Je dobré rozhodnutí jít na gympl?

bubblyblue
26. kvě 2018

ahojte, som zo Slovenska, takže ďalej budem písať po slovensky.

Učím sa veľmi dobre, ide mi aj matika, no neviem či bude dobrý nápad ísť na gymnázium. Neviem na akú vš budem chcieť ísť, baví ma skoro všetko až na dejepis, baví ma tiež umenie, ale skôr len ako hobby.
V budúcnosti by som chcela vykonávať prácu, kde budem pomáhať ľuďom alebo prírode, ale bojím sa krvi, čiže lekárka by zo mňa nebola 😃 a mám aj peľovú alergiu a alergiu na psy a mačky 😢.
Tiež by som nechcela robiť manuálnu prácu (mám obe ruky ľavé 😃), prácu s veľkou zodpovednosťou a stresom alebo monotónnu prácu. (ok, mám asi veľké ilúzie 😃)

Rodičia chcú, aby som išla na obchodnú akadémiu, aby som si vedela nájsť prácu aj bez vš. Mám podľa vás ísť na oa alebo na gymnázium a nechať si tak zopár rokov na rozhodnutie, ktorým smerom sa chcem uberať?

( pozn alebo prírode ( pozn. bojím sa krvi, lekárka by zo mňa nebola 😃)

bubblyblue
autor
26. kvě 2018

ups, nešlo mi vymazať posledné 2 riadky :D

misa1106
26. kvě 2018

Po mně zase všichni chtěli, abych šla na gympl a jsem šťastná, že jsem to neudělala a šla na obchodní akademii, obor ekonomické lyceum. To byla taková zlatá střední cesta, kde byly gymplácké, ale i odborné předměty. Na VŠ jsem se dostala bez problémů, takže se nemyslím, že by byla vysoká škola jen pro absolventy gymnázia. Ale určitě je to tvoje rozhodnutí. Nevím ale nakolik je možné sehnat práci pokud bys pak měla "jen" gympl bez VŠ. Přecejen z obchodky už můžeš dělat účetnictví apod.

zlatoja
26. kvě 2018

Ahoj, taky jsem to tenkrát řešila. Nakonec jsem šla na OA, vysokou školu ekonomickou a účetnictví a finance mě provází celý profesní život. A baví mě to. Gymnázium asi dáva větší možnost volby pro vysokoškolské studium. Z obchodky je ten směr více-méňe daný na školy s humanitním zaměřením. Jinak sestra i bratr mají gymnázium a oba pak šli na univerzity s ekonomickým zaměřením.

radecka1
26. kvě 2018

Pokud se opravdu učíš dobře a chtěla bys jít na VŠ, tak bych doporučovala gympl. Zvlášť jestli chceš pomáhat lidem nebo přírodě a podle toho bych si pak vybrala VŠ.
Pokud se ti už teď na VŠ moc nechce, tak bych si vybrala nějakou odbornou školu a nemusí to být OA.
OA v případě, že by sis dokázala představit, že budeš dělat to účetnictví a pak jí hned do práce nebo třeba na ekonomku. Na OA moc přírodovědných předmětů nebude a myslím, že bys mohla mít problém se dostat na VŠ s přírodovědným zaměřením.

bubblyblue
autor
26. kvě 2018

@zlatoja keďže máš súrodencov na ekon. vš z gymnázia, tak to môžeš porovnať 🙂 ↓

Bolo podľa teba ľahšie vyštudovať vš ekon. zamerania z oa alebo z gymnázia?
Ďakujem za odpoveď

bubblyblue
autor
26. kvě 2018

Všetkým ďakujem za odpovede, budem rada aj za ďalšie komentáre 🙂

jbzirafa
26. kvě 2018

A co pedagogika? Tam je i dost umění, prace s lidmi, matematika nebo biologie se dají zvolit k maturitě. Pokud se ucis dobře , tak nebude problém pokusit se pak o různé VŠ (o strojařinu tedy asi ne ).jde to.za mně je lepší mít odbornou školu než gympl, a ničím nebyt. Na střední škole se člověk učí věci více prakticky a dostane se do praxe, vyzkouší, co to obnáší, a pak je třeba i jina motivace jít na VS.

malinkaelinka
26. kvě 2018

Já bych se tím vůbec nestresovala, ve finále můžeš skončit v úplně jiném oboru... Jdi studovat to, co tě zajímá teď, a s tou prací si zatím nelam hlavu, kdoví co bude až dostudujes. Vím o čem mluvím, mám osmilety gympl, takže o střední jsem se rozhodovat nemusela, ale vejsku jsem šíleně řešila, co studo abych se uplatnila, aby to mělo budoucnost... šla jsem na pedak, obor biologie a dějepis... V životě jsem neoducila ani minutu, pracovala jsem už při škole a přes servírku, postacku, PR asistentku jsem se dostala do potravinářské výroby, kde dělám vedoucí provozu... Manžel pracuje u záchranné služby - málokdo z jeho kolegů má střední zdravku - on má stavební prumyslovku, dva kolegové zemedelku atd, to že půjdou do zdravotnictví se rozhodli až po maturitě někdo ještě déle, šli na zdravotnickou vosku... Chci tím říct, že teď se možná zdá volba střední školy naprosto klíčová, ale ve finále je to jedno, hlavně mít maturitu a od toho se odpichnout dál....

golla
26. kvě 2018

Ja to kdysi taky resila. Nasi chteli obchodku,ja si prosadila gympl. Ma vs vice mene ekonomickeho smeru,ale gympl mi strasne moc dal a nemenila bych. Mam vetsi znalosti obecne nez mi kamaradi z obchodek. Nemyslim to hanlive,to vubec. Jen jsme brali vice veci do hloubky veci,o kterych si v beznem zivote pokecas.
S ekonomikou,ucetnictvim se v beznem zibote setkas a staci zaklady,jako co ke DPH,seda ekonimika,..
Na gymplu jsem nevynikala dobryma znamkama,ale zadne utrpeni to nebylo.

drzticka81
26. kvě 2018

Tak ja studovala na gymplu,ale s vidinou toho,ze pujdu na VS-coz jsem sla-na pajdak 1.stupen-byla jsem na tom pri studiu lip nez moje spoluzacky (co studovaly stredni pajdak) ve smeru matiky a cestiny,ony mely vic praxe-asi by byly lepsi i ve vychovach (ja ale chodila na klavir, do kresleni a zavodniho plavani)-takze pro me to problem nebyl. Na vysku se mnou chodila i ma ted nej kamoska,ktera mela stredni skolu ekonomickou-byla na tom vyborne-cele studium snad jedna 2,promovala s cervenym diplomem 🙂))) No a zase me spoluzacky z gymplu,ktere uz na Vs jit dal nechtely,sly pracovat,ale teda nic moc-max jako prodavacky-ted si ve svych 35 letech dodelavaly VS -obor vychovatelstvi nebo spec,pajdak (nevim)-protoze z gymplu je vazne nej jit na VS,kdezto z odborne stredni skoly uz muzes jit pracovat-zrovna OA je super-muzes se uplatnit v cele skale oboru 🙂))) myslim,ze je vcelku jedno,zda na VS ekonomickeho razu pujdes z gymplu nebo z OA-kazde ma neco do sebe.......i mi spoluzaci z gymplu vystudovali Banskou ekonomku v klidu a jsou z nich ingove.........je ale dulezite si vybrat dobry obor-spoluzacka z gymplu si vybirala ze dvou-bud tu ekonomku anebo analitickou matematiku-vybrala si tu druhou-5let studia a vlastne uplatneni zadne-v oboru nikdy nepracovala-ted po dlouhe MD chtela jit do kanclu a jak by se ji ta ekonomka hodila-mela by siroky zaber uplatneni-takze vazne zvolit dobry obor s budoucim uplatnenim je zaklad.....

sarkoc
26. kvě 2018

Nevím, zda je to odpověd přesně na Tvůj dotaz, ale já musím za sebe zpětně říct, že bych nešla ani na gympl ani na VŠ, ale něčím se vyučila + maturita...takhle pár let po škole mi to přijde mnohem praktičtější a užitečnější...nejde o to, že bych se ve škole trápila, osmiletý gympl i dost těžkou VŠ jsem zvládla celkem lehce, ale vysokoškolsky vzdělaných lidí je ted spousta, zdaleka už to není taková prestiž, co dříve a na krásná řemesla atd se zapomíná...kdybych to mohla změnit, šla bych se, jak píšu výše, vyučit něčím, co by mě bavilo, a snažila bych se něčím vyniknout v daném odvětví...ale je to jen můj názor, chápu, že v dnešní době asi těžko pochopitelný, ale prostě to tak vidím....u svých dětí nechám vzdělání na nich, ale pokud je to bude táhnout k řemeslu a na VŠ jít chtít nebudou, budu mít ve skrytu duše opravdu radost 🙂

zlatoja
26. kvě 2018

@bubblyblue v konečném důsledku to vyjde asi nastejno. Já se musela v posledním ročníku obchodky připravovat na přijímačky z matematiky, ta naše byla v menším rozsahu než gymplácka. Na druhou stranu pak některé předměty na univerzite byly možná jednodušší pro mě, protože jsem měla základy. A co mi závidí kamarádi, absolventi gymnázií nebo průmyslovek, naučili nás psát všemi deseti na počítači 🙂.
Taky bych zvážila úroveň potencionálniho gymnázia nebo obchodky. Když jsem šla na střední já, byla moje škola nejlepší v kraji a gymnázium procházelo menší krizí. Za pár let, když se rozhodovala sestra byla situace jiná.
Držím palce, ať si zvolíš to, co tě bude bavit.

drzticka81
26. kvě 2018

@sarkoc mam uplne stejny nazor 🙂))) vubec by mi nevadilo,kdyby museli vsichni projit treba dvouletym studiem nejakeho remeslneho oboru a pak by si vybrali,zda budou pokracovat s remeslem nebo pujdou treba na studium........vazne to chybi...vsichni chteji byt vs,ale treba se mi libi model meho muze-mel elektrotechnicke uciliste,pak si dodelal maturitu a nakonec vystudoval vs obor vychovatelstvi-takze je jak vysokoskolak,tak umi vzit za praci-umi spravit......je to i takove pritazlive......

sarkoc
26. kvě 2018

@drzticka81 přesně tk podobně můj muž...vyučil se truhlářem s maturitou, pakšel na VŠ na pedák, chtěl učit, ale nakonec udělal "jen" bakaláře, prtotože prostě zjistil, že dělat rukama ho baví víc 🙂 Bavili jsme se, že by třeba bylo ideální, kdyby poslední dva roky základy už bylo součástí výuky navštěvovat nějaké podniky a i si prakticky zkoušet různé věci, mít tam praxe atd (kluci truhláře, elektrikáře, kameníky, instalatéry, zedníky..., holky třeba práci s květinami, švadleny, zlatnice, ...)...měly by možnost všichni si zkusit, zda je něco z toho nezaujme a pak se teprve rozhodnout, co by bylo pro ně to pravé...ale chápu, že by to bylo straěn+ náočné a to hlavně pro ty firmy, co by si tam ty studenty brali....nicméně třeba zlatnictví tady úplně mizí, už se to není kde učit, a přitom taková krásná činnost...

78marcela
26. kvě 2018

Souhlasím s vama
@sarkoc
@drzticka81
Šikovného řemeslníka aby člověk pohledal a platil zlatem. Stačilo mi postavit dům, abych viděla co a jak..já byla na gymplu, po něm jsem na vysokou nesla, tak jsem byla chvíli ve fabrice, chvíli jako prodavačka..ale odjakživa jsem chtěla učit, takže jakmile jsem se dostala do školství a uvědomila jsem si, že právě toto chci dělat celý život, tak jsem si vysokou dodělávala při práci.
Baví mě to a nechci dělat nic jiného. Ale vím, že se finančně nikdy nebudu mít tak dobře jako třeba šikovnej obkladač. Za osm dnů práce u mě si vzal 25tis a to byl ještě jeden z těch levnějších a fakt šikovnej. Podobně to mají i ostatní, vodar práce 1,5 dne a 5tis..
Kdyby mě ta moje práce tak nebavila, hned bych šla dělat něco takového..

zelenaesmolda
26. kvě 2018

Na to by ses asi nemela ptat tady,tohle je stranka pro maminky,ne poradna pro skolacky...ale pokud se dobre ucis gympl bych zkusila,vsak prestoupit na jinou skolu muzes vzdycky

b91
26. kvě 2018

@bubblyblue a co optometrie? Je to čistá práce ve zdravotnickém oboru, ale s krví ani jehlama do kontaktu nepřijdeš. Studovat je možné pouze v ČR (Olomouc, Brno, Kladno), na Slovensku je uplatnění obrovské!!! 🙂 platové podmínky na SR okolo 2000€. Jedná se o měření zraku pacientům buďto v očních ordinacích u lékaře, v oční optice, různých refrakčních centrech nebo klinikách. Matematiku, fyziku, anatomii bys u studia potřebovala asi nejvíce ze všeho 🙂 pro tuto VŠ je gymnázium nebo SŠ oční optik asi nejlepší průpravou. každopádně přeji šťastnou ruku 🙂

eithelwing
26. kvě 2018

Gympl není spatny ale ta VŠ je pak téměř nevyhnutelná. Se samotným gymplem je člověk celkem nepoužitelný oproti lidem z odborných škol, nemá žádnou praxi, nic.
Spíš zvaz, zda jsi studijní typ. Budeš závislá na rodičích několik let, než dostudujes. A samotné studium může být pro některé dost stresující.

ginnyw
26. kvě 2018

Moc zdravím, na gymnáziu učím a taky jsem na něj chodila. Pokud ti jde matematika bez větších obtíží, na gymnáziu ti bude dobře. Zbytek, humanitní předměty, se dají naučit vždycky. Také pokud nemáš ani představu, jakým směrem se dát, je gymnázium ideální. Zaměření je pro ty "rozhodnutější", ale člověk míní, život mění. A ani z odborných škol není problém dostat se na VŠ. To je na jednotlivci, výběru a štěstí 🙂

nikolatje
26. kvě 2018

Ja mam gympl a na VS jsem nakonec nesla. Nebyly finance ani na prihlasku.
Pokud bych mela moznost se rozhodnout sama a ne rodice za me, tak jsem tehdy sla na ucnak-floristka. Gympl byl narocny, 90% co jsem se tam naucila jsem nikdy nepouzila. Kolem sebe vidim spoustu "nestastnych" mladych lidi, kteri v 26 dodelaji VS a zjisti, ze maji nulove uplatneni a zacinaji v oboru, ktery je nebavi ale aspon uzivi.
Nejvetsi vyhra je, mit praci, ktera te bavi a uzivi! Ne trpet 8 hodin a vice kazdy den.
Je to tezke ale dulezite rozhodnuti! Zkusila bych si promluvit s pripadnym poradcem na tve skole.

ariadna12
26. kvě 2018

Tak ja mam gympl a humanitni VS, nelituju a znovu bych to udelala zas. Po VS jsem nasla po vsech strankach dobre uplatneni. Ale kazdy jsme jiny. Zvaz, jestli na gympl mas inteligencne a jsi pripravena i studovat treba do 26 let, a co vlastne chces od zivota.

letadylkokane
26. kvě 2018

@bubblyblue muj muz to vzal od ucnaku az po inzenyra (je zahradni architekt) a niceho nelituje. Ucnak mu dal tu praktickou stranku oboru a fakulta pak tu nadstavbu ve znalostech, postupech, trendech a moznosti navrhovat. Dela na sebe a je spokojeny. Ja mam gympl a vejsku a nekdy mam pocit, ze mi u spousty veci chybi ten prakticky pohled. Takze pokud nemas s ucnakem/stredni odbornou skolou problem ve smyslu socialni prestize (na ucebni obory lecktery nabob kouka skrz prsty), vyuc se dobremu remeslu a pak si klidne udelej maturitu na nastavbe... Na vysokou muzes kdykoliv 🙂

hanih
26. kvě 2018

@bubblyblue Já jsem chodila na gympl a poté na vysokou na humanitní obor a můžu říct, že na tento obor mě gympl připravil dobře. Ovšem samotný je celkem na nic. Mám spolužáky, kteří po maturitě na vysokou nešli, a jejich uplatnění je horší, než kdyby měli nějakou střední odbornou školu. Jedna spolužačka se třeba živí jako prodavačka, jiná dělá ve fabrice. Tyhle holky by na tom mohly být lépe s odbornou školou. Manžel z gymplu utekl na střední odbornou školu strojní, pak šel na vysokou stejného zaměření a liboval si, že kdyby zůstal na gymplu, nebyl by na tuhle vysokou tak dobře připravený. Získal tam praktické znalosti a dovednosti, díky kterým ten obor zná kompletně, dokáže počítat s problémy, které třeba gymnazista, který studoval na vš stejný obor, vůbec nevidí. Za mě je lepší odborná škola a z ní pak na vš, než gympl. Ale zas pokud nejsi rozhodnutá, gympl ti dá trochu času.

cinam
27. kvě 2018

A já mám srovnání, chodila jsem na gympl 5 let (od šesté třídy) a pak se mému taťkovi nelíbily mé známky a musela jsem na obchodní akademii. Zpětně to vidím opravdu velmi pozitivně i když jsem tenkrát byla naštvaná. Na obchodce jsem se aspoň naučila něco co bych opravdu mohla dělat. Pak jsem ale šla na bakalářské na ekonomku s cestovním ruchem a navazující ekonomka s informatikou a statistikou. Teď dělám v super firmě v oboru, dělám statistiku a databáze. Gympl zpětně byl dobrý jen na matematiku, zbytek pro mě k ničemu. Své dítě tam rozhodně nutit nebudu.

jitulien
27. kvě 2018

Je to jen tvoje rozhodnutí, kterým směrem se chceš dál rozvíjet. Mě např. nutili, že mám jít na matematicky zaměřenou školu, protože jsem byla na matematiku premiant. No nešla jsem, protože mě prostě čísla vůbec nezajímali, a ještě abych se jima měla zabývat celý život. Určitě bych byla s penězma úplně jinde než jsem teď se zdrávkou, ale dělám práci, co mě baví. Je to jenom tvoje rozhodnutí, nikdo nemá právo ti do toho kecat, nikdo to pak za tebe dělat nebude. Žijeme v době, kdy můžeš kdykoliv ze školy odejít a přestoupit jinam. Otázka je zda chceš potom intenzivně čerpat informace z jednoho oboru anebo jít na gympl a intenzivně čerpat informace ze všech oborů, i když to bude náročný. Nepochybuju o tom, že se rozhodneš správně. Máš na vše, co jen chceš!

zuzineckah
27. kvě 2018

@misa1106 tys studovala to ekonomické lyceum v Praze?? Dcera právě čeká na vyjádření jestli ji přijmou, šla tam do druhého kola, ptž se nedostala na gympl (ve stresu zmršila Mariku na cermatu🤦‍♀️)...lyceum nám doporučili jako nejbližší gymplu. Dcera pak chce na vysokou. Tak by mě zajímalo jak hodnotila kvalitu školy?

hojda
27. kvě 2018

@bubblyblue Na VŠE pro pro OA těžká matika, to měli gympláci v pohodě, ale ze zbytku předmětů byla ve výhodě OA (především účetnictví). Mám příbuznou, která má jen gympl , dál už nešla a profesně to bylo, jako by neměla nic☹, jeden čas pracovala i manuálně, pak si dodělala nějakou školu (jakoby maturita, ale odborná). Pokud gympl, tak musíš na 100% na vejšku, u té OA už máš zadní vrátka díky ti odborné maturitě.

misa1106
27. kvě 2018

@zuzineckah ano, chodila jsem na Heroldovy sady, ekonomicke lyceum. Bylo to super, hodně volitelných předmětů, možnost získání praktických zkušeností...neměnila bych

astracreek
27. kvě 2018

@bubblyblue Já jsem chtěla jít na průmyslovku a nakonec jsem šla na gympl a dobře jsem udělala. Dalo mi to další 4 roky k tomu, abych se rozhodla, co chci dělat. Úplně jsem se odklonila od matiky a fyziky, i když mi šly, a dala jsem se na studium češtiny a potom právničiny. Z průmyslovky by se mi špatně přeorientovávalo. Takže já jsem za svoje rozhodnutí nakonec ráda. Ale pokud Tě to někam táhne už teď, tak si za tím jdi. Já jsem nevěděla. Takže za mě osobně byl gympl ta nejlepší volba.

kachna001
28. kvě 2018

nečetla jsem teda všechny komentáře, ale taky přidám svůj názor....já šla na gympl s vidinou tou, že půjdu na medicínu, jenže jsem na to úplně jednoduše neměla (ne, samé jedničky na základce opravdu nejsou zárukou studijních předpokladů), byla jsem lenivá, na gymplu měla trojky (bez učení), nebavily mě některé předměty. Na medicínu jsem se samozřejmě nedostala, protože jsem byla celkem lempl, teď mám titul z oboru, který je úplně k ničemu a vím, že nikdy v životě se tím živit nebudu. Takže kdybych se měla rozhodnout znovu, jdu na nějakou odbornou školu, vysokou si udělám ve stejném oboru jako SŠ a jsem v pohodě, takhle jsem šla na VŠ jen proto, že se to po gymplu prostě vyžaduje....ono hodně prostě záleží, co chceš v životě dělat a pokud možno si za tím opravdu jít