Máte doma někdo dítě, co bylo jako předškolák často nemocné? Jak se to řešilo ve školce? U nás chtějí na každou absenci potvrzení od doktorky. Dnes má syn rýmu a kašel. Mám hlídání, tak bych ho nechala doma. Ale tahat k doktorce ho nechci. Přijde mi to zbytečné.
Vím, že potvrzení od lékaře by školka vyžadovat neměla. Postavila jste se některá proti takovému nařízení?
Jinak my mely normalni ucitelky ;)
@barulina nemá právo ho chtít ani škola.
@antilopkax tak to zkuste? Je to normalne v zakone a absence se musi omluvot. Je to tonsame co skola;)
@antilopkax Přesně tak, ani škola nemá právo chtít potvrzení od lékaře. Dokonce někteří lékaři je odmítají vydávat. Nemám zkušenost, ale vymezila bych se vůči tomu asertivně.
@barulina Absenci ale omlouvá rodič, lékař není povinný dávat razítko.
@barulina https://www.zkola.cz/management/informaceosms/D...
(tady teda o školách)
Ahoj. V nasi pediatricke ambulanci omlouvenky pro skolky a skoly nedavame. Dite omlouvá rodic. Pokud skolka/ skola rodici z nějakého důvodu neveri, zavolá do ordinace, ustne potvrdime navstevu nemocneho v ordinaci. Pokud je nemocny doma a lekare nenavstivi( coz vzhledem k ryme a kasli chapu., neni nutné se vsim litst k lékaři), je to o duvere mezi skolkou a rodicem...
@matire to je přesně ono. Dítě musí být zdravé a omluvenky od lékaře. Syn loni chodil do školky tak 30% doby a zbytek byl nemocný.
Kdybych byla doma, tak na celou školku kašlu a nechala bych ho doma.
@neomenia u nás bude problém, že syn je opravdu hodne nemocný a mimo to máme často logopedii.
Syn chodil 2x v týdnu do logo stacionáre (dlouhodobá omluvenka v zari na cely rok) a do toho si zlomil holení kost byl doma prosinec-duben. Logo stacionar to s nim zvladal i se sadrou a berlema. Do statni se vrátil az po ukoncene rhb. Zadny problem nikdy nebyl.
Nas mudr ani omluvenku nenapíše ani do skoly. Neni to v jeho pravomovi.Omlouvá pouze a jen zákony zástupce. Mudr muze napsat doporučení, potvrzeni atd ale ne omluvenku.
Pokud to mají ve školním řádu, tak to vyžadovat mohou. Nástupem na danou školku/školu souhlasíte se školním řádem.
Jinak nase ucitelky ve skolce rikaji ze kazds absence musi byt omluvena zakonnym zástupcem ale důvod muze byt kazdemu jedno. I kdyby tam rodič napsal "omlouvám papicka, zustal doma divat se na tv,"😂😂
@matire on chodil v září a v červnu. Zbytek byl tu a tam jeden den.
@lv školní řád je ale podřízen zakonu. Vím, že se to řešilo u nás na základce a tam to museli zrušit, protože se ozvali rodiče.
Když jsem dítě do školky dala, tak to tam ještě nebylo. Přidali to letos.
To je na hlavu, v kazde skolce jsou snad radi, kdyz jsou rodice zodpovedni a nechaji dite doma a tady vas takhle prudi? U nas to vubec neresili, ani omluvenky jsme nenosili, jen jsem vzdycky podepsala, ze chybela.
@pink_unicorn mně i učitelka ve školce řekla, že ryma není nemoc a pokud nemá dítě teplotu, tak to nemám řešit...
@antilopkax nemaji na to oporu v zakone. Chtela bych od nich vedet, na zaklade ceho toto vyzaduji.
@antilopkax hezkyyyy 😁 Zrovna tenhle tyden tady byla dost vyhrocena diskuze o ryme a pobytu ve skolce.
@pink_unicorn ta mi unikla.
@antilopkax U nas je pro predsklolaky nutne vyplnit omluvny list-sesit kam po nemoci rodic napise ze dite omluveno z duvodu nemoci od do. potvrzeni od lekare nezadaji,v den onemocneni jen volam tridni ucitelce ze neprijde cca do tehdy a tehdy.
@antilopkax to je takova ceska “uchylka”, ze ryma je velka nemoc a nelze s ni do skolky 😂
@fifina86 ona je rýma a rýma. Stejně pak do školy děti s rýmou chodí. Syn nikdy nemá jen rýmu, okamžitě se mu vrazí do uší nebo klesá a kašle.
Mně to říkala doktorka i o kašli.
@antilopkax ano, pokud jsou u toho teploty, diteti neni viditelne dobre, tak jasne doma. Ale moje ditko uz od 3.dne ve skolce s rymou je a protoze je krome te nudle ok, tak chodi do skolky. A i s kaslem se da v urcitych pripadech chodit do skolky. Proste ziskavaji imunitu ;)
A tvoje doktorka ma “prozapadni pristup”
Posledninskolkovy rok je povinny, takze skolka ho ma pravo chtit