Můžou vyhodit dítě ze školky?

20. srp 2024

Ahoj maminky,mám teď situaci kdy se mi syn začal neustále pocuravat...vlastně se připocurava celou dobu co je bez plen...první tři měsíce byli naprosto úžasný krásné říkal a došel si..ale teď?teď není den kdyby se nepočural klidně dvakrát...já už sem z toho nešťastná a začínám na něj být ošklivá kuli tomu protože mě to fakt štve...je to chytrej a šikovnej kluk v mnoha věcech je napřed ale tohle je teda bída...Do školky ho vzali úplně v pohodě...a já se teď bojím že mi ho kuli tomu časem vyhodí a že je to bude taky štvát...už sem na pokraji sil s nevím jak mi to víc vysvětlit...podle mě to ví moc dobře že se mu chce ale prostě drží do poslední chvíle až to neudrží...když se ho ptám dělá hystericky scény ze čůrat nechce a nepůjde..a za dvě minuty přijde že se pocural...se stolici není absolutně žádný problém...už nemůžu...dokážu mi na urologii třeba říct jestli tam není něco špatně...u pediatra moč i pindík naprosto v pořádku prej má jen moc zahlcenej mozek,nechce opustit činnost kterou dělá kuli čůrání,pak na to zapomene...víc že tohle se tu řeší denně několik diskuzi...mě jen zajímá jestli ho kuli tomu můžou vyhodit ... děkuji

michaela666
20. srp 2024

Řešila jsem loni a nemají na to právo. Ve školním řádu máš napsané na základě čeho ho můžou vyhodit a alespoň u nás počůrávání nezapadá ani do jednoho bodu.

Učitelky tlačily, vyhrožovaly nám a nakonec jsem to řešila až v ředitelně. Sama ředitelka řekla, že to není důvod k vyloučení a uklidnila mě, ať jí dají učitelky čas. Přece jen je nástup do školky pro hodně dětí velký stres.

autor
20. srp 2024

@michaela666 děkuju...i přesto že se pocurava dřív než do té školky vůbec nastoupí?ve většině případech se jenom pripocura a pak si řekne ale teď pár dní už se mi počůral úplně třeba dvakrát za den...přitom je na něm fakt vidět že to pozná že se mu chce ale nedojde si...to čůrání mozek zatlačí někam dozadu není to pro něj priorita mi přijde...kouknu se i na řád naší školky...mám pocit že to snad nikdy nepřestane...trvá to už tak dlouho...já bych snad i brala v úvahu na sebrání pleny nebyl ještě připravený a nemá tu mozkovou činnost dozralou ale odplenkoval se z poloviny sám...tak sem si myslela že k tomu sám dospěl..

jajulin
20. srp 2024

Mám dojem, že u nás se nové děti přijímaly podmíněně na 3 měsíce. A ředitelka to vysvětlovala tak, že je to z toho důvodu, aby byla páka na rodiče, kteří nechtějí řešit případný problém dítěte - např. návštěvu ppp, psychologa atd. Nakolik na to měla nebo neměla právo, netuším. Stejně mi přijde, že důležitější než právo a předpisy je v konečném důsledku to, jaké učitelky bude syn mít. Jestli budou mít pochopení, nebo ti to dají sežrat.

autor
20. srp 2024

@jajulin na třídní schůzce vypadala učitelka úplně v pohodě a prý nemají problém s tím dítě prevlict hlavně aby tam měl dostatek náhradního oblečení...ale viděla sem ji jen jednou realita může být ovšem jina kort když se to bude dít každý den...kdyby měl někdo nakou pomocnou radu jak mu vystvetlit nebo říct aby si dokázal říct včas budu neskutečně vděčná za všechno🙏🙏🙏

hojda
20. srp 2024

A vadí mu, když zůstane v tom mokrém? Možná bych ho doma v tom chvilku nechala, třeba mi to bude nepříjemné. Kamarádka to tak dělala, její dítě to nesnášelo být v mokru, ale každé dítě je jiné.

jajulin
20. srp 2024

Rady nepomůžou. Ale věřím, že když to synovi přepne v hlavě, může být problém vyřešen během jednoho dne. Ale chápu, že je o nervy na ten den čekat 😉. Možná tě uklidní moje zkušenost: prostřední syn odmítal chodit na nočník, odmítal chodit na záchod, potřeboval čůrat do plenky. 1. září jsme se vraceli z dovolené, kde byl téměř celou dobu na plenkách. 9. září nastoupil do školky bez plenek a nikdy nebyla žádná nehoda. Prostě lusknutím prstu to najednou šlo. Jsem přesvědčena, že u větších děti to přesně takto bývá, pokud nemají zdravotní problém.

autor
20. srp 2024

@hojda no právě že nevadí... vůbec...je mu to úplně putna...když je fakt moc za ranej do hry ani mi to neřekne a klidně v tom je dokavad já si nevsimnu že má mokro mezi nohama

autor
20. srp 2024

@jajulin kam s ním mám dojít aby mi řekli ne nějaký zdravotní problém má...na tu urologii?

miryp
20. srp 2024

Kam bys s ním chodila? Pediatr ti potvrdil, že fyzický problém tam není, je to záležitost psychické nezralosti. To, že dítě se chvíli bez plen drží a pak se začne znovu počůrávat, je naprosto běžná situace. Dokud mu to v té hlavě nedozraje, neuděláš s tím vůbec nic. Syn byl do 2 let a 9 měsíců plně na plenách a pak ze dne na den přišel, řekl, že ji nechce a od té doby byl úplně bez plen. Prostě to v tom mozku najednou sepnulo a bylo...

gdpr
20. srp 2024

Kazda skolka si to urcuje sama avsak ak dieta by sa pocuravalo tak treba zobrat x nahradneho spodneho pradla a nohavic aby nebol v mokrom hlavne ked sa pocura vonku na prechadzke nebude to najlepsie. Nasa skolka to ma tak, ze ak sa v priebehu prvych 3 mesiacov, ktore su vyclenene na adaptaciu potvrdi, ze dieta este nie je zrele na skolku tak ho vylucit mozu. Podmienky zrelosti tiez ma nasa skolka a je tam aj to, ze dieta je bez plienok a vie same ist na zachod bez nehod len v prvej triede medzi 2-3rocnymi akceptuju, ze moze este dieta mat s tym problem od 3 rokov neberu nato ohlad.

autor
20. srp 2024

@miryp snad máš pravdu...

autor
20. srp 2024

@gdpr tak to je hustý...no ten náš si úplně jako sám nedojde že by se najednou sebral a šel prostě na záchod...v tomhle je prostě pozadu oproti vrstevníkům...

jajulin
20. srp 2024

Kolik má roků? Min. do 3-4 let se to zdravotně stejně nijak neřeší.

squezy
20. srp 2024

Nejsem lekar,ale podle me to neni na žádné urologické vyšetření. 3 lete deti zacinajici ve školce se prostě pocuravaji. Je to tim,jak je prostředí pre ne nové,maji tam nové hracky,kolem nich je větší skupina cizich děti. Je normální, že se to bude chvíli stavat. Vyhodit ho ze školky nemůžou,precti si školní řád,ale my to máme tak, že pokud platíme vcas a řádně skolkovne,tak neexistuje paka na to dítě vyhodit. Nam se to také stavalo a nakonec pomohlo to, že je učitelka denně brala v 9.30h na záchod,aby se kluci vyčurali (mam dvojčata) a tim byl problém vyřešen. Sami si taky ze začátku neřekli a jedna učitelka nas chtela vyštípat, řešila jsem to až s ředitelkou,ale pak jsem se domluvila s jinou a mnohem vice empatictejsi učitelkou,aby je brala pravidelně v tomhle case a bylo to bez nehod. V normalnich skolkach chodi děti hromadne často curat. Nase školka si bohužel hraje na Montessori, takže se čekalo, že si řekne samo dítě. Ze začátku je to stres s tema nejmladšíma ve školce, prostě to tak je. Ty to vsak nenech na sobě před ditetem znat a furt opakuj,jak si musí sam říct nebo dojít,ale trpělivě. Držím palce.

dyechampion
20. srp 2024

Na zachody se chodiva vetsinou rizene, hromadne, takze bude vzdy “predvycuranej”. To treba muj 2,5 letak nechapal proc ho nutej na zachod, kdyz se mu nechce😃ale podle me to ucitelky delaji prave, aby bylo co nejmin nehod. Jinak to curani neovlivnis, mozek musi dozrat, dej mu cas, urcite nebude ve skolce jedinej, plus uvidi, ze ostatni chodi curat.

autor
20. srp 2024

@jajulin 1.8. mu byli 3

majaveja
20. srp 2024

U nás ve školce třeba byly děti přijaté, ale nemohly nastoupit, dokud se nepočurávaly. Takže byly přijaté od září, ale některé začaly chodit třeba až v květnu...záleží asi na školce...

merope
20. srp 2024

@majaveja Jak měří to "nepočůrávaly"? Mně se nedávno ve školce počůral pětileťák. Co zrovna vyváděl a proč, netuším. Ale stalo se.

mollyweasley
20. srp 2024

@gdpr Nemůžou. Může mít ředitelka zkušebních dob kolik chce, dítě může vyloučit jenom v případě, že to doporučí odborník (lékař nebo poradenské centrum) nebo v případě, že rodič (nikoliv dítě) porušuje školní řád (obvykle teda když neplatí stravné, školné). Někdo by měl na tuto skutečnost vaší ředitelku upozornit, jestli to takhle dělala (nebo předchůdkyně) před 20 lety, neznamená to, že to je správně teď.

michaela666
20. srp 2024

@majaveja Doma se nepočůrávala vůbec víc jak 3 měsíce. S nástupem do školky začala. Nebylo to trochu, ale durch celé legíny. Po příchodu domů zase bez nehody...a proč? Protože stres a nutily jí do jídla i přes moje výslovné " Vím, že nejí a nepřeju si, abyste ji nutily." Byl z toho problém na víc jak 4 měsíce a to se jí ještě začalo navalovat z jídla.

Takže by mě zajímalo jak by tohle u vás řešili, protože za tohle dítě vyloučit ze školky nesmí ani ve zkušební dobu bez potvrzení od lékaře. A pochybuju, že nějaký doktor napíše tříleťákovy, že kvůli tomu školku nedoporučuje.

mollyweasley
20. srp 2024

@majaveja Na tomhle tématu by si smlsla Česká školní inspekce. Pořád mě překvapuje, co jsou ředitelky schopné vyžadovat a považovat to za legální.

michaela666
20. srp 2024

U nás pomohlo, když jsem to přestala řešit. Na začátku byly razítka a smajlíci jako motivace. Jenže ve školce byly učitelky na dceru nepříjemné a já z toho zoufalá.
A pak jsem si řekla, že nás tím nebudu stresovat.
Ona se převléknout sama umí, měla dost náhradního oblečení+ sáčky na špinavé. Věděla, že to má nechat na lavičce a bylo vidět, jak je smutná když si nesla domů počůraný balíček.
Vždycky jsme to spolu daly do pračky a já jí řekla, že ji miluju a vím jak je šikovná, takže zítra už to třeba zvládne.

Hodnější paní učitelka se nabídla, že ji v polovině spánku vzbudí a půjde s ní na záchod. Dopoledne chodila s kamarádkou a časem nehody přestaly úplně.

jirovapa
20. srp 2024

Syn je bez plenek od května, na spaní od června. Má své dny, kdy si krásně říká a chodí na nočník, ale jsou i dny kdy se několikrát počurá (cca 2-3x). Potom ho to mrzí a sedí na nočníku dlouho a nechce odejít, protože se zase bojí, že to nestihne. Většinou to trvá cca týden, někdy den nebo dva. Zatím jsem nevypozorovala proč je třeba 14 dní v pohodě a najednou se začne počůrávat. Vím, že vám toto nepomůže, ale třeba potřebuje čas a zase to bude ok. 🙂 Se školkou vám neporadím, synovi budou 3 v únoru a letos mi ho do školky nevzali.

angelinie
20. srp 2024

Myslím, že si nemusíš dělat starosti. Vím od známé učitelky ve školce, že někteří rodiče dávají do školky děti, co vůbec neumí být bez pleny a ještě řeknou, že jsou odplenkovaní, ale ve skutečnosti je to naučí až v té školce...takhle tam měla kluky dvojčata téměř čtyřleté, kteří se pravidelně počůrali při každém spaní a sem tam i přes den, takže si učitelky daly tu práci a udělaly vše pro to, aby se to kluci naučili zvládat a asi za měsíc už byli v podstatě bez nehod ☺️ navíc se může stát, že to děťátko i motivuje, když vidí ostatní, že to zvládají... podobně se třeba nesamostatné děti v jídle dost osamostatní, když vidí ty ostatní jíst samotné atd...

autor
20. srp 2024

@angelinie v to tak trochu doufám že spoustu věcí dopiluje tím že to uvidí u ostatních...najíst se sám dokáže ale zatím jenom lžíci...doma zase nemáme ten maličký zachudek ale má u WC ten dětský schůdek...no nechám se překvapit ..každopádně děkuji za uklidnění...

rayasisu
20. srp 2024

Na malého se nezlob, vím, že je to těžký, ale mu to docvakne. Do školky bych dala hodně náhradního oblečení, ať je hlavně do čeho převléct. Děti se učí od sebe navzájem, tak třeba se chytne. Často se tam chodí čůrat skupinove, dej tomu čas, uvidíš.

petulkadodo
20. srp 2024

Asi ti to nepomůže, ale mě hrozně štve tenhle fanatický nátlak na odplenkování dětí do státní školky. Je to česká anomálie. V zahraničí se normálně čeká, až se dítě odplínuje samo. Tříleté děti běžně běhají s plenami. Soukromé školky s tím problém nemají. Dle pediatra je normální odplenovat přes den do 5 let a při spánku až do 6 let. Pak až se to řeší s urologem. Ale české státní školky radši budou děti nechávat počůrávat, některé dokonce dávají domů prát deku na odpočinek, ale plenu nedají. Ani když se přinese papír od doktora, ani jen na ten poobědový odpočinek s tím, že by si rodič použitou plenu odnesl domů, aby nemuseli řešit odpad. Já to nechápu. Mně se syn odplenkoval taky až s třetími narozeninami, do té doby odmítal. A protože je červencový, byl do 4 let v soukromé školce. Bez nátlaku to nakonec zvládnul sám a rovnou bez nehod. U nás nejvíc motivovalo najít vhodný způsob čůrání, tedy ve stoje, jako chlap, do dětského pisoáru, pak i do wc. Močení v sedě neakceptuje.

berenika39
20. srp 2024

Ví, že jde do školky? Nebo už tam chodí? Nastupuje v září? Ví, co ho čeká? Nemůže to souviset s tím, že tam nechce a bojkotuje to? Nevědomky, třeba má z toho strach. Každopádně - nebuď za to na něj oškolivá, já vím, že tě to štve a není to jednoduchý, chápu, ale tím to jenom zhoršíš. Je ještě určitě v období vzdoru, může za tím být právě to.

autor
20. srp 2024

@berenika39 chodí teď 2 x týdne do dětské skupiny na 4 hodiny...že půjde do školky ví,mluvíme o tom a těší se sám říká sem budu chodit když jdeme okolo...nebo mě aspoň přijde že to chápe a těší se...období vzdoru má se vším všudy a ve všech směrech🤦😂

mollyweasley
20. srp 2024

@petulkadodo V různém zahraničí to mají jinak. Bývají tam děti třeba od roku, starají se o ně v režimu, jako u nás v jeslích. Jedna paní na 4 děti, třeba. Pak jsou plenky v pořádku, i třeba dokrmování z flašky.
Ale jsou země, kde začíná povinná školní docházka, tedy se čtením, psaním atd od 4 let věku a tam pak opravdu dítě v plenkách nikdo nečeká.