Změna trvalého bydliště kvůli školce. Co byste udělaly vy?

4. bře 2023

Zdravím,

mám takovou hypotetickou "anketní" otázku. Situace - syn půjde od září do školy (nejspíš) ve městě pár km od nás, které pro nás není spádové (s přijetím by kapacitně neměl být problém), dcera nastupuje v září do školky, ale do nespadové v tom městě, kde je synova škola, ji na 99% nevezmou. Budu ji tak muset dát do školky do naší spádové, která je od pár km na opačnou stranu, než synova škola.
Takže je budu ráno vozit každého jiným směrem a pak se poženu do práce ještě dalších 20minut.
Nabízí se mi možnost přihlášení trvalého bydliště do toho města, kam půjde syn do školy, aby tam vzali malou do školky. Škola a školka je hned vedle sebe, naproti bydlí dědeček s babičkou (k nim bych mohla malé přihlásit bydliště), bylo by to pro nás logisticky ideální (a krom toho je školka ve městě lepší než naše spádová).
Co byste na mém místě udělaly vy? Ve mě hlodá samozřejmě morální dilema, že je to "podvod", ale to, že si vožení/vyzvedávání takto zjednoduším a ještě je ta školka lepší než naše spádová, je prostě také pro mě důležité.

Díky za reakce.

areh
4. bře 2023

Pokud máš možnost, tak bych ji přehlásila, abys to měla jednodušší. I pro děti to bude lepší než každé ráno dělat kolečko po okolí. Já teď vozím jednoho syna do školky, kde jsme dřív bydleli, druhého tam kde bydlíme teď, ale otevírají později a pak do práce. Od nového šk. roku je budu přehlašovat. Je to vopruz a stojí to benzín

kloky1
4. bře 2023

Je to podvod, ale také to teďka tak budu řešit

martt
4. bře 2023

Tady hodně záleží, že i když přihlásíš trvalé bydliště jestli ti ji 100% vemou. Samozřejmě pokud není předškolní. Protoze pokud ta školka ma hodně předškolních děti a třeba i odkladů tak i kdyby byla dcera spádová a ne předškolní tak ti ji vzít nemusí. Aby jste pro dceru pak měli vůbec nějakou školku. Pokud bych si byla 100% jistá, že ji vemou tak bych ji přehlasila bydliště jinak asi ne.

korin
4. bře 2023

Od známých si jeden z rodičů takto přehlásil bydliště, děti chodí do školy a školky kousek od bydliště prarodičů, kteří jim zároveň velmi pomáhají s vyzvedáváním dětí apod. Neměla bych ti to za zlé, nebyla bys první ani poslední, navíc ti to velmi usnadní život.

barunka1408
4. bře 2023

Jo jasne udělala bych to. Navíc když lze prehlasit dočasně k prarodicum. U nás se dělají čachry s trvalým bydlištěm i za úplatu “cizím” to už mi přijde třeba trochu moc. Ale každého věc.

hojda
4. bře 2023

@barunka1408 Popravdě riskovat případně tahačky kolem možné exekuce, to snad ani nejde finančně vyvážit.

korin
4. bře 2023

@hojda To bývá služba pro kamarády, kterým člověk věří.

hojda
4. bře 2023

@korin tam stojí za úplatu cizím.

korin
4. bře 2023

@hojda Je to v uvozovkách, těžko říct, jak tomu rozumět. Pravda je, že bych to pro někoho udělala buď zadarmo nebo vůbec.

hojda
4. bře 2023

@korin u nás už se to řeší dost, protože obci pak vznikají nové náklady, ve škole je míst málo, takže se pak neustále řeší problémy s tím, že je potřeba otevírat nové a nové třídy, to jsou investice v milionech (a v podstatě investuje do cizích obyvatel), hledat nové učitele, kteří taky nejsou, takže obce už si to celkem hlídají (aspoň někde), u nás bylo řečeno, že těmto přehlášeným dětem bude v případě překročení kapacity zajištěna škola jinde.

korin
4. bře 2023

@hojda Ale asi se to těžko prokazuje...? Taky můžu říct, že se budu k prarodičům za půl roku stěhovat a nechci dětem měnit školu během školního roku atp. Já si měnila bydliště rok před reálným stěhováním (protáhla se nám rekonstrukce), prostě jsme dojížděli skoro celé první pololetí synovy první třídy, po přestěhování to má do školy kousek.

hojda
4. bře 2023

@korin Tady to bylo většinou jen dítě bez rodičů, což je divné a většinou to bylo veřejné tajemství a vědělo se, jak to reálně je.

vikinkav
4. bře 2023

U nas ve skolce chteli mimochodem videt obcanku rodice, zda ma stejne bydliste jako dite 🧐 Jinak ja bych to udelala, ty vyhody rozhodne prevazuji.

milusina
5. bře 2023

@vikinkav V tom případě bych ukázala obcanku tatínka 😉

milusina
5. bře 2023

Já jsem tohle řešila pred dvěma roky.Ucim na základce v jednom městě,ale není to pro nás spádové město pro školu ani školku.Presto alespoň do základky od nás chodí všichni, protože do spádové od nás nejezdí jediný autobus.Snazila jsem se tam do školky přihlásit syna,ale ředitelka školky mi sama řekla,že abych měla větší šanci,mám syna přihlásit na místní obecní úřad.Rekla jsem ji,že rozhodně nebudu ze syna dělat bezdomovce a přihlašovat ho na OÚ.Syna samozřejmě nepřijali a já ho vozím do jiné školky.Je to pro mě zajizdka naštěstí jen asi 6 km,ale i tak je to hrozná otrava.V tvém případě bych ale neváhala a prehlasila ho k prarodičům 😉

xxx3d
5. bře 2023

být v tvé situaci, tak to udělám

akorát teda já měla vždy za to, že dítě má trvalé bydliště vázané na rodiče, pokud s nimi žije a nejedná se o ústavní péči atp., prostě, že když bych přehlásila dítěti trvalý pobyt tak že je to vázaný i na mě, jako rodiče, tedy i já bych si musela přehlásit trvalý pobyt atd.
ale asi to jde i bez toho, nebo nevím,

autor
5. bře 2023

@xxx3d nevím, jestli je to vázané na bydliště rodiče, ale počítám s tím, že bych se případně přehlásila i já.

autor
5. bře 2023

@martt předškolní není, má 3. Ale já myslím, že by pak nebyl problém ji dát do ten naší spádové školky, protože ta má obvykle nouzi o děti a dost o ně bojují.

autor
5. bře 2023

Děkuji vám všem za názory 👍

fifinka2020
5. bře 2023

Já třeba vnímám jinak, když někoho prehlasis k prarodičů, a když na "cizí adresu". Přijde mi, že dřív bylo daleko běžnější mít trvalý pobyt jinde - třeba já mám celou dobu u mamky z čisté praktických důvodů (hodně jsme se stěhovali a nechtělo se mi to pořád resit), manžel to má stejné... tak nějak vnímám, že u těch rodičů je to proste pořád určitě součást vašeho bydlení.... Ale zařizovat si TP někde za úplatu, to už vnímám jinak. Ale to je spíš takova morální otázka a každý to má jinak....
Jinak si ještě říkám, nemůže to pak v určitě škole třeba působit problémy? Učitelka i děti se určitě dozví, kde dítě reálné bydlí....

vikinkav
5. bře 2023

@fifinka2020 mozna ve skole se to dozvi, ale ve skolce je to vsem sumafuk, aspon u nas, nikdy se me nikdo nezeptal, kde realne bydlime, vozim deti autem jako polovina rodicu minimalne take.

korin
5. bře 2023

Já bych v takovém případě přehlásila k prarodičům bydliště dítěte i své. Můj muž má také trvalé bydliště jinde, než kde aktuálně bydlíme. Ve většině formulářů je kolonka doručovací adresa, takže se s tím počítá. Rozhodně nepátrám po tom, kde mají spolužáci mých dětí trvalé bydliště a kde ve skutečnosti bydlí, nic mi po tom není.

malanoha
5. bře 2023

Někde chtějí i trvalé bydliště alespoň jednoho z rodičů na stejné adrese, aby to komplikovalo podvádění.

fifinka2020
5. bře 2023

@korin no já nemyslím zrovna vy jako rodič🙂. Ale třeba třídní učitelku beru už jako součást školy, dělá se u ní zápis, tam se tedy řeší a ověřuje, zdá dítě bydlí, kde má...A pak najednou zjistí, že dojíždí, tak jestli prostě na to nekouká jako na podvod...

fifinka2020
5. bře 2023

@vikinkav jasný, spíš myslím tu školu, kde se to třeba už řeší (děti říkají, kde bydlí...)

fifinka2020
5. bře 2023

@korin jinak já to právě taky tak vnímám, že je to i "systemove" nastaveno, že se uvádí trvale bydliště a doručování adresa....že se prostě pocita s tím, že člověk má trvalý pobyt někde u rodičů, v rodném městě a bydlí jinde...

sarkoc
11. únor 2024

My momentálně řešíme situaci takovou, že bydlíme deset km od místa, kde stavíme dům...v září už v něm bydlet budeme, blížíme se finiši, ale v době zápisu ještě určitě po kolaudaci nebude...ředitelce jsem reálné napsala, jak to je a odpověď samozřejmě to, že ačkoli bude predskolacka, s nejvyšší pravděpodobností se nedostane, pokud budeme stále bydlet tam, kde teď, protože to je u nich až třetí kritérium a z poslednich let vi, ze by ji nikdy nevzali. Školka vedle školy, kam chodí nejstarší, a hlavně je mnohem lepší než ta naše spadova. Vůbec nevím, jak to vymyslet, nejradši bych si dceru nechala individuálně doma, stejně budu s nejmladší, ale chce mezi děti, tak bránit jí nechceme 😕 žádné podvody taky dělat nechci, i když známé v budoucim místě bydliště máme, ale přijde mi ta situace úplně prastena, když už tam pak opravdu bydlet budeme

fifinka2020
11. únor 2024

@sarkoc no pokud už to ředitelka ví, tak už se s tím nic moc udělat nedá... A jinak já se v tom nevyznám, ale nemůžete si tam už teď nechat zapsat trvalý pobyt?
Případně se to dá udělat zpětně- až ho mít budete, že v průběhu roku přestoupite. Pro tyto účely mají mít školky pár míst a měli by vás vzít...

alpakovo
11. únor 2024

@vikinkav a tohle je třeba blbost, protože jsem z manželem už 15 let a bydliště máme každý jinde. Přechodné už není a trvalé potřebuju u manžela jinde. Takže tohle nic nedokazuje
@sarkoc a třeba tohle u nás vloni ve školce nebyl, někteří dokonce vozili ještě pár měsíců děti z bytu, než se přestěhovali 🤷 ale budoucí trvalé bydliště měli pouze nějak potvrzené z obce

teate
11. únor 2024

Tohle se dělá v Praze normálně. Změň ji trvalej pobyt, nebudeš přece poletovat po okrese jak trefená husa. 🤩😅