Pleny v 6 letech. Nějaká zázračná rada, která by pomohla?

11. čer 2021

Dámy už jsou úplně zoufalá. Mladší dceři bylo v dubnu 6 let. Odplenkovaná na den je už asi od dvou let, ale v noci se stále počůrává. Ne někdy, ale pravidelně, každou noc. Jednou za čas jsme vždy zkusili pleny vzít a vydržet, ale je to šílené, protože dcera se sama nevzbudí, až když už je počůraná. A nejhorší je, že nemáme ani vypozorovanou nějakou hodinu, kdy by se to stávalo. Probudíme jí o půlnoci, ona se nevyčůrá a za hodinu se probudí počůraná. Někdy jde spát ve 21 a ve 23 je mokrá. Přitom nepije hodně, spíš naopak, před spaním se vyčůrá, přes den nijak často na záchod nechodí. Bylo období kdy jsme jí budili i třikrát za noc a to bylo strašné, pro všechny. Doktorka to s námi odmítla řešit, že dnes se to začíná řešit až od 7 let, pak že jede kolečko vyšetření. A je fakt, že já jsem na to taky úplně nechvátala a nechtěla to řešit medikací. Jenže když pominu ten fakt, že jde v září do školy a má pleny, což zní hrozně, tak v půlce prázdnin jede se ségrou na tábor. Když jsem je v lednu přihlašovala, tak jsem věřila, že to do léta už musí být dobré. Jenže není, takže jsem tak měsíc zpátky vzala definitivně pleny, přestehovala se k ní do pokoje a že jí budu budit jakmile se pohne. Tak týden dva to docela fungovalo, dokonce se několikrát vzbudila i sama že chce na záchod a já myslela, že už máme vyhráno, ale už je to zase tam, kde bylo. Buď jí vzbudím moc brzy, nebo moc pozdě a každou noc mokrá postel. Obrátila jsem se tedy na jinou doktorku, téměř rodinnou známou a ta mi ale řekla totéž, že to prostě v tomhle věku se neřeší, že před nějakou medikací je třeba dodržovat režim..... Když mi ten režim popsala, málem jsem spadla ze židle. Poslední pití v 16h, striktně..... To bych možná pochopila u tříletého batolele, které chodí spát v 18h. Ale moje šestiletá dcera chodí v 16h ze školky a teprve nám začíná den, hřiště, kroužky atd.... Takže já teď vůbec nevím co dělat. Z tábora se mi jí odhlašovat nechce, jednak kvůli penězům, naplanované dovolené v práci a hlavně kvůli ní samotné. Nechci si představit co by udělalo s jejím sebevědomím, kdyby nemohla jet, protože se počůrává. Už takhle se za to stydí. Ale přece jí nemůžu poslat na tábor s plenama...... Obcházet pediatra a vyběhat si vyšetření jinde se mi moc nechce a hlavně to asi by stejně nevyřešilo aktuální situaci s táborem. Protože termíny na jakéhokoli doktorka jsou teď šílené. Nemáte pro mě nějakou zázračnou radu, která mě nenapadla a mohla by pomoct?

te_reza
11. čer 2021

Ty jo, neteř bude mít teprve 5, má taky plínu a ségra je taky zoufalá. Nezkoušeli jste třeba homeopatika?

autor
11. čer 2021

@te_reza Jsem velmi negativně postavená proti alternativní medicíně, ale pravda je, že v zoufalství bych klidně zkusila i to. Ty s tím máš zkušenost?

xvitko13
11. čer 2021

V kolik večer naposled pije? Pokud chodí spát v 9, tak bych ji po 7 hodině nedala už pití. Jinak naše holky (4r) mají občas nehody a je to fakt tím, když se pozdě hodně napijí. Pokud nemáš pocit, že by to u vás bylo tím, tak teda nevím. Asi bych přemýšlela, aby někde nebyl zdravotní problém, řešila bych s lékařem, třeba i zajít na neurologii s dcerkou se přeptat.

liynks
11. čer 2021

Tady se s dovolením vetřu, máme stejný problém 😔

te_reza
11. čer 2021

Hele já ne, používám jenom sedalii a tu si nemůžu vynachválit. Ale ségra s holkou byla u homeopatky, něco jí dala a teď to bere, ale zatím pár dní,max 14 dní.

zuzka151
11. čer 2021

I my máme v téměř v 6 letech stejný problém, stejně se snažíme, dokonce i doktorka nám řekla, že to bude řešit až v 7 letech. Já bych svoji dceři dala na tábor kalhotkové plenky, ať si to někde potají před spaním nandá a ráno sundá... lepší, než pak řešit počůranou postel s vedoucím. Neodhlašovala bych, byla by smutná. Už tak má z toho trauma.

editah222
11. čer 2021

Nás pediatr říkal, ze do 6 let pohoda a nic by neřešil. Kolem toho 6 roku chtěl dítě poslat na vyšetření na nefrologii, naštěstí se to celkem spravila a od 7 let se nehoda stává tak 2x ročně. Ale jasné, ze všechny tábory jsou trochu stres. Vozí si náhradní spacák a vedoucí o tom ví.

te_reza
11. čer 2021

Jinak se teda divím, že se to řeší až v 7 letech, vždyť ty děti už jsou ve škole.

meyryen
11. čer 2021

To už bych teda řešila na dětské urologii. Žádné doporučení nepotřebuješ. Nám bylo řečeno že pokud se děti pocurava v noci mezi 5-6rokem života, má být vyšetřeno urologem. Pokud to pokračuje ještě po 6.roce, tak už se řeší medikamenty .. Nám pomohlo upravit režim dle doporučení, a právě to, že píšeš, že přes den moc čůrat nechodí, byla u nás zásadní chyba . .má chodit čůrat po 1-1,5hod, i když nechce...

neomenia
11. čer 2021

Řeší se to od pěti let, rekla bych. V tomto věku rozhodně pořádně vysetrit moč, USG močových cest, pitná a mikcni karta, vyšetření krve.Dále pp zakladnim vyšetření obvykle urolog a medikace, zde je již několik možností. Ale lecba Minirinem rozhodně vyžaduje přísný pitný režim s le zakazem piti večer.

kocvarovas
11. čer 2021

S nehodami neporadím, ale pokud jde o tábor. Situaci bych probrala s vedoucím popř. zdravotnikem a dceři dala plínky oficiálně s sebou. Nemyslim si, že by to měla být překážka v účasti na táboře.. Ostatní děti o tom vědět nemusí. Určitě bych neradila plínky na tajnačku.. Co s těma použitýma bude dělat?

merope
11. čer 2021

Sama jsem měla stejný problém po 1. třídě, čerstvých 7 let. Na táboře mi pak dávali pít u večeře jen tuším půl skleničky pití a po večeři už nic. Nevím, zda to bylo po tom, co postel často mokrá nebo zda ty nehody byly i s tímto. Dost se to řešilo, léky tenkrát asi ale nebyly (resp. se nepředepisovaly nějak často - já je rozhodně neměla). Rodiče mě prostě budili docela dlouho, časem se to více-méně srovnalo (až tak ve třiceti jsem zjistila, že když se mi chce v noci na záchod, tak si koušu prst a terpve to mě vzbudí, od patnácti jsem ty nehody měla odhadem tak dvě - jednu si pamatuji - se mi zdálo, že jsem vstala a šla na záchod (jako sen), probudila jsem se ale "uprostřed", tak to nebylo tak strašné).

Teď je tedy možností hromada - určitě podle typu tábora bych dala nepromokavou podložku / náhradní spacák. Rozhodně bych řešila ideálně rovnou s vedením tábora, že dcera má ten a ten problém a zda je to ok. Klidně napiš, že sis myslela, že to do léta vyřešíš, když jsi ji hlásila, ale bohužel. Pleny s sebou určitě nebudou na škodu - dá se domluvit to zkusit bez nich, ale možná bude lepší s nimi, to je o domluvě i na tom táboře a možnostech tábora - jak tu holky zmiňují to "natajňačku" - nemusí se s tím tahat před dětmi, jen aby to prostě vedoucí věděli a případně jí pomohli, kdyby cokoli (třeba kdyby to jiné děti viděly, tak aby jim vysvětlili, že to se prostě občas děje a není to žádná ostuda, že někdo má inhalátor na astma, někdo plíny v noci).

Když si tak vybavím zdravotní dotazníky z táborů, tak jako jo, jezdila jsem na dost specifické tábory, kam si rodiče troufli dát dosti problematické děti, ale problém, co popisuješ ty, by byl z těch menších - tohle dítěti nevadí v aktivní účasti na táboře (hemofilie, epilepsie, cukrovka - to jsou teprve komplikace a i s nimi mohou děti na tábory - ač tedy vím, že tohle už byl problém, kdy se ujišťovali, že jim dítě vezmeme). Rozhodně je v pořádku a ideální to řešit s vedením - pleny / praní postele jsou i o možnostech a hygieně (předpokládám, že v 6 letech si je umí nasadit sama, ale pořád je to druh odpadu, který se nemůže válet kdekoli - mně třeba v jedné školce řekli, že vůbec nesmí manipulovat s plenami).

Každopádně já byla s podobným problémem na táboře v roce 1982 a šlo to, tak to jde i teď.

keksik002
11. čer 2021

zkuste kouknout sem: https://www.mediclinic.cz/lekar-radi/nocni-pomo... taky řešíme, jen syn má 4,5 let takže zatím bez léků

netopejr
11. čer 2021

Natrenovala bych plinku doma, aby byla zvykla, plinka seddla, udrzela objem. Maji i pminky, co jsou jakonkalhotky, takže se v tom dajit na zachod normalne.
Urcite byvh to nezatajovala, pocurany spacak nebo postel je vetsi problem. Na tyhle problemy se na dobrych tabirech ptaji a počítají s nimi, protoze nemale proce to deti se chova na táborech jinak nez doma a problemy s vymesovanim v cizim prostredi jsou obvyklé, a nemaji je jen deti.
Popros, pozadej, vysvetli. Rekni i to, ze se dcera stydi, jestli by to slo nejak diskretne. (Jde, kdyz se chce).

20190418
11. čer 2021

Syn má podobný problém. Vyšetření jsme absolvovali už po těch 5.narozeninach a vše bylo v pořádku. Prostě se mu to v hlavě ještě nepropojilo. Snazim se, aby pil a cural co nejvíc přes den, ale rozhodně mu nebudu odpirat večer pití. Občas ho vzbudím, když jdu třeba sama v noci na záchod, ale není to pravidlem. Řekla jsem si, že ještě počkám. Chci, aby k tomu přirozeně dospěl. Já se taky v noci nepocuravam, protože bych si nastavovala na noční curani budík 🙂 všechna ta zninovana opatření neresi jádro pudla - nedozrala nervová soustava. Můj táta mi říkal, že se taky třeba do osmi let pocuraval. Nedá se nic dělat (pokud je jinak fyziologicky vše v pořádku). Občas už se stane, že se vzbudí sám, občas nemá za celou moc potřebu čůrat, ale tak jednou týdně bohužel musím prát....syn třeba hodně trpěl i na noční besy, zkousela jsem všechno možné a bez vysledku. Kolem 4.roku to odeznelo samo. Myslím, že tohle bude podobné.
Tábor - upozornila bych vedení, dala náhradní věci a třeba ty plenkové kalhotky, ty jsou docela nenápadné).

odula
11. čer 2021

A zkusila jsi kouknout na ty stránky co postovala @hojda?

nikoulinka
11. čer 2021

Nečetla jsem všechny odpovědi. Ale. Podobný problém měla sestra. V první třídě neustále pocurana po večerech. Také nepomáhalo v noci budit, ani omezování pití, apod. Mudr, dětská, ji tehdy poslala na trhání mandlí. Nevím, jaká je s tím souvislost. Nicméně slova lékařky byly, že buď to zabere, nebo bude třeba počkat do puberty, že s příchozí MS by se to mohlo změnit samo. Neměla totiž nikde žádný nález, ani po urologicke stránce. Vytrhnutí mandlí pomohlo. Týden po zákroku úplně bez jakékoliv nehody 🙂

petula1981
11. čer 2021

Měli jsme podobný problém, né teda každou noc, ale tak 1x týdně postel byla mokrá. Projela jsem stránky co zmiňovala @hojda . Vyhledala jsem si dětského urologa. Bylo to někdy okolo 6 roku syna. Urologie nám pomohla - syn dostal léky, chodili jsem 1x měsíčně na kotroly a do půl roka bylo vše OK. Určitě se nenechat odbít pediatrem a sama si vyhledat dětského urologa.

madbetka
11. čer 2021

Moje sestra chodila na nefrologii a dostala na to léky, vím, že mamka musela dávat pozor, kolik a kdy pije. Bylo jí určitě tak 5-6 let.

Jinak jako bývalá hlavní vedoucí na táboře radím, ať to zkusíš probrat s vedoucími tábora a určitě vymyslíte řešení, já osobně bych toto vůbec nevnímala jako problém. Nevím, o jaký typ tábora se jedná, ale zrovna tohle není vůbec neřešitelné 🙂

autor
11. čer 2021

Holky moc vam dekuji za vase odpovedi. Pokud dojde na nejhorsi, tak pleny urcite nebudu tajit. Je to celkem komorni tabor holek z tanecku, bydli v penzionu, neni to zadny outdoor. K urologovin se objednam i bez pediatra, jako problem se mi ale zda, ze vzdy chteji vyplnit ty karty se zaznamy o mnozstvi tekutin a moci. Neumim si predstavit jak to sledovat u takhle velkeho ditete. Jednak pul dne travi ve skolce, kde mi nikdo moc premerovat nebude. A i doma bych teda musela poridit nocnik, nebo nevim, jak se to dela 😀

nata22linka07
11. čer 2021

Já chodím s dcerou na nefrologii asi od 5 ti let. Bude ji 11 a stále tam docházíme. Záznam moči se vyšetřuje tak že si koupíš od lékařky takový kelímek něco jako odměrka a do toho se dcera vyčůra. Stačí jeden záznam většinou s víkendu kdy jste doma

jana7ka
11. čer 2021

Omlouvám se za téma trochu mimo, ale máte někdo zkušenosti s plenkama přes den pro 6 letého, Normálně se nepočurává, ale má to co stihnout a jsem nervozní jak vyřešit cestu letadlem. Dělají se nějaké nenápadné, nebo to bude poznat ?

gracinka7
11. čer 2021

Sestřenice to tak měla, začali používat nějaký monitor proti počůrání a když to začalo reagovat, vzali ji na záchod. Časem to přešlo.

pexi
11. čer 2021

Vyjma výše zmíněných rad bych zvážila vyšetření, zda nemá zácpu. Pomočování je tím nezřídka kdy způsobeno. A blbé je, že se to nedá vždy bez vyšetření poznat. Dítě může chodit běžně na velkou, ale vlastně se nevyprázdní dostatečně a střeva jsou stále naplněná a tím utlačují močový měchýř.

m.e.l
11. čer 2021

@jana7ka Huggies dry nites - jsou to natahovaci kalhotky, jako prioritne pisou na noc - predpoklada se nocni pomocovani u vetsich deti, ale ja je u sveho postizeneho syna pouzivala i pres den, ted uz teda jen na noc.
Jinak k dotazu uzivatelky - je mozne, ze dcera proste tak tvrde spi, ze ji potreba na wc nevzbudi, vim ze takovy problem mela kamaradka. Ja u sveho mladsiho syna (3 roky) myslela, ze se v noci pocura protoze pije hektolitry mlika. . . no a nekdy k veceru nepije skoro nic (ani v noci) a rano nacurana plina. . . Jindy vecer vypije pul litru mlika a rano sucha. Nejak jsem proste nenasla souvislost v mnozstvi vecerniho piti. 🤷

zelenaesmolda
12. čer 2021

Ja jsem se taky pocuravala do asi sesti let.Odeznelo to samo s nastupem do skoly.Budit dite v noci na curani je nesmysl.A hlavne z toho nedelej vedu,aby z toho nemela trauma.

amazonkajanik
12. čer 2021
merope
12. čer 2021

@zelenaesmolda To noční buzení asi závisí jak u koho - pokud se to dá nějak vypozorovat, dítě se opravdu vyčůrá, tak proč ne. Jinak teda noční buzení... no... vidím to teď u příbuzné - ta se ani pořádně nevzbudí - prostě ji odvedou na záchod a zase zpátky. Sama jsem to měla stejně - když byla doma nějaká změna, třeba přestěhovaný pokoj, tak mě máma chytala všude možně a vodila v noci na záchod, protože já sice "někam" došla, ale v podstatě poslepu a spící.

terinka86
12. čer 2021

Máme to samé se synem. Ne každou noc, někdy je to třeba týden v kuse ok a pak několik nocí pereme. Ale on některé dny zapomíná i ve dne, což je ještě horší. Zoufalí jsme z toho hodně, což celému problému samozřejmě nepřidává... Zkoušeli jsme omezovat pití, ale je to vcelku marné, stačí se chvíli nedívat a už si tajně nalívá vodu v koupelně. My jsme to řešili i s psycholožkou (ne dětskou tedy) a ta nám řekla, že rozhodně nemáme budit, protože to dítě se musí naučit v tomto spoléhat samo na sebe a na svoje tělo. A že pokud tam není zdravotní problém, může to být reakce na stres a křik. Což u nás asi bude, než začal první lockdown, vypadalo to, že ho odplenkujeme naprosto bez problémů, ale co jsme zůstali doma, šlo to od desíti k pěti.