Mám doma předškoláčka (v černu 5let)a ve školce chcou po něm, aby se sám podepsal má prý těžké jméno .Tak se chci zeptat jestli se vaše děti umí podepisovat a jestli je to teď normální,protože mám dvě starší děti a nikdy to dělat nemuseli .děkuji za odpovědi
@victorie77 Nevím, jestli to musí umět, ale naše predskolacka se křestním jménem podepsat umí. Co ale koukám na nástěnku, tak jsou většinou všichni podepsaní od paní učitelky.
@victorie77 taky mám doma předškoláka a taky se musí umět podepsat,ale jen jméno.
U nás to předškoláci trénovali na výkresech, jen křestní a náš syn se podepisoval, jak mu říkáme
Myslim, ze pani ucitelky pochopi, ze je rozdil, jestli umi podepsat Anna nebo jestli to umi Bartolomej🙂 Deti se podepisovaly vsechny, syn prohazoval pismena a nijak se z toho nestrilelo.
U nás ve školce si předškoláci taky podepisují výkresy. Mám dceru necelé 4r a podpis už trénuje.
Ja som síce chodila do škôlky pred vyše 20 rokmi (a syn ešte ani do škôlky nezačal chodiť) ale už vtedy sme sa podpisovali samy.
Dcerka to umi vcelku dlouho, ted ji bude sest.. ale ona je v tomto trochu napred.. ale.podepisuje si vse uz rok a pul urcite.. vetsinou kratsi verzi jmena ale umi i cele krestni... Nekde mu to doma napis, at to ma na ocich a kdyz bude chtit, at zkousi..
@victorie77 Musel to umět jak starší tak to chtějí i po mladším, kterému je šest a vloni měl odklad. Dokonce to po něm chtěli i v pedagogickopsychologicke poradně, když jsme žádali o odklad. Ale chtěli jen křestní jméno.
Dceři bylo pět v červenci, podepsat už se umí nějakou dobu. Ve školce to trénují, ale nikdo z toho nedělá vědu. Umí teda napsat Majda, ne Magdaléna (a to po ní ani nebudu chtít, to ať se naučí ve škole).
Jasne, zkratkou, Api, Evi, později Eveli
Neprijde mi na tom nic divneho. Syn se zacal podepisovat ve 4 letech (Míša) a musel se to naucit ve skolce, protoze ja ho to neucila. Ted chodi do predskolaku a podle ucitelek to pry trenujou. 🙂
Ano, syn se loni zacal podepisovat.
Mám úplně stejně starého syna a podepisuje se na všechno možný, co ve školce dělají, loni to bylo především na výkresy 🙂
přijde mi to hezký, jako nácvik, trénování. viděla bych to pozitivně.
U zápisu chtějí vědět, jestli se dítě umí podepsat, takže proč to nenatrénovat na výkresech. Když to splete, nic se nestane přece.
Ano, podepisují si výkresy, ale zrovna můj syn to má docela na háku... Třeba X píše jako +
Učím předškoláky a učí se podepisovat. Mají ve třídě kartičku se svou značkou a u ní napsané své jméno. Vezmou kartičku a jméno opisují na výkres, postupně se to naučí a ke konci roku už podepisují bez kartičky, své jméno poznají.
@victorie77 U nás ve školce se taky starší děti podepisují.
pokud se umí podepsat, tak je to výhoda pro něj, ale nemůžou to po něm chtít, že to musí umět, dokonce ani při zápisu do školy to nemusí umět, to jsou jen kecy v kleci, že musí umět počítat a písmenka a kdesi cosi, na zápis může přijít dítě i úplně negramotné a vezmou ho...
Ano deti si jako predskolaci podepisovali své vytvory. Ve skolce zkracenou jednoduchou podobou jmena... 3 nebo 4 hulkova pismena. Syn zpocatku jen dve pocatecni.
Ano, všechny děti si podepisují výkresy, tvar jména je na nich. Syn (5 v červenci) už to uměl loni a nebyl zdaleka jediný.
@victorie77 Však si zkuste pohrát, napiš mu Sebi - a at to zkouší. Není to psaní, je to nápodoba viděného - a to se předškoláci učí. Vezměte to jako hru - může se postupně zkoušet učit napsat S - jako hada, pak E jako hřeben, atd. Bude se do budoucna hodit.
Ano podepisuji si vykresy. Dcera od 4 let.
@victorie77 Je to normální, v 5letech se umí tiskace podepsat velká většina dětí.Pokud ma dlouhe jméno,že si písmena nedokáže zapamatovat,zkuste nějakou zkratku pro začátek.
Co je na tom nenormální? Dcera se taky jako předškolačka podepisovala na výkresy sama. Ne teda Dominika, ale jen jako Domča.
Letos taky začali trénovat, dostali jména na papírku a mají to opsat.
U nás, co jsem koukala na nástěnku, se zatím podepisují jen některé děti (ty které to umí), syn tuto dovednost prozatím uspesne bojotuje :-/
Mně to přijde jako nesmysl, nejdříve se učí psací písmena, pak až tiskací (jestli si dobře pamatuji) a každé písmeno má svoji techniku, takhle se je mohou naučit psát špatně a už to nepůjde odnaučit, třeba pro moje děti by to bylo jen obkreslovaní klikyháků, písmena prostě neuměli a nepoznávali, až v první třídě🤷🏼♀️ Oni už fakt nevědí, co po těch dětech chtít😡
Ano, podepisuji se tiskacim a ti, co maji dlouhe jmeno, pouzivaji nejake domaci osloveni. Ja to ze zacatku povazovala za blbost, jako proc se ma ucit tiskaci, kdyz se zacne ucit psat psaci. ale je to uzitecna vec, da se tim odhalit treba zkrizena lateralita nebo i jine nedostatky, ktere za ten predskolni rok muze dite odstranovat treninkem.
@victorie77 Podepisují si výkresy. Podepisuje se tedy celým jménem, ne zkráceninou, kterou jí říkám, takže 7 písmen - příjmení ne, to by nezvládla.