Ahoj, chtela jsem se poradit, mam syna, ktery ma odklad, ale ma sva období, kde vse vybavuje jen jednou barvou. Uz mel červené, černé, zelené a ted modré. Pracuji ve školce kam syn chodí jako asistentka a zatim se tam s tim nikdo nesetkal. Tak nevim zda mam kvuli tomu volat do poradny. Jinak ma epilepsii a poruchu pozornosti. Kolegyně byla na školení a ptala se na to psycholožky a ta říkala, ze by to mohl byt autismus. Děkuji za rady.
Jeee, dneska taky každý vidi ve všem autismus. Pokud je to jinak normální kluk, tak to fakt neřeš. To by bylo pak autisticke kazde druhé dítě, protože skoro na každém se něco najde 😁
Ja kreslila hodně tužkou /černou /tmavou. Miluju teď kresbu uhlem, malba barvama mě moc nebaví a jsem relativně normální 😆
@michaels Můj 8 letý syn má také takové období, že maluje jen jednou barvou. Byli jsme i u psycholožky, sice ne jen kvůli tomu malování, ale pozorovali jsme i jiné autistické znaky. Podle dotazníku PaS by měl být atypický autista, ale po vyšetření psycholožky se toto nepotvrdilo. Má ADHD s uzkostnymi stavy a nerovnoměrný psychomotoricky vývoj. Takže pokud na něm nevidíte nějaké typické známky pro autistu, tak bych to zatím asi neřešila
Jestli je to jediná věc, co je na synovi "zvláštní", tak to nejspíš s autismem mít nic společného nebude, epilepsie se s autismem nepojí, porucha pozornosti může být sama o sobě. Máte zjištěno, že barvy dobře vidí? Ostatně s předškolákem se dá přece normálně mluvit, co vám ke svým pohnutkám řekne?
@michaels moc bych to nehrotila. Když jsem chodila do 2.třídy, tak třídní prohlásila, že jsem dyslektik a měla bych jít do zvláštní školy. Usoudila tak po té, co jsem měla tendence vynechávat háčky,čárky,konečná písmena a někdy i celá slova. A ono to bylo jen tím, že mi hlava jela rychleji, než ruka. Horší to bylo v desetiminutovce 😂tam byla rychlejší uca 😂 jo a jsem levoruky obouruk a ona komunistická učitelka 😉😂
Proste dela veci tak, jak to cejti a ne jak to delaji ,,normalni,, lidi. Neresi zadny kolonky, zadny veci, co jim nalajnujeme my rodice. Moje mesic vsechno malovala jen cernou a co? Proste chtela. Pro ni to byla barva, pro nas dospelaky to je treba neco morbidniho, smutnyho. Nech ho, at dela veci podle sebe, ne podle nejakyho nalajnovanyho rezimu, co mame my ostatni.
No nevím....náš syn zase vše vždy maloval mnohobarevně. Omalovánky nikdy nemaloval...prostě třeba dinosaurus byl 7 barevný. Mě se to vzdy libilo..a syn je zcela normální. Proste maluje a tvori jak se mu to libi a nej jak by to melo vypadat.
@michaels tohle nezmiňovala ani maminka autistických dětí https://www.sendire.cz/jak-vychovavat-autistick... nebo tahle má dokonce obě děti autisty - spíše se shodují na rituálech ...https://www.sendire.cz/autistickym-detem-nejvic...
Myslím, že je to spíš Picasso.