Může být ve školce šikana?

12. kvě 2022

Synovi jsou teprve 4 roky. Chodí do školky od 3 let. Zvykl si poměrně snadno.
Teď je to několik dní, kdy ho vyzvedávam s pláčem. Je to pokaždé ten stejný důvod. Nikdo si s ním nechce hrát. On chce, chodí za dětmi a oni mu řeknou ať jde pryč.
Ptala jsem se učitelky, co se děje. Ta mi jen rekla, že si ničeho zvláštního nevšimla, že Dan je radši sám. A preferuje individuální činost. Dnes, když se situace opakovala, jsem jí říkala, že on si chce hrát s dětmi, tak proč zase byl odstrčený. Její odpověď, že je nemůže nutit. Chce, jen lepší odůvodnění,než vystrčení.
Nikdo mu fyzicky beubližuje. Nikdo mu nic ošklivého neříká. Když opomenu to, že mu pár dětí řeklo, že je divnej. Učitelka o tomhle neví.
Mě už je z toho špatně, protože brečel dnes skoro hodinu v kuse, že ho nemaj rádi, a on se chce kamarádit.
Do školky chodil od začátku rád, kamarádil se s jedním klučinou, který tedy bohužel měnil školku. To bylo už v únoru.
Je tohle normální? Neměla by učitelka udělat nějaký opatření? Je tohle šikana ?

jjasmina
12. kvě 2022

Tohle sikana rozhodně není a učitelka děti nemůže nutit, aby se hral s někým s kým nechtějí, v tom má učitelka pravdu

kexina
12. kvě 2022

Šikana to 100% není. Děti prostě těžko přijímají někoho, kdo je jakkoli "jiný", a ještě v tomhle věku nemají žádné zábrany, které by je omezovaly v tom, jak dát dotyčnému najevo, že ho nechtějí.

Ale přístup učitelky mi v pořádku nepřijde, určitě bych za ní zašla. Nejlépe tehdy, kdy víš, že má chvilku klidu (rozuměj, abys to s ní neřešila mezi dveřmi třídy, zatímco ona hlídá 2Ohlavé stádo blech). Sejít se s ní, v klidu si promluvit, co ti říkal syn, jak to vidí ona, jaké jsou možnosti. Mávnout nad tím rukou je od ní čistý alibismus. Nikdo neříká, že má děti nutit, aby se s někým kamarádily na povel, ale její prací je pracovat s celým kolektivem, takže v tomhle má evidentně mezery.

kometkak
12. kvě 2022

Šikana je, když silnější jedinec, nebo početnější skupina OPAKOVANĚ a záměrně ubližuje, nadává, ponižuje, bije atd. slabšího.. Pokud si s ním něchtějí hrát, to opravdu není šikana. To už je na něm, aby si tam vytvořil sociální kontakty.. pravděpodobně to neumí.. Co podle vás má učitelka dělat? Přikázat jiným dětem, aby si s ním hráli? Může jen nabízet.. vezmete ho mezi sebe..? atd.

neomenia
12. kvě 2022

Sikana to není, ale syna je mi líto 😥 učitelka tedy se moc nesnaží a její práce je špatná, od čeho tam je, když nedokáže pomoci dítěti se začlenit do kolektivu????? Šla bych za ředitelkou.

autor
12. kvě 2022

@kexina Já s ní mluvila vždy při vyzvedávání, ale chodím až na 17 hodinu, a to už klid má. Školka se zavírá do 17:30. Je poslední nebo mezi posledními. Zrovna moc empatická mi nepřijde. Ta situace se nelepší. Chtěla jsem si domluvit rozhovor, nebo alespoň telefonát. Podle ní není, co řešit. Je mi ho hrozně líto, nejradši bych ho tam nedávala, ale musím do práce.

chris_n
12. kvě 2022

ja bych zkusila jeste jednou pozadat o rozhovor. Kdyz to nepujde, tak na vedeni, treba by slo preradit do jine tridy. A kdyz ani to nepujde, tak zkusit jedine sondovat jinou skolku.

proc mu rikaji deti, ze je divny?

autor
12. kvě 2022

@kometkak Já nevím, ale ona ho nechá brečet u stolečku a ani si ho nevšimne, nepromluví na něj. A když ano, tak mu řekla:" to by snad už stačilo." Těm dětem, co ho odmítly neřekne nic. Mě tohle nepřijde v pořádku. Je to školka s respektujícím přístupem. A tohle není ani nahodou. Předpokládala jsem, že je tam od toho, aby se tohle nedělo.

marimanta
12. kvě 2022

Mno... Šikana to přímo není, ale...

autor
12. kvě 2022

@chris_n Říkal, že to poprvé vzniklo, když si ve školce hrál na to, že je pejsek, a běhal po 4 dokola. Jedna holčina pronesla:"ty ses divnej" a od tý doby mu to čas od času někdo zopakuje.

marimanta
12. kvě 2022

Řešila bych to s učitelkou, ředitelkou... Možná děti nemůže nutit, ale tohle je špatně. To jen špatné klima třídy. Musí vymyslet aktivity, kde se zapojí všichni.
Říkám to jako máma divných dětí a dětí, které se díky tomu, že jejich sourozenci nejsou standardní, s jinými divnými dětmi kamarádí, protože jim je líto, že by jinak nikoho neměly, a jako speciální pedagog,

autor
12. kvě 2022

@marimanta Ty legrácky se dějí taky, začíná mu to vadit, ale poradili jsme mu, aby se tomu zasmál taky, a nebo to ignoroval.

kexina
12. kvě 2022

Hm, tak "školka s respektujícím přístupem" a učitelka, co má největší starost o to, aby nemusela dělat, to fakt pobavilo. 😀 No nic, všude jsou jen lidi a blbec se holt najde v každé profesi i místě. Určitě ještě zkus promluvit s učitelkou, když nebude z její strany žádná aktivita, pak si zajdi za ředitelkou školky. Požádej ji o její názor na řešení situace, popř. o přeřazení do jiné třídy. A pokud i vedení školky jede stylem "dělejte si co chcete, hlavně po mně nic nechtějte", pak ti nezbyde nic jiného, než hledat jinou školku.

autor
12. kvě 2022

@marimanta Ředitelku se mi nedaří zastihnout, ale napíšu jí e-mail. To klima je příšerný.

autor
12. kvě 2022
autor
12. kvě 2022

@kexina Já napíšu ředitelce. Je to i celkem drahá školka, tak bych čekala jinou péči.

marimanta
12. kvě 2022

To je mi strašně líto, tam by měl někdo okamžitě zasáhnout, jinak se to může vlect a přerůstat v něco horšího. Bohužel on se tomu asi zasmát nedokáže, ani to ignorovat. To dětem prostě nejde.
Napiš jí, budeš to mít černé na bílém. Nestane se pak, že bude tvrdit, že říkala něco jiného... Kdyby na to došlo.
A určitě bych to nepsala vyloženě jako kritiku učitelky. Spíš aby to vyznělo, že jste si nějak neporozuměly. A že ti jde hlavně o syna. Zejména, pokud tyhle dětí pak spolu přechází do ZŠ. Držím palce 🍀🍀🍀

autor
12. kvě 2022

@marimanta Děkuju, je to už náročný zůstat nad věcí, ale napíšu to tak, aby to nebylo útočný.

elu
12. kvě 2022

Ahoj, také jsme měli něco podobného... Syn přešel do soukromé školky a stávající kluci ho nepřijali... Byl smutný, někdy večer v posteli o tom dost mluvil... Učitelky si toho ale všimli a byli Teda výborne, snažily se co mohly... Úplně se to ale vyřešilo, další rok, co odešli kluci do školy, teď je tam jeden z nejoblíbenějších a učitelky říkají, jak rozkvetl....urcite to musí řešit i ony... Nedáváme děti do školky jen na hlídání... Je to výchovná a vzdělávací instituce prece

fifinka2020
12. kvě 2022

Mě Teda překvapily některé komentáře tady...jako ano, i když slovo šikana asi není nejvhodnější, tak odpověď ve stylu "to mají děti nutit" mi přijde trošku drsná... však to zakladatelka nechce, ale vždyť ty děti jsou malé, chodí do školky krátce (plus nemoci), teprve se učí budovat vztahy a učitelky jsou tam právě od toho, aby jim v tom pomáhaly. Jasný, pokud syn něčím detem "vadi", tak je na místě si to otevřené s rodiči říct a udělat změny, ale ne ho ignorovat, zvlášť když vidí, že ho to mrzí... Představte si, kdyby v tě roli byli vaše dítě...
Pro autorku: Syn je momentálně v soukromé školce, konzultace nabízejí každý týden (kdo chce) + cokoli se dá řešit mailem, whats App. Když bylo pár nejistot, hned se tomu učitelky víc věnovaly, vysvetlily, jednou i psaly, co se přesně dělo... .mám v ne naprostou důvěru že se o syna postarají, proto jsme ho tam dávali. Takže určitě bych to řešila, v pořádku mi to nepřijde. Jak jsem psala - i kdyby tvůj syn něčím druhé drazdil, jsou to malé děti a takhle se ti neřeší....

pinkninja
12. kvě 2022

Souhlasim! Šikana to zatim (!) neni. Ale nejaka předzvěst to byt muze. Vidim to také jako chybu učitelky, měla by pracovat se všemi detmi! Vyresit s ředitelkou. Zatim jemne… v nejhorsim pripade zmenit zarizeni.

neomenia
12. kvě 2022

A prijde mi teda síla, že toto musíš řešit v SOUKROMÉ školce, kde si ještě napíšou, že mají respektující přístup a platíš za to 😨😨😨

codal
12. kvě 2022

Je tam jen jedna učitelka? Pokud jsou dvě a jedna nereaguje, zkusila bych si promluvit s druhou a pak bych to řešila výš. Já teda učím ve škole a neumím si představit, že bych takovou situaci neřešila, protože to dítěti může hrozně ublížit. Mám ve třídě dítě s Aspergerem a neustále se snažím, aby ho děti přijaly, aby ho braly takového, jaký je (zatím se daří, ťuk ťuk). Klima třídy je hrozně důležité. Člověk ty děti nutit nemůže, to je asi pravda, ale je potřeba s tím kolektivem pracovat, vymýšlet hry, kde se zapojí všechny děti, rozhodně nejde nechat takové dítě plakat samotné u stolečku. Držím pěsti, aby se to vyřešilo 🍀!

janina228
12. kvě 2022

Dobré učitelce by se tohle nestalo. Ne - nemůže děti nutit,aby si s někým hrály. Ale má zajistit,aby se tvůj syn zapojil. Není řešení, aby řekla, že je to samotář, když evidentně není. Ona by měla vidět, že jde za dětmi a nakonec skončí sám - a tady nastává právě její práce, kterou evidentně dělá blbě. Mimochodem - častokrát se stane, že soukromé školky jsou na tom hůř co se týče učitelského sboru než státní školky.

prejeta_zaba
12. kvě 2022

Mně nepřijde normální, že by 4leté děti opakovaně a cíleně někoho vystrkovaly z kolektivu jen na základě věty jedné holčičky... Asi bych to pojala jinak, než syn chudáček, učitelka na nic, kolektiv šikanátorů. Znáte se s někým, aspoň třeba z vedlejší třídy? Nebo teď je čím dál hezčeji, domluv se v šatně s pár maminkami, zajděte na hřiště nebo na zmrzku, ať se děti poznají líp...nešlo by to tímhle směrem? 🤷‍♀️ Možná, že je fakt syn tišší, neumí se třeba ozvat, semtam někomu sebere hračku a děti prostě reagují příkře, netřeba na tom hned hledat šikanu.

jane46
12. kvě 2022

@prejeta_zaba Souhlasim. Nas treba nemluvil a taky z nej deti nebyly nadsene (i ucitelka). Byl to boj. Museli jsme se snazit hlavne my, najit si k nim cestu (hriste, prinesl samolepky k svatku, delali jsme v satne blbiny, mluvili spolu o tom i jak to citi ty deti, kdyz po nich neco chce a ony mu nerozumi, ja v kontaktu s ucitelkou). No a hodne pomohlo, ze za chvili zmizela pricina problemu a zacal konecne mluvit. A ziskal si je i tim, ze je komediant a dela srandicky. Sup a uz ten prvni rok byl frajer tridy. Ted je tam treti rok a ma uz hodne dobre kamarady.

missbufy
13. kvě 2022

Doporucuji zmenit ucitelku/tridu/skolku. Ucitelka se sama nezmeni, zustane stejna, takze zmena musi prijit od vas. Jinak tedy nechavat 4-lete dite ve skolce denne do 17.h je opravdu moc, nemuzete si vybavit nejaky homeoffice? Musi se citit i ze strany rodicu hrozne odstrcene...

zmrzlinka
13. kvě 2022

Změnila bych školku.Tak jsem měla syna v soukromé školke a nebyla jsem spokojená.Pak nastoupil do státní a tam se mu líbilo a dcera tam chodí teď a je taky spokojená.

ilonne
13. kvě 2022

Šikana to není..ony takhle malé děti si ještě hrají spíš vedle sebe než společně. Ale učitelka by to měla ohlídat. Třeba si chvíli sednout s ním.

ilonne
13. kvě 2022

@missbufy Řada děti jsou ve školkách od 3 let třeba od 6.30 do 17.00. Hodne rodičů prostě nemá jinou možnost. A děti to zvládají v pohodě. S tím odstrčením bych byla opatrná...

autor
13. kvě 2022

@janina228 Ja si myslím to samé. Že by měla mít nějaké pedagogické nástroje, jak tohle řešit.
Nám se do statni nedostal, ale nakonec tahle školka vyšla nejlépe, protože je od mé práce 2 minuty. Chtela bych, aby se to vyřešilo, než hledat další.

autor
13. kvě 2022

@prejeta_zaba Mě to taky nepřijde normální, ale ta nálepka se s ním teď veze. Já tam bohužel skoro nikoho neznám. Pozdravíme se, ráno je to uspěchané, a odpoledne už tam téměř nikdo není.
Školka je v centru Prahy, kde jsou hlavně administrativní budovy. Připadá mi, že nikdo není místní, jen tam pracují. A pak zmizí. Také mě to napadlo, to co Tebe. Jen se mi zatím nepodařilo, pořádně někoho ulovit.