Nechat 3leté dítě ve školce při podezření na VD?

jiira
13. led 2017

Dobrý den, maminky,
Já tak úplně maminka nejsem, ale starosti mám podobné jako vy, tak se nezlobte, že piši🙂 My prostě nevíme, co s tím naším prckem.

Evidentně s naším synkem (3,2let) není něco v pořádku. V září, v jeho necelých 3 letech, nastoupil do školky a prošel si obdobím nemocí. Tzn. ve školce spíš nebyl nežli byl. Pevně jsme tedy doufali, že až bude do školky chodit pravidelněji, jeho nemluvnost povolí.. a ono nic - stále mluví špatně, jednuchá slova, často zkomolená, posun minimální. Ač se snažíme číst, zpívat, hrát si zajímavé a naučné hry, používat jednoduchá slova a věty, mluva jde prostě úplně mimo jeho zájem. Posledních několik měsíců jsme se opravdu snažili a výsledek žádný, Proto nemůžu říct, že se řeč vyvíjí přirozeně. Všichni tvrdí, že to příjde časem. Pediatr je stále v klidu, ale my už víme, že to v pořádku není, a objednali se na tradiční kolečko logoped - psycholog - ORL - foniatr - neurolog. Všechna vyšetření budeme mít za sebou až někdy koncem března.

My už jsme mezitím začli googlit a našli možnou příčinu - Vývojová dysfázie. Vše by odpovídalo, komunikačně je prostě úplně někde jinde než jeho vrstevníci, barvy jsme testovali a zatím je nedovedl rozeznat, jeho řeč je patlavá, nesrozumitelná, kresbu odmítá, úchop tužky je nemotorný atd..

Tak a ten hlavní problém - měli bychom synka držet v klasicé školce? Školka je prima, učitelky vědí, že má problém s mluvením a trochu individuálně k němu přistupují, ale já mám dojem (z těch několika málo návštěv, co jsme absolvoval), že tam syn platí za "toho kluka, co nemluví a všechny bací". Neschopnost komunikovat řeší pravě poštuchováním a plácáním dětí, a přitom počtu to zkrátka nejde učitelkami uhlídat. Děti se mu samozřejmě odvděčí nějakou "bezprostřední reakcí" a už je zde konflikt.
Synek nepláče když jde do školky, ze školky se mu kolikrát spíše nechce. Ale tak nějak máme pocit, že mu ubližuje to, jak k němu ostatní děti přistupují. Kamaráda tam zkrátka nemá a teď pár dní nám příjde přecitlivělý a odchod od svých kamarádů, které má mimo školku, vždy se vztekem opláče (jako kdyby chtěl být jen s nimi, a nechtěl se vracet k těm "zlým" dětem do školky?). Mátě některá zkušenost, jak se dítě s VD v kolektivu klasické školky uchytilo? A samozřejmě není v pořádku ani to, aby tam chodil a strkal do dětí pokdaždé když si chce hrát.

Pokud odborníci VD potvrdí, půjdeme někam do speciální logopedické třídy, ale co ty měsíce než to páni doktoři potvrdí/vyvrátí? Nechat doma nebo ho nechat ve školce, alespoň v kolektivu dětí s nadějí, že se ještě rozpovídá? (protože stále ještě nemáme určenou diagnózu, takže to ani Vd nemusí být)
Bohužel, do hlavičky mu nevidíme a vůbec teď nevíme, co pro něj bude lepší..

Děkujeme za radu a sdílení Vašich zkušeností,
Přejeme hezký večer!

andelka
13. led 2017

Mam syna se smisenou vd v klasické školce,Dg má od pěti let až,takže v té školce zůstal a v září půjde s odkladem do školy. Teď v tom posledním roce má asistentku pedagoga ( je tam kvůli němu a ještě jedné holčičky). Kdybych měla podezření už v začátku školky,určitě bych volila speciální školku. Dodnes má s velkým počtem dětí problémy,vylozene kamaráda tam nemá. Mam v té školce i mladšího syna a je hned vedle nás,takže i proto jsme zvolili nechat ho tam kde už byl zvyklý,vedle ve třídě měl brachu a bylo to blízko. Ale u vás bych to klidně řešila spíš speciální třídou nebo školkou,zvlášť pokud se podezření potvrdí. U nás třeba nástup do školky vůbec žádný posun v řeči neznamenal. Hodně dlouho to vypadalo jen na opožděný vývoj řeči.

calabasa
14. led 2017

Já bych dítě s VD do klasické velké školky nedala. Podle mne potřebují klid, respekt a vlastní tempo. My mame pobliz Montessori, tak chodí tam a na logo a další terapie/ kroužky soukromě. Do školky chodila až do 5,5 let 3x týdně. U dcerky je VD spojená i s emočni nezralosti.

terezapetrova
14. led 2017

mam taky takove a nikdy nebyl v normalni skolce. Ted bych ho jeste tedy nechala doma, mas zatim jen to jedno ditko? Ale na druhou stranu se neupinej na to, ze v breznu budete vse vedet, nekdy urceni diagnozy trva dlouho. My uz na to cekame urco 3 roky. Tak jen aby jsi pak treba nebyla zklamana 🙂

kookinka
14. led 2017

Přesně co popisujete u Vašeho syna probíhá i u nás. Mám dvojčata. Věnujeme se jim snad dost - od čtení, přes trénování jemné a hrubé motoriky, po pohybový rozvoj. Hodně si hrají se sourozenci takové ty dětské hry na role, skvělé se zapojují. Kreslit prostě odmítají. Ve školce je všichni chválí, jak jsou šikovní a mluvení jistě přijde. Milují je učitelky i děti. Moc je jim tam líbí. Také nás čeká kolečko vyšetření. Uvidíme jak dopadne. Jsem trochu nervózní co se dozvím.

lusynkova
14. led 2017

Jsem učitelka v logo třídě t.č. na RD. Záleží individuálně na dítěti. Běžná školka mu také něco dá, ale pokud má VD, tak v mluvě se většinou kupředu posune až v logo třídě. Zeptejte se jeho, jestli tam chce chodit. Jinak - má třída např. přijímá děti i uprostřed roku, pokud někdo jiný odejde. Vyšetření dítěte se pak udělá naší logopedkou z SPC přednostně, na základě toho se dítě okamžitě zařadí a ostatní vyšetření se udělají dodatečně.

mulgrew
14. led 2017

ahoj, zkusenost mam, pomohla nam dost alternativní vec, jestli chces vedet vic,tak do IP. nerada bych tu zase rozpoutala nejaké hadky 🙂

kacenka1111
14. led 2017

@mulgrew mohla bych poprosit taky o IP? Mám ten samý problém, dcera půjde do lesní, ne do státní. Předem moc děkuji.

kookinka
14. led 2017

@mulgrew mohu také poprosit o informace do zprávy? Předem děkuji

efijil
14. led 2017

Dobrý den, trochu Vás uklidním. Našemu malému bylo koncem listopadu 3 roky, od září chodí do školky. Nekomunikuje, spojí max. dvě slova, vázne srozumitelnost, má malou slovní zásobu - hodně malou. Doma docela drilujeme čtením, hraním, povídáním, příběhy..... připadámm si, jako kdybychom na něj nemluvili atd. V našem okolí jsou děcka v jiné "kondici". Na neurologii chodíme od 1,5 roku. Naposledy jsme tam byli na začátku prosince a paní doktorka mě upozornila, že je v hodně hraničním období. Taky mi říkala, že časem doporučovala logo vyšetření, ale s tím, že v tuto chvíli je to zbytečné s ohledem na věk a s ohledem na krátký čas ve školce. Držím pěsti, ať Vás výsledky něco ukáží.....

zajusenka
14. led 2017

Co zkusit speciální školku, možná by mu vyhovovala více... děti by se ho tam nestaranili a nevadilo by jim že nemluví... teta má chlapečka autistu... každý autista se projevuje trošičku jinak (má rád jiné věci)... mají svůj vlastní svět a v něm svá vlastní pravidla... Majda moc nemluví, i když ho to stále učí... ve șkolce uměl např. Párek, ale spíše přerušovaně (pá - rek), a pár dalších... spolu k nim vždy přinesl kartičku s obrázkem, aby věděli co chce a ještě s nim to slovíčko probrali a znovu zopakovali... spoustu věcí uměl sám, vezme si z lednice co chce atd... JENŽE, pořád nad ním musí někdo stát... šel na wc supr... ale hodinu pak splachoval... nesnese být dlouho v cizím prostředí... problém nastal když začal ve školce mlátit děti... on to bere jako hru, když dá někomu pěstičkou do ramene, čeká že mu udělá to samé... nechápe že ho to bolí, on sám má posunutý práh bolesti... když se mu něco nelíbí, tak ubližuje sám sobě :( ... jiný autista... (Majdy kamarád) miluje noviny... hračky ho vůbec nezajímají, daleko větší radost mu udělá kupa novin pod stomečkem :D ... má rád když je může trhat... Majda už chodí do speciální školy... ale vy máte do školy ještě daleko, a to by vám dalo čas vše dořešit... přeci jen, ve speciální školce některé děti mluví, jiné ne, zato v běžné školce mluví všechny... a když je kvůli tomu tak odstrčený, asi bych to zvážila 🙂

ivular
14. led 2017

Já mám pocit, že v jeho 3,2 letech uvažuješ strašně dalekosáhle. To, že ještě nemluví, není v jeho věku extrém - klidně může jít o "pouhý" opožděný vývoj řeči. To, co je trochu zásadnější, je porozumění. To je totiž klíčové, a pokud pokulhává, je nutný bezodkladně zvolit speciální přístup, který mu v tomto pomůže a bude jej snad posouvat dopředu.
Co se MŠ týká, tam bych se rozhodovala dle toho, jestli je tam synovi dobře. Pokud ano, neměnila bych, i když jde o klasickou školku. Ono totiž takový ten předpoklad, že "ve školce se dítě rozmluví" je pouhá fáma. Děti se často opravdu rozmluví v tom předškolním věku, nicméně je to díky dozrání CNS, nikoliv díky docházce do školky. To, že jeho kontakt s vrstevníky je problematický to je dost nasnadě. Jednak proto, že s nimi nemůže komunikovat na jejich úrovni, jednak proto, že jim možná ani dobře nerozumí. Jenže toto je aspekt, který nebude lepší v žádné školce. Takže jak říkám, neřešila bych to, co problém není (školka), ale soustředila se na porozumění, a pokud toto vázne, zkusila kontaktovat odborníky, kteří budou umět poradit, jak toto rozvíjet.

andelka
14. led 2017

Já ještě doplním že moji synové měli do tří let v podstatě stejný vývoj,rozdíl nastal v období po 3 roce,kolem 3,5 kdy starší stagnoval a mladší se rychle rozvíjel. Zatímco ve 4 letech starší začal dávat dohromady věty a konečně dokázal říct co chce,potřebuje,cítí,vidí a mohli jsme zavést dialog,mladší ve 4 letech byl na hřišti tiskový mluvčí,mohla jsem se s ním normálně domluvit. Dneska mu bude 5 a neumí jenom r a ř a jinak mluví perfektně. Starší má stále s výslovností velké problémy. Půjde nejspíš do speciální školy.

peggy722
14. led 2017

Každý dítě je jiný. Je pravda, že děti s VD jsou hodně často úzkostné a mají problémy s větším kolektivem. Ale je to hodně dáno tím, že špatně rozumí a pak se v tom davu prostě ztrácí. Navíc při počtu dětí ve třídě kolem 26 na ně prostě ty učitelky nemají čas. Naše Elča má smíšenou VD a chodí do logo a integrované školky. Ve třídě jich je kolem těch 26, ale jsou rozdělení do dvou skupin, mladší a předškolní děti. Ve třídě jsou dvě učitelky plus asistentka.

Některé činnosti dělají společně, na některé si je dělí a asistentka se věnuje dětem, které to potřebují. Ela to od počátku zvládala, množství dětí jí nevadilo. Navíc tam nebyla žádný exot, dětí s logo vadama tam bylo a je víc. Všichni se jí hodně věnovali, snažili se jí zařaďit, nijak na ní netlačili, všechno hezky postupně. Během prvního roku se částečně rozmluvila, druhý rok už byl o dost lepší a letos už je úplně v pohodě. Mluví už téměř jako vrstevníci, výslovnost má dobrou, ještě vypilovat r a trošku sykavky, ale jinak už je to v pořádku. Porozumnění není ještě na 100%, ale doufám, že v září by už mohla do školy. Je říjnová, takže by šla v necelých sedmi letech.

U vás bych počkala na výsledky těch vyšetření, pokud se diagnoza potvrdí a u nás to bylo na první sezení u psycholožky. Tak byste potom mohli buď hledat logo školku nebo si zažádat o asistenta do té nynější. Žádá se přes SPC. Takže některý děti ten velký kolektiv zvládají celkem dobře. Ela byla a je neuvěřitelný odkoukávač. I když mizerně rozumněla, tak pozorovala co dělají ostatní děti a dělala to taky, i když nechápala proč. Takhle se naučila spoustu věcí na který jakoby neměla rozumový schopnosti, jenom pouhým odkoukáváním. Učitelky z ní byly hin, protože v sebeobsluze byla šikovnější než děti bez diagnozy. Ale u nás je to asi i dáno tím, že má skoro o šest let starší sestru, která pro ní byla a je velkým vzorem, všechno chce dělat podle ní. A částečně je to i náturou, je hrozně paličatá a zabejčilá. Takže jí jen tak nic neodradí, což u dětí s VD je asi dobrá vlastnost, protože starší dcera je jiná a mám obavy, že ta by se s tím popasovala mnohem hůř. Ela třeba i přes ten svůj hendikap neměla problém si od začátku nají kamarády. A bylo hrozně dojemný, jak se o ní některý předškolačky staraly a učily jí třeba kreslit. Ale u nás je všeobecně dobrý kolektiv a hlavně učitelky, které nedovolí, aby se někdo někomu smál, že mu něco nejde.

tanak
14. led 2017

Příspěvek, který napíšu, je psaný z pohledu rodiče dítěte bez vady řeči a jakýchkoliv jiných "diagnóz".
Mám dceru druhým školním rokem (bude ji 5 let) ve státní školce, kde je ve třídě 25 dětí. Na kolektiv si první rok pomalu zvykala a za 3 měsíce docházky ve školce spávala a nebyly žádné problémy - občas řekla že se ji tam nechce, nebo po víkendu v pondělí ráno plakala že by raději byla doma, ale nikdy nedělala scény ve třídě, že by se mně nechtěla pustit apod. Do její třídy však chodí 2 chlapci s poruchou řeči. První školní rok tam byl jen jeden a ještě to více méně šlo - občas, jelikož mu děti nerozumněly je majznul hračkou, nebo když si chtěl vynutit pozornost tak je žduchnul apod...ale stávalo se to občas. Chlapec nemá stanovenou žádnou diagózu, rodiče prý jeho stav neřeší, paní učitelky ho umí korigovat i když je divoký, ale klučina prostě není tak "hrozný", takže jeho chování se více méně extra neřeší a hlavně nenarušuje dětem tu docházku víc než je únosné.....
V tomto školním roce do třídy přišel další chlapec, kterému bude na jaře 5 let - ten má poruch více, je zařazen do třídy v rámci inkluze a začalo peklo. Klučina ději bije, plive na ně, plive jim do jídla, ničí jim hračky, ničí výtvory, na podzim jim do očí sypal písek, teď jim do obličeje sype sníh, během vteřiny vylije tekuté mýdlo v umývárce atd...
Paní učitelky máme bezvadné, nemůžu proti nim nic říct, mají děti jako svoje a dělají maximum pro to, aby měly pěkný program a věnují se jim. A tento chlapec jim od září všechno "ničí". První školkovský rok nám dcera říkala, co zpívali, jaké básničky se naučili. Letošní školkovský rok jsme od ní ještě nic neslyšeli, tvrdí že si písničky i básničky nepamatuje, ale zato víme podrobně to, co dělal Petr! I od paních učitelek mám potvrzené, že on na sebe strhává takovou pozornost že ty děti pak nevnímají, co se "učí" - příklad: zpívají, dostanou dřevěné paličky a Petr i když stojí trochu bokem neváhá a ty co jsou nejblíž těma paličkama bije po hlavě, děti začínají brečet, paní učitelka vysvětlovat a utěšovat...a tím učení písničky končí...A tak je to se vším, když se zeptáme, co tvořili tak sice rychle odpoví ale následuje podrobné popisování situace, jak Petr vylil barvy ostatním dětem na papír nebo do klína a paní učitelka musela utěšovat půlku třídy a uklízet po něm spoušť...
Není den, aby nám dcera neříkala, co ji nebo i jiným dětem provedl. Zkoušela jsem po dobrém 2x poprosit maminku jestli by mu mohla nějak domluvit, ale on asi ani nechápe čeho se dopouští, navíc ho matka hájí a vidí problémy jen na straně školky a ještě osočuje děti, že jim ubližuje proto, že si s ním nechtějí hrát - ale kdo by si chtěl hrát s dítětem, které jen škodí a místo mluvení jen výská a oni mu nerozumí...
Je to na dlouhé psaní, ale já jsem hlavně chtěla nastínit, jak přítomnost dítěte/dětí s nějakou poruchou řeči či jinými diagnózami můžou vnímat "normální" děti a jejich rodiny.
Denně slyšíme, že nechce do školky, protože tam je Petr - za začátku jsme vysvětlovali, jak má nemocné mluvení a že jeho mozeček prostě pracuje pomalejí a musí se vše naučit...teď jsme se i my, kteří se snaží vychovávat metodou RABR (ne ortodoxně, ale vedeme debaty, snažíme se moc nepřikazovat a chceme aby dítě vidělo přirozený důsledek atd..) snížili k tomu, že pokud na ni plivne nebo ji uhodí, nemá si to nechat líbit a může ho tvrdě odstrčit a jít to říct paní učitelce. Protože dlouhodobé pokusy o slovní zhodnocení situace slovy: "Petře, nelíbí se mi, že na mně pliveš"nemá absolutně žádný účinek!
Já si popravdě nepřeju nic jiného, než aby tam nechodil, nebo aby za týden až přijde z PPP pracovník "zhodnotit", jak se chlapec začlenil usoudil, že tato třída potřebuje asistenku. Už mně i napadla varianta, že bych dceru ze školky stáhla, ale říkám si proč? Proč my bychom měli ustupovat?
Jenom ještě dodám, že v žádném případě nemám averzi na jakékoliv handicapované děti, ale myslím že tyto děti potřebují speciální péči a přístup a to jim klasická státní školka většinou prostě nemůže nabídnout, pokud dané dítě nemá při ruce asistentku a tu taky není úplně jednoduché dle slov paní ředitelky získat.

slunickova123
14. led 2017

Treba poradi @sisstin ?

peggy722
14. led 2017

Nechápu inkluzi bez asistenta. Takovýhle dítě tam bez AP prostě nemůže být. Chápu tvoje naštvání. Taky jsme měli takovýho kluka ve školce. Všechny napadal, narušoval výuku, na zahradě ho nemohly učitelky spustit z očí a jeho matka ho akorát cpala lékama a všechny problémy svalovala na školku. Naštěstí už je pryč. A to podotýkám, že tam máme dvě učitelky plus AP v každý třídě. A stejně se to nedalo zvládat.

jiira
autor
14. led 2017

tanak, peggy722: Ok, děkuji. Cením si i zkušeností z druhé strany. Je nám jasné, že to takto není jednoduché ani pro učitelky a spolužáky. Určitě víme, že to není vina vedení školky, učitelek nebo kohokoliv jiného. A řešit něco práškama na uklidnění.. to nás tedy ani nenapadlo. Poradíme se tedy s ředitelkou v jakém to je opravdu stavu, a jestli nejde o podobný extrém jako popisujete, neradi bychom tam narušovali výuku ostatních dětí.

Jinak všem opakuji, že samozřejmě chceme prcka umístit do speciální logopedické školky nebo třídy, jenže k tomu budeme potřebovat určenou diagnózu. Dotaz zněl zda ho nechat ve školce na přechodnou dobu do stanovení diagnózy a možného přeřazení (což může ještě několik měsíců trvat).

jiira
autor
14. led 2017

peggy722:
"Každý dítě je jiný. Je pravda, že děti s VD jsou hodně často úzkostné a mají problémy s větším kolektivem. Ale je to hodně dáno tím, že špatně rozumí a pak se v tom davu prostě ztrácí. "

K vašemu prvnímu příspěvku. To, že jsou takové děti úzkostné a mají problém s kolektivem to rozhodně plyne z nemožnosti komunikovat. Je to asi jako by byl dospělý člověk zaměstnán ve španělské firmě, všichni mluvili španělsky a vy bez znalosti španělštiny měla vykonávat nějakou práci. Do toho všeho Vám to neusnadní ani kolegové ( v přeneseném smyslu tedy děti), kteří nebudou komunikovat jiným způsobem a nic Vám neulehčí. To by propadal úzkosti a frustraci asi každý. Takže jsme si možná teď odpověděli 🙂 Zda ho do takového kolektivu vyslat...

" U vás bych počkala na výsledky těch vyšetření, pokud se diagnoza potvrdí a u nás to bylo na první sezení u psycholožky. Tak byste potom mohli buď hledat logo školku nebo si zažádat o asistenta do té nynější."

Raději bychom tedy speciální třídku. U asistenta mi tam chybí posílená motivace k učení ze stejně handicapované kolektivu. My se s diagnózou asi dokážeme vyrovnat, ale budeme mít problém pokud se bude stanovení diagnózy protahovat. V tomto věku asi každý čas strávený speciální péče dobrý, a neustále odklady by nám pily krev...
Přece jen je rozdíl když se začne s logopedickou péči v 3,5 letech nebo ve 4,5 letech... za ten rok se pravdědobně nůžky mezi ostatnimi vrstevníkami a námi mohou ještě více rozevřít.

jiira
autor
14. led 2017

Andelka: "Já ještě doplním že moji synové měli do tří let v podstatě stejný vývoj,rozdíl nastal v období po 3 roce,kolem 3,5 kdy starší stagnoval a mladší se rychle rozvíjel. Zatímco ve 4 letech starší začal dávat dohromady věty a konečně dokázal říct co chce,potřebuje,cítí,vidí a mohli jsme zavést dialog,mladší ve 4 letech byl na hřišti tiskový mluvčí,mohla jsem se s ním normálně domluvit. Dneska mu bude 5 a neumí jenom r a ř a jinak mluví perfektně. Starší má stále s výslovností velké problémy. Půjde nejspíš do speciální školy."

Ano, ono je i klidně možné, že nás prcek příjemně vypeče a zničeho nic se rozpovídá (a nepřáli bychom si nic jiného), ale protože ho známe, odpovídá jeho projev symptomům VD. Hned jsem ho v tom poznali.
Např: Motorika je také slabší než u vrstevníků. Než se převlékneme ve školce, tak jsou ostatní děti asi dávno doma, pokud to mají poblíž a to ještě musíme pomáhat. Domluva (porozumnění) s ním je také těžká. Reaguje jen na jednoduché povely jako "rozsviť", "běž spláchnout", ale už je těžší vyjednávat "hele když si teď přineseš boty, abychom šli ven, tak pak dostaneš bonbon". Což může sice může být i tvrdohlavostí, ale toto se testuje těžko.. na tvrdohlavosti může skončit všelijaká spolupráce.

jiira
autor
14. led 2017

ivular: No ve 3 letech to opravdu může být jen OVŘ. Resp. to už nám logopedka řekla teď, během registrace ( 5minutová prohlídka, kdy ho snad ani neslyšela pořádně mluvit jeho činštinou).
Ale to je jen jeden ze symptomů celého balíku jménem VD. A to porozumnění právě není ideální, jak popisuji výše Andelce. Jednoduché instrukce ANO, složitější příkazy už těžko.

zerog
14. led 2017

@mulgrew poprosim take ip

jiira
autor
14. led 2017

zajusenka : Autismus jsme také načetli, a ten nám příjde nepravděpodobný, žadné zvláštní chování nepozorujeme.

Jinak říkáme Speciální školce nebo třídě ANO, jen nám chybí posudky... speciálku nám tedy nemají zatím na co dát, pokud dobře chápu systém 🙂

jiira
autor
14. led 2017

efijil: " Taky mi říkala, že časem doporučovala logo vyšetření, ale s tím, že v tuto chvíli je to zbytečné s ohledem na věk a s ohledem na krátký čas ve školce "

Ok, jenže i ten krátký čas ve školce nám něco napověděl. On má co se týká komunikace svůj svět. Všechny básničky, pohádky, říkanky jako by šly obloukem mimo něj. Všichni vrstevníci se snaží odříkávat, alespon to co znají, ale synátor nemá ani zájem ani snahu.. nic mu to neříká.

Ono na to pozor, u nás je také celá rodina v klidu, pediatr v klidu, a i my jsme měli tedy tendenci to přehlížet. Ale teď, po prostudování materiálů, jsme vyděšeni jak moc blízko jsou symptomy VD známé i nám...

Myslím, že sada vyšetření pro jistotu nic nezkazí, a pokud jsme vedle, tak jedině dobře. Ale teď momentálně se bojíme a proto to řešíme.

tanak
15. led 2017

@ jiira U vás jde vidět že synovy problémy řešíte a spolupracujete se školkou atd...To bohužel není u všech "hadicapovaných" rodin samozřejmé. Držím pěsti abyste našli způsob - ať už asistentku v klasické školce nebo speciální třídu či školku, kde syn bude spokojený a bude dělat pokroky.

zajusenka
15. led 2017

@jiira ahoj, o autismu jsem mluvila spíše jen jako o ukázce toho jeké děti tam např. chodí, o problémech s přijetím a o plánu ho tam zařadit jsem nevěděla 🙂 ... jen jsem chtěla poukázat na to, že by se tam možná cítil lépe 🙂 držím palečky, ať vám vše dobře dopadne 🙂

tetta
15. led 2017

@andelka A dá se ten rozdíl mezi VD a opožděným vývojem řeči nějak do těch tří let poznat? Třeba v porozumění nebo gestikulaci?

andelka
15. led 2017

@tetta já si myslím že ne. My jsme s vyšetřením začalo ve 3 letech,foniatrie,od 3 a 8 měsíců jsme začali s logo. K psychologovi a na neurologii jsme se dostali až v 5,5 a to spíš kvůli adhd. Minimálně do 5 to vypadalo na ovr,k dysfazii jsem se klonila já když jsem si načetla kde co. V podstatě nám nikdo pořádně neřekl co a jak a v spc kde jsme šli kvůli odkladu se divili proč nic neví,proč jsme nepřišli dřív. No proto že jsem o te možnosti nevěděla.

A popravdě si myslím že pokud to není fakt vážné,tak do 3 let nemusí být ani poznat že o opožděný vývoj řeči půjde. Jak jsem psala do tří let na tom byli moji kluci stejně,zásadní byl vývoj potom. Ve 4 už bylo jasné že starší minimálně ovr má,kdežto mladší ve 4 mluvil úplně v normě a mluví dobře i teď. Mnohem líp než starší,který je o 2 roky starší a půjde do školy.

megynka13
15. led 2017

Moje dcera má dysfázii a chodila normálně do školky a teď chodí i normálně do školy. Nějak vůbec nechápu, proč by někdo měl držet dítě doma, nebo nedej bože v nějaké speciální školce/škole. Není to nic tragického a časem se to zlepší, chce to se dítěti věnovat a mít s ním trpělivost, není to tak snadné jako s dětmi bez této poruchy, ale vše se dá zvládnout.

michaela2310
15. led 2017

syn má též vývojovou dysfázii, chodí do školky, kde je max 20 dětí ve třídě, ...

janevka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz