víc, jsou rychlejší a nevysušené. Na plech oleje tolik,aby dosahoval do půlky plátku. Ty by měly mít cca 1 cm. Trouba na 220⁰ C. Řízky dávat na rozpálený plech/tuk. Po chvíli otočit. Jakmile zlátne, otočit. U kuřecích stačí lehce zlaté,u vepř více, jakoby do hněda,ne moc,aby se strouhanka nepřipálila. Ráda dělám i v horkovzdušné fritéze. To je na dýl, výsledek stojí za to. Řízky před vložením pomažu olejem a využiji programu, který fritéza má...
Když shlédneš nějaké video, udělá ti to lepší představu. Nebo mrknout po nějakém kurzu vaření...
@jancazao pořád je to trojobal, jen urychlený ☺️a míň bordelu. Nemusíš řešit špinavou mouku, co s ní. A co zbyde z těstíčka, do toho přidám strouhanku, sůl, placky,ty obalím znovu ve strouhance a mám vegetariánský řízek 😅
@amazonkajanik přesně tak 👍
Hele, me prijde úplně dokonala tahle kucharka. Ja se podle ni naucila bramborovy knedliky ( do ty doby i kdybys me zabila ak to nešlo - pri tom jenom stacilo vedet co pridat, kdy a proč). Vysvetli úplně všechno, velmi jasně. Třeba ti to pomůže 🙂
https://www.kucharkaprodceru.cz/kureci-rizky/
Vždyť na internetu je tolik návodů. Stačí zadat do Google recept řízky 😄😄😄😄😄