Jak vyjít s tříleťákem?

lobella
21. led 2022

Ahoj vsem.
Prosim o postrehy, rady, cokoliv. Dcera ma 3 roky. Temperamentni, palicaty stir. Popisu 2 situace,ktere mame denne a nevim, jak uz na ni, aby to slo lepe.
1. Venceni - Zhruba hodinu pred odchodem ven, pripravim dceri pradlo a upozornim ji, ze pujdeme ven. Dostane svacinu a pak ji poslu na wc. Ja jdu mezitim prebalit mladsi. Pak uklizim hracky a stale upozornuji, ze ustrojim sebe, nakojim a budeme odchazet. Dcera zatim lita po byte, hulaka, pripadne si s necim hraje. Vcera ksem kojila mladsi a uspavam ji, jelikoz do kocaru musi spici, jinak rve. Starsiji skace u hlavy a dupe. Xkrat ji upozornim, at se obleka a neskace a nehulaka, ze budi segru. Bez vysledku. Dostava na zadek. Rve. Mladsi usina, jdu ji oblect a mezitim upozornuji, ze budeme odchazet. Starsi mezitim stoji za mnou a olizuje mi zadek pres kalhoty. Opet xkrat reknu, at me nelize a stroji se. Stale beha polonaha. Jsem vytocena. Jdu dat mladsi do kocaru,, starsi rve, at neodchazim bez ni. Obleknu sebe, starsi za revu se zacne strojit. Je nervni, ze ji to tak rychle nejde, tak vsechno zahodi a rve, at nikam neodchazim. Pak si oblekne kalhoty, mikinu asi za pul minutky, zbytek ji pomuzu. Odchazime ven, ona urvana, ja nasrana. Venku uz je vse ok. Toto se opakuje denne. Jak z toho ven?

andelka
21. led 2022

Oblékat ji s tvou pomocí až těsně před odchodem. Taky mám tříletého a toto by nefungovalo.

darinka84
21. led 2022

@lobella a to malé usne když kolem starší řve? Mám také starší tříletou... Oblikla bych ji kromě bundy a bot první, aby pak toho moc už nezbývalo.. A když říkáš budeme se oblikat ještě nakojim atd.... Ona reaguje? Podívá se na tebe a odpoví? Protože mnohdy je to jen naše placani a ony nás vůbec neposlouchaji 🙊😂 naše mě to musí odsouhlasit, co se týčeoblikani, tak umí to sice taky, ale pokud jí vyloženě ten daný kus nedám do ruky, je to bez reakce..... Myslím že to že se umí obléct neznamená že půjdou a jednotlivé kusy začnou soukat na sebe dle toho jak mají.. No v létě to bude jednodušší, musíme vydržet.. Mám k tomu také miminko, tak vím..

lobella
autor
21. led 2022

2. Vecerni koupani - pripravim koupanim, x-krat rekneme, pujdeme se koupat. Odchazim do sprchy. Dcera prijde do koupelny, ale odmita se vykoupat (sprchuje se se mnou). Ja se vykoupu, ona si mezitim hraje v koupelne, zacne znova behat po byte. Jsem vykoupana, vylezu, cistim oblicej atd, mezitim nahanim dceru. Odchazim z koupelny, dcera zacne rvat, ze chce vykoupat, ze bude ve skolce smrdet a budou se ji smat🙈 mam chut ji nekoupat, treba to pochopi, ze kdyz se rekne do vany, mysli se do vany a srandu si nedelame. Jdeme ji vykoupat, ale je uz pozde. Dcera je protivna, unavena.

darinka84
21. led 2022

@lobella ještě me napadá jste v bytě nebo domě? Někdy ji oblecu komplet a ještě si hraje sama před domem, na zahradě.. A ja v klidu vypravím sebe a malého.. Také musím nakojit před odchodem.

areh
21. led 2022

Mám už 4 letého,ale je to pořád stejný. Oblékám všechny "najednou". Všem spodní vrstvu, pak vrchní kalhoty a mikinu. V tuhle chvíli bych uspala mladšího, starší si může ještě chvilku pohrát. Pak jen bundu a jde se.
Když bych mu dala oblečení na hromádku s tím, že se má oblékat, že za hodinu odcházíme, to by se neoblékl nikdy. Oblékáme se všichni najednou. Pak to funguje většinou dobře.

lobella
autor
21. led 2022

@andelka chodi do skolky a umi se obleknout komplet sama

lobella
autor
21. led 2022

@darinka84 ano, reknu ji to, diva se na me, odsouhlasi, posadim ji na gauc a dam ji do ruky kalhoty, at si je oblekne, ona je polozi a zacne si zpivat, rikat basnicky, cokoliv, proste mluvi meco nonstop a do toho beha

lobella
autor
21. led 2022

@darinka84 mame prave byt, takze ji nemuzu ustrojit a vyhodit zatim ven, mame hned pred barakem silnici

areh
21. led 2022

@lobella já bych jí z té koupelny neumytou nepustila. 🤷🏼‍♀️Ty se jdeš sprchovat a čekáš až se jí bude chtít? U nás je to " Jdeme se mýt", syn sice nechce, ale naženu ho do koupelny a umeje se. Neexistuje, abych čekala až si řekne.

darinka84
21. led 2022

@lobella ono ve školce a doma jsou prostě děti jiné... Máš energické dítě, jako ta naše... Nevydrží sedět pořád poskakuje... Zkusila bych fakt obléct a pak jen rychlovka boty a bunda. A s tou vanou je to asi podobné.. Vždy když nám začne něco takhle haprovat, řeknu si je třeba změnit postup. My si myslíme, že je logické co říkáme, ale ony jsou ztracené ve svém světě. Co se vyslect společně a skutečně vstoupit do sprchy spolu.. Nenechat ji si tam hrát? A to odlíčení a další udělat až když vím, že dcera je umyta.

felixfelicis
21. led 2022

Dvacetkrat ji reknes, ze odchazite, ale ona vidi, ze chodis po byte a vypravujes malou. Proc by se oblikala dopredu? Nedelala bych z toho halo, pripravila bych mimino, ji bych upozornila a pak neresila. Kdyz je mimino vypraveny a spi, starsi se bud oblece a jde s tebou, nebo se neoblece a jde ven neoblecena a bude ji zima (oteplovaky dam do kocarku).
Koupani: kdyz se chce vykoupat, aby ve skolce nesmrdela, tak se ma vykoupat. Cas na koupani uplynul, ona ho prolitala po byte, tak uz se koupat nebude, protoze ted uz se jde spat. Kdyz ji pak nakonec stejne vykoupes, vidi, ze si muze delat, co chce.

lobella
autor
21. led 2022

@darinka84 my se spolecne svleknem, dojdeme do koupelny, ja vlezu do vany a ona najednou, potrebuju curat, reknu neco tatkovi, mam zizen, vrati se a uz ke mne nevleze

lobella
autor
21. led 2022

@felixfelicis jenze ona beha po byte jen v tricku, nema ani kalhotky, ktere si sundala, kdyz byla curat, to ji mam vytahnout polonahou? A i tak jsem to zkousela v lete, samozrejme rev, vzpouzela se, ze je naha a nikam nejde, takze nakonec stejna scena

mdch91
21. led 2022

Chces ji ovladat a vydiras ji kravinama, jak bude ve skolce smrdet a na prochazku pujdes bez ni. Mimo to, ze mas mimino a je odsoupnuta ve skolce a ty kolem toho mimina skaces a po ni chces, aby se komplet vypravila sama. To je uplne jedno, ze to umi. Ale treba chce mit stejnou peci (v jejich ocich stejnou lasku) jako sourozenec. A ze ji to reknes hodinu predem? Triletymu diteti? Tak ji 10 minut pred nastav minutnim a rekni, ze az zazvoni, musite se.jit pripravit. Nez se ten sourozenec narodil, tak to fungovalo? Protoze jestli jsi na ni tyhle vychovny metody typu dat na zadek a vydirat zacala pouzivat az ve chvili, kdy uz nejste jedna na jednu a je to fakt narocny, tak se nedivim, ze vzdoruje

lobella
autor
21. led 2022

On je problem v tom, ze i kdyz ji zacnu strojit sama, tak se chechta, kope, dela kotrmelce, proste by ji clovek musel preprat, takze stejne to konci vetou, kdyz ses neoblekla, jdeme ven bez tebe, pak chytne rapl a mezi dverma se ve chvilce ustroji

lobella
autor
21. led 2022

Ono ji to hrozne trva i ve skolce, deti se stroji ven, ona keca, zpiva, pobiha a kdyz jsou vsechni venku, chytne nerva a zacne se honem strojit, aby ji tam nenechali, takze doma i ve skolce stejne, ucitelka mi prave rekla, at ji nestrojim, ze musi pochopit, ze se jde ven a strojime se, ze pak ji to dlouho trva, ona je nervozni, oni na ni cekaji, tak at se stroji uplne sama, aby zrychlila, pocvicila, ale vubec se nesoustredi a je roztekana

mdch91
21. led 2022

@lobella on se kazdej narodi s jinym zivotnim tempem. Ja jsem zvykla delat vse rychle na posledni chvili, syn je nejvetsi brzda na svete a neznamema to, ze to dela schvalne. Oblikat se rychle a soustredene, trosku velkej pozadavek na 3lety dite.

lobella
autor
21. led 2022

@mdch91 nechci, aby to bylo rychle, ma na ustrojeni nejakych 15 min, ale nesoistredi se, nestroji a pak je nervni a honem honem

mdch91
21. led 2022

@lobella myslela jsem v te skolce, neznam skolku, kde by cerstve 3letemu diteti nedopomohli a radsi ho nechali ve stresu, ze mu utecou. Tobe to nevadi, ze ji takhle "psychicky deptaj"? Jako pro nas je to blbost, ale ji jsou tri roky. Jinak teda mladsi syn se taky nechce oblikat, kdyz je zaujatej jinou aktivitou a ja to chapu. Kdyz musime pro starsi do skolky, tak se mu omluvim, ze cekat nemuzem,.protoze nekde musime byt na cas a odnesu ho na chodbu, tam se za chvili uklidni a spolupracuje pri oblekani. Venku je hnusne, samotnou me to nebavi, na jare a v lete zas bude problem je po celem dnu dostat domu. Ale rozhodne funguje ovladnout vlastni vztek, neprikazovat a mluvit ve stylu "pojd, bude to super". Logicky kazdy nesnasi natlak.

konidana
21. led 2022

@lobella proste prezit... u vypravovani sme to meli podobne... akorat ja teda nehrotila at se obluka sama to bysme fakt nikdy nikam nesli. Mimino sem vrazila do kocaru, starsi odchytla a oblikla. Koupani sem teda neresila, zuby s pisnickou a nebo holt nasilim. Kdyz byli pak uz dva chodici to teprv byl mazec. To se rano pred odchodem do skolky stacili pohadat, poprat me nasrat a vzbudit celej panelak😅 denne celou skolkovou dochazku🙄🤣

andelka
21. led 2022

@konidana co školkovou, u nás to tak je i u školních. Jsem zvědavá, jak se příští školní rok budou vypravovat sami. To je sranda přejde, snad.

mdch91
21. led 2022

@andelka kdyz se budou vypravovat sami, tak to konecne bude fungovat, protoze to neuvidis :D

konidana
21. led 2022

@andelka jj. Pomohlo az kdyz chodili sami. Nastesti starsi pak chodila sama driv s kamoskou a ja s mladsim do skolky. Uz asi na konci jeho prvni tridy jsem je jen vzbudila ( meli ode mne pripravene snidane i svaciny) pak sem si sla zabehat a vratila se, jen abych je vykopla ze dveri. To uz slo😁

andelka
21. led 2022

@mdch91 No budu doufat. Ono si to sedne. Teď je to ráno fakt hukot, jsem ráda, když je vypakuju ven z bytu. Ono je blbý, že si budu myslet, že to funguje, a pak se to na mě sesype, jako v jiných případech (ze školy, od sousedů..).

@konidana no, moji jsou 4 a 5 třída. Od jejich 1 a 2 třídy jsem doma na RD. Starší má ADHD, tak je to trochu náročnější, trochu víc. Od pololetí 1 a 2 třídy jezdí do školy sami, musí stihnout autobus.

konidana
21. led 2022

@andelka ja bojovala s mladsim. On do skoly nikdy nechtel a tak klidne nesel, kdyz sem nad nim nestala. Mel takto dost absenci, proste zustal cely den doma. Zlomilo se to myslim ve treti tride. Mozna az po prazdninach ve 4.

andelka
21. led 2022

@konidana to je můj postrach. Už tak to nemáme ve škole snadné, takže se snažíme být fakt spolupracující dohlížející rodiče, aby syn neměl problémy úplně ve všem. Kluci jsou spolu v pokoji, věčně v sobě, hned do sebe vjedou kvůli blbostem..musím hlídat čas, aby šli včas a honit je ať si pohnou. Ale čeká nás pololetí, chci ať si zvykají na méně kontroly a víc samostatnosti. Ať se pak v září nediví. Já do práce, malý do školky, starší na 2 stupeň..budou muset fungovat jinak.

konidana
21. led 2022

@andelka ten druhy stupeň je mazec.Drzim pesti. U nas si to snad uz sedlo ted v pololetí

lobella
autor
21. led 2022

@mdch91 oni jim pomohou, skolka je uzasna, jsou k detem hodne empaticky, je to mala skolka o jedne tride a 15 detech, osobni pristup, snazi se je vest k samostatnosti, vo jim nejde pomohou, nektere tam komplet stroji, ale musi se aspon nechat a ne tam behat po satne a zpivat, nikdo ji tam nenecha, nikdo ji to nerika, ale ona si to mysli a nenecha si to vymluvit

bohumilakupkova
21. led 2022

Popíšu ideální výpravu u nás. 🙂Ráno vstanu o hodinu dřív. Připravím sebe, věci s sebou včetně snídaně pro dceru na cestu. Jdu nakojit miminko, které spí dál. Jdu obléct dceru do postele. Vzbudí se až na výměnu trika a oblékání mikiny. Oznamuji, že musíme jít, jinak nestihneme trolejbus. Obléknu sobě bundu, vezmu si kabelku. Ona vidí, že to myslím vážně,takže spolupracuje. Dám jí bundu. Obléknu miminko. Dám jí boty a jde zmáčknout výtah. Nesu miminko do kočáru, nazouvám boty, zamykám. Venku zapínám bundy, nahazujeme kapuce a drncám, aby malý ještě rychle usnul, což se většinou zadaří. Když ne, je buď vyspaný a spokojený nebo ho ještě někde venku nakojím a podrncám. Pohodovou výpravu nemáme, ale je to bez křiku. Čepice a rukavice dávám až venku. Na dceru výprava s předstihem nefungovala tak jako u vás. Do školky nechodí, ale mám ráno uklízení jako přivýdělek, takže tam v určitou dobu prostě musím být. Taky myslím, že to děti prostě zkouší. Když jdeme ven odpoledne, už si vymýšlí co chce na sebe, nespolupracuje, ale ráno vycítí, že prostě musí a ještě nebyl nikdy problém. Jinak na skoro 5 leteho syna je lepší tvůj postup, v klidu se oblékne do školky, nasnídá, sám se dooblékne... Ale v těch 3 letech je dítě ještě asi malé na to, aby naše pocity pochopilo. 🙂
Většinou sprchuju, je to rychlejší, dětem to tak taky vyhovuje a vanu napouštím jen na přání.

felixfelicis
21. led 2022

@lobella no na spolecnou chodbu bez kalhotek ne🤔 Ale uz jsem jedno dite vedla v zime ven bez bot a druhy slo do skolky v pyzamu, podruhy uz jsme to opakovat nemuseli. Vsechno v dobrym, ja potrebuju jit ven a uz jsem nachystana, ty sam zustat doma nemuzes, oblikat se nechces, pomoc nechces, tak jdeme takhle.
Na kazdyho plati neco jinyho, jeden syn nic nic a pak se bleskove oblece, kdyz uz opravdu musi a vychazim ze dveri. Druhy z toho pptrebuje udelat srandu a blbinky. Kdyz byli uplne mali, vetsinou jsem predpripravila mimino, pak je oblikla a vystrcila na chodbu a pak rychle oblikla mimino a slo se.