Podivné chování syna (17)

gilfie
30. bře 2017

Zdravim, dlouho jsem si říkala, že tenhle svůj problém zvládnu, ale nakonec jsem se rozhodla přece jen obrátit na vás, zda máte také nějakou podobnou zkušenost. Jde o to, že mám syna, kterému je nyní čerstvých 17 let. Nemá kamarády, skoro jako by o ně nestál. Když jsem se ho zeptala, proč, odpověděl mi, že ostatní lidé jsou primitivní a on se jejich pozorováním tak akorát baví. Chová se arogantně a jako by se považoval za „něco víc“. O jakémkoli vztahy se slečnami nebo třeba kluky nejeví nejmenší zájem. Jeho komunikace se mnou vázne už od doby, co byl úplně malinký. Nikdy se nechtěl mazlit, když ho kohokoliv včetně mě objal, hneď křičel. Nedokázal si hrát normálně, akorát ničil věci nebo dělal binec. Ve škole má známky nadprůměrné a prý je velmi chytrý a má rozhled. Spolužáci by se s ním bavili, ale on nechce a vyloženě jimi pohrdá. Řekla bych, že nemá vztah k ničemu a nikomu, je hrozně netečný a když je drzý, na tresty reaguje naprosto lhostejně a nic mu není a nebylo líto…mám ještě malou dcerku a ta je andílek, jen se synem si nevím rady. Je schopný hodiny koukat do stěny a pitomě se usmívat. Když jsem ho dostala k psychologovi, bylo mi řečeno, že je naprosto v pořádku. Syn umí skvěle manipulovat a někdy mě děsí. Máte některá nápad, jak ho zvládnout?

majaaa82
30. bře 2017

@gilfie Čoveče, tohle bude asi oříšek... osobně tipuju poruchu osobnosti. Těžko se s tím něco dělá. Ale spíš než psycholog by v tomto případě pomohl lékař - psychiatr. psycholog ti pomůže, když se rozvádíš, ale na tohle už je krátkej.

houpacikonik
30. bře 2017

Porucha osobnosti. Tady jedině psychiatr nebo v 18. Letech ať se odstěhuje a žije sám. Jinak se budete trápit a on vámi pohrdat. Začne rozkazovat, vyžadovat servis, bude zlý....

majaaa82
30. bře 2017

@houpacikonik Trochu jsem se bála naznačovat, abych neranila... ale máte pravdu. Ani moc nechci domýšlet, jak může kluk dopadnout, k čemu směřuje.

houpacikonik
30. bře 2017

@majaaa82 domyslet nemusím. Zkušenosti od známé. Kluk je na psychiatrii. Naštěstí

panickatlamicka
30. bře 2017

V podstate stejne se choval syn od byvale spoluzacky. Zjisstili mu aspergera. Doporucuuji konzultaci u nejakeho dalsiho psychologa.At vylouci ci potvrdi i pripadnou poruchu osobnosti.

popelka1984
30. bře 2017

A co třeba nějaka forma autismu, to že se nechtěl mazlit, kouká hodiny do zdi a přesto má vyborne známky. Jestli to věkem graduje tak to chce rozhodně resit. Jestli je to porucha osobnosti se sklony k agresi či je manipulativní tak by to jednou mohlo dopadnout zle. Nejdřív bych tohle probrala sama s lékařem a pak bych tam syna nějak dostala. Je to těžká situace u vlastního dítěte.

gilfie
autor
31. bře 2017

Na psychologii jsme byli, když byl menší, psychologů jsme vystřídali víc a syn dle všeho autismus ani aspergera nemá. Manipulativní je hodně, víc než by se mi líbilo. Je mu úplně buřt všechno co mu řeknu, pokud se mu to zrovna nehodí, jinak se začne ironicky culit nebo mě obdaruje nějakou kousavou poznámkou...

panickatlamicka
31. bře 2017

@gilfie a kdyz se ho zeptas, co konkretne mu vadi ci co mu brani chovat se jako slusny clovek-co ti odpovi? Nebere drogy? Pokud je zcela zdrav, zjistila bych si, zda je pravne pripustne vyloucit jej z domacnosti-az mu bude 18.

gilfie
autor
31. bře 2017

@panickatlamicka Odpoví, že to bych já nikdy nemohla pochopit...drogy nebere, ze školy chodí rovnou domů a jinak se nefláká. Pokud bude chtít dál studovat, mám vůči němu vyživovací povinnost dokud nevystuduje...

panickatlamicka
31. bře 2017

@gilfie a jak se ma k segre? Asi ji ignoruje vid.. Jeste jsi nenapsala, co otec kluka.. jeho postoj?

mahulena
31. bře 2017

ahoj, na me to pusobi tak, ze je nadprumerne inteligentni, nechala bych ho na to testovat. Navlict to tak, ze se mu to muze hodit pro budouci studium, praci..., aby tam sel. Pokud by se to potvrdilo, tak na tom pracovat. Opravdu tito lide vyhledavaji pritomnosti nekoho jineho, nikoli vrstevniku anebo jsou vycleneni z kolektivu a hledaji si svuj svet a unik, casto jde o zavislosti:(
Mam syna, ktery v peti letech prosel Mensa testovanim a mame to podobne. Neni mu jeste sedm, ale uz me prerusta - nazorove, pristupove, vetuje me, ignoruje me, dava mi najevo, ze nejsem pro nej dost dobra. Je velice narocne s nim udrzet krok a byt mu minimalne partnerem, kdyz ne nad nim z pozice autority...
Spis me zarazi, jak jsi fungovala spolu s nim do jeho 17 let? My nasli fotbal, ktery ho hrozne bavi, podporuje to jeho vykonovou orientaci, snahu a potrebu byt nejlepsi, a zaroven je v kolektivu a nektere deti opravdu prijme. Je to podobne, jak pises - oni s nim chteji byt, ale on si "vybira"🙂
Nevim, jestli ted uz neni pred prahem jeho dospelosti prilis pozde hledat k sobe cestu nebo se ho snazit pochopit a napojit se na nej. Kazdopadne drzim palce, snad najdete pricinu a reseni.

baris
31. bře 2017

@gilfie zkusila bych znovu psychiatra.

Ale - chtěla bych se i zastat kluka. Každý je jiný. Nikomu neubližuje, nosí dobré známky, nefláká se venku s pochybnou partou .... Ne každé dítě je tabulkové. Hold někdy vyšší inteligence neznamená současně i vyšší emoční inteligenci. Bohužel často je to právě naopak.

Žije s Vámi i jeho otec? A co mladší dcerka? Jaký k sobě mají vztah?

luciilui
31. bře 2017

Muze to byt kombinace nadprůměrné inteligence, introvertni typ a ted jeste k tomu v pubertě, coz zni fakt jako orisek.

koncita
31. bře 2017

@gilfie určitě by to chtělo psychiatra - půjde tam dobrovolně? Možná, že nemusí jít ani tak o poruchu osobnosti, což je tedy taky možnost, ale viděla bych zatím možná i něco trochu jinýho....každopádně, pokud by se jeho "zvláštní" chování ještě více upevňovalo, že by vznikaly problémy, tak řešit s psychiatrem určitě.

fallingstars
31. bře 2017

A nemlátí s ním prostě puberta? Trochu mi připadá, jakoby měl jen nějakou ulitu, protože momentálně neví, co sám se sebou...tak háže ramena, že mu jsou všichni ostatní volní a ne dost dobří...?

To, že nebyl mazlící typ přece nemusí hned znamenat, že je autista nebo má poruchu osobnosti, stejně jako to, že je v 17 oprsklej na svou mamku...já mam taky ráda svůj prostor a jako malá jsem mačkací taky nebyla, puberta rozhodně nebyla procházka růžovým sadem...

Taky může být nadprůměrně inteligentní, my jsme s bráchou oba v Mense, brácha je na hranici geniality a v mládí to byl spíš samotář. Ale nebyl tedy arogantní a nepovyšoval se...teď (věk ke 40) už se ve společnosti tak nějak naučil chodit a má přátele, našel si lidi, s kterými sdílí koníčky a zájmy a i ten rozhled.

gilfie
autor
31. bře 2017

@baris Dcerka ho má moc ráda a on ji víceméně ignoruje nebo si z ní dělá sluhu, samozřejmě když u toho nejsem a sprostě ji tituluje.

@mahulena Neřekla bych, že je přímo geniální. Má dobré známky aniž by se učil, ale občas donese i nějakou horší, není to tak že by měl jen a pouze jedničky. Jednou jsem s ním o Mense mluvila a on se mi vysmál, že o něm mám nějak vysoké mínění a že se mu to nezdá. O fungování do jeho 17ti se mluvit nedalo, prostě jsem se mu už jenom snažila klidit z cesty, aby mě nevmanipuloval do nějaké hádky s manželem. Toho teda kluk bere, ale protože od něj dostane co mu muž na očích vidí a nikdy se ho nesnažil nijak vychovávat. Nikdy jsme od syna neslyšeli něco jako "mám vás rád". Že nikomu neubližuje by se říct nedalo, libuje si v psychickém vydírání a v tom, že mě cíleně deptá a pak se baví reakcí. Není schopný se bavit normálně.

gilfie
autor
31. bře 2017

@fallingstars Rozhodně bych neřekla, že tohle je klasická pubertální vzpurnost, on dobře ví, co se sebou...

fallingstars
31. bře 2017

@gilfie Genialita nemá co dělat s prospěchem ve škole. Brácha měl na gymplu trojky (IQ má od Mensy naměřené přes 150).

A není to spíš o tom, že nemá hranice...? Jestli se mu klidíš z cesty...dělá, co je mu povoleno...

Ale jestli Ty máš pocit, že to není normální, asi bych si vyžádala další odborný názor. My s vámi doma nebydlíme, to se těžko hodnotí...

majaaa82
31. bře 2017

@gilfie Je klidně možný, že je psychopatickou osobností. Ale tohle je fakt práce pro psychiatra. Každopádně je to hodně blbé, ale až si najde nějakou holku (a najde si takovou, kterou bude moci "trápit"), varuj jí před tím... protože on má docela dobře našlápnuto k tomu, aby z něj byl agresor par excellence.

gilfie
autor
31. bře 2017

@majaaa82 On má na vztahy svůj vlastní názor, o žádný nestojí, stejně jako o kontakt s lidmi jakéhokoliv věku, když se ho zeptám na nějakou holčinu, dočkám se pozvednutého obočí a něčeho ve smyslu: "To jako fakt?"

koncita
31. bře 2017

@gilfie zeptám se, máte v rodině nějakou predispozici pro psychické onemocnění?

majaaa82
31. bře 2017

@gilfie Co není, může být. Každopádně buď připravená a kdyby se začal chovat opravdu divně, řeš to.

gilfie
autor
31. bře 2017

@koncita Léčila jsem se s depresemi, ale to ještě nebyl na světě, jinak ne...
@panickatlamicka Sedělo by to dokonale, hele...

zalando
31. bře 2017

Ja bych to tipovala taky na aspergra..muzes to nechat zkontrolovat u psychiatra primo se soustredi na tyto nemoci.Ale v poradku to neni a klasicka puberta taky ne.Muzes se poptat po pomoci tady...

http://www.praha.apla.cz/

koncita
31. bře 2017

@gilfie píšu IP

gilfie
autor
31. bře 2017

@zalando Jak už jsem psala, psychiatrů a psychologů jsme měli víc když byl ještě školou povinný a aspergera nemá...
@koncita Dobře, budu čekat...

panickatlamicka
31. bře 2017

@gilfie vis, mne hlavne zarazi pristup psychologu, psychiatru, u kterych jste byli. Kdyz je tedy podle nich kluk normalni, co vam poradili, jak s nim komunikovat a tak? Vzdyt uz. jdn z tve otazky je zrejme, ze ,,tam neco je".

majaaa82
31. bře 2017

@panickatlamicka Taky jsem překvapená. Jenže on je fakt psycholog a psycholog. Někdo to vystuduje a jeho péče je úplně k ničemu, někdo má v sobě důslednost a pečlivost, která se samozřejmě projeví i v přístupu ke klientům (dříve pacošům).

baris
31. bře 2017

@panickatlamicka takové články jsou sice hezké, ale ... Když mě bolel zub, tak dle popisu nemocí na internetu jsem už defacto měla být mrtvá a objednávat si pohřeb. Tím nechci znevažovat takové články - určitě je to dobré vodítko, ale diagnózu má vždy určit lékař.

@gilfie nechci zbrojit proti vám, ale přijde mi to, že dcera je svatá a syn je špatný.

Já jsem chodila se dcerou k psycholožce (je extrémně citlivá) a vždy mi doporučila, jaké jednání by bylo pro dceru nejlepší - včem jí podporovat, co by bylo vhodné vynechat ...