Ahoj, co bezmasite a bezmliecne radi doma varite ? 🙂 Dochadzaju mi napady, zisla by sa inspiracia 🙂
@lucitka91
syr je delany z mlika 🙂
@zelenaesmolda ahoj to mě hned nenapadlo. Tak autorka bude určo vědět, že sýr ne 😅
@lucitka91
zalezi na tom,proc chce bezmlecne recepty.ja treba nemuzu samotne mliko,z toho mam prujem ale jogurty mi nevadi,nevadi mi ani syry nebo smetanove omacky takze treba ji syr vadit nebude 🙂
@ah1234 Koukni na veganske recepty ma YouTube. Doporucuji napriklad Camie a MaruskaVeg. Maji jidla zalozena na netradicnich obilovinach, lusteninach a spouste zeleniny.
@zelenaesmolda ja som vegan a zaroven mame so synom silnu ABKM. Jak papa menej masa (nevarim rozhodne kazdy den ale 1x do tyzdna), tak masite recepty mame, ale prave tie bezmasite a bezmliecne uz mi dochadzaju napady.. vajicko moze a papa normalne 🙂
@martiniquest diik mrknem 🙂
@martiniquest
nejsem sice vegan ale kamaradi jsou a muzu potvrdit,ze kdyz kamoska varila tak to byla mnamka
@ah1234
my doma delame cerne fazole (konzervovane).osmahnes cibulku,slaninu ( v tvem pripade nahrazku nebo nic) hodis tam ty fazole a nechas chvili povarit,podavas s ryzi.
ale musi to byt opravdu cerne fazole,ne ty pseudocerne,ktere prodava treba lidl 🙂
Jinak syr se da sehnat i nahrazka bez mleka,treba tofu
@ah1234
skupina na fb vegan recepty-hrave a zdrave
Ja si občas udělám plněnou vaječnou omeletu s bramborem. Naplním jí čím chci a na co mám chuť.
@lucifux
ona je vegan takze vajicka asi ne 🙂
@ah1234 já dělám dost často červenou čočku v jednom hrnci taková směs všeho možného co právě doma mám. Ale nejčastěji to dělám takto:
V hrnci lehce osmažím cibuli a pak přidám červenou čočku a přiliju zeleninový bujón a vařím. Po chvíli přidám žampiony a česnek. Až se voda hodně vyvaří tak přidám kokosové mléko a špenát a vařím vše doměkka a ke konci dochutím curry. Je to vždycky pochoutka.
Občas přidám i papriku nebo pórek. Dle toho co zrovna doma mám.
@zelenaesmolda vajicka su ok, ja hladam recepty najma pre syna, ten vajicka papa... veganstvo/vegetarianstvo je jeho rozhodnutie pre mna. AJ priatel vajicko papa, ja ked im nieco robim s vajcom, tak seba odbijem niecim rychlym inym 🙂
U nás je oblíbená rajčatová polévka s červenou čočkou a jako bonus je docela rychlá. Dávám cibulku, mrkev (může se před vařením orestovat, ale taky nemusí, jak kdo chce), před dovařením přidám červenou čočku a dovařím s ní. Spolu s čočkou přidám ještě nakrájená oloupaná rajčata, pokud dělám z čerstvých rajčat, nebo až nakonec domácí protlak. Dochutím bylinkami dle chuti. Taky dělám polévku z červené čočky a kořenové zeleniny. Nebo ragů z černé čočky - v podstatě orestovaná kořenová zelenina s černou čočkou a bylinkami. Taky třeba cuketovou omeletu - orestovat cuketu, přidat vajíčka, bylinky a trochu dosolit.
U nad je oblibena mrkev s vajickem,k tomu brambor.Varila uz moje mama..
A samozřejmě testoviny se spenatem,teda vlastne s cimkoliv 🙂))
@ah1234 rozkvrdlám si 4-5 vajec. Vyliju na rozpálenou pánev. Trochu osolíš. A až se ti bajíčka prosmaží tak celou omeletu přendáš na talíř, kde pak půlku té omelety naplníš co sis do ní připravila. Třeba na pánvi orestovala papriku, rajčata, třeba i nějakou luštěninu, dá se to naplnit čím chceš. Překlopíš druhou nenaplněnou stranou. A brambory si k tomu jen oloupeš, na jaký koli způsob servíruješ. Dobrou chuť
@ah1234
my ji tak treba delame,nejdriv opeces na platky nakrajene brambory,pak zalejes vajickem a pridas sunku,salam nebo parek.selska omeleta se tomu rika 🙂
Taky bych doporučila blog a youtube kanál Marušky Veg, má malou dceru (cca 2 roky) a hodně receptů právě i upravených pro děti.
Jinak super a rychle jsou různé těstoviny (dají se právě koupit i luštěninové nebo nějaké bezlepkové atd.) s omáčkou na bázi rajčat, husté polévky s pečivem (brokolicová, dýňová, bramboračka, hlívová "gulášovka," kulajda...)
U nas se v podzimnim obdobi vari ve velkem ruzne variace hrstkove polevky
@ah1234 Tak je zdravá, je dobrá... Já mám třeba hrozně ráda i polévku z obyčejné čočky, kteoru dělala moje babička, ale tu zas nemusí děti, tak ji moc nedělám. My teda jíme i maso, ale přijde mi fajn ho občas vyměnit za luštěniny a necpat se jím furt. Jenže fazole mi doma nejí nikdo v jakékoliv podobě, takže zbývá hrášek a právě ta čočka 🙂
@ah1234 Hele ale teď mě tak napadá - když jsme byli v USA, tak tam měli omeletu z brambor poměrně často v těch bistrech u silnice 🙂 Měli zřejmě předvařené brambory nakrájené na malé kousky, opečené a pak zalité vajíčkem a asi i sýrem, někdy jsem tam našla i cibulku. Takže asi i tak se dá omeleta připravit.
@hanih
zkus cerne fazole,ja normalni fazole nejim ale tyhle mam rada 🙂
@ah1234 A teď mě ještě napadá, že nedávno jsem zkoušela polévku podle tohoto receptu a taky byla super, u dětí měla úspěch - http://mamavkuchyni.cz/dynova-kremova-s-mrkvi-a...
@zelenaesmolda Díky za radu, vyzkouším 🙂
@hanih
@pipi_puncocha ja by som sa za polievkami zabila, ale maly ich vobec nechce. Pluje to na vsetky strany, on uz od zavadzania neznesie tekutu stravu 😒
Ahojky já nejčastěji toto :Čočka s vajíčkem a chleba, obalovaný květák s bramborovou kaší, lečo, zeleninové rizoto, smažený sýr s hranolkami, špenát s vajíčkem a bramborovým knedlíkem, houbový guláš, obalovaná cuketa s bramborem, bramboráky.