Jak s předškoláky procvičujete dopravní značky? Syn zná pár značek, které jsou na cestě do školky, ale ráda bych ho naučila další. Máte nějakou společenskou hru nebo jezdíte doma autíčky kolem nakreslených značek?
Predskolaka ucit znacky? To me vážně nenapadlo. K cemu mu to v tomto veku je? Tedy pokud po tom cilene neprahne.
Existují dopravní hřiště, kde si to můžete projet na kole/koloběžce.
Máme doma dřevěné pexeso. Ale teda v každém případě, pokud jde o reálné chování na silnici, tak je nejlepší to dopravní hřiště. Jedna věc je "poznat značku", druhá věc je "umět podle ní zareagovat".
Syn miloval Pohádky o dopravních značkách.
A jinak prostě podle potřeby,ty základní.. přirozeně,na kole, koloběžce, na dopravním hřišti nebo klasicky.
@nupta V papírnictví jsou pexesa. Pěkná stránka je i tady: https://www.dopravnivychova.cz/. A na déčku České televize je pořad Michalová doprava. Naše děti uměly dopravní značky v předškolním věky. Nevidím na tom nic špatného.
A zajímá ho to? Pokud jo, dá se na stránkách BESIPu stáhnout celkem dost materiálů... https://besip.cz/Tematicke-stranky/Dopravni-vyc... Jinak my teda značky řešíme v podstatě jen, když jedeme někam autem. Ukazujeme si a děti vymýšlí, co která znamená, baví je v tom hledat systém (výstražné, zákazové...). Dají se hrát různé hry (kdo první uvidí, kdo za cestu uvidí víc XY, kdo uvidí nejvyšší povolenou rychlost...). No a těch pár značek, co potkáme na kole, řeším hodně už od malička. Tam mi to přijde zásadní součást bezpečnosti, i když jedou se mnou.
@j.a.n.i To má ovšem reálně každý trochu jinak, co se týče potřeb a zájmů. Třeba u nás na vesnici, kde nejsou v některých obytných částech chodníky a kluci už si sami hrajou venku v ulicích u baráků a jedou třeba na koloběžce, tak je znalost značek alespoň základních a chování podle nich potřeba. Nevidím na poznávání značek a chování podle nich v tomto věku nic špatného. 🙈
Synovi jsou čerstvě 4 roky, značek umí, podle mě, docela dost, ale sám se o ně zajímá, jak jsou někde na obrázku, ptá se na ně procházce a tak🙂 máme koberec se silnicí, kde jezdí autíčky a dřevěné značky, které si tam rozmístí a pak je docela pěkně vysvětlené dopravní hřiště v Albi knížce doprava 🙂
syn měl koberec, kde byly značky, ale naučil se jen ty základní. Stačí bohatě.
Super téma, tolik tipů 🙂 Přemýšlím nad tím, dcera má čtyři a kousek. Kousek od nás je dopravní hřiště, chtěla bych nakreslit na papír, hrát si s autíčky doma. Baví mě komenty, jakože k čemu to bude předškolákovi. Dcera vyjmenuje planety soustavy, bavíme se doma o různých věcech, cokoliv si odnese a alespoň na čas zapamatuje, procvičuje mozek. K čemu je hromada věci, co se hustí do děcek? Třeba k ničemu, třeba něčemu, ale s takovým přístupem posaďme děti k ledovému království a podobným ohavnostem a máme hotovo.
@j.a.n.i I kdyby bylo dítě bez koloběžky a čehokoli ve vesnici, kde nejsou chodníky, a hrálo si v ulici s kamarády, musí vědět, jak se má chovat.
@marimanta Souhlas - u nás to teda na cestu do vedlejší vesnice není, ale pohyb v "hřebenu" slepých ulic v naší čtvrti, kam jezdí pouze ti, co tu bydlí, je naprosto v pohodě.
@nupta Máme tuto knihu+ ještě k tomu existuje další díl- Nové pohádky o dopravních značkách.Koupila jsem náhodně v Levných knihách a za mě krásně a zábavně napsané a syna to moc baví. Pak si syn vzal naší učebnici autoškoly a učil se sám značky. Pak je sranda, kdy nám kecá do řízení v autě 😃
@queenp Objednáno v knihovně, díky za tip.
@nupta a proč zrovna s předskolakem? K čemu by potřebovalo 5-6lete dítě umět značky?
Kromě už zmíněných důvodů proč učit předškoláka značky mě napadl ještě jeden, i když ten vlastní zájem mi pořád přijde nejlepší 🙂 Každopádně zrovna dopravní značky jsou skvělá ilustrace i jiných pravidel ve společnosti včetně rodiny - proč je máme, že i rodiče je dodržují, jaké jsou z nich výjimky, nedodržení má nějaké důsledky, jsou pravidla různé úrovně, jak pomáhají v orientaci... U nás ideální k diskuzi při dlouhé cestě autem, kde to často všechno vidí rovnou v praxi.
@martiniquest právě, že prahne a jezdíme kolem do školky - pár jich zná
@pipi_puncocha Dej mi tip ve východních Čechách, v blízkosti jedno je, bez značek.
@nupta Nikdy me nenapadlo cilene procvicovat znacky, nevidim duvod proc. Jo, když se cestou autem zeptali, tak jsem vysvetlovala.