Dcera má kluka. Jaký na to máte názor?

nellisek
9. zář 2024

Zdravím maminky jdu si pro radu. Mám dceru 15 let. Ted nastoupila na střední školu. Ale, přišla s tím že má kluka kterému je 18. Nikdy ven moc nechodila, jen hrála fotbal tak chodidla na trénink. Nyní fotbal od září ukončila. Ale jde mi o to. V týdnu má dost učení atd, ale celý víkend chce být s ním. Samozřejmě na noc domu. Povolili by jste to? Je to první kluk ale já teda nechci aby celý víkend byla od rana do večera pryč. Tvrdí mi že to tak mají všichni 🤔🙄. Jsem zastaralá matka 😂?

ele_nka
9. zář 2024

@nellisek povolila bych to, ale nejdřív bych s ní zašla na gyndu pro antikoncepci. 😃 Je už téměř dospělá, v tomhle věku je super říct rizika chování, ale už nic nezakazovat jak malému dečku.
A jo, v patnácti jsme byli na víkend s klukama běžně už za naší generace.

alianan
9. zář 2024

Přespávání bych nepovolila, ale že je celý víkend pryč (kromě té noci) bych tolerovala.
Jako je mi jasné, že pokud budou chtít sex, tak ho mít budou, ale ne u nás doma. Přece je neochudím o kouzlo sexu na mezi a kouzlo zakázaného ovoce. 😅
Ale pořídila bych ji antikoncepci.

marketa1218
9. zář 2024

@nellisek Na noc bych jí v 15 letech ke klukovi nepustila, samozřejmě sex můžou mít kdykoliv. Určitě jí ale pouč no. Ty jo,já mám 5 letou 😄. Až jednou přijde s tímto, to bude hustý 😁

leymea
9. zář 2024

Ja v 15 dokonce mohla u kluka spat 😂 takze ja to vidim jinak, uz tenkrat mi to v mem okoli prislo bezny (je mi 31). Navic jsme spolu byli furt, i v tydnu po skole.

zuzkasim
9. zář 2024

Spaní u kluka mi naši povolovali až za nějakou dobu vážného chození a asi to budu dělat stejně. Dost důrazně bych ji poučila ve věcech antikoncepce, já pro prášky moc nejsem, ale možností máme víc😉 Jako středoškolačka jsem chodila na brigády a musela pomáhat i doma, každý celý víkend bych stejně u chlapce být nemohla.

fyii
9. zář 2024

@nellisek ja si myslim jako Zuzka, ze je jeste i jiny zivot nez s klukem...Urcite by se mela i minimalne zapojit i do chodu domacnosti a neco pomoc. Taky nejake studium by neuskodilo.. jako za me jo, ale rozhodne ne cele vikendy... Udelala bych kompromis, jeden den o vikendu a spani doma.. casem uvidis co dal bude

zuzkasim
9. zář 2024

Vlastně mě tak napadá, že i ten chlapec je středoškolák, asi bude letos maturovat? Takže se má sám co učit, nejspíš taky občas nějakou brigádu, pomoc doma nebo vlastní koníček. A pokud to tak nemá, tak je něco špatně, o tom všem bych s holkou mluvila. Mám doma kluky 19 a 17 a kamarádky kolem mě mají děti podobně, takže nejsem úplně mimo mísu.

nazka
9. zář 2024

@nellisek já v 15 nespala u kluka nebo on u mě doma, ale občas, hlavně o prázdninách jsme jeli na chatu na víkend třeba, kde byli prarodiče, jela jsem s jeho rodiči na týden na dovolenou, atp.. Byla jsem ráda, že mi nikdo nic nezakazoval a zároveň jsem toho nezneužívala. Měli jsme se opravdu hodně rádi,bylo to hezké. Myslím, že zákazy by akorát vevalily klín do našich vztahů.
Ale na druhou stranu, jsem i ráda trávila čas s rodiči. Měli jsme hezké vztahy a máme dodnes.

jana_a_jan
9. zář 2024

@nellisek vůbec 😆

honatko092
9. zář 2024

Já jsem měla čerstvě 16, prvák na gymplu, když jsem poznala svůj první vážný vztah. Po škole jsem s ním byla celé odpoledne, večer se učila a byli jsme spolu i celé víkendy (většinou z pátku na sobotu jsem u něj přespala, v sobotu byla dopoledne doma, pomohla s úklidem a v sobotu odpoledne + v neděli nějaký výlet s přítelem a v neděli večer učení). Dokud klapala škola a já pomáhala doma, tak jsem mohla mít takový režim. Občas se mnou mamka promluvila kvůli tomu učení, tak jsem odpoledne věnovala škole, i když někdy nerada 😃 A díky mamce za to, vzpomínám na ty tři roky doteď 🙏 Mamka přítele znala a věřila mi 😊 Přítel byl o 4 roky starší a už pracoval.

honatko092
9. zář 2024

Ještě dodám, poradila bych povol to, zajímej se, bavte se spolu, dej jí důvěru a nastav hranice, tak to bylo u mě 🙂

zuzazidkova
10. zář 2024

Povolila bych, v tomto věku už mi moje mamča taky dovolila přespat u kluka nebo kluk mohl přespat u nás. Mohla jsem a taky byla jsem venku nonstop, ale samozřejmě, že musím to zvládat ve škole.
Když se na to podívám zpětné, jsem hrozně ráda, že mi mamča dala důvěru, volnost a určitě to i ovlivnilo náš vztah, máme ho pěkný do dneška 😊

konidana
10. zář 2024

Blby je ze vlastne nema zadny jiny program/zabavu/konicky krom toho kluka, ted kdyz ukoncila fotbal. Ale i tak to neni o zakazech a povolovani, ale o diskuzi. Dcera mela pritele 2 roky od 14.5 do ted. Ale ona uz cca od 10 let stejne pres den nebyla doma, protoze denne chodila ke konim a pak i ven s holkama od koni, takze vlastne doma nebyla zadna zmena. Odesla rano do skoly a priska v 9 vecer. Akorat mela o jednoho vetsi okruh osob, s kym travila cas. Skola je priorita, takze kdyz zvladala, tak pohoda. I se sama zodpovedne pripravovala na prijimacky.

merope
10. zář 2024

Nástup na střední je masakr, takže bych dovolila teď v září (ale asi spát doma) a pak hlídala školní výsledky a podle toho + samozřejmě nějaká ta pomoc v domácnosti.

nellisek
autor
10. zář 2024

@zuzkasim tak to mám i já. Jen mi každý říká že jsem staromódní matka. Dcera začala studovat veřejnoprávní školu tak že uceni bude dost. V týdnu chce být někdy s kámoškou a tak navrhla celý víkend s klukem . Ale to zase já nechci. Nechci ji vše zakazovat ale taky chci aby doma trochu pomohla. V týdnu po ní nic nechci, chci aby se věnovala škole.

nellisek
autor
10. zář 2024

@fyii tak jsem jí to navrhla. Zatím je ok. Vím že spolu budou chtít být víc a víc ale uvidíme co škola atd. Ale spát u něj ještě ne. Ale to zatím ani nechtěla.

nellisek
autor
10. zář 2024

@zuzkasim ano její kluk má někdy brigády, o prázdninách dost pracoval, hraje fotbal, má tréninky, a učí se i teď. Dcera mi dost řekne, máme krásný vztah. Mě šlo jen o to nechat ji fakt celý víkend s ním.

lokesa
Autor odpověď smazal
Zobraz
lokesa
10. zář 2024

Kluka bych chtěla poznat a pak povolila přespávání u nás doma (zatímco jsme doma). Přespávání někde jinde, nebo o samotě až později. Snažit se zakázat přespávání kvůli tomu, že "přece jim neposvětím sex" je kravina, naopak pod "tvou střechou" má Tvoje dcera bezpečné prostředí.

Ps: Omylem jsem to smazala, tak jen ještě přidám k úvodnímu příspěvku, samozřejmě pomoct doma je bez debat 😉.

merope
10. zář 2024

@nellisek Co mě ještě napadá je, že máma když jsme takhle třeba chtěly ven, tak to bylo: "A máte hotové to a to a ještě tamto." - a to věci, co jsme ani nikdy nedělaly. Prostě dát jí jasné povinnosti (třeba umýt podlahu v celém bytě, umýt koupelnu,... ) a když to bude hotovo, může vyrazit. Jestli kvůli tomu vstane v 7 a do 8 je hotová - nebo bude spát do 10ti a dělat to celé dopoledne, to bych nechala na ní. Sporné může být "nadpracování" v týdnu, protože je potřeba, aby měla čas na učení se. Ale pokud místo sezení na mobilu bude uklízet a pak v sobotu bude mít volno, tak proč ne. Ono se dá i pomoci - a ještě být skoro celý den pryč.

jirovapa
10. zář 2024

@nellisek měla jsem přítele od 15ti, na víkend jsem u něho spát mohla (po předchozí domluvě s rodiči). Plus mě mamka vzala na gyndu pro antikoncepci. V domě mých rodičů jsem s ním ve svém pokoji také mohla být přes noc. Učila jsem se hodně v týdnu nebo v neděli večer. 🙂 A je to už 15 let zpět. Byla jsem ráda za fajn rodiče, s kterými jsem se na všem domluvila. 🙂 Když potřebovali pomoc na zahradě, se dřevem apod., tak jsem vždy pomohla a někdy i přítel.

fyii
11. zář 2024

@nellisek tak drzim.palce, ale nastavit pravidla je treba. Skolu beru jako samozrejmost🙂 a domaci prace se deli🙂

izz76
12. zář 2024

@nellisek U nás tohle začalo když bylo dceři 16 a nic jsem nazakazovala, kluk prespaval u nás, nebo ona u nej. Mě přijde jako blbost v tomhle věku něco zakazovat, pokud dite v pohodě funguje, zvládá školu,tak proč by nemohla být o víkendu s klukem.. Jinak co se tyče veřejnoprávní školy,studoval nevlastní syn a obor je to nenáročný, učit se moc nemusel..

dixi86
12. zář 2024

Vyresit antikoncepci, domluvit se na pravidlech...sama mam dcerku jeste malou, ale utika to rychle...kazdopadne mne se libi mod segry, ze radeji jeden brzo a oficialne nez x chlapu potaji...at trochu funguje doma, hlavne skola a pujde to..pokud je to fajn kluk.

kecupka66
13. zář 2024

@nellisek Já si prvního chlapa taky našla v 15, on měl 20 a jsme spolu doteď..🙈😄Je to sice už 15 let, ale taky jsem u něj přespávala (ale tedy až snad po půl roce chození)..naši ho znali a nebáli se o mě. Znáš toho jejího přítele?? Asi bych ho nejdříve chtěla poznat..🤷‍♀️ A jak říkají holky, vyřešit HA. Myslím, že zákazy by neměly cenu..scházeli by se potají..

kiitaa
13. zář 2024

Ja jsem kdysi poznala manzela ve 14 a myslim, ze tak od 15,5 jsem u nej obcas prespavala. Jemu je o rok a pul vic. Jeho rodice tou dobou staveli dum, nebyli obcas doma a pokud byli, tak jim to taky nevadilo. Nasi mi verili, byla jsem treti dite, takze uz asi min ambici 😀 Znali ho vlastne od zacatku. A ano, sex byl brzy po 15 narozkach a mamka to vedela, obcas mi soupla kondomy a proste jsme o tom mluvily. Od nejakych 17 jsem u nej prespavala i v tydnu a pak jela proste do skoly. Doma jsem byla treba ob noc, pomahala dle dohody, nakupovala, ucila se, s nastupem na vejsku pracovala. Az na nejaky pozdnejsi navraty jsme ty volnosti nikdy nijak nezneuzili, oba jsme v tomhle modu dosli do bakalare a pak se uz sestehovali, kdyz jsme zacali vic pravidelne vydelavat a dokoncili vejsku.
Jednou bych to chtela resit podobne.

martinka0209
13. zář 2024

Ty jo tohle si neumím představit,asi jednu noc bych dovolila ( z patka na sobotu),ale ještě předtím bych zašla pro antikoncepci,probrala ochranu při sexu,já měla prvního kluka ve 24 letech a to jsem u něj občas přespávala po třetí schůzce ( seznámila nás sestřenice), samozřejmě musí se učit a občas pomoct s domácími pracemi

pampelina18
13. zář 2024

Mě by teda nenapadlo v 15 říct máme, že chci být celý víkend někde u kluka. Ale asi to bude vychovou. Rozhodně bych ji dovolila max jen pár hodin a ne rozhodně od rána do večera. Zapoj ji do práce doma a tyhle blbosti ji prejdou. Tak či tak tam bude mít sex.

denikzaslouzilemamy
13. zář 2024

@nellisek ahoj, já v tomhle asi budu konzervativní, ale u nás by toto nešlo. Ne alespoň v tomto věku. Mám tři nejstarší dcery(dvě nejmladší jsou mimo diskuzi teď), jedné je čerstvě 15, druhé skoro 17 a třetí bude za dva týdny 18. Ta 15ti letá běžně spává u kamarádky, je tam s nimi i jeden jejich kamarád, ale ten vždy spí jinde. Když u nás přespávali, také jsem je rozdělila a když přijel přítel 17ti leté, spal v pokoji pro hosty. Náš dům, naše pravidla. Holky to respektují a souhlasí s tím. Je mi v tomto jedno, zda jsme moderní nebo zastaralá rodina, soukromí, respekt a ctnost by měly být vždy na první místě. Pokud přijedou k nám s manželi, tak je to jiná věci, stejně tak, pokud budou dospělé v trvalejším vztahu-i tak ale bude platit, že nic nechci vidět, ani slyšet 😀 Jsou vychované takto a jakmile bude čas na antikoncepci, budou ji mít. Zatím jí kromě té nejstarší nepotřebují ani jedna.