Dámy už jsou úplně zoufalá. Mladší dceři bylo v dubnu 6 let. Odplenkovaná na den je už asi od dvou let, ale v noci se stále počůrává. Ne někdy, ale pravidelně, každou noc. Jednou za čas jsme vždy zkusili pleny vzít a vydržet, ale je to šílené, protože dcera se sama nevzbudí, až když už je počůraná. A nejhorší je, že nemáme ani vypozorovanou nějakou hodinu, kdy by se to stávalo. Probudíme jí o půlnoci, ona se nevyčůrá a za hodinu se probudí počůraná. Někdy jde spát ve 21 a ve 23 je mokrá. Přitom nepije hodně, spíš naopak, před spaním se vyčůrá, přes den nijak často na záchod nechodí. Bylo období kdy jsme jí budili i třikrát za noc a to bylo strašné, pro všechny. Doktorka to s námi odmítla řešit, že dnes se to začíná řešit až od 7 let, pak že jede kolečko vyšetření. A je fakt, že já jsem na to taky úplně nechvátala a nechtěla to řešit medikací. Jenže když pominu ten fakt, že jde v září do školy a má pleny, což zní hrozně, tak v půlce prázdnin jede se ségrou na tábor. Když jsem je v lednu přihlašovala, tak jsem věřila, že to do léta už musí být dobré. Jenže není, takže jsem tak měsíc zpátky vzala definitivně pleny, přestehovala se k ní do pokoje a že jí budu budit jakmile se pohne. Tak týden dva to docela fungovalo, dokonce se několikrát vzbudila i sama že chce na záchod a já myslela, že už máme vyhráno, ale už je to zase tam, kde bylo. Buď jí vzbudím moc brzy, nebo moc pozdě a každou noc mokrá postel. Obrátila jsem se tedy na jinou doktorku, téměř rodinnou známou a ta mi ale řekla totéž, že to prostě v tomhle věku se neřeší, že před nějakou medikací je třeba dodržovat režim..... Když mi ten režim popsala, málem jsem spadla ze židle. Poslední pití v 16h, striktně..... To bych možná pochopila u tříletého batolele, které chodí spát v 18h. Ale moje šestiletá dcera chodí v 16h ze školky a teprve nám začíná den, hřiště, kroužky atd.... Takže já teď vůbec nevím co dělat. Z tábora se mi jí odhlašovat nechce, jednak kvůli penězům, naplanované dovolené v práci a hlavně kvůli ní samotné. Nechci si představit co by udělalo s jejím sebevědomím, kdyby nemohla jet, protože se počůrává. Už takhle se za to stydí. Ale přece jí nemůžu poslat na tábor s plenama...... Obcházet pediatra a vyběhat si vyšetření jinde se mi moc nechce a hlavně to asi by stejně nevyřešilo aktuální situaci s táborem. Protože termíny na jakéhokoli doktorka jsou teď šílené. Nemáte pro mě nějakou zázračnou radu, která mě nenapadla a mohla by pomoct?
Ty jo, neteř bude mít teprve 5, má taky plínu a ségra je taky zoufalá. Nezkoušeli jste třeba homeopatika?
@te_reza Jsem velmi negativně postavená proti alternativní medicíně, ale pravda je, že v zoufalství bych klidně zkusila i to. Ty s tím máš zkušenost?
V kolik večer naposled pije? Pokud chodí spát v 9, tak bych ji po 7 hodině nedala už pití. Jinak naše holky (4r) mají občas nehody a je to fakt tím, když se pozdě hodně napijí. Pokud nemáš pocit, že by to u vás bylo tím, tak teda nevím. Asi bych přemýšlela, aby někde nebyl zdravotní problém, řešila bych s lékařem, třeba i zajít na neurologii s dcerkou se přeptat.
Tady se s dovolením vetřu, máme stejný problém 😔
Hele já ne, používám jenom sedalii a tu si nemůžu vynachválit. Ale ségra s holkou byla u homeopatky, něco jí dala a teď to bere, ale zatím pár dní,max 14 dní.
I my máme v téměř v 6 letech stejný problém, stejně se snažíme, dokonce i doktorka nám řekla, že to bude řešit až v 7 letech. Já bych svoji dceři dala na tábor kalhotkové plenky, ať si to někde potají před spaním nandá a ráno sundá... lepší, než pak řešit počůranou postel s vedoucím. Neodhlašovala bych, byla by smutná. Už tak má z toho trauma.
Nás pediatr říkal, ze do 6 let pohoda a nic by neřešil. Kolem toho 6 roku chtěl dítě poslat na vyšetření na nefrologii, naštěstí se to celkem spravila a od 7 let se nehoda stává tak 2x ročně. Ale jasné, ze všechny tábory jsou trochu stres. Vozí si náhradní spacák a vedoucí o tom ví.
Jinak se teda divím, že se to řeší až v 7 letech, vždyť ty děti už jsou ve škole.
To už bych teda řešila na dětské urologii. Žádné doporučení nepotřebuješ. Nám bylo řečeno že pokud se děti pocurava v noci mezi 5-6rokem života, má být vyšetřeno urologem. Pokud to pokračuje ještě po 6.roce, tak už se řeší medikamenty .. Nám pomohlo upravit režim dle doporučení, a právě to, že píšeš, že přes den moc čůrat nechodí, byla u nás zásadní chyba . .má chodit čůrat po 1-1,5hod, i když nechce...
Řeší se to od pěti let, rekla bych. V tomto věku rozhodně pořádně vysetrit moč, USG močových cest, pitná a mikcni karta, vyšetření krve.Dále pp zakladnim vyšetření obvykle urolog a medikace, zde je již několik možností. Ale lecba Minirinem rozhodně vyžaduje přísný pitný režim s le zakazem piti večer.
S nehodami neporadím, ale pokud jde o tábor. Situaci bych probrala s vedoucím popř. zdravotnikem a dceři dala plínky oficiálně s sebou. Nemyslim si, že by to měla být překážka v účasti na táboře.. Ostatní děti o tom vědět nemusí. Určitě bych neradila plínky na tajnačku.. Co s těma použitýma bude dělat?
Sama jsem měla stejný problém po 1. třídě, čerstvých 7 let. Na táboře mi pak dávali pít u večeře jen tuším půl skleničky pití a po večeři už nic. Nevím, zda to bylo po tom, co postel často mokrá nebo zda ty nehody byly i s tímto. Dost se to řešilo, léky tenkrát asi ale nebyly (resp. se nepředepisovaly nějak často - já je rozhodně neměla). Rodiče mě prostě budili docela dlouho, časem se to více-méně srovnalo (až tak ve třiceti jsem zjistila, že když se mi chce v noci na záchod, tak si koušu prst a terpve to mě vzbudí, od patnácti jsem ty nehody měla odhadem tak dvě - jednu si pamatuji - se mi zdálo, že jsem vstala a šla na záchod (jako sen), probudila jsem se ale "uprostřed", tak to nebylo tak strašné).
Teď je tedy možností hromada - určitě podle typu tábora bych dala nepromokavou podložku / náhradní spacák. Rozhodně bych řešila ideálně rovnou s vedením tábora, že dcera má ten a ten problém a zda je to ok. Klidně napiš, že sis myslela, že to do léta vyřešíš, když jsi ji hlásila, ale bohužel. Pleny s sebou určitě nebudou na škodu - dá se domluvit to zkusit bez nich, ale možná bude lepší s nimi, to je o domluvě i na tom táboře a možnostech tábora - jak tu holky zmiňují to "natajňačku" - nemusí se s tím tahat před dětmi, jen aby to prostě vedoucí věděli a případně jí pomohli, kdyby cokoli (třeba kdyby to jiné děti viděly, tak aby jim vysvětlili, že to se prostě občas děje a není to žádná ostuda, že někdo má inhalátor na astma, někdo plíny v noci).
Když si tak vybavím zdravotní dotazníky z táborů, tak jako jo, jezdila jsem na dost specifické tábory, kam si rodiče troufli dát dosti problematické děti, ale problém, co popisuješ ty, by byl z těch menších - tohle dítěti nevadí v aktivní účasti na táboře (hemofilie, epilepsie, cukrovka - to jsou teprve komplikace a i s nimi mohou děti na tábory - ač tedy vím, že tohle už byl problém, kdy se ujišťovali, že jim dítě vezmeme). Rozhodně je v pořádku a ideální to řešit s vedením - pleny / praní postele jsou i o možnostech a hygieně (předpokládám, že v 6 letech si je umí nasadit sama, ale pořád je to druh odpadu, který se nemůže válet kdekoli - mně třeba v jedné školce řekli, že vůbec nesmí manipulovat s plenami).
Každopádně já byla s podobným problémem na táboře v roce 1982 a šlo to, tak to jde i teď.
zkuste kouknout sem: https://www.mediclinic.cz/lekar-radi/nocni-pomo... taky řešíme, jen syn má 4,5 let takže zatím bez léků
Natrenovala bych plinku doma, aby byla zvykla, plinka seddla, udrzela objem. Maji i pminky, co jsou jakonkalhotky, takže se v tom dajit na zachod normalne.
Urcite byvh to nezatajovala, pocurany spacak nebo postel je vetsi problem. Na tyhle problemy se na dobrych tabirech ptaji a počítají s nimi, protoze nemale proce to deti se chova na táborech jinak nez doma a problemy s vymesovanim v cizim prostredi jsou obvyklé, a nemaji je jen deti.
Popros, pozadej, vysvetli. Rekni i to, ze se dcera stydi, jestli by to slo nejak diskretne. (Jde, kdyz se chce).
Syn má podobný problém. Vyšetření jsme absolvovali už po těch 5.narozeninach a vše bylo v pořádku. Prostě se mu to v hlavě ještě nepropojilo. Snazim se, aby pil a cural co nejvíc přes den, ale rozhodně mu nebudu odpirat večer pití. Občas ho vzbudím, když jdu třeba sama v noci na záchod, ale není to pravidlem. Řekla jsem si, že ještě počkám. Chci, aby k tomu přirozeně dospěl. Já se taky v noci nepocuravam, protože bych si nastavovala na noční curani budík 🙂 všechna ta zninovana opatření neresi jádro pudla - nedozrala nervová soustava. Můj táta mi říkal, že se taky třeba do osmi let pocuraval. Nedá se nic dělat (pokud je jinak fyziologicky vše v pořádku). Občas už se stane, že se vzbudí sám, občas nemá za celou moc potřebu čůrat, ale tak jednou týdně bohužel musím prát....syn třeba hodně trpěl i na noční besy, zkousela jsem všechno možné a bez vysledku. Kolem 4.roku to odeznelo samo. Myslím, že tohle bude podobné.
Tábor - upozornila bych vedení, dala náhradní věci a třeba ty plenkové kalhotky, ty jsou docela nenápadné).
Nečetla jsem všechny odpovědi. Ale. Podobný problém měla sestra. V první třídě neustále pocurana po večerech. Také nepomáhalo v noci budit, ani omezování pití, apod. Mudr, dětská, ji tehdy poslala na trhání mandlí. Nevím, jaká je s tím souvislost. Nicméně slova lékařky byly, že buď to zabere, nebo bude třeba počkat do puberty, že s příchozí MS by se to mohlo změnit samo. Neměla totiž nikde žádný nález, ani po urologicke stránce. Vytrhnutí mandlí pomohlo. Týden po zákroku úplně bez jakékoliv nehody 🙂
Měli jsme podobný problém, né teda každou noc, ale tak 1x týdně postel byla mokrá. Projela jsem stránky co zmiňovala @hojda . Vyhledala jsem si dětského urologa. Bylo to někdy okolo 6 roku syna. Urologie nám pomohla - syn dostal léky, chodili jsem 1x měsíčně na kotroly a do půl roka bylo vše OK. Určitě se nenechat odbít pediatrem a sama si vyhledat dětského urologa.
Moje sestra chodila na nefrologii a dostala na to léky, vím, že mamka musela dávat pozor, kolik a kdy pije. Bylo jí určitě tak 5-6 let.
Jinak jako bývalá hlavní vedoucí na táboře radím, ať to zkusíš probrat s vedoucími tábora a určitě vymyslíte řešení, já osobně bych toto vůbec nevnímala jako problém. Nevím, o jaký typ tábora se jedná, ale zrovna tohle není vůbec neřešitelné 🙂
Holky moc vam dekuji za vase odpovedi. Pokud dojde na nejhorsi, tak pleny urcite nebudu tajit. Je to celkem komorni tabor holek z tanecku, bydli v penzionu, neni to zadny outdoor. K urologovin se objednam i bez pediatra, jako problem se mi ale zda, ze vzdy chteji vyplnit ty karty se zaznamy o mnozstvi tekutin a moci. Neumim si predstavit jak to sledovat u takhle velkeho ditete. Jednak pul dne travi ve skolce, kde mi nikdo moc premerovat nebude. A i doma bych teda musela poridit nocnik, nebo nevim, jak se to dela 😀
Já chodím s dcerou na nefrologii asi od 5 ti let. Bude ji 11 a stále tam docházíme. Záznam moči se vyšetřuje tak že si koupíš od lékařky takový kelímek něco jako odměrka a do toho se dcera vyčůra. Stačí jeden záznam většinou s víkendu kdy jste doma
Omlouvám se za téma trochu mimo, ale máte někdo zkušenosti s plenkama přes den pro 6 letého, Normálně se nepočurává, ale má to co stihnout a jsem nervozní jak vyřešit cestu letadlem. Dělají se nějaké nenápadné, nebo to bude poznat ?
Sestřenice to tak měla, začali používat nějaký monitor proti počůrání a když to začalo reagovat, vzali ji na záchod. Časem to přešlo.
Vyjma výše zmíněných rad bych zvážila vyšetření, zda nemá zácpu. Pomočování je tím nezřídka kdy způsobeno. A blbé je, že se to nedá vždy bez vyšetření poznat. Dítě může chodit běžně na velkou, ale vlastně se nevyprázdní dostatečně a střeva jsou stále naplněná a tím utlačují močový měchýř.
@jana7ka Huggies dry nites - jsou to natahovaci kalhotky, jako prioritne pisou na noc - predpoklada se nocni pomocovani u vetsich deti, ale ja je u sveho postizeneho syna pouzivala i pres den, ted uz teda jen na noc.
Jinak k dotazu uzivatelky - je mozne, ze dcera proste tak tvrde spi, ze ji potreba na wc nevzbudi, vim ze takovy problem mela kamaradka. Ja u sveho mladsiho syna (3 roky) myslela, ze se v noci pocura protoze pije hektolitry mlika. . . no a nekdy k veceru nepije skoro nic (ani v noci) a rano nacurana plina. . . Jindy vecer vypije pul litru mlika a rano sucha. Nejak jsem proste nenasla souvislost v mnozstvi vecerniho piti. 🤷
Ja jsem se taky pocuravala do asi sesti let.Odeznelo to samo s nastupem do skoly.Budit dite v noci na curani je nesmysl.A hlavne z toho nedelej vedu,aby z toho nemela trauma.
Než se vám podaří problém vyřešit, tak zkusit pořídit https://m.alza.cz/maxi/huggies-dry-nites-medium...
https://www.drmax.cz/inkontinencni-kalhotky-ten...
@zelenaesmolda To noční buzení asi závisí jak u koho - pokud se to dá nějak vypozorovat, dítě se opravdu vyčůrá, tak proč ne. Jinak teda noční buzení... no... vidím to teď u příbuzné - ta se ani pořádně nevzbudí - prostě ji odvedou na záchod a zase zpátky. Sama jsem to měla stejně - když byla doma nějaká změna, třeba přestěhovaný pokoj, tak mě máma chytala všude možně a vodila v noci na záchod, protože já sice "někam" došla, ale v podstatě poslepu a spící.
Máme to samé se synem. Ne každou noc, někdy je to třeba týden v kuse ok a pak několik nocí pereme. Ale on některé dny zapomíná i ve dne, což je ještě horší. Zoufalí jsme z toho hodně, což celému problému samozřejmě nepřidává... Zkoušeli jsme omezovat pití, ale je to vcelku marné, stačí se chvíli nedívat a už si tajně nalívá vodu v koupelně. My jsme to řešili i s psycholožkou (ne dětskou tedy) a ta nám řekla, že rozhodně nemáme budit, protože to dítě se musí naučit v tomto spoléhat samo na sebe a na svoje tělo. A že pokud tam není zdravotní problém, může to být reakce na stres a křik. Což u nás asi bude, než začal první lockdown, vypadalo to, že ho odplenkujeme naprosto bez problémů, ale co jsme zůstali doma, šlo to od desíti k pěti.
https://www.nocvsuchu.cz/