Od kdy necháváte děti spát u kamarádů? Stala se nám taková věc, kdy jsme si pozvali přátelé k nám na návštěvu. Jejich mladší dcera je stejně s naší dcerou (5 let) a návštěva při odjezdu navrhla, že si odvezou dceru na přespání. Ať si děti pohrají a užijí si prázdniny. Děti začaly hned nadšeně pískat a naše dcera si běžela balit batoh. Mě se začalo hlavou honit milion otázek a scénářů. V jakém stavu mají auto, jaká je řidička, jaké mají autosedačky, jak dobře je vlastně známe. Jejich plán byl, že jí hodí do jejich sedačky a jedou, my jsme do sedaček opravdu investovali a vybírala jsem pečlivě a dlouho, takže představa, že následně hodím dítě do nějaké sedačky a čau, to mi je hrozně nepříjemné. Celkově jim moje otázka na značku a stáří sedačky přišla nepodstatná, sedačka jako sedačka. Dcera to opravdu hodně obrečela a doteď se ptá, kdy tam pojede konečně spát. A mě to vrtá hlavou, poslali byste v klidu takhle staré dítě spát k známým? Je to běžná věc a jsem hysterická nebo to není běžná věc?
No řešení sedaček je poněkud hysterické. Osobně by mě více vadilo, kdyby někdo (i z rodiny) něco takového dětem navrhl, aniž by to se mnou předem konzultoval, a pak by mě postavil do role "té špatné, co dětem zkazila večer".
Ja bych stim problém neměla.Kdyby dítě chtělo.Samozřejmě je otázka jak dobří známí to jsou.
Pokud bych nedovolila tak by to nebylo kvůli autosedačce.
Ja bych to taky neresila,pokud by auto nebylo vyloženě vrak. Nebo navrhni znamym, že dcerku k nim na to spaní privezes a druhý den si ji zase vyzvednes..
Mohla jsi tam dceru odvézt nebo jim půjčit autosedačku.
Hysterická jsi ohledně sedaček a toho, jaký je kdo řidič. Jinak bych se rozhodovala podle toho, jak dobře ty lidi znám a jak daleko bydlí. Třeba svojí kamarádce bych svěřila syna klidně i dřív, než v 5 letech. A to bydlí daleko. Jejímu manželovi bych důvěřovala i co se řízení týče. Přílišná úzkostlivost není dobrá ani pro tebe, ani pro dceru.
Holky uz od skolky bezne chodi ke kamaradkam na prespavacky. Maji z toho vzdycky super zazitky. Rodice znam kolikrat docela malo, spis tak co se potkame ve skolce a na hriste. Deti jsem tam vzdycky prvni navstevy vedla / vezla (max vzdalenost necelych 10min. autem od nas, zastavila jsem se na kafe a pak s klidnym svedomim sla domu :D Stejne tak doma se mi uz parkrkar objevilo dite, ke kteremu u maminky vim jmeno, vzhled a telefonni cislo a jinac vesmes nic. (nemam to teda rada, ale obcas se prekonam)
U vas by mi vadilo, ze se to stalo bez predchozi konzultace, ale tak bych normalne rekla, ze ted jsi s tim nepocitala a nechces, ale urcite nemas nic proti tomu domluvit jiny termin, kdy si holky prespavacku udelaji.
S tema sedackama si uprimne myslim, ze to bylo trochu prehnane. Asi nejeli pres pul republiky? Ano, bezpecnost je dulezita, ale jsou to vasi kamaradi a neco o nich snad vite, maji take male dite, neridi opili, sedacku maji. To pak dite nepustis ani na vylet se skolkou, protoze pojedou autobusem a nebudou ve vasich zainvestovanych sedackach?
Pokud se ti nelíbí jejich sedačky a bojíš se jejich řízení, mohla jsi tam dceru odvézt. Takhle jsi jí zbytečně připravila o fajn zážitek.
Obe deti prespavaji u kamaradu od cca 4 let, ale oni jsou oba takovy social butterflies a miluji chodit nekam na navstevy. Podridila bych to nature ditete.
Resit autosedacku mi prijde prehnane, asi bych se taky dost divila, byt vasimi kamarady. Ale kdyz uz, tak bych to taky spis vyresila tim, ze dceru privezu a odvezu, nez to kvuli sedacce komplet zatrhnout.. 🤷🏼♀️
Dcerka také 5 let spala už také u kamaráda ze školky. Ale je to o tom, jak se s rodiči znáte. My si děti vzájemně hlídáme a navštěvujeme se. Děti spolu půjdou do školy, jen tak u někoho bych jí určitě spát nenechala. Děti si to užívají a mají společné zážitky. Není to často a neni to pravidlem, jsme od sebe 5 minut pěšky, kdyby cokoliv. Když jsem se ujistila, že o to dcera opravdu stojí, nechala jsem jí.
Kdy pominu jiny aspekty toho prespani, tak ja te teda s autosedackou chapu a hystericka mi neprijdes. Je to bezpecnostni prvek a za me musi splnovat urcity pozadavky.
Ja te chapu - kdyby to na me nekdo takhle necekane vybalil, tak me to taky zaskoci, hlavne u prvniho ditete a prvniho prespani to clovek resi. A s autem jsem nedavno byla prekvapena, kdyz sousedi zastavili po ceste do skoly meho syna, jestli ho tam nemaji odvezt. Problem jsem s tim nemela, ale sama bych se nikdy neodvazila nekam vozit neci dite bez souhlasu jeho rodicu.
Jinak asi az bych to rozdychala, tak pokud nemas obavy, ze by mala prespani nezvladla a pokud neni neco, co by mi na rodicich vylozene vadilo, tak bych ji nechala. A btw., o fajn zazitku jsem deti pripravila nescetnekrat, protoze proste ne vsechno, co by rady delaly, jsme schopni uskutecnit a hlavu si s tim nedelam. Jasne, je mi lito, kdyz jsou zklamani, na druhou stranu to k zivotu taky patri.
Moje dcery byly mamankove a v 5 letech u kamarádek spat nechtěly. U nás,ale kamarádky přespávaly a je to naprosto běžné a normálně i půjčené dítě vozím v autě,nikdo neřešil jakou mám autosedačku. Samozřejmě opatrnosti není nikdy dost,pokud máš obavy,dceru odvez sama,nebo půjč vaši autosedačku. Urcite není řešení dítěti návštěvu zakázat.
Jako takhle - někdo na mě jen tak před dítětem vybafnout, že si ho bez předchozí domluvy se mnou odveze na přespávačku, tak bych to taky zatrhla 🤷♀️ Do budoucna bych si to rozmyslela, pokud je to normální rodina, navštěvujete se, tak asi víš co od nich čekat. Pokud máš pochybnosti kvůli sedačce, tak odvez dítě tam i zpátky sama. Máme kamarády, jsou moc fajn, mají stejně staré dítě, vím, že kdyby cokoli, o naše dítě se postarají. Ale když jsem viděla, jak kamarádka poutá svoje dítě do sedačky, tak autem bych s ní syna taky nepustila 😉
@tereza0111 tak naší příbuzné se zabila dcera v autě při přejezdu mezi vesnicemi, takže vzdálenost za mě opravdu není podstatná... Známe je delší dobu, ale nijak se mezi návštěvami nekontaktujeme. Občas se vídáme, ale kamarádí se spíš naši chlapi. Já je znám jen tak okrajově z toho, co o sobě mezi sebou řeknou.
@suzanna123 mě to taky přijde jako velká zodpovědnost, naložit si do auta cizí děti a někam s nimi jet. Manžel si jako dítě pamatuje případ svých spolohráčů, kdy měl jeden z otců plné auto dětí z týmu a měl s nimi vážnou nehodu. A když na mě kamarád vybalil hlášku, že by ten přejezd zvládla i s podsedákem, tak jsem nevěřila vlastním uším. Výjimečně to neva.
@gruyerre U naší sedačky byl problém s Isofixem, který tam neměli. Nebylo možné naší sedačku nainstaloval k nim. A byl už večer, takže se mi nechtělo bez předchozí domluvy večer sednout do auta a vézt dceru 15 kilometrů tam a zpátky po namrzlé silnici a ráno opět. Kdyby to bylo předem domluvené a v dřívějších hodinách, tak jí nejspíš odvezu.
Kdyby dcera chtěla, tak ji prostě odvezu, pokud nevěřím řidičskému umění a/nebo autosedačce druhé strany (bezpečnost beru vážně, ale zase tím neterorizuju okolí, prostě odvezu já). Dcera je mamánek, navíc máme dvě fungující babičky, takže zatím jinde nespala, ale kdyby chtěla, nemám problém a budu ráda za sebe u za ní.
Našim dětem je 9 a 10 a ani jeden ještě na přespání u kamaráda nebyl. Občas dostanou nabídku, ale nechtějí. Dlouho jim i trvalo, než začali chodit ke kamarádům na návštěvy. Jinak já bych s tím problém neměla, i v těch 5 letech bych jim to dovolila.
Já na to moc nejsem. Naše děti celkem i méně spí u prarodicu ( zdravotní stav z jedné strany, práce z druhé). Kdyby to bylo bez dohodnutí predem- taky bych byla nepříjemné překvapena. Jinak nemám problém nechat jiné děti u nás 😅 než aby moje byly jinde...
Sedmiletá přespávala zatím dvakrát, v obou případech jsme odvezli a následně vyzvedli. Nejsem ok s cizím člověkem za volantem. Babičky hlídací nemáme a přiznám se ačkoliv třeba tchán je stále řidič a moje máti jezdí bez nehod, ačkoliv jezdí hodně, tak i v rámci rodiny bych byla nervózní. Natožpak od cizích. Bez předchozí domluvy by mi to přišlo nefér, ale zkus se domluvit a pro příště tam dceru dovez sama, nebudeš muset řešit cizí auto.
Nechala.jsem, sedačku.jsem.neresila.
Skákala bych radostí, kdyby si někdo chtěl vzít nějaké naše dítě. Myslím to vážně. Přijde mi to fajn nápad a myslím, že by si to děti mohly pěkně užít.
Mě to přijde běžné, dělali jsme to tak. Sedačka se půjčila, popř. jsem byla ochotná omezit své dítě, dát ho vyjímečně na podsedák, aby cizí bylo v lepším. Vždy jsme se snažili domluvit to tak, aby byla všestranná spokojenost, děti přespání kdekoliv jinde mají rády.
U nás je takové vyměňování dětí už od školky normální, takže naše dítě by nejspíš jelo. Samozřejmě pokud by se jednalo o někoho, o kom bych si myslela, že by dítě přišlo k úhoně, tak nepustím (to je např. varianta jet bez sedačky, řidič pod vlivem, nebezpečný pes v rodině ap.).
Nechápu, asi nejsem tak úzkostná. Vůbec bych tohle neřešila a jel by. A na druhé straně by mě urazilo, kdyby někdo takhle přemýšlel o mě, pokud bych si troufla na to si vzít dítě na noc.
Dcera spala poprvé v 5 letech a úplně v pohodě
Kamarád ze školky, bydlí kousek od nás takže jsme to povolily
Děti se vyblbli všechno v pořádku
Naše děti u kamarádu nepřestávají, mají dost jiných přespávacek, babičky , kroužky... Ale i z toho důvodu, že já nejsem typ, co rád hlídá cizí děti. Úplně taky nemám ráda tady rychlonapady. Takže chápu , že tě to zaskočilo a souhlasím s těmi přejezdy a autosedačkami. Jsou lidi o kterých vím jak řídí , ale s cizími lidmi bych je do auta nepustila. Když vidím některé tatínky jakým stylem dojíždí do školky.... Ale vyřešila bych to tak, že bych řekla, že je to dnes narychlo, ale že se muzete někdy domluvit a dovezt dceru k nim.
Naše děti u kamarádů přespávají, i jejich děti u nás. Sedačky máme bezpečné, stejně tak věřím přátelům, jsou to zodpovědní lidé. Pokud bych jim nevěřila, dítě jim nesvěřím. Každopádně chápu, že domlouvat to před dětmi, bylo nepříjemné, tohle se musí vždy nejprve vykomunikovat mezi rodiči, aby pak děti nebyly zklamané.Ale jinak s přespávání nemám problém, ale je pravda, že je nechám spát jen tam, kde mám plnou důvěru.
My si letos "vyměnili" děti. Syn šel ke kamarádce a jejich dcera k nám. Mladším bylo 5 a starším 8. Známe se od mala starších, často se potkáváme u školy/školky/na kroužcích. Takže si věříme a vše bylo úplně luxusní. Kdyby to byl někdo "nově známý" tak bych s tím asi měla u mladší problém. Obecně, ne kvůli sedačkám.