Srpnové dítě a nástup do první třídy

barchen
24. led 2019

Maminky, vy, které máte doma srpnové děti a jsou již školopovinné nebo se chystají, jak jste na tom s nástupem do první třídy? U nás to tento rok ještě není aktuální ale jelikož se budeme muset jako rodina přizpůsobit některým věcem, tak zjišťuji informace. Samozřejmě vím, že každé dítě je individuální, záleží na dítěti, jak mluví, jak se chová, nakolik je zralé, na doporučení z PPP nebo učitelek ze školky, stejně tak můj pocit jako rodiče ale chtěla bych vědět, jak je to v praxi v současnosti. Z nějakých rozhovorů a článků je zřejmé, že věkový rozdíl mezi dětmi v první třídě může být i rok a půl. Osobně mi to přijde hodně, neumím si zatím představit, jak pak fungují vztahy v té třídě. A jak to bylo u vás s dětmi? Děkuji za konstruktivní názory.

vendelinka08
24. led 2019

Mam syna 17.8. Uz tedy chodi do skoly...ale take jsme resili jestli ho dat nebo ne...nakonec jsme dali odklad a rozhodnuti nelituji...za ten rok vyspel a nastup do skoly byl jednodussi...citil jsem, ze jeste neni pripraveny..samostatny atd...rozhodne mu nic neuteklo a ve tride je jich vice...kdyby se narodil a 2 tydny pozdeji..sel by automaticky. Jo..a jeste nebyl vyhraneny co se tyce psani...ted chodi do 4 tridy.

barchen
autor
24. led 2019

@vendelinka08 Děkuji. Vím, i jeden rok může znamenat rozdíl. A nevíte jak to má syn ve třídě? Víc dětí s odkladem, resp. starší nebo více dětí které jsou věkově mladší než on?

vendelinka08
24. led 2019

@barchen prave ze celkem dost deti ktere bud meli odklad nebo jsou narozeni na podzim..takze super. Ma nejlepsiho kamose ktery je narozen v cervenci a sel take o rok pozdeji. Druhy syn je v prosinci a sel pozdeji automaticky...opravdu si to hodne promyslete...krok zpet uz neudelate a kluci jsou vetsinou fakt trosku opozdenejsi...holky jsou vice ambiciozni.

vendelinka08
24. led 2019

Je tam hodne deti narozenych od zari do prosince..takze jsou stejny rok...

ililina
24. led 2019

Dcera je nejmladší ze třídy, je 28.7., šla do 1. třídy v šesti letech. Teď chodí do druhé, Ve školce nám bylo řečeno, že u ní není potřeba odklad, že neví, co by ještě rok ve školce dělala. Ve škole má spolužáky, kteří už oslavili 8. narozeniny a je to na nich "znát " pouze, že jsou větší. Vědomostmi i chováním je ta naše " strčí " do kapsy. Dětí s odkladem tam je přes půlku třídy. Stejně je to i u starší dcery, tam jsou jedenáctileté a té naší ještě nebylo ani deset.

beata.n
24. led 2019

Mladsi syn mel odklad-narozen 4.8. a nelituji. Ale take to beru, jako individualni vec, nejde to brat plosne, jako ze kdyz je to letni kluk, tak davat odklad. Starsi syn je 29.7. a do odkladu me tenkrat nutila i skola pri zapisu-jen kdyz videli datum narozeni! Jinak rikali, ze je sikovny a vse zvladl. Odklad jsem nedala a jsem rada. Ten rok by podle me stagnoval. Ac je stale ve tride nejmladsi je sikovny a i ted v 5.tride ma super znamky. Takze u me jeden odklad a druhy ne. Dej hodne na svou intuici.

tulikiss
24. led 2019

neni ani tak dulezite datum narozeni, ale co dite umi, a jak je vyspele. Syn je v prvni tride a maji tam deti co budou mit 7 az v srpnu, ale i deti co v zari mely uz 8. Dcera letos naopak bude druhy "extrem" je 20.9. a pujde uz letos i kdyz by mela jit az za rok. Pripravena je a podle PPP velmi nadana a rok ve skolce by byl na skodu. Sama do skoly chce tak ji v tom nebranime.
Posledni dobou sleduju jak velke mnozstvi odkladu se dava a casto i zbytecne. Pak rodice argumentuji tim, ze by byl nejmladsi a ze jsou tam i deti skoro o 2 roky, ale kdyby tolik odkladu nebylo, tak by tohle pak neplatilo.

betelgeuzz
24. led 2019

Tohle je strašně individuální, kamarádka má 4 kluky, všechny narozené červenec/srpen. U prvního dali odklad, prý byl neprůbojný, špatně se adaptoval ve školce a že to bylo dobře. U druhýho je poradna tlačila do odkladu kvůli datumu narození, ve školce doporučovali školu. Dali ho do školy a naprosto bez problémů. Se třetím radši ani do poradny nešli a do školy šel. A čtvrtýho zas vidí spíš na odklad.
Moje obě holky jsou narozené na podzim, takže šly skoro v 7, nějaký velký rozdíl tam mezi dětmi nevidím. A ze zápisu tipuju na 20% odkladů.

bayt
24. led 2019

@barchen Já jsem srpnová (12. 8.) a šla jsem do školy normálně. Jenže já bych se doma a ve školce už nudila. Bavila mě angličtina, zkoušela jsem sama číst atd. A co se týče vztahů, tak jsem si normálně našla nějaké kamarádky. Víc jsem rozdíl pociťovala, když jsem pak přešla na osmiletý gympl. Připadala jsem si tam proti spolužačkám trochu jako dítě. Ale to bylo asi i výchovou, protože ony řešily šminky, kluky, a to pro mě tehdy jaksi byla ještě španělská vesnice.

Z hlediska vztahů je asi podstatnější, jestli člověk chodil do školky. Třeba já nechodila, mám mladší sourozence, a myslím si, že mi to chybělo.

vendelinka08
24. led 2019

Urcite je to hodne individualni...je potreba to posoudit ne jen dle psychologicke poradny..ale predevsim si myslim..ze deti vidime denne..vime jak se chovaji v urcite situaci..jak jsou samostatni a sikovni...kamaradka ma dceru..sikovnou nar.12 9. Sla do skoly jakoby drive...ze je moc sikovna atd..nakonec zpetne usoudila, ze to delat nemela...ze klidne ten rok by ji ve skolce neublizil....i kdyz to zvladala..ucivo vse...stejne jsou pak situace..ktere dite nemusi uplne zvladat.

editah222
24. led 2019

Já jsem narozena koncem srpna a šla jsem do školy hned po šestých narozeninách, první třída bylo peklo :( Byla jsem sice relativně "chytrá", ale nebyla jsem dostatečně sociálně vyspělá a začátek školy byl opravdu utrpení. Na druhou stranu jsem pak brzo vyspěla a představa, že mám prsa a menstruaci už na prvním stupni nebyla nic mo, takhle už jsem byla v 5 :D

zavodnice
24. led 2019

Já jsem taky srpnové dítě. Prý jsem si první třídu doslova vydupala, chtěli mě nechat ještě rok ve školce. Jsem za to rada, v ničem mě to nelimitovalo. Sice jsem opoustela devitku bez obcanky, řidičák jsem si mohla dělat až o rok později než ostatní, to samé s právem volit, ale to jsou všechno drobnosti. Nikdy jsem nezaostavala v učení nebo jiných aktivitách. A teď už jsem ve věku, kdy se hodí mít o rok min 😀.

jrak
24. led 2019

Četla jsem článek ohledne života v USA, ze takove ty “stepfordske panicky” si schválně plánují děti tak, aby šly do skoly co nejstarší, tim pádem jsou ve třídě logicky (většinou) úspěšnější nez mladší spolužáci a mezi kamarádkami se pak mohou úspěchy děti chlubit.
Za sebe bych volila pozdější nástup pro prodloužení bezstarostneho dětství a neomezených rodinných dovolených, pokud tedy není dítě uz před školou napřed. Ja šla do prvni třídy s tim, ze uz jsem uměla psát, číst i počítat a pamatuju si, ze jsem se tam neskutečne moc nudila, i kdyz jsem mela práce od učitelky navic

barchen
autor
24. led 2019

@vendelinka08
@ililina
@beata.n
Děkuji. Zajímá mě zejména to věkové složení ve třídě. Jedná se mi o to, že si neumím představit, jak můžou ve třídě fungovat děti, kterým bylo v srpnu 6 a pak ti, kteří mají např. v říjnu 8. A zřejmě ve vyšších třídách budou ty rozdíly znatelnější. Já chodila na základku před 30 lety, takže dlouhá doba a bylo nás tam pár "starších" ale pouze několik měsíců rozdíl. Jak sleduje ale kolem, dnes jsou ty rozdíly mnohem větší. Dcera je nestarší sourozenec doma, je velice šikovná, ve dvou letech už uměla držet pastelku jako ve škole, mluvení šlo rychle, vyrůstá v bilingvální rodině, hodně se jí věnujeme, akorát např. nespí odpoledne ve školce (prostě nespí a nepotřebuje to, a na oběd domů) takže poslední rok budeme muset tu školku nějako doladit ale jak píšu, tento rok ještě ne. Ale také ji nechci učit věci, které se bude učit ve škole, takže žádné čtení, psaní, spíš jenom pořádně rozeznávat ty jazyky, zpívat písničky, znát spoustu básniček nebo pohybové aktivity. Ale jak píšu, ještě je čas, takže se uvidí.

ivular
24. led 2019

@barchen Mám už 30 let nejlepší kamarádku, která je ode mě o rok a půl mladší. Potakly jsme se tak, že nás v první třídě posadili spolu do lavice. Ona srpnová a bez odkladu, já už jarní a přesto s odkladem. Takže toto bych neřešila😉

barchen
autor
24. led 2019

@jrak Pokud vím, v USA začínají děti se školou dřív než v ČR a taky tam je rozdíl v státních a soukromých školách, některé připravují děti na školní docházku už od 4 let, to je podle mě úplně jiný svět. V UK např. už v 5 letech začíná povinná školní dochádzka a některé děti nemají ještě ani 5 let a už sedí ve škole To je ale jiný systém než tady. Je otázka, jestli v dnešní době má učitelka čas věnovat se dětem, co se nudí, jelikož se musí věnovat ostatním a občas i inkludovaným dětem. Nerada bych aby se holka ve škole nudila ale také nechci, aby zaostávala.

konidana
24. led 2019

@barchen tak ony ty děti nastupují do 1. třídy většinou v okamžiku, kdy jsou na ni zralé. Takže mentálně a vědomostně na tom podle mne bývají ty šestileté a téměř osmileté děti stejně😉 Velký rozdíl může být ve vzrůstu, když se sejde šestiletý střízlíček a téměř osmiletý hromotluk:D

ililina
24. led 2019

@barchen co vím u toho věkového rozdílu, tak ta moje mladší to nijak nepociťuje, vůbec o tom nemluví, že by bylo něco jinak, jen že už je některým 8, jinak nic. Má skvělou paní učitelku a na tom záleží na prvním stupni nejvíc. U starší dcery jsou ty starší děti víc hlučné, holky více hravé ( ještě loni si prý do školy nosily hračky - pro moji naprosto nepochopitelné, je mentálně úplně jinde než ty holky jedenáctileté). Podle mě ty rozdíly možná začnou být znatelné ve vyšších ročnících, ale také nemusí.

martinka_33
24. led 2019

@barchen co je za problém ve věkovém rozdílu? Malá chodí do věkově smíšené školky a její nejlepší kamarádka je o rok a půl starší 😉 Ty děti jsou různě schpný a čerstvě šestiletý může být schopnější než sedm a půl letý...

caverina
24. led 2019

kluk je 15.8. a sel do skoly o rok pozdeji a vubec toho nelituju..ma presne o rok mladsiho spoluzaka a vzhledove ani mentalne tam ten rok neni videt ani nahodou..ted uz chodi do pate tridy...dala bych rozhodne na svuj pocit..jen vy nakonec budete muset resit pripadne problemy,nikdo jiny🙂

barchen
autor
24. led 2019

@martinka_33 Školka ano, ve smíšených menších školkách je to normální, ve škole je podle mě ten rozdíl markantní, fyz. vzhled, nudící se dítě nebo naopak dítě co nestíhá...

bayt
24. led 2019

@barchen Upřímně je ale mnohem lepší, když se to namíchá. Jen je to náročnější pro učitele, ale je to mnohem víc obohacující pro děti. V životě je to přece taky o tom, že se nesetkávám jen s vrstevníky, ale s lidmi, kteří jsou starší/zkušenější/šikovnější a pak ti, co jsou mladší nebo šikovnější méně.

malinkaelinka
24. led 2019

Já bych myslela i na budoucnost, pokud bude maturovat až ve 20 a půjde na VŠ, tak musí hned, aby to do 26 stihl, když bude maturovat v 19, může klidně na rok cestovat a stále bude vše stíhat... Já dítě teprve čekám, ale bude taky srpnové a ráda bych, aby šlo hned v 6, přesně z tohodle důvodu 🙂 Ale to je samozřejmě hudba budoucnosti.

caverina
24. led 2019

tak v tomhle bych fakt na budoucnost nemyslela..podle me je uplne jedno jestli bude maturovat v 19 nebo ve 20...

martinka_33
24. led 2019

@caverina no neni.. já jsem maturovala ve 20ti a ten rok mi chyběl...

martinka_33
24. led 2019

@caverina no neni.. já jsem maturovala ve 20ti a ten rok mi chyběl...

martinka_33
24. led 2019

@barchen to ale není o věku, kamarádky dcera vypadá jako školačka a je jí pět..

knuffel
24. led 2019

Dcera je narozená začátkem srpna, šla v šesti letech, postavou je drobnější, teď v šestce má spolužáka, který je vlastně o dva roky starší, s odkladem a narozený v září. A rozdíl mezi 11letým a 13letým dítětem jsou prostě vidět. Některé holky jsou tam teda už dost vyspělé, třeba o hlavu větší než ta naše, takové už ženské... Z hlediska učení žádný problém, všechno zvládá parádně - klidná, poctivá, zodpovědná, samostatná, i když to je dané spíš tou povahou. Někdy mi ale přijde taková dětská a naivní...

caverina
25. led 2019

@martinka_33 ja mam ve svem okoli uz dnes dost dospelych lidi,kteri sli do skoly o rok pozdeji a pokud vim,zadny z nich si nikdy nestezoval,ze by jim ten rok nejak vadil nebo dokonce zkomplikoval zivot...pokud se rodic rozhoduje o odkladu mel by prece zvazit jestli je jeho dite pripravene po vsech strankach na skolni dochazku a nepremyslet,ze jeho dite bude maturovat az ve dvaceti nebo ze nekteri jeho spoluzaci budou treba o rok.starsi..

barchen
autor
25. led 2019

@bayt No právě že to míchání na prvním stupni, resp. první dva roky ve škole mi nepřijde moc ideální. Děti mají jednu učitelku, nemají na každý předmět jiného učitele jako ve vyšších třídách, sociální vyspělost se liší, fyzické proporce jsou u osmiletých jiné než u těch šestiletých tím, že těch odkladů je hodně. Nejedná se mi to aby si rok dcera užila "roku hraní navyše" ale stejně tak ani o to aby "neztrácela čas" jen pouze nechci, aby tam byla čerstvě šestiletá jako jediná mezi sedmi a osmiletými dětmi. Ano, je to i o spádovosti školy, kam půjdou kamarádi, akorát u nás se rodiče snaží dostat dítě do jiné školy než kam patří, protože mají "jiné preference". Holka je zatím šikovná ale samozřejmě uvidíme, i ten rok je dlouhá doba.