Nehoda v MŠ. Jaký na to máte názor vy?

sofia_sofiova
5. lis 2024

Zdravím,
připadá vám normální, když má tříleté dítě nehodu a pokaká se v MŠ, aby vám učitelky spolu se znečištěným oblečením zabalili do tašky i exkrement?
Tašku jsem včera hodila do koše na prádlo a když jsem dneska ráno chtěla prát, zjistila jsem, že je součástí v celé své kráse.
Kromě pasivně agresivního chování vůči mě ze strany učitelek před zraky dcery, mi to přijde přinejmenším zvláštním.
Ale do MŠ chodí dva měsíce, tak třeba je to normální praxe.
Díky za přečtení.

zmrzlinka
5. lis 2024

Podle mne to normální není.

sofia_sofiova
autor
5. lis 2024

@zmrzlinka ok, díky.

pampeliska1313
5. lis 2024

Nope. Ze jako se tam da to obleceni okay, ale ne takhle. My treba přepíráme v ruce… ale taky se mi stalo, ze sem dostala pokadeny tepláky, kde bylo to nejhorší vyklepnuty a zbytek tam zůstal no.

sofia_sofiova
autor
5. lis 2024

@pampeliska1313 Jo, jasný, přemáchávat bych po nich ani nechtěla, ale přesně, aspoň co jde, vyklepnout do záchoda.

sasbu
5. lis 2024

Nejhorší se vyklepe, zbytek zabalíme. Pracuju ve školce.

sofia_sofiova
autor
5. lis 2024

@sasbu Taky mi to selským rozumem přijde normální. Kór, když se jedná o kompaktní kus. Tekutou stolici bych samozřejmě neřešila.

goldenova
5. lis 2024

@sofia_sofiova Doufám, že je to jen rétorická otázka. Normální to samozřejmě není a směřovala bych to ke společné diskuzi s učitelkami a ředitelkou. Případně naznač, že se poradíš se Českou školní inspekcí, jak se v takových případech postupuje, zda se předávají děti společně s jejich exkrementy. Možná si to jen spletly se svačinou, neměly děti mít na svačinu brownies a někdo to popletl? Ty jo, jímá mě obrovský vztek, jak si "profesionálky" v takových institucích můžou něco takového dovolit. To hovno bych jim hodila do ksichtu a dceru bych tam už nikdy nepřivedla.

gruyerre
5. lis 2024

@sofia_sofiova já nevim, když se dítě pokadí do oblečení, je tam to ho*no prostě připláclé, přilepené na těch spoďárech. Asi dokážu pochopit, že to učitelky nešly prát. Kdybych byla na jejich místě, pokud by tam byl nějaký tuhý kus, který by šel vyklepnout, tak bych to vyklepnula, ale pokud by to byla taková ta rozmázlá, přilepená klasika, tak co s tím jako... fakt neočekávám, že učitelky budou prát pokaděné hadry a nikdy bych po nich nic takového nechtěla.
A jaké pasivně agresivní chování z jejich strany máš na mysli? Myslíš tenhke incident, nebo ještě něco dalšího? Byly nějaké nepříjemné?

hannyss
5. lis 2024

No u nás taky dávaly asi vše komplet, těžko říct jak moc se tím učitelky zabývají, "vyklepávají"... asi je to i o lidech

barmil
5. lis 2024

@sofia_sofiova mně tenkrát pytlík dávala osobně paní ředitelka se slovy, že "od toho tady nejsem". Syn mi pak vyprávěl, že ho nechtěla ani svléknout a omýt, že se nad ním slitovala paní uklízečka/kuchařka. Jinak by mi ředitelka volala, ať si přijedu. Syn řekl, že se pokakal, protože když chtěl jít na záchod, pořád tam za ním běhali kluci a zlobili ho a on neměl klid. Prý proč se tam nemůže zavřít. Od té doby ve školce jen čůrá a na záchod chodí až doma. Bylo mi ho tenkrát hodně líto, bylo vidět, že je z toho ve stresu a že se styděl, že z toho ředitelka dělala divadlo před všemi, včetně předání pytlíku v plné šatně

goldenova
5. lis 2024

@barmil Myslela jsem, že se něco takového dělo jenom mě - za komunismu, před 40 lety...

sofia_sofiova
autor
5. lis 2024

@gruyerre Určitě bych po nich nechtěla nic prát ani přemáchávat, spíš když je to kompaktní jeden kus, čekala bych, že to prostě klepnou do záchoda a pokaděné oblečení hodí do pytlíku mně na vyprání. V případě průjmu by to byla samozřejmě jiná story.
Ano, byly nepříjemné. Myslela jsem, že u takto malého dítěte to pochopí, že se to může stát, ale paní ředitelka byla hodně naštvaná, ani na podruhé mi neodpověděla na pozdrav a pak se o tom incidentu začala nahlas bavit s paní učitelkou, tak abych si všimla. Stála jsem tam s dcerou a bylo mi jí líto.
Každý den jim opakuju, že pracuju 15 minut od školky a kdyby cokoliv, ať volají. Navíc ji vyzvedávám každý den po o.
Dcera je ve školce zakřiknutá a bojí se jim asi říct. Upřímně se jí ani nedivím.

sofia_sofiova
autor
5. lis 2024

@goldenova No, vzhledem k věku učitelek, je možné, že si v té době dokončovaly vzdělání. Celkově jejich přístup k dětem by tomu odpovídal.
Jen bych něco takového nečekala v roce 2024 v centru Prahy.

sofia_sofiova
autor
5. lis 2024

@barmil Jojo, taky to řešily naštvaně přímo před dcerou. Myslím, že už si tam na velkou jen tak nezajde.
Taky mi jí bylo líto.

sofia_sofiova
autor
5. lis 2024

@goldenova Heleď, když jsem to dneska ráno zjistila, měla jsem sto chutí udělat to samé. Mrzí mě to kvůli dceři, která je plachá holčička a čím víc budou vůči ní přísnější, tím spíš se jim bude bát říct.
O změně už se s manželem bavíme. Určitě existují i horší školky, ale kdyby byla možnost, ráda bych ji od prosince přehlásila jinam. Uvidíme.

goldenova
5. lis 2024

@sofia_sofiova Tak ať se podaří najít lepší školku. Nedovedu si představit, jak by mohla horší školka vypadat. Každopádně zkušenostmi se člověk učí, tak se třeba před změnou ptej v té budoucí, jak tam podobné incidenty řeší.

merope
5. lis 2024

@sofia_sofiova Věz, že to může být i výrazně jinak. Kdy nehodu v pěti letech v podstatě "neřeší" - absolutní pohoda, diskrétně řeknou, že je asi problém, ale že se stalo před chvílí a dítě je schované v křoví a nechce se ukázat, ale že už si řekli, že prostě příště má říct, že potřebuje. S úsměvem a pohodou. Prostě se zabral do hry a zapomněl.

gruyerre
5. lis 2024

@sofia_sofiova tak to by mě určitě mnohem víc vadil ten hnusný přístup učitelek. Učitelky, zvlášť ve školce a na 1. stupni, musí být hodný, milý, laskavý. Tady bude asi změna školky dobrým řešením.

slecnami
5. lis 2024

Tohle chování fakt nepochopím. Pracuji s dětmi a neumím si představit, že bych se takhle chovala, prostě jako kr*va. Trocha empatie by těm učitelkám neuškodila. Tak jasně, nikomu se nechce řešit bobkový nehody, ale jako sorry, to dítě to neudělá schválně, rodič za to taky nemůže a jednou pracuju s dětma, tak s nějakou takovou nehodou musím počítat a nehroutit se z toho. To mi teda hlava nebere a úplně mě to rozčílilo. Řešení teda nemám, protože rada "dej dítě jinam" není asi tak lehko proveditelná... Nečetla jsem úplně všechny příspěvky, tak nevím, jak jste obecně v této MŠ spokojeni, pokud spíš ano, tak bych počkala a pozorovala... Není to omluva těch učitelek, ale třeba to byl jednorázový exces, kdy měly blbý den, osobní problémy, nebo nevím... 🤷

lucie7411
5. lis 2024

@sofia_sofiova my tam meli 💩 taky v cele sve krase zabalene🤦‍♀️

ai30
5. lis 2024

💩 by mi bylo ukradene, je mozne, ze po tom dni v pradelnim kosi vypadalo kompaktnejsi, nez cerstve. Chovani mi prijde silene, to bych vuci triletemu, cerstve skolkovemu diteti neakceptovala. Jde to i jinak, laskave.

janule0123
5. lis 2024

@sofia_sofiova tak velkou nehodu jsme neměli.. ale u nas v třídě prcků citlivý přístup… ikdyz paninucitelka chtěla něco říct me nebo já se zeptat … nechala si dite hrát ať neslyší co se probírá a není vystaveno nepříjemné situaci.. obecně je vidět ze v těch menší je priorita aby si dite zvykli bez maminky a přístup celkem dost citlivý, až me to prekvapilo.. ve starších už jsou přísnější a vediou k samostatnosti a ty slzicky už tolik nevidí 🤣 v prdoscich celkem řešili i drobnosti u kterých se hroutí dětský svět 😂pohledla bych se po jiné skolce a šla po referencích od rodicu 😁

goldenova
5. lis 2024

Ty jo, jak čtu podobné zkušenosti i ostatních, tak bych to fakt viděla na prošetření Českou školní inspekcí. Za napsání emailu nic nedáte. Přečtěte si, co je povinnost školky. Mimo jiné i budování sociálních dovedností, školka je první instance, která má dítě učit sociální dovednosti, díky kterým se lépe adaptuje v kolektivu. Akcentuje se respekt, individuální přístup k dětem. Naše školka má desatero, nevím, jestli vaše taky, ale opravdu bych to nechala prošetřit. Vždyť když se nad tím zamyslím, tak tohle už zavání šikanou- rodiče i dítěte. To si nenechte líbit.

sofia_sofiova
autor
5. lis 2024

@goldenova Díky. Jojo, hlavně chci předem poznat učitelky a ředitelku a promluvit si, abych měla jistotu, že nejdeme z bláta do louže.

sofia_sofiova
autor
5. lis 2024

@merope Ano, takto to řešíme i s osmiletými dětmi. Pracuji ve školství a trochu mě šokuje, že jsou k nim přísnější než my na základce.

sofia_sofiova
autor
5. lis 2024

@gruyerre Jojo, sama pracuju na základce ve 3. třídě a k dětem se chováme výrazně víc přátelsky. Snad se změna k lepšímu podaří;)

sofia_sofiova
autor
5. lis 2024

@slecnami Také pracuji ve školství, mám třeťáky a taky je podobné chování u nás naprosto nemyslitelné. Přijde mi normální se k malým dětem chovat laskavě. Proto jsem si tu profesi i vybrala snad, ne.
O změně uvažujeme, tak snad se zadaří. Zatím si ji vyzvedávám po o a nechávám doma, jak jen to je možné.
Jinak ne, bohužel tohle není jediný problém, který s dcerou mají. Prý má problémy se samoobsluhou a nemluví s nimi. Vždy vše komentují před ní. Je mi jí líto, ale větším tlakem se nikdy nic nevyřeší.

sofia_sofiova
autor
5. lis 2024
mollyweasley
5. lis 2024

@goldenova
Česká školní inspekce odpoví, že dítě ve věku tří let je považováno za zcela samostatné, proto se např. chůva, která přebaluje, dává k dětem dvouletým. Navzdory rozšířenému názoru společnosti se o děti ve školce starají učitelé, ne pečovatelé, a tudíž je jejich povinností vzdělávat. Při takovéto stížnosti předpokládám, že ČŠI doporučí, aby učitelky při každé nehodě volali rodiče, aby si pro dítě přijeli, jak se mi už podobné rady dostalo.
No a další věc, jednou jsem měla opravdu plnou třídu, špatně řešenou toaletu daleko od dětí, absenci druhé učitelky i provozní. Uznávám, že jsem prostě dala dítě do sprchy, překlopila všechny svršky do sáčku, honem sprchla dítě a letěla za dalšími dvaceti dětmi. Fakt mi bylo jedno, jestli tam zůstal bobek nebo jestli jsem to měla přemáchnout.

sofia_sofiova
autor
5. lis 2024

@ai30 Je to samozřejmě možné, ale dcera dělá celý život bobky jako králík, takže si myslím, že by to nějak šlo, ale 100% jistotu určitě nemám.
Jde mi spíš o komunikaci, která je ze strany učitelek, za mě, velmi neprofesionální. Také pracuju ve školství, mám třeťáky a takové chování vůči nim nebo jejich rodičům si prostě nedovedu představit. I kdyby se jim i v tomhle věku stala nějaká nehoda, snažila bych se maximálně, aby se necítili znemožněně.