Zdravím maminky,chci se zeptat, jestli má některá z Vás zkušenost,že by vám vzali dítě do školky po odvolání,když ho poprvé nevzali.Důvodem bylo,že nemáme trvalý pobyt v dané obci. Byli jsme na zápisu v obci kam spádově patříme,všechny děti z obce tam chodili jak do školky,tak do školy, syn bude mít v říjnu 5 let, ted ho dáváme do soukromé školky tři dny v týdnu, kam dojíždím 10km,no nákladově to dá zabrat. Těšila jsem se,že už by ho mohli vzít,když předešlé roky nic,zkoušíme to už po třetí.
Bohužel syn není moc společenský,je stydlivý,půlroku trvalo,než si zvykl v té soukromé a neměl úzkostlivé chvilky,podle psycholožky by měl určitě být v kolektivu pořád. V naší vesnici nejsou děti v jeho věku,mám ještě dcerku která bude mít dva roky v létě...už se docela spolu vyhrají ale není to ono jako s vrstevníky.
Myslíte,že kdybych podala odvolání,že mám nějakou šancu? Předem děkuji za nějakou radu a zkušenost.
Jestli tomu rozumím dobře, tak syn nemá trvalé bydliště v obci, kde bydlíte a kam ho hlásíte do školky - je to tak? Předpokládám, že pokud by měl v obci trvalé bydliště, tak ho vezmou, souhlasí? No tak asi by to chtělo ho přihlásit 🙂
urcite podejte odvolani, ale jaka je sance, nevim. pokud do skolky spadove patrite, nemeli byste v tomto veku byt za mladsimi mistnimi... informujte se, jaka byla kriteria pro prijimani, u nas je treba 200bodu, pokud jsem dovrsil tri let a jsem mistni. pokud jsem nedovrsil tri let, uz mam treba jen 7 bodu, pokud jsem dovrsil, ale nejsem mistni, mam treba 50. a takto to oni sectou a udelaji caru na kapacitu mist.
Spádovost se určuje dle trvalého bydliště, ne podle toho, kde skutečně bydlíte. Pokud jste ho tedy nehlásili do spádové školky dle trvalého pobytu, pak školka nemá povinnost ho vzít ani na předškolní rok.
Syna moji kamarádky vzali na odvolání - byl druhý pod čarou. Ne vždy všechny děti nastoupí i když byly přijaté, takže pokud budou mít místo - vzít by Vašeho syna mohli ( zkusila bych kontaktovat ředitele/ku a poptat se co a jak 🙂 )
Spádově patříte tam, kde jste trvale hlášeni. Takže pokud vás nevzali kvůli tomu, že nemáte trvalé bydliště v místě, tak to není vaše spádová školka a měli jste jít tam, kde jste trvale hlášeni a nebo mít trvalé bydliště a být nahlášeni tam, kde chceš, aby chodil do školky.
Za me spádova ms vubec neexistuje. (Existuji až spádove skoly) A skolka je snad povinna vzít až předškolní dite, pokud je mladsi dite a hlasitě se v místě bydliště je to čisté o tom jestli ma skolka místo.
@terezapetrova Nene, od te doby co je uzakoneny povinny predskolni rok, tak je urcena spadovost podle trvaleho bydliste.
@terezapetrova spádovost je jedno hlavních kriterií, dítě musí být hlášené k tp v místě,kde chce navštěvovat školku. Místo bydliště je něco jiného než místo TP.
no zkusím se zeptat ještě u nás na obecním úřadě, jestli mi aspoň poradí kam teda příští rok syna nahlásit do předškolního roku...děkuji za rady a informace 🙂
tak jsem zrovna domluvila s ředitelem školky,který mi řekl,že syn byl první pod čárou,tak kdyby v září někdo nenastoupil,mám zkusit zavolat. On prý ted neumí říct, jestli se mezitím nějaké dítě odhlási,takže prý odvolání je psát v tuto chvíli zbytečné
Já bych odvolání podala v každém případě. Budeš to mít papírově podložené. A třeba budeš mít štěstí. Jinak pokud to chceš zkusit příští rok, tak to by ho vzít měli. Podle zákona je předškolní docházka pro dítě povinná.
Dobře, tak zkusíme to odvolání 🙂 třeba se poštěstí
a co zmuze odvolani? misto ted nema, tak tezko vas vezme. kdyz misto bude jste prvni na rade.
@xxx3d ano právě se toho bojím,že jak si zvykne :( ted bych ho ještě v případě uzkosti nebo nějakého problému mohla kdykoliv v průběhu dne vyzvednout,když jsem doma s dcerkou,ale pak nastoupím do práce,kde si jen tak nemůžu odejít když mi zavolají ze školky...to se nám párkrát stalo i na začátku když nastoupil do soukromé...měsíc chodil jenom na dvě hodiny,než zvládl celé dopoledne....spát začal až ke konci školního roku,taky zapojit se do her a vystoupení s dětmi mu trvalo pár měsíců...no ale budu věřit,že za ten rok se toho ještě hodně stane a on víc vyzraje a nebude se tak stydět a bát
@vevero13 Prave ze prvni na rade nebude, pokud si odvolani neda. To byla jen pro obdobi zapisu a prijeti, kdyby si to TED nekdo rozmyslel. Spousta rodicu si najde jine misto nebo si vyresi situaci jinym zpusobem, hlidanim apod a pokud se misto uvolni, tak reditel zpravidla neobvolava vsechny co byly pod carou, ale dle odvolani ci aktualniho zajmu.
U nas take skolka neni,spadove spadame do vedlejsi vetsi vesnice..ted brali 14 deti. Synovi bude v zari 3 a 3/4 a vzali ho. Je tak uprostred prijatych, takze vzali i mladsi..jsem rada, on se starsich deti boji. Take se musi ,,otrkat,,...jsem take doma s dcerkou ..uz planuji jak to udelam s ni, by nemusela byt od zacatku ve skolce az do 16. Hodiny..
Navic ja v praci koncila az v 17. Hodin, takze me ceka hledani nove...po skonceni rodicaku to vyresim nejakym mesicem na pracaku...ve 37 letech tam holt zamirim prvne..a na nutnou dobu 2-3 mesicu... Snad najdu praci na ranni rychle a dcerka bude ve skolce ok...
Syn byl taky první pod čarou a nastupoval do školky 16.9. když se nějaká holčička odhlásila. Mně to nevadilo, byla jsem ještě na rodičáku s druhým synem, chtěla jsem ho tam dát spíš proto, aby byl v kolektivu.
Jak jsem psala vyse - mluvim o situaci, kdy se uvolni misto v zari a ma se zaplnit. A to uz se drtiva vetsina rodicu, kteri byli na jare pod carou, zaridila jinak. Zajmem myslim to, ze si rodice prubezne volaji a pripominaji, ze maji porad o misto zajem.
Já tomu moc nerozumím,spádové tam patříte a nevzali vás? V tomhle věku?