Dobry den, maminky (a tatinkove). Chtela bych tu otevrit tema respiracnich onemocneni u deti, ktere nastoupily do skolky. At uz uplne poprve, nebo znovu po prazdninach. Mate na to nekdo nějaký hlubsi pohled, nejake vysvetleni z hledisks celostni mediciny nebo psychosomatiky? Proc dite, ktere bylo 3 nebo 4 roky sveho zivota nemocne jen málo kdy, najednou po nastupu do skolky porad dokola marodi? Ryma strida kasel, teploty, zahleneni, nekdy i zvraceni, a zase kasel, a tak porad dokola! Proc? PROC? PROOOOC?? Vubec to nechapu! Vzdyt v te skolce nejsou nějaké uplne cizi bacily, jsou tam deti z mesta, kde zijeme, tyhle bacily potkavame i jinde - v obchodech, hernickach, na kojeneckem plavani, v kavarnach atd. A tak proc najednou taková reakce? Jak z toho ven?
Můj laický pohled a názor je, že to bývá kombinace více faktorů. Kromě těch "bacilů", může mít vliv jiný spánkový režim (přeci jen do školky děti často vstávají dříve) a k tomu psychsomatika - nemoc=maminka je se mnou doma, stará se o mě (to jsem měla třeba v dětství já), dále pokud to není vyloženě lesní školka tak i pobyt venku - ne vždy se děti např. ustrojí, jak mají. Ty se kterými se nechodilo jsou najednou venku vystaveny chladu ale ne už nastrojené od maminky, ty se kterými naopak mámy trávily venku celé dny jsou najednou "vyhnáni na vzduch" jen na pár hodin.
Jinak se to ale netýká každého dítěte, je spousta dětí, které zvládnou školku bez větších absencí.
Tak nálož a kombinace bacilu je tam mnohem vyšší, děti tam netráví hodinu jak v herničce, ale 4 a více hodin, jsou spolu více v kontaktua nestojí za nimi maminka, která jim neustále utírá nudlí u nosu... Prostě děti se musí promorit. Je to klasika, první rok ve školce děs, ty další už budou mnohem lepší.
Trénuje se imunita. Prý je v tom školkovém věku normálních 8-10 respiračních onemocnění/sezóna...
@tynka9 tak to je dost. Já jsem právě překvapená, že dcera asi nemá žádnou imunitu. Bere ty vitamíny dlouhodobě, ve školce je sotva 4 dny a už mi hlásí že zase pokaslava ať si ji nechám doma. Kašel je vždy na dlouho, aspoň na 3 týdny a vždy se jí k tomu přidá ta hustá rýma. Dle dr je jen zahlenenena, takže dáváme pamycon do nosu a léky na odkašlávání a takhle pořád dokola. Horečky nikdy nemá.
Podle mne to je velka koncentrace deti a tim padem i jejich ruznych viru. Precijen denne 25 deti ve tride, na to je maloktery 4 lety zvykly. A dale jine klima ve skolce nez doma. U nas tam meli silene pretopino. Vezranim 2x za den to nezachrani kdyz jim topeni jede na cely koule. Bydlime sice v panelaku, ale celkem studený odchov, s vetranim a temer bez topeni. Kdyz nastoupila 1.do skolky tak pulrok prokaslala. Ve skolce 3 dny a pak 14 dni doma furt dokola. ...
Kombinace stovek virů , kterým je dítě vystavené, když doteď bylo doma , max občas návštěva nekde . A kazdy ten virus , nebo bakterie eventuálně, je test imunity... vyléčí se z jednoho a začíná novy test s jiným virem. Atd , pořád dokola. Jak psal někdo výše, 8-10 viroz, nachlazení atd za rok je normální u skolkoveho dítěte a nepovazuje se za nejakou vadu imunity. Ptáš se na celostní pohled - určitě tam hraje velkou roli i stres, mnoho dětí ve skolce brečí, casem si zvyknou, ale vetsina by byla raději doma ( samozřejmě se najdou děti, co skolku milují, ale vetsina to spíš trpí, proto, že musí, alespoň ze začátku). Takže stres, stesk a smutek zvyšuje hladinu stresoveho hormonu kortizolu, který snižuje obranyschopnost a timpadem je dítě náchylnější. Je potreba ho zvykat postupně...dva dny, pak tři...pak čtyři...pokud to lze, ne na celý den, nejhorší mi prijde ten pristup od nuly na sto procent ze dne na den ( dítě co nikdy nechodilo, behem týdne chodi na cely den. To je potom totální sok, jak na psychiku, tak na imunit. A nazory typu: pujde hned na celý tyden, ať si zvykne, mi prijdou hardcore 😨)..
Tento skolni rok je teda u nas extrem. Uz chodi druhym rokem do skolky a prvni rok chodil vic nez ted. To vydrzel i skoro 2 mesice a ted? Chodi 4 dny a je zase doma s kaslem a rymou. 🤷♀️ ted je zdravej, v pondeli zase pujde do skolky a ja jsem velice zvedava na jak dlouho 🙄
@neomenia Tak zrovna tady se asi neshodnem. Má dcera nastoupila do školky hned na celý den, žádné zvykání a myslím, že to bylo nejlepší. Prostě věděla, že ve školce se po obědě odpočívá, že bude mít dvě svačinky a že po té druhé si pro ní přijdu. Nemyslím, že jsem jí tím vystavila stresu, spíše naopak, nesnažila jsem se jí přemlouvat, aby tam zůstala i spát, prostě jsem jí řekla, že tak to ve školce chodí a vzala to naprosto v pohodě. Koupila jsem jí nové pyžamko a hned se těšila, jak si ho na spaní oblékne. Ale jasně, každé dítě je jiné, dcera má školku ráda, nikdy mi nebrečela, že tam nechce jít.
Ve školce je vždy 2-3 týdny a pak zhruba týden až dva doma. Takže taková ta klasika, ale proti ostatním dětem celkem držák. A má vždy rýmu a kašel, žádná antibiotika atp. Preventivně dávám probiotika, teď v zimě déčko a Imunoglukan a med s rakytníkem, co jsem v létě vyrobila. Osobně myslím, že kromě všeho co bylo napsáno výše, ty virózy u nás jsou dané i tím přetápěním ve školce. Nevím jak moc se tam větrá, ale myslím, že v zimě moc ne. Já se snažím doma držet teplotu níže, na spaní vždy otevřené okno i v zimě a v té školce je podle mě strašné vedro. Dcera se zpotí tím jak tam běhá, pak jdou ven, pak zas do tepla, zpotí se při spaní a pak jí zas beru ven. Nechápu jak některé maminky píšou, že dětem dávají pod tričko ještě košilku, dcera by se uvařila.
@lovemusicsun v pohodě, respektuju tvuj názor, ja to vnímám jinak. Záleží i na dítěti, některé jsou takoví ti ranari, nebrečí, jsou velmi extrovertní a takoví bojovníci. Pak jsou ti introvertní, citliví, s těmi je potreba zacházet opatrně.
Děkuji všem za příspěvky. Naše dcera začala chodit poprvé do školky letos, když jsou jí 4 roky, její školku i učitelky považuju za vynikající a splňující moje představy, když jí tam odvádím, nemám obavy o její komfort/bezpečí. Vnímám jí jako dítě, které nemá problém si říct, co potřebuje, co se jí líbí a co ne, ale samozřejmě nevím, jak se projevuje ve školce v kolektivu dětí. Ve školce jsme se byli podívat už den před tím, než začal školní rok, moc se jí tam líbilo, stejně jako první dva týdny - bez problémů, bez plakání, ráno prostě naťapkala do třídy, ani se se mnou pomalu nerozloučila. Ale po dvou týdnech měla první virozu, byla 2 týdny doma, a najednou změna, nechtěla tam, ráno naříkání, že se jí po mě bude stýskat, že je ráda se mnou, že tam nebudu atd. Všechno mi v podstatě vysvětlila, co se v ní děje. Já jsem jí tam nechtěla cpát násilím, takže poprvé, když jsem viděla opravdu velký odpor, tak jsem jí vzala ráno zase zpátky domů. Následující asi týden to bylo tak, že fňukala, mluvila o stýskání, ale vždycky se mi nějak podařilo jí tam dostat. Podotýkám, že chodí od začátku do školky jen na dopoledne, jen jednou tam byla na spinkání, a to proto, že si o to sama řekla, ale byla z toho pak tolik unavená, že už jsem jí tam znovu na celý den nedala, je na to ještě brzy. Obě paní učitelky jsou úžasné, ta jedna vyloženě anděl, rozumná, vlídná, laskavá, chápající, prostě jak další babička. Dcera je má obě ráda, tam problém nebude. O dětech taky občas povídá, že si hraje jen s holkama, ale asi nejčastěji sama. Musím říct, že ona není úplně ten sdílecí typ, je spíš přemýšlecí, a uzavřenější. Sama od sebe mi o školce povídat většinou nezačne, a když se ptám, a dostanem se k tomu, že tam v pondělí půjde, tak mi říká, že je nejradši doma, že tam chce chodit až s bráškou dohromady, a ne sama (synovi jsou 2 roky). Přiznám, že jsem zvažovala i alternativní školky a školu, protože obecně k státnímu systému školství nemám úplně důvěru. Zase ale vím, že nemám čas, kapacitu ani podmínky na to, abych si jí nechala doma. Taky si myslím, že by si měla zvykat na kolektiv, protože tomu stejně nelze uniknout, a právě proto, že není extrovertní typ osobnosti, tak by měla pomalu nasávat různé situace a lidi, kteří ve společnosti prostě jsou. A na závěr napíšu, že pokud by to mělo být tak, že ta nemocnost somatizuje na tom, že do školky nechce, a proto onemocní, aby byla se mnou a bráškou doma, tak to dlouhodobě určitě nevydržim, a holt bude ve školce třeba 2 dny v týdnu. Nestojí mi to za to, aby pak byla 2 týdny v nemoci = bezmoci.
Tak psychosomatika má na nemocnost obrovský vliv. Pro dítě je školka dost často stres, musí upozadit své potřeby, přizpůsobit se skupině, komunikovat s dětmi, s učitelkou, ovládat se, mnohem víc se soustředit, učit se nové věci, dodržovat pravidla odlišná od domova, být samostatnější, možná i víc pospíchat, snaží se vyrovnat ostatním, je to náročné na pozornost... I proto se často stává, že školkové dítě po obědě spí, ačkoliv doma už nespalo (bez ohledu na to, kdy pak večer usne), mozek si potřebuje odpočinout, někdy si potřebuje odpočinout i tělo, protože jsou děti, které nejsou zvyklé na pohyb a každodenní pobyt venku. Tělo je při takové zátěži oslabenější. Takže kombinace koktejlu nových bacilů, oslabenějšího těla a touhy po maminčiné blízkosti pak udělá své. Jak dítěti pomoct: otužováním a to jak psychickým, tak fyzickým, prostě mít doma své povinnosti, hranice, být samostatný, hodně pobývat venku, hodně chodit, učit dítě se správně a samo obléct. Jíst pestrou stravu (netuším, odkud berou vitamíny děcka, která jsou na rohlíkách a 2 oblíbených jídlech + pár sladkostí). Vytvořit dětem láskyplné prostředí (když jsou rodiče před rozchodem a doma je hustá atmoška, dítě o to víc chce pozornost pro sebe, nebo taková střídavá péče, to je taky dobrá chuťovka, promiňte, ale s dětma pracuju a v 70% případů si troufám říct že je střídavka absolutně nevhodná). A někdy nepomůže fakt nic, ale to jsou spíš vyjímečné případy. A taky drobnost, dítě bývá na školku zralé okolo 3. roku života, ne že od 3. narozenin patří do školky. U někoho ta zralost přijde dřív, u jiného později, někomu může vyhovovat chodit jen na dopoledne. Jak to dělají v jiných státech, kde se chodí do práce od pár měsíců dítěte, nevím, tuto zkušenost prostě nemám, i zahraniční rodiny, které znám, dávají dítě do školek až od těch 3 let a obvykle jen na dopoledne.
@zuzkasim k dětem, co jsou na rohlíkách - sama to nechápu, mám jeden takový exemplář doma (ačkoliv my ostatní jíme zdravě) a nemocný nebývá. Antibiotika nikdy neměl, párkrát za sezonu kasel, ale určitě to není 4x do měsíce. Asi nějaká kombinace imunity (nebýváme nemocný nikdo z rodiny), studeného odchovu, psychické rovnováhy. 🤷♀️ Přiznám se, že i lékaři chodím jen v ohrožení života, s rýmou určitě ne, v kolektivech celkem jsme. 🤔
Dcera nebyvala do ctyr let nikdy nemocna, vyjimecne rymicku, a jen sla ve ctyrech letech do skolky, tak se tocime v neustalem kolotoci nemoci. Uz druhy skolni rok. A to chodi jenom dopoledne, a casto ji nechavam uz např v patek doma. A skolku ma rada, kdyz tam neni, styska se ji po kamaradech. Takze psychicky to mit nebude, nejspis. Kupujeme drahe vitaminy, ale kdybych je lila do kanalu, melo by to nejspis stejny efekt.
@malanoha A jake vitaminy davate?
U nas je to letos katastrofa. Syn chodi uz treti rok, ale pravda prvni rok chodil 3 mesice, pak jsem ho nechala doma skrz ocekavany porod, šestinedělí. Takze ve skolce nebyl prosinec-unor, a pak kovid. Vseho vsudy chodil do skolky zari-listopad a cerven. Nemocny byl jednou. Loni opet kovid, ale nemocnost nizka, asi dve virozy. Zato letos, kdy uz je predskolak, je nemocny neustale. V zari-rijnu byl doma 5 tydnu. Tri tydny se lizal z virozy, pak jsem ho dva tydny nechala preventivne doma, neb me cekala operace, tak at zase neco nedotahne. Nasledoval tyden ve skolce a opet tyden doma. Pote dva tydny skolka a od pondelka ho mam opet doma. Do toho mi to doma chyta dvouleta dcera. Pristi rok jde do skolky i mala, tak pevne doufam, ze se letos promori oba dva, protoze bych se chtela od ledna vratit do prace. Doma uz mi hrabe. Dodelavam doktorat, mam cas na sve konicky a vyziti, ale uz mi chybi pravidelny rezim a kontakt s lidmi. Druhy rodicak si diky pandemii neuzivam jako prvni. To jsme se synem denne chodili po hristich, navstevach, hernach. Ted je vsechno na pytel. Vsichni jsou neustale nemocni/v karantene, takze i ty caste navstevy padaji. Jinak deti dostavaji glukany (immunotrofina), decko, cecko, snazim se do nich cpat co nejvic ovozelu. Bohuzel nemam pocit, ze to zasadne pomaha. Zamyslim se casto i nad psychosomatikou, ale uz to vzdavam a prichazim na nazor, ze je to tou izolaci a deti se musi odznova promorit.
@isabelafuentes tak to by mě taky zajímalo. Dcera 3,5 roku opakovaně rýma hustá (pomůže až pamycon) a kašel, zahleněná - nikdy to nemá na pruduskach, ale kašle i měsíc v kuse. Bývá pár dní ve školce a 3 týdny doma. Dlouhodobě bere vitamíny a probiotika.
Jen mě napadlo... minulý rok chodila do soukromé školky, to měla za celý rok jen jednou virozu - pár dní zvýšenou teplotu a rýmu. Teď je nemocná snad pořád. No ale minulý rok jsem jí ještě kojila... mohlo to mít ještě nějaký vliv na její imunitu? 🤷♀️ Tak tj jen takový můj postřeh.