Školka - socializace. Rady či uklidnění?

dressinka
5. říj 2021

Ahoj maminky, mela bych na Vas dotaz. Skolka a socializace naseho prcka s detma. Jsme takovy ten typicky priklad toho, ze jsme se synovi venovali do 3 let nepretrzite, samozrejme probehlo mezitim i setkavani a spavani u babicek, nez jakehokoliv problemu. Co se ale nyni biju do hlavy, tak je, ze jsem s malym nechodila na pisek mezi ostatni maminky a deti a v tom je mozna asi ten nejvetsi kamen urazu. Skolku jaks taks zvladame, ale vicemene je to o tom, ze se me tam vzdy rozplace, ze si s detma v krouzku hrat nechce.. Dost casto jsem se potkavala s kamaradkou a jeji holcickou, ale i presto je nas syn spise samotar a hraje si sam. Uz je to tak a nevratim cas zpatky, nyni se s nim snazim vice chodit mezi deti, ale ta velka dira je tam znatelna. Mate nejake rady ci uklidneni, zda se to zmeni, nebo jak mu dopomoci se do toho dostat. Moc dekuji a hezky den 🙂

codal
5. říj 2021

@dressinka osobně si myslím, že pokud má takovou povahu, tak ani setkávání na pískovišti to nezachrání. Synovec byl ve školce taky spíš pozorovatel a dodnes (je mu 14) vlastně kamarády moc nepotřebuje....

dressinka
autor
5. říj 2021

@codal moc dekuji za odpoved. Pro me, jako pro matku pozorovatele, je to hrozne bolestivy a chtela bych mu s tim, prirozene jako kazda maminka, pomoct. To detsky trapeni je vseobecne velka vec pro ne, byt pro nas dospely je to zanedbatelny 😐
Dekuji Vam

monii007
5. říj 2021

My se věnovali synovi uplne stejne, u babičky nikdy nespal a mezi detmi byval hodne... Herny, pisek, hriste... Ale nikdy si s nema nehral a nevsimal si jich. Skolky jsem se desna bala. A ve trech letech byl jeste hodne mazel a vedela jsem, ze by to nezvladl, tak sel az letos, skoro ve 4 letech. Takze myslim, ze se to spravi casem, az dozraje 😊👍 ale chapu te, já bych to nedavala, kdyby mi tam plakal. Takze drzim palecky, at je to brzy dobre. A jinak ani nas syn si ve skolce nehraje s detma. Hraje si sam. Ne nekde v ustrani, ale vystaci si. Obcas si s nekym da do reci, obcas si s nekym pohraje, ale vetsinu casu je opravdu sam. Takto mu to vyhovuje 🙂👍 nase učitelka rilala, ze jeji dcera si taky hrala rok sama. Takze neboj, oni si zvyknou a přizpůsobi se.

levandule_k
5. říj 2021

Kdysi tady byl jeden příspěvek, kdy autorka psala, že pracuje s dětmi a dítě si do tří let (snad si to pamatuji dobře) nehraje s někým, že kooperuje, ale hraje si vedle něho.

Zkus se vnitřně uklidnit, jako že školka je naprostá pohoda a super věc. Děti umí vnitřně vycítit, že nejsi o něčem přesvědčená, že se bojíš a klidně spustí pláč, aby mohly být s maminkou 🙂 Pokud máš možnost, aby tam byl kratší dobu, třeba jen dopoledne, tak toho využít.

No, tak si v životě vystačí s pár kamarády, to přece není chyba.

dressinka
autor
5. říj 2021

@monii007 moc dekuji za povzbuzeni! Ono i pani ucitelka uz pomalu zacina resit, ze se jako jediny nezapojuje do krouzku s detmi. Snad se to casem upravi. Moc dekuji 🤍

monii007
5. říj 2021

@dressinka to se spravi, netalcila bych na nej 😊 to je jako dospelak. Kdyz jde do nove prace, mezi nove lidi. Kazdy ma nervy, boji se, a hned prvni den se nedava do reci se vsema jakoby tam pracoval uz roky. To prijde 😊

codal
5. říj 2021

@dressinka ne každý dítě se chce zapojit do kolektivu a ne každý je společenský. On se třeba časem bude chtít zapojit, začne ho to bavit, ale třeba k tomu musí dozrát. Pokud nemáš pocit, že jeho to trápí, tak to zatím neřeš a nech to plynout...

dressinka
autor
5. říj 2021

@levandule_k dekuji moc!! Ano, synatora tam nechavam pouze dopoledne, vyzvedavame jej hned po obede. Ditko to vyciti, to mate pravdu, ale opravdu pred nim nedavam nic znat. Dnes rano dokonce uz jsem reagovala zvysenym hlasem, zkousim vsechno mozny. Donedavna to bylo o tom, ze mel strach, ze jej tam maminka necha a nevyzvedne si jej. To uz jsme presli- vidi, ze pokazde s partnerem dojdem.
Ja byla kdysi uplne stejna, vim jak se citi a chci jej pred tim trosicku ochranit

dressinka
autor
5. říj 2021

@codal on prave ten problem je. Rano milionkrat si opakuje ze tam jde na chvilicku, ze si pohraje a maminka prijde, ze se mu tam nic nedeje apod. Nato, ze ma jen neco malo pres 3roky leckdy koukam na jeho pokrokove myslenky. Kazdopadne to zatim asi necham opravdu tak, snad se aklimatizuje

dressinka
autor
5. říj 2021

@monii007 snad ano, dekuji 🤍

felixfelicis
5. říj 2021

Když začal nejstarsi chodit do predskolky, první tři měsíce si během společných aktivit vždycky zalezl do domečku na hraní a odtamtud děti a paní učitelku pozoroval. V půlce listopadu mi ucitelka slavnostně hlásila, že poprvé vylezl mezi ostatní 😀 Dnes je to ten největší extrovert.
Tomu tvému jsou teprve cerstve 3 a do skolky chodi měsíc, možná prostě potřebuje čas, vysvetlila bych to i paní učitelce. Anebo bude taková povaha a bude si chtít hrát sám i jako starsi to taky není spatně. Dala bych tomu každopádně čas.

dressinka
autor
5. říj 2021

@felixfelicis dekuji moc za uklidneni! 🤍🤍🤍

veritanas
5. říj 2021

Já se synem chodila na hřiště málo a vždycky si tam hrál sám. Málokdy se nějak zapojil, dokonce se divočejších dětí bál. Do školky šel v klidu, vůbec neplakal, ale s nikým si nehrál, kruhu nechtěl být, vždycky si někam Zálezl a tam byl. Po půl roce se to totálně zlomilo a začal děti i sám vyhledávat. 🙂

dressinka
autor
5. říj 2021

@veritanas to je super! 🤍 snad tam dospejeme i my

veruuu_kubesovic
5. říj 2021

Možná se to časem změní...
Dcera nastoupila do školky až v 5letech a nejraději pozorovala děti, nevyhledávala kolektiv a hrála si sama, aby ne, když doma měla v té době ročního bráchu...teď má 7let, je v 1.třídě a děti a kolektiv miluje 🙂
Syn nastoupil ve 3letech do školky, adaptace velmi špatná, v září když už ve školce byl a nebyl nemocný tak to víceméně proplakal, taky se stranil kolektivu a teď už se prý pomalinku zapojuje, ač teda nerad...Zvykla jsem si, že mám prostě 2 děti naprosté "individualisty" což je ve školce trochu problém, ve škole se to "srovná"...

knoesell
5. říj 2021

@dressinka jako učitelka z MŠ bych vás chtěla uklidnit, děti si v tomto věku opravdu spolu nehrají, to přijde až později a jestli je to myšleno, že se nezapojuje do společných činností tak je to opravdu brzy, věřte, že některé děti zůstávají pozorovately dlouho a vůbec to neznamená, že jsou nespokojené, pozorovat jim stačí i tím se mnohému naučí 😊 dejte mu čas. Vždy to rodičům přirovnávám jako k novému zaměstnání, taky hned nevletíte do nové práce a všichni jsou kamarádi, musíte se seznámit s prostředím, novými úkoly a pak přijde na řadu i to seznamování 😊 Opravdu buďte v pohodě a bude v pohodě i syn, moc vám držím palce 😊
@dressinka

andelka
5. říj 2021

Mému budou tři v lednu. V září jsme začali chodit na cvičení pro batolata..no měla bys vidět tu reakci. U nohy, řev, utíkání z místnosti, rozhodně nebude dělat nic organizovaně, natož si hrát nebo cvičit nebo poslouchat říkanky, napodobovat pohybová říkadla..ani omylem. Zkusila jsem to dvakrát a nestálo mi to za ty nervy. Pravda je, že když mu byl rok přišel covid, a nebyly ani akce pro děti, ani se děti moc nedružily na hřišti..když pak v létě se na pískovišti objevilo víc dětí než dvě, dekoval se..dokonalý sociální distanc. Naštěstí s ním můžu být ještě rok doma, půjde do školky až za rok v září. Samozřejmě na cvičení byl jediný kluk, jinak samé, mladší holčičky, a ty dělaly všechno. Když jsme pak místo toho šli jen do herny, kde byly jen dvě další děti, tak byl úplně spokojený, a ani jsem u něj nemusela být, mohla jsem sedět a číst si jen na dohled.
Pravda je, že je to pro něj velká změna, adaptace je nutná a individuálně dlouhá. Taky je fakt, že ne všechny děti si v tomto věku hrají společně, ne každé se chce zapojit do organizované činnosti, dělat něco nápodobou.. Vydržte, ono se to srovná.

jinajanna
5. říj 2021

Já jsem měla první dceru aktivní, kontaktní, sociální, o to větší šok byl, když druhá dcera je totální introvert a prostě chce být sama, i ve školce. Učitelky to pochopily velmi rychle, neřeší to.

bbarshaa
5. říj 2021

@dressinka 🙂 Jak už je zde uvedeno, v tomto věku je to úplně normální. Spis se celkem divím, že Vám to učitelky nevysvětlily 😉. My to maminkám vždycky vysvětlujeme, kor pokud jsou tím znepokojené. Osobně jsem jim to i říkala na úvodní třídní schůzce, když jsem začínala s novou třídou tříleťáků…
Takže nemusíte být vůbec znepokojena 🙂

dressinka
autor
5. říj 2021

@knoesell dekuji, jste moc zlata! Vazim si toho, opravdu 🤍

dressinka
autor
5. říj 2021

@bbarshaa az takto, jak tady nektere holky uvadeji, tak ne. Bylo me receno, ze pockame na adaptaci, kt. u deticek trva 3 mesice a pak se uvidi. Dekuji moc 🤍

dressinka
autor
5. říj 2021

@jinajanna dekuji moc

dressinka
autor
5. říj 2021

@andelka dekuji Vam! za uklidneni. Budeme si spolecne drzet palecky. V zivote nemusi mit milion kamaradu, jde spise o tu spol. aktivitu s detma.

jajulin
5. říj 2021

@levandule_k možná jsem o té dětské kooperaci psala někdy já 🙂.
@dressinka opravdu si nic nevyčítej. I kdybyste dříve chodili pravidelně do dětského kolektivu, povahu dítěte moc nezměníš. Je dost velká skupina dětí - pozorovatelů, kteří nemají potřebu se přímo zapojovat do společných aktivit. Tvůj synek je maličký, teprve měsíc ve školce, na všechno má dost času. Dost se divím přístupu paní učitelky, pokud to opravdu řeší. Jestli má za sebou x let praxe, určitě zažila dost takových dětí. Ne každý je extrovert, který je nadšený z kolektivu 🙂 .

martt
5. říj 2021

@dressinka Můj syn když nastoupil do školky, tak si s dětmi vůbec nechtel hrat ani moc komunikovat. Zlomilo se to až další rok. Kdy si tam našel o rok mladšího kamaráda a kamarádi se do teď. A to je synovi 10 let. Neboj určitě si nějakého kamaráda najde , ale třeba to bude chvilku trvat.

lennus
5. říj 2021

@dressinka Nevyčítej si to, dělala jsi to nejlepší, co jsi uměla. Já spíš vypozorovala, i u ostatních dětí, že ty starší nejsou tak otrkané. Mně přijde fajn zvykat postupně a je to taky hodně o povaze. Obě moje děti jsou společenské, syn musel trochu věkem dozrát - aby usínal sám, přespal u babiček apod. Dcera šla za ním ve 2 letech do školky, protože moc chtěla. Každé dítě je připraveno jindy. Staršího jsem tam pak ani nedávala denně, když jsem byla s mladší doma, chtěla jsem si je užít a aby byli taky spolu. Pokud nespěcháš do práce, dej mu čas.

olga_
5. říj 2021

@dressinka Rozhodující je povaha dítěte a tu školka nezmění. Z introverta a spíše sólisty neudělá rázem hvězdu mejdanů a je blbost po dítěti chtít, aby juchalo dennodenně v kolektivu, když na to prostě není.
Já bych, upřímně, třeba nebyla happy, kdyby mě do školky někdo narval.

dressinka
autor
5. říj 2021

@jajulin dekuji moc! 🤍 .. v zadnem pripade nechci tady slapat po pani ucitelce, rekla me, ze se uvidi po 3 mesicich. Ja chtela prckovi jen trosicku nejak pomoct, jelikoz jsem byla stejna a nechci aby se ,, trapi “ jako ja. Jste zlata, opravdu dekuji!

dressinka
autor
5. říj 2021

@martt dekuji za povzbuzeni 🤍

dressinka
autor
5. říj 2021

@lennus dekuji moc za uklidneni, vazim si toho, opravdu 🤍