Dopravní značky. Jak procvičujete s předškolákem?

nupta
4. dub 2022

Jak s předškoláky procvičujete dopravní značky? Syn zná pár značek, které jsou na cestě do školky, ale ráda bych ho naučila další. Máte nějakou společenskou hru nebo jezdíte doma autíčky kolem nakreslených značek?

j.a.n.i
4. dub 2022

@nupta Nikdy me nenapadlo cilene procvicovat znacky, nevidim duvod proc. Jo, když se cestou autem zeptali, tak jsem vysvetlovala.

martiniquest
4. dub 2022

Predskolaka ucit znacky? To me vážně nenapadlo. K cemu mu to v tomto veku je? Tedy pokud po tom cilene neprahne.

pipi_puncocha
4. dub 2022

Existují dopravní hřiště, kde si to můžete projet na kole/koloběžce.

olga_
4. dub 2022

Máme doma dřevěné pexeso. Ale teda v každém případě, pokud jde o reálné chování na silnici, tak je nejlepší to dopravní hřiště. Jedna věc je "poznat značku", druhá věc je "umět podle ní zareagovat".

andelka
4. dub 2022

Syn miloval Pohádky o dopravních značkách.
A jinak prostě podle potřeby,ty základní.. přirozeně,na kole, koloběžce, na dopravním hřišti nebo klasicky.

j.a.n.i
4. dub 2022

@olga_ Tak reálné chovani v tomhle veku bylo o tom, ze sam na kole na silnici jezdit nebude a nebude lizt autum pod kola, na to znacek netreba.

veverusa
4. dub 2022

@nupta V papírnictví jsou pexesa. Pěkná stránka je i tady: https://www.dopravnivychova.cz/. A na déčku České televize je pořad Michalová doprava. Naše děti uměly dopravní značky v předškolním věky. Nevidím na tom nic špatného.

pampeklec
4. dub 2022

A zajímá ho to? Pokud jo, dá se na stránkách BESIPu stáhnout celkem dost materiálů... https://besip.cz/Tematicke-stranky/Dopravni-vyc... Jinak my teda značky řešíme v podstatě jen, když jedeme někam autem. Ukazujeme si a děti vymýšlí, co která znamená, baví je v tom hledat systém (výstražné, zákazové...). Dají se hrát různé hry (kdo první uvidí, kdo za cestu uvidí víc XY, kdo uvidí nejvyšší povolenou rychlost...). No a těch pár značek, co potkáme na kole, řeším hodně už od malička. Tam mi to přijde zásadní součást bezpečnosti, i když jedou se mnou.

olga_
4. dub 2022

@j.a.n.i To má ovšem reálně každý trochu jinak, co se týče potřeb a zájmů. Třeba u nás na vesnici, kde nejsou v některých obytných částech chodníky a kluci už si sami hrajou venku v ulicích u baráků a jedou třeba na koloběžce, tak je znalost značek alespoň základních a chování podle nich potřeba. Nevidím na poznávání značek a chování podle nich v tomto věku nic špatného. 🙈

rozitta
5. dub 2022

@nupta ahoj, pošli mi soukromou zprávu, vyfotím ti ráno hru s dopravními značkami.. ať nezapomenu.

lizzie02
5. dub 2022

Synovi jsou čerstvě 4 roky, značek umí, podle mě, docela dost, ale sám se o ně zajímá, jak jsou někde na obrázku, ptá se na ně procházce a tak🙂 máme koberec se silnicí, kde jezdí autíčky a dřevěné značky, které si tam rozmístí a pak je docela pěkně vysvětlené dopravní hřiště v Albi knížce doprava 🙂

izz76
5. dub 2022

@nupta Nijak a tom nemám predskolaka, ale prvňačku. Když se náhodou zeptá, řeknu jí co je to za značku, cílene ji značky do hlavy necpu. Kluky to, ale zřejmě zajímá víc.

konidana
5. dub 2022

@nupta pri jizde autem jsme znacky sledovali a vysvetlovali. Deti to zajimalo a furt se ptaly co ktera znacka znamena.

j.a.n.i
5. dub 2022

@olga_ Ja jo, dite do 10 let nema na silnici na kolobezce bez dospeleho co pohledavat. A jeste ho podporovat v tom, ze umi znacky, tak muze.

zuzineckah
5. dub 2022

syn měl koberec, kde byly značky, ale naučil se jen ty základní. Stačí bohatě.

kexina
5. dub 2022

Syn se o značky zajímá sám, chtěl vědět víc a víc, pořídila jsem mu tuhle knížku a jsme spokojeni oba.

marimanta
5. dub 2022

@j.a.n.i v naší vsi není jediný chodník. Takže děti, pokud chtějí ven - na kole, koloběžce, pěšky...musí vždy po silnici. Na druhou stranu, od prvního stupně samy chodí nebo jezdí na kole do sousedních vsi.
Spousta věcí, které mi ve městě přišly sci-fi, jsou tu úplně běžné.

mourovatakocka
5. dub 2022

Super téma, tolik tipů 🙂 Přemýšlím nad tím, dcera má čtyři a kousek. Kousek od nás je dopravní hřiště, chtěla bych nakreslit na papír, hrát si s autíčky doma. Baví mě komenty, jakože k čemu to bude předškolákovi. Dcera vyjmenuje planety soustavy, bavíme se doma o různých věcech, cokoliv si odnese a alespoň na čas zapamatuje, procvičuje mozek. K čemu je hromada věci, co se hustí do děcek? Třeba k ničemu, třeba něčemu, ale s takovým přístupem posaďme děti k ledovému království a podobným ohavnostem a máme hotovo.

olga_
5. dub 2022

@j.a.n.i I kdyby bylo dítě bez koloběžky a čehokoli ve vesnici, kde nejsou chodníky, a hrálo si v ulici s kamarády, musí vědět, jak se má chovat.
@marimanta Souhlas - u nás to teda na cestu do vedlejší vesnice není, ale pohyb v "hřebenu" slepých ulic v naší čtvrti, kam jezdí pouze ti, co tu bydlí, je naprosto v pohodě.

queenp
5. dub 2022

@nupta Máme tuto knihu+ ještě k tomu existuje další díl- Nové pohádky o dopravních značkách.Koupila jsem náhodně v Levných knihách a za mě krásně a zábavně napsané a syna to moc baví. Pak si syn vzal naší učebnici autoškoly a učil se sám značky. Pak je sranda, kdy nám kecá do řízení v autě 😃

j.a.n.i
6. dub 2022

@olga_ Ano, ze si nema hrat na silnici a pred jejim prechazenim se sakra peclive rozhlednout, k tomu zadne znacky znat nepotrebuje.

mimi1004
6. dub 2022

@j.a.n.i Nechápu, co řešíš. To, že ty tvé děti značky neučíš, neznamená, že nesmí ani ostatní. Zvlášť když to ty děti zajímá. Každého rodiče věc. Já se učila značky ve 2. třídě, jestli si dobře vzpomínám a taky jsem už některé dávno znala.

j.a.n.i
6. dub 2022

@mimi1004 No, kdybys četla pozorně, tak bys věděla, že když se děti zajímaly, tak jsem je je učila, ale argumentovat tím, že 5 leté dítě potřebuje znát značky, aby vědělo, jak se má chovat na silnici, je prostě pitomost.

mourovatakocka
6. dub 2022

@queenp Objednáno v knihovně, díky za tip.

veruuu_kubesovic
6. dub 2022

@nupta a proč zrovna s předskolakem? K čemu by potřebovalo 5-6lete dítě umět značky?

pampeklec
6. dub 2022

Kromě už zmíněných důvodů proč učit předškoláka značky mě napadl ještě jeden, i když ten vlastní zájem mi pořád přijde nejlepší 🙂 Každopádně zrovna dopravní značky jsou skvělá ilustrace i jiných pravidel ve společnosti včetně rodiny - proč je máme, že i rodiče je dodržují, jaké jsou z nich výjimky, nedodržení má nějaké důsledky, jsou pravidla různé úrovně, jak pomáhají v orientaci... U nás ideální k diskuzi při dlouhé cestě autem, kde to často všechno vidí rovnou v praxi.

nupta
autor
8. dub 2022

@martiniquest právě, že prahne a jezdíme kolem do školky - pár jich zná

nupta
autor
8. dub 2022

@pipi_puncocha Dej mi tip ve východních Čechách, v blízkosti jedno je, bez značek.

nupta
autor
11. dub 2022

@lizzie02 Já myslela, že tam moc značek není. Mrknu se na ní někde v obchodě.

nupta
autor
11. dub 2022

@konidana Ano, to je teďka hit. Když jedu autem jen s ním, tak mi hlásí značky a ptá se na ně. Je to hezké, jaký udělal pokrok -ještě před 5 lety jezdil ve vajíčku a v autě blinkal 😉.