Nástup do školky - spaní. Jak byste to řešily vy?

7. zář 2022

Maminky, jelikož s prvním synem nebyl při nástupu do školky žádný problém, moc nevím, jak se k této situaci postavit. Synovi bude 3,5. Teď v pondělí nastoupil poprvé. První dva dny šel po obědě. Podle paní učitelky vše ok. Nebyl žádný problém. Začal s tím, že by ve školce spinkal. Tak jsme se domluvili, že dneska bude. Nicméně cca po hodině, co chodí děti spát, mě zvoní telefon, že se syn probudil a hodně pláče, jestli bych si pro něj mohla přijet. Když jsem dorazila, byl už klidný. S paní učitelkou jsem se domluvila, že bude zase spát až v pondělí, že teď do pátku půjde po obědě. Já do práce nechodím, protože to, že ho vezmou, jdeme.e dozvěděla z kapacitních důvodů až 1.9., práci začínám hledat, ale všude potřebují vědět, kdy budu moc nastoupit. Popravdě nevím, co teď mám dělat. Jak dlouho čekat. Zase ho nechci trápit, ale když si zvykne na to, že při zavolání maminka přijde, taky nebude dobré. Beru, že to třeba asi na něj bylo moc rychlé. Ale nepředcházelo tomu žádné brečení při předávání atd...je pravda, že on i když se probudí doma, má těžký start, je nevrlý. Jestli se mu něco zdálo, nebo jestli se lekl a neuvědomil si, kde je... chápu, že paní učitelka u těchto malých dětí má.tu situaci náročnou, protože často to pak je řetězová reakce. Ale já už bycjhtse po šesti letech potřebovala vrátit do práce. Je mi jedno, jestli do té práce půjdu teď nebo v listopadu. Nicméně nevím, jestli striktně učitelce říct, ať nevolají a nebo ho nechat teď chodit třeba 14 dní po obědě a pak to zkusit? Horší je to, že v další třídě mám předškoláka, který je pak na mě zase naštvaný, když ho vetnuzpo obědě. Jenže tím pádem, já pak absolvuji cestu do a ze školky sestr a ze školky sestrjat

autor
7. zář 2022

Cestu do školky a ze školky pak absolvuji šestkrát za den a ve finále to jsou pomalu 3 hodiny denně.

andelka
7. zář 2022

Tady si sednu. Sice mám teď třetího školkáčka, ale každé dítě je trochu jiné. Nejlepší to bylo u prostředního, protože se mnou chodil staršího vyzvedávat, vodit, věděl co školka je a znal to tam. Nejmladší je nepopsaná kniha. Adaptace zatím lepší než jsem čekala. Sice změna, nechce se mu, trochu školku bojkotuje, ale zatím ráno vždy šel, kromě jednoho dne, kdy ho rozhodila plačící holčička neplakal. Vyzvedávání taky v pohodě. Potřebovala bych, aby příští týden už spal, ale nejsem si jistá. Úplně nechci zatěžovat babičku s vyzvedáváním po obědě, a aby pak to nebylo horší. Hlídala ho pravidelně 3 měsíce před prázdninami. I teď to zkouší,že ne do školky, že babička bude hlídat.

konidana
7. zář 2022

no tak jestli pláče po probuzení, tak to mi přijde, že se může stát. Za jak dlouho si dojela, že už byl klidný? Domluvila bych se s učitelkou, že má volat třeba pokud by se ho nepodařilo utišit za ... nevim -za půl hodiny? za hodinu? Syn měl po odpoledním probuzení někdy doma také takové stavy - asi nedospalý, nebo se po tvrdém spánku nemohl probrat a fakt mi kolikrát hodinu řval nebo kňoural a visel mi na krku (když jsem byla u něj). Ale kolikrát bylo lepší si ho nevšímat, a on bud znovu usnul nebo pak už nějak začal fungovat. Nicméně ve školce , že by se mu něco podobného stalo nevím. Nastoupil přesně ve 3 letech a od 2. dne na celý den se spaním.
Ale já jsem typ matky, co nechce aby jí volali (ono je to celkem k ničemu, když mi stejně trvá 2h než tam dojedu - musim ukončit práci a počkat na vlak), ale pak bych ocenila zhodnocení dne a aby mi řekli co se dělo.

keety2
7. zář 2022

U nás ve školce volají jen když je to opravdu nezbytně nutné ( horečka, zvracení atd) a pokud ví že rodiče chodí do práce tak nevolaji a vydrží to do vyzvednutí. Já bych ho tam nechala spát a řekla že musíte vyřídit aby hned nevolali

mollyweasley
7. zář 2022

Pani učitelka se třeba zlekla, nevím jakou má praxi, třeba nechtěla něco zanedbat právě v prvnich dnech adaptace. Tohle je vyloženě na komunikaci mezi tebou a učitelkou, ne na diskuzi mezi tebou a lidmi, které tvé dítě v životě neviděli.
Takže za mě - s učitelkou se domluvit, že dítě bude spát, že mívá někdy horší probuzení, ale věříš, že dejme tomu po měsíci už se situace zklidní. Že chápeš, že pokud začne opravdu řvát, vzbudí všechny děti, ty jsou pak unavené a brečí taky, ale že to snad půjde.

bara88
7. zář 2022

Pokud můžeš, brala bych si ho po obědě,popravdě nechápu matky co jsou doma a dítě strčí do školky na celý den. Až budeš chodit do práce tak tak ho tam prostě spát necháš

autor
7. zář 2022

@andelka Mladší teď dva roky vyzvedával semnou bráchu a když to covid dovolil, účastnili jsme se i společných akcí. Takže školka nebyla pro něj úplná neznámá. Prý po celou dobu nemá s ničím problém, spolupracuje, na nás si nevzpomene. Babičku bohužel na hlídání nemáme, ve skutečnosti nikoho a moje práce bude a směny, půl úvazku, ale ty dny, kdy budu v práci, to bude od 7do 19 a z nemocnice se nemůžu jen tak právě zabalit aa odjet pro něj. Manžel pracuje částečně z domu, ale nemůže ho mít od 12h doma, když pracuje cc do 17h. Právě že každý si myslí, že když má homeoffice, že může být s ním, to bohužel nejde.

autor
7. zář 2022

@konidana dojela jsem na kole za 10min od telefonu, byl naprosto klidný. Teď to jde, ale až budu v práci, tak to bohužel nepůjde.

autor
7. zář 2022

@bara88 S tím souhlasím, ale já bych do práce normálně šla. Nejdu do ní zatím kvůli tomu, že čekám, jak bude reagovat ve školce. Proto jsem chtěla zkusit, jaké bude to spaní. A ani to vlastně nebylo na můj popud. Sám se vztekal, když jsem ho z té školky brala po obědě. Doma si uchystal do batůžku sám od sebe pyžamko.

bara88
7. zář 2022

tak jdi do práce a prostě ho dřív nevyzvedneš.

vikinkav
7. zář 2022

Domluv se s nim, ja bych to nevzdavala, 14 dni je dlouho, zvykne si na chozeni po obede a bude to jeste horsi. A mam stejnou situaci s detma, uplne nejhorsi varianta je jednoho vyzvednout a druhyho tam nechat spinkat, to nedela vubec dobrotu.

konidana
7. zář 2022

A to ucitelka volala hned jak se probudil a zacal brecet jo? To bych se s ni domluvila ze chvilkovy plac je ok, vsak se uklidnil v pohode do par minut.

alubif
7. zář 2022

U nás teda učitelky první týdny až měsíce vydrží vše možné 😅, dcera 4 den ve školce udělala takove zle, že probudila děti o patro výs🙈 a to první tři byly úplně v pohodě.. Učitelka mi to nahlásila až jsem pro ni šla. Popovídaly jsme si o tom a druhý den už dobrý. Takže bych si se synkem popovídala proč plakal. Případně mu nakreslila a na ruku srdíčko (lihovkou) , že až se probudí uvidí srdíčko, že jsi s ním. Jestli je to u vás takto, tak bych se nebála, že to zvládne.

cuuza
7. zář 2022

U nás doporučovali spaní nejdřív po dvou týdnech, což mi přišlo rozumne. Samozřejmě, ne každý má tu možnost...

martiniquest
7. zář 2022

@cuuza Ja si to taky myslim. Dcera bude mit 3 v prosinci, ze skolky je nadsena a uz mi dvakrat brecela, ze tam chce spavat. Nenecham ji. Ona sama neodhadne, co je jeste ok a co uz bude moc. Do prace nastupuju mozna v rijnu (zitra se dozvim) a muj plan je minuly tyden dva dny, tento tyden tri...postupne navysime na 5 a posledni tyden zkusime spani. Plus nastupuju na zkraceny uvazek, tak tam ani denne spat nebude.

izz76
10. zář 2022

Práci zatím nemáš,než nějakou najdeš,než nastoupis, můžou uteč 2-3mesice. Zatím bych dítě vyzvedávala po obědě,spát bych ho nechala třeba 2tydns před nastupem do práce..