Dítě nejedlík. Řešili jste s psycholožkou?

17. lis 2020

Pěkné odpoledne.
Máme předškoláka nejedlíka.
Uznávám, že částečně to bude naše chyba, ale problémy jsou od narození.
Aktuálně uvažuju, jestli to řešit s psycholožkou.
Má velmi omezený sortiment potravin, které sní. Nechytne se ani na pochutiny a sladkosti. Na jednu stranu super, ale nese to s sebou i problémy.
Pak mu dělá problém jist ve skupině. Ve školce to ještě jde, doma taky, ale jak je větší skupina, tak to je stres pro všechny.
Máte s tím zkušenost, že vám, respektive dětem, psycholožka pomohla?

jakreb
17. lis 2020

A v akej vacsej skupine je ako je škôlka? Nakolko ak zje v škôlke aj doma kde je problem?

autor
17. lis 2020

@jakreb třeba na táboře za celý týden praktický nejedl. Byl na příměstském s kroužkem.
Doma jí jen, když tam jsme sami. Ale několikrát týdně jíme s prarodiči. To pak buď nejí vůbec, nebo počká, až ostatní dojí a jde jíst sám.
Velký problém je i to, že hodně jídel prostě nejí a ani neochutná. Postupně počet jídel, která jí, hodně omezuje.

jakreb
17. lis 2020

Zaujimave ze v skolke zje ale v primestskom tábore kde cca rovnaky pocet deti nie. Hm, to už asi fakt riesit s odborníkmi.
Alebo len vymysla ako každé dieta...
Preco neje, neochutna,...ako pises asi aj vasa chyba. U nas sa je od jedneho roka deti to co jeme my-ziadny problém. Iste maju jedla co nemusia alebo nechcú-casom ale tym sa vyhybam a nevarím a je ich fakt malo. U nas vzdy platilo "bud zjes ked sa jedlo podava a co sa podava alebo si hladny..." Funguje to. Žiadne "tanečky" okolo deti. Ani v dobe prikrmov-zelenina,masko, strukoviny,ine... samozrejme sa clovek (ako aj dnes) snazi z domaceho chovu a záhrady. Ale podľa môjho názoru dieťa vymysla len tolko koľko mu rodic dovoli ci ako si naučil...

jakreb
17. lis 2020

Neochutna, obmedzuje? No hold bude hladná. Aj to skus. Dobrovoľne ziadne dieta dlho hladné nebude len neustúpit. A to cakaj nie den dva aj dlhsie...Zelam pevne nervy 😉

autor
17. lis 2020

@jakreb rekord je 5 dní, kdy nejedl vůbec nic. Jen byl protivný, protože měl hlad. Pak jsem udělala jídlo, které ji. Tak ho snědl a dál zase nevečeřel a nesnidal, protože jsem neustoupila. U něj to je složité, když je jidlo, co je oběd, tak to je oběd a k večeři nebo snidani ho jíst nebude.
Aktuálně ustupuju v tom, že kupuju to, co jí. Takže snídá jogurt jedné značky a příchutě. Jiné jíst nebude. Obědy dělám tak, aby se aspoň na něco chytil. Takže často ji jen salát, nebo nudle z polevky. Pak povinné 3 lžíce a víc ne.
U nás nejsou tanecky. Buď jíš, nebo máš hlad. On má často raději hlad.
Někdy i brečí, že má hlad a chce jíst, ale jídlo je hnusný, tak nejí.
Problémy byly už s mlikem. Chtěl jíst, ale jak se napil, tak řev. Boj je od prvních prikrmů. Do 2 let si nikdy o jídlo neřekl.
Ve školce mají 20 dětí, u stolu ji 4-5 dětí. Na táboře bylo 40 dětí a jedli u dlouhého stolu. Plus tam jsou dospělí. Děti mu u jidla moc nevadí, dospělí ano.
Je vidět, že nemáš nejedlíka.

jakreb
17. lis 2020

Fuuha tak ak nema nejake stravovacie obmedzenia tak s vami len "cvici" alebo je tam uz diagnóza ina....

jakreb
17. lis 2020

V skolke zje co mu daju ci tiez vymysla? Ak zje vsetko tak evidentne s vami cvici. 5rocny uz ma dost rozumu. A raz by mi dieťa povedalo ze je jedlo hnusne.... bohužiaľ ano bude hladne...pokial zbytok rodiny vie ze varim dobre a to zje...

janedv
17. lis 2020

@jakreb ty jo, co jsi za cloveka radit, at matka necha schvalne dva dny a dele decko o hladu?!
@anonymni u nas mame nejedlika, ale neni to takovy extrem, naopak ve skolce s detmi ji vic, nez doma. Ja jsem opak, ja vzdy varim co nejvic tak, aby to jedl, klidne 3 jidla, kdyz chce kazdy neco jineho. Je pro me proste dulezitejsi, aby se najedl nez nejaky abstraktni mocensky princip "neustoupit". On nejaky duvod nejist ma, ja ho sice nechapu a on to neumi vysvetlit, ale nejaky je. Takze ano, obcas ma povinne 3 lzice, kdy uz fakt neni jina moznost, ale obvykle se mu snazim vyjit vstric. U vas mi to neprijde jako typicky nejedlik, jestli neco takoveho existuje a minimalne bych se s psych poradila, nevim, u nas s tim lide proste nesouvisi. Drzim palce. A ty
@jakreb radeji drz pusu, jsi zla.

autor
17. lis 2020

@jakreb někdy ve školce jí a někdy ne. Oni tam často dělají to, co má rád - luštěniny, těstoviny, bulgur, rýži a různé saláty, takže na to se chytá. Často tam ji jen suché přílohy. Třeba ale nejí brambory, to má jen polévku.
Hlavně čím déle tam chodí, tím méně tam jí.
Veškeré jídlo světa je hnusné. Jemu vadí jídlo obecně. Nejde o to, co vařím.
Nejmenší problémy mu dělá syrová zelenina. Vařené jidlo nemusí.
Na tobě je opravdu vidět, že s nejedliky nemáš zkušenost.
Jak dlouho bys nechala dítě nejíst? Já vydrzela 5 dní.

katkagabinka
17. lis 2020

Já řešila a řeším do teď, jen jedno poradím hned, nenechat hladovět, nebo si zadělá na vážné problémy s žaludkem nebo střevem, nebo nedej bože s něčím vážnějším. Jde o to, že moje dcera nemá ráda umazané jídlo, nemá ráda zmatek na talíř a trvá vždy dost dlouho, než se naučí jíst nějaké jídlo. A je jedno zda je to vařené nebo syrové. Gábi už je 10 a stále nejsme u konce. A takové rady jako nechat vyhladovět nebo budeš sedět dokud to nesníš jsem u příbuzenstva utla hned. Podle psychologa si mám představit talíř plný živých červů a jak mi někdo říká, že je to dobrý a musím to sníst. Takže poradím velkou trpělivost a ten Dr není od věci. 🍀🍀🍀🍀🍀

emamaira
17. lis 2020

A nemůže mít nějaký zažívací problém? Znala jsem holku, která si takhle vypěstovala skoro anorexii a pak se zjistilo, že měla něco se žaludkem. Radši nejí a ani nezkouší nic nového, že se už bojí aby ho něco nebolelo nebo nebylo jinak nepříjemné.

iulia
17. lis 2020

Podle tvého popisu - můj syn, teď má 6 a chodí školy. Ve školce celý den vůbec nejedl, protože on nemá rád neznámé jídla. Takže každý večer jsme řešili bolesti břicha. Co chodí do školy je to lepší - má obrovsku svačinu z jídel, které mu chutnají. A co se týká výběru jídel - má pár oblíbených a ty vařím pořád dokola. Čas od času přidám něco nového např. nedávno jsem mu dala pár fazolek k masu. Ale v těch šesti letech už ví, že mi udělá radost, když to sní. Nicméně u těchto dětí musíš hlídat přísun základních živin. Např. sýry - nejí, ale objevila jsem předloni pařeného Béďu a ten mu chutná, ale jiný sýr do úst nedá. Jinak váhu dohánět sladkým, to není dobrý základ do budoucna, když si odmyslím ty zubní kazy... Můj nemá rád sladké od malička - nepřišel tomu na chuť. Ale třeby v šěsti letech už jí brumíky, domácí skořicové sušenky, perníčky. A také máme novinku od září donuty. Nikdy jsem nenechávala vyhladovět, můj syn je váhově v růstovém grafu na 3 percentilu, takže to ani nemůžu. A taky se s ním vařím, např. bramborovou kaši jí, co si ji připravuje sám (s mají asistencí). Držím palce!

martiina_k
17. lis 2020

Nevím, zda pomůže psycholog, ale určitě bych zvážila konzultaci u klinického logopeda (který ale má kurz terapie orální pozice, nebo je to zároveň bobath terapeut), nebo konzultaci u ergoterapeuta, nebo terapeuta zabývajícího se senzorickou integrací. Neříkám, že vždycky, ale ve spoustě případů je problém v senzitivitě. Dítě může být hyper (nebo hypo) seznzitivní a opravdu mu to je nepříjemné. Může mu to být nepříjemné už "pachem". Tyto děti opravdu rozeznají polévku vařenou včera od polévky vařené dnes a tu včerejší nesní. Je toho hodně, ale ty děti za to fakt nemůžou. Dobrá zpráva je, že se na normalizaci senzitivity dá pracovat, je to běh na dlouhou trať, ale dá se 🙂

jakreb
17. lis 2020

@janedv Normálny človek. Dieťa ak vymysla tak vymysla. Pokial je zdravé a bez problémov zje co dostane ak nie tak vymysla. A to urcite 5rocne. Ale iste mne raz "svokra" povedala ze mam rozmaznaneho syna- prečo-v skratke-nakazal si 3 jedla a ani jedno nezjedol-som jej povedala ze doma zje co je navarené tak kto ho rozmaznal..😂😂😂 Ziadne dieta nebude dobrovoľne hladné
Ale iste podla tebe podobnym som zla matka lebo neskacem ako dietko piska.Vela šťastia s podobným prístupom

jakreb
17. lis 2020

@janedv Ty rozkazuj doma a var aj 10 jedal. Ka varim pre vsetkych. Takže na rovnako-ty drz pusu. Ja som slusne vyjadrila nazor. Ak dieta zje to co varim doma v školke a doma nie tak bud vymysla alebo má iny problém ktorý treba riešiť ako som uz napísala. Ale to by si musela čítať s porozumením. A nie hejtovat slušných ludi. Pekny vecer zelam.

jakreb
17. lis 2020

@autor No ano, našťastie nemam problém u detí s jedlom. Ako som ti uz napísala to co pises je už extrémne a moc treba to riešiť s odborníkmi.

autor
17. lis 2020

@jakreb jak dlouho bys nechala hladovět dítě, co je na 5. percentilu v tabulce? On není nijak vychrtlý, ale hubnout nemá z čeho. A ano, on bude mít dobrovolně hlad. Jednou nejedl porřádně 2 týdny. Za den snědl třeba 3 kolečka rohlíku. Nebyl nemocný a ani nic podobného. Tehdy začal hubnout. Takže jsem zavedla ten kompromis, že u každého jídla je něco, co sní.
Dám příklad, jak jedl dneska - k snídani bílý jogurt, k obědu 3 kousky brokolice, k odpolední svačině pudink (půl malé skleničky), k večeři 2 plátky sýra. Pečivo nechal. A to byl dneska dobrý den.
A opravila bych tě - žádné zdravé dítě nebude dobrovolně hladovět.

@katkagabinka problémů s žaludkem se bojím.

@martiina_k má vývojovou dysfázii, takže na logopedii chodíme. U něj si myslím, že bude jeden problém, se kterým ale nevím, jak si poradit. Od útlého věku má rád výrazné chutě - je schopný lízat sůl, cukr, cucat citrón. Vše si dosoluje, doslazuje...

@iulia syn ze sladkého jí jenom Kinder čokolády a Bompary. Žádné bonbony, sušenky... Jídlo často připravuje sám, s nadšením, spokojený a na závěr mi sdělí, že to nemá rád a je to pro mě.

@emamaira problémy se žaludkem nevím. Nestěžuje si na bolení břicha, nemá průjem ani zácpu.

katkagabinka
17. lis 2020

@jakreb Ne vždy je to rozmazleností. Někdy to tak prostě je, že má dítě problém. A ten se nevyřeší tím, že mu nedám najíst. Kdybych postupovala podle tebe, už dávno by tu moje dítě nemuselo být. Ano, některé děti jsou vybíravé, jedí jen co jim chutná, třeba sladké nebo smažené, nebo mají období kdy zkouší. To ale asi nebude tento případ. Asi jsi to myslela dobře, ale já už si za těch 10 let vyslechla tolik, že mě to pak mrzí. A ještě podotknu, že první dvě děti tento problém neměly a snědly vždy vše.

jakreb
17. lis 2020

@autor citaj co pisem... Určite nie s problémami ako píšeš neriešiť a nechať hladovat ale to sa opakujem. Zase si niekto berie z príspevkov len cast.

jakreb
17. lis 2020

@katkagabinka Ale KDE PISEM INÉ?!

cilkat
17. lis 2020

Koukám, že píšeš, že má vývojovou disfazii a u té je podobny vztah k jídlu prý běžný (taky mám pětiletého disfatika a taky nejí). Takže bych psychologa klidně zkusila, nebo možná ještě raději ergoterapii. Prý za to dost často může především nějaký smyslový disbalanc (tomu by odpovídaly i ty výrazné chutě). (U syna jsme to zatím nezkoušeli, respektive na ergoterapii jsme na pořadníku na uvodní vyšetření... odráží se od druhého vahového percentilu a "už" je na sedmém... dost pomohla školka - i v mluvení, i v jídle...)

autor
17. lis 2020

@cilkat ve školce je 4. rokem. Zatím se to na jídle neprojevilo. Spíš se to horší. Nejlépe jedl ve 3 letech před nástupem do školky.
Aktuálně mu chybí už jen R a Ř.

zelenaesmolda
17. lis 2020

Nema nejakou PAS?

autor
17. lis 2020

@zelenaesmolda podle všeho ne. Když byl batole, bylo podezření, ale postupně se z toho stala dysfázie.

zelenaesmolda
17. lis 2020

Mecto napadlo jak jsi psala s tim,ze jidlo ktere je obedcnebude veceret

lutu11
17. lis 2020

Jsou deti, ktere proste v jidlu nevidí zadný smysel. Napríklad muj syn delal to samé cca do 3let. Pak se to ale začalo lepšit. Ted jiz chodí do školy a svacinu nosí zpatky. Takže za rok nepribral vubec nic. Jeho nejlepsi kamoška má 8. A neji. Resp ji velice vybirave, a jen Když má opravdu velky hlad.

autor
17. lis 2020

@lutu11 našemu je 6. Ve 3 letech měl období, kdy jedl nejlépe ve svém životě.
Až půjde do školy, absolutně nevím, co mu budu dávat. Jogurty snídá, pečivo nejí, z ovoce jí jen jahody a borůvky. Takže budu dělat zeleninové krabičky.

On je v nejedlících rozdíl. Někdy to je vyloženě v rodičích. To je kamarád staršího syna. Jeho maminka se hroutí, jak kluk špatně jí. Klučík má nadváhu, protože on sice nesní oběd, ale maminka mu místo toho dovolí celou čokoládu, sušenky, hranolky, protože by měl hlad. Když byl u nás, tak byl v šoku, že moji kluci jedí zeleninu a normálně jim to dával jíst a nevěřícně kulil oči, že se to dá pozřít 😂. U nás jedl to, co doma nesnědl.

autor
18. lis 2020

@zelenaesmolda on má těch autistických projevů víc. Ale postupně z toho vyrůstá a začíná se chovat normálně.

iulia
18. lis 2020

A konzultovala jsi stravu s pediatrem? Já si syna, každý 3 měsíc převážím a sleduji jeho křivku v grafu, pokud kopíruje svůj percentil nebo přeskočí do vyššího percentilu - jen to ok. Pokud klesne, konzultuji s pediatrem, udělá mi odběry apod.. Taky popřemýšlej, zdali mu jdeš příkladem v jídlu. Jaká je Vaše kultura stravování. Ptala jsi se mamky či tchýně, zdali je/byl podobný případ nejedlíka ve Vašich rodinách. Píšeš, že ve školce docela jí. apod..

autor
18. lis 2020

@iulia podle doktorky není problém. Roste, přibývá.
My jíme všichni u stolu, společně. Všechna jídla. Vedeme ho k tomu od narození. V jídle se nikdo nenimra, jíme vše a to i starší sourozenec. Ten sní 8 knedlíků a 2 kusy masa. Mladší sní 1 knedlík s řevem.
Ano, můj táta byl do 8 let podvyživený, nechtěl jíst a babička ho vykrmovala tvarohem s vajickem. Manžel nechtěl jíst a tchýně ho cpala tak, že mu vypěstovala nakonec obezitu. Můj bratranec byl do 1. třídy kost a kůže.
Ve školce jí a myslím, že to je tím, že se na něj neupíná pozornost. Jsou tam děti a každý si řeší sebe. Doma je problém, když nás je víc. Třeba přijede babička. To pak ji sám a je to bez problému.