Dilema školka/práce. Jak zdravě skloubit obojí?

Zdravím maminky, jsem si jistá, že to, co aktuálně řeším já jste řešily nebo budete řešit všechny.. hledám názory, řešení, uklidnění..Dcerka má 3,5roku a od září chodí do školky. Já nastupuji 15.1 do práce kde budu od 7:30-16:00hod. manžel když bude nejhůř může malou v 15:30hod vyzvedávat, občas i dříve. Co si o tom myslíte? Není to na dítě ve školce dlouho?Z malé odpověď nedostanu, když se zeptam pokaždé říká neco jineho podle aktualniho rozpoložení.. teď se treba do školky těší,zitra to tak být nemusí. Finančně jsme na tom dobře,ale manžel cítí tlak a nechci,sby na to byl sám. Chci pracovat.
Za každý příspěvek, nápad a názor předem moc děkuji 🌹

zmrzlinka
2. led 2024

@veronikaveruverule ideální by bylo kdyby si si mohla skratit úvazek a končit dříve.Ale tím pádem by si vydělala min.Nebo jestli ji může manžel vyzvedávat dříve bylo by tomfajn.

veronikaveruverule
autor
2. led 2024

@zmrzlinka nejlépe nejpozději kolem půl třetí správně?Snad to pořád není moc ..

terisek2222
2. led 2024

@veronikaveruverule není to pozde, věřte, že hodně dětí tam bývá i do půl páte. Dělám ve školce a za mě ideální vyzvedávat po spaní takže kolem te pul třetí. Ja ted šla po rodičáku od zaří do práce, dcerka ted od ledna tam bude spat a budu ji vyzvedavat v pul 3 a syna z druziny z 1.třídy na 3h

konidana
2. led 2024

@veronikaveruverule hlavni je jak to budes vsechno stihat. Nemyslim si, ze skolka do 16.h je moc. Ale asi to bude mit kazde dite jinak. Ja vyzvedavala az 16.30 a stejne jsem tam casto cekala az do zaviracky v 17.h, az si dohraje ci dokresli obrazek. Jinak zkraceny uvazek je urcite dobra volba.

veronikaveruverule
autor
2. led 2024

@terisek2222 chápu, že to mají lidi i jinak, nechávají děti déle..ale ja neřeším jak to mají ostatní,chci aby byla v pohodě moje dcerka a snažím se jí přizpůsobit, chápete.. naštěstí budu pracovat cca 15min od školky,zkusim se zamestnavatelem domluvit kratší úvazek..mela jsem to ale říct už na pohovoru,snad mu tim nezpůsobím komplikace .

vetyver
2. led 2024

@veronikaveruverule máme stejně narozenou dceru, mála chodí do školky od září na full, stejně jako já do práce na full time. Jednou až dvakrát jezdím do Prahy, v tu dobu vyzvedává manžel, nejdřív ve čtyři, jinak jsem na HO a taky musím prostě odpracovat 8,5h takže vyzvedávám kolem čtvrté, spojuji to ještě s vyzvedává ním starších dětí různě z kroužku atd. Ve školce je spokojená, já mám samozřejmě taky blbý pocity, že je tam většinou jako jedna z posledních. Ale prostě jak to je, tak to je. Nemáme hlídací a vyzvedavací babičky, nepracujeme na směny, nejsem na RD s mladším (ona je poslední dítě), takže prostě je ve školce déle než jiné děti. Netrpí tím, je veselá holčička co se těší na maminku/tatínka. Nikdy jí nelžu, že přijdu já, když má přijít tatínek.

veronikaveruverule
autor
2. led 2024

@konidana aha!No pokud by s tim byla malá v pohodě asi bych částečný úvazek neřešila.. takže jinak, uděláme testovací tyden a poprosim ucitelku aby malou sledovala jak to snáší..

ilone
2. led 2024

@veronikaveruverule v pohodě bude, když budeš v pohodě ty. Takže když si to srovnas v sobě, nemusíš se ničeho bát.

konidana
2. led 2024

@veronikaveruverule ale teda moje deti byly ve skolce v pohode na cely den od 1.dne. A take tam do zaviracky vetsinou bylo vic deti, v tech 16.30 tam nikdy nebyly sami .

veronikaveruverule
autor
2. led 2024

@vetyver rozumím.. jasně, že bych chtěla klasickou 8,5hodinovou směnu jen ne na úkor dcerky,asi chápeš a tvoje dítě je s tim v pohodě..ja to nejspíš budu muset prostě otestovat a přizpůsobit se posléze.. horší je, že praci,kterou se mi povedlo získat opravdu chci dělat,nestojim o to to tam hned ze startu nejak -pokazit- proto se s tim tak sama v sobě peru ..

andelka
2. led 2024

Můj nastupoval vloni ( tedy předloni) v září, skoro od začátku spí, pouze v pátek chodil po obědě. V tomto školním roce už tu možnost nemáme, takže spí pořád. Do školky přijdeme 7:20 ( 7:45 musím být v práci) a vyzvedáváme kolem 15h. Školka se odpoledne otevírá 14:45. Já mám zkrácený úvazek, chodím z práce kolem 13:30, takže před vyzvednutím si ještě zařídím co potřebuju, nakoupím,je to fajn .

veronikaveruverule
autor
2. led 2024

@ilone wau. .good point tak to mam co dělat 🙈

vikinkav
2. led 2024

A ted chodi jen na dopoledne nebo jak? Tak ji to prodluz uz ted a budete mit tech 14 dni na zvykani, nez nastoupis.

konidana
2. led 2024

@veronikaveruverule praci chces delat, tak se dite proste prizpusobi. Deti jsou v pohode, kdyz je mama v pohode.

veronikaveruverule
autor
2. led 2024

@andelka ideální stav kruci, měla jsem si to zařídit rovnou..

veronikaveruverule
autor
2. led 2024

@vikinkav někdy po obědě, někdy po spinkábí,nechala jsem to na ní.. některé dny jsem omluvila úplně a udělaly jsme si spolu výlet třeba,nebo stravily den v herně spolu..

ilone
2. led 2024

@veronikaveruverule začala bych tím, že nebudu číst internet. Tady moc pochopení s celým uvazkem nezískas.
Já mám třeba pozitivní zkušenost - u dvou starších děti jsem se sice vracela na částečný úvazek v jejich cca dvou letech, ale tak, že jsem týden byla doma, týden v práci. Ve školce/jestlich to normálně zvladaly až do odpoledne. Vyzvedávala jsem je mezi 15.30 a 16.00.
Ver tomu, že to bude v pohodě a bude to v pohodě. A zkus předem nepřemýšlel nad tím, že by to nemuselo být v pohodě. Je to těžké, znám to, taky jsem si tím prošla. Za mě nejlepší je, neposlala tyto dotazy cizím lidem, ale vyřešit si to s partnerem.
A pokud je to práce, kterou chceš, dcerka už je docela velká, je čas posunout se dal.

michaela666
2. led 2024

Dcerka bude mít 3 teď v lednu a do školky chodí od října. Prvních 14 dní před obědem, pak chvilku po obědě. Teď před Vánoci už chodila i týden v kuse po spaní cca 14:30 a naprosto v pohodě. Přišlo mi, že větší problém mám já než ona. :D

veronikaveruverule
autor
2. led 2024

@ilone K zamyšlení. Chápu.. každopádně manžel to nevidí jinak než já, to víš, že jsme to probírali a to mockrát..moc maminek neznám, proto se zkouším informovat tady, nakonec i proto tady konik je ne?😉 Fakt je ten, že ten stresor jsem tady já.. uznávám,musim na tom pracovat.. každopádně přečíst si názor treba i ucitelky ze školky je fajn proto, že vidí jak děti reagují byť je každé jiné..

veronikaveruverule
autor
2. led 2024

@ilone Navíc se nabízí otázka..maminky co dělají na plný úvazek - není to tak, že se s tim prostě smířily a uzavřely aby je to netrapilo?Co když by ty děti,co jsou dlouho ve školce byly radeji s mámou?A na druhou stranu co když jsou ty děti skutečně v pohodě a ve školce jsou rády, baví je to a pak se domů těší.. rozumíš mi?

michaela666
2. led 2024

@veronikaveruverule Chodím na částečný úvazek už víc jak rok a nejhorší bylo odprostit se v hlavě od toho co malá dělá když není se mnou.
Dopoledne jsme byly spolu, pak zůstala s tatínkem a já šla do práce. Myslím si, že už to tenkrát byl krok k tomu, že školku zvládá v pohodě, ale opravdu to muselo začít v mojí hlavě. Celou směnu jsem byla přilepená na telefonu, kdyby něco. 🙈
Teď je ve školce 6:10 -14:30 a občas mi vynadá, že jdu moc brzo. 😃 Zkus ji nechat pár dní tak, jak bylo v plánu na začátku a řeš až případný problém. Tím, že ve školce je spousta aktivit, hraček a kamarádů jí to rychle uteče a pak si to doma vynahradíte.

ilone
2. led 2024

@veronikaveruverule já Ti rozumím, sama jsem podobné věci řešila s nejstarší dcerou. A to jsem z ucitelske rodiny. Také jsem to nenašla zpočátku lehce. Ale když jsem začala být klidnější já, zklidnit se i dcera. Se synem už to šlo úplně v pohodě. A vezmi si, že moje děti byly ještě mladší, pro tu Tvoji to vlastně ani změna nebude, už je velká a do školky už chodí.
Jinak ze zkušenosti učitelky Ti můžu napsat, že děti jsou hodně napojené na maminky a když vidí, že ona to bere v pohodě (s nadhledem), jsou takové i ony. V opačném případě je lepší, když je do školky vodí někdo jiný. A to i kdyz neucim v MS, ale na prvním stupni.

zmrzlinka
2. led 2024

Podle mne je to i o povaze dítěte.Nekrere to zvládá v pohodě a jiné to snáší hůř.Ja jsem dělala na částečný úvazek než dcera nastoupila do 1.tridy a kdyby nešlo všechno tak nahoru ještě bych na častecnem úvazku zůstala .Ono domácnost,práce a malé dítě je pro mne náročné.Taky závisí jakou máš práci.Ja se třeba od října do dubna nezastavim.A pak jsem unavená a je to doma znat.Pres léto je to lepší.

petronilkaa
2. led 2024

U starších dětí jsme se s manželem domluvili, že nastoupím na plný úvazek, když bude problém, budeme řešit operativně pak.. Syn šel do školky a já hned do práce. Vyzvedávali jsme mezi 15-15:30.. Problém nenastal.. Kdyby ano, poprosím v práci o zkrácený úvazek nebo si najdu jiné místo. Ale za mě byla by škoda to vzdát dopředu..

darkwitch
2. led 2024

Popravdě snažila jsem se dceru vyzvedávat hned po spaní v půl třetí a vlastně to byl spíš problém protože si už po spaní nestihla pohrát, když ji vyzvedávám v půl čtvrté je spokojenější a na jaře když jsou na zahradě je i pul čtvrtá brzy 😁

andelka
2. led 2024

@veronikaveruverule já teda ani nevím,co je plný úvazek na ranní. Když chodily do MŠ starší děti,byla jsem dlouho doma, hledala práci, našla až měl mladší 4,5 roku. A to byly odpolední ranní po týdnu. Pomáhala mi babička a dva dny v týdnu otec dětí. Takže buď jsem je vodila nebo vyzvedávala, obojí jsem nezvládala. Ale to už jsem byla delší dobu rozvedená,takže zvyklá,že s dětmi nejsem pořád. Ty ranní byly fajn, v 15h jsem byla ve školce, stíhala různé školkove akce, dilnicky, besídky, i herny ještě. Při odpolední jsem dětí viděla jen ráno. Později jsme museli pár měsíců chodit do MŠ a ZŠ hned na 6. Pak naštěstí byly prázdniny a já pak na nemocenské a mateřské. A po poslední jsem si řekla,že takhle už ne. Manžel taky byl pro. Finančně to není nic moc, ale ten klid a nehoneni se za to stojí. Stíhám odvést i vyzvednout v pro mě rozumnou dobu. Odpoledne je dost času na všechno. Ale je fakt, že třeba v létě, když jsou na zahradě odpoledne,tak chodím později, až kolem 15:30-45, protože blbě nese,když přijdu sotva se dostali ven. I když pak ještě jdeme cestou na hřiště. Ale teď v zimě zas lepší dřív, jak je brzo tma.

veronikaveruverule
autor
2. led 2024

Díky vašim příspěvkům jsem si to v hlavě urovnala a jsem klidnější.. udělám to tak, že se domluvim s manželem,aby vyzvedával malou co to nejdříve půjde, učitelku poprosim aby malou sledovala. Do práce budu jezdit na full a pokud uvidím v prvnich par týdnech nějaký problém budu ho řešit posléze.. do té doby zamakam na tom abych byla v pohodě. Děkuji maminky za vaše názory 👌🫶

dashyyy
2. led 2024

@veronikaveruverule moje nastoupila na fulltime ve dvou letech a devíti měsících, do té doby chodila jen na zvykačku a ta byla peklo, ale ze dne na den musela i spát a chodila domů nejdřív kolem třetí a byl to velký obrat, zvládla to daleko líp než já 😀 držím palce, určitě to zvládnete ;)

jannym
2. led 2024

Kazde dite je jine, prvorozena nastoupila do skolky ve 2 letech a 7 mesicich na cely den, obcas si posteskla, ale do skolky chodila rada a casto mi vynadala, ze uz jdu pro ni, nejhorsi bylo kdyz jsem mela dlouhe dny a vyzvedavala jsem ji az v 18 hod, to tam uz byla obvykle sama s pani ucitelkou, no a prijely jsme domu vykoupaly a sly spat a druhy den uz zas v 6 vstavat a letet do skolky. syn mel problem byt obcas ve skolce cel den, ze zacatku chodil jen pul dny a co druhy tyden byl marodny, zvykl si az na konci druheho roku, kdy po vyndani mandle prestal marodit a zacal chodit na cele dny a je tam strasne spokojeny, taky se vymenily pani ucitelky a najednou se mu po skolce i styska

me_druhe_ja
2. led 2024

Osobně si myslím, že fakt dělá hodně, jak to cítí matka. Pokud je to ten typ, co nedokáže odstřihnout pupeční šňůru ani ve třech letech a má pocit, že dítě ve školce bude trpět, tak to dítě vycítí a nebude tam rádo. Pokud se matka na školku těší, že bude dítě v jiném prostředí, mezi vrstevníky, začne si budovat první sociální vztahy, bude mít příležitost dělat zase jiné věci než doma, tak bude i dítě daleko víc v pohodě.
Jasne, neplatí to plošně, pořád hraje i velkou roli i povaha dítěte, ale to, jak je nastavena matka je zásadní.
Takže se nebát a případné problémy řešit až opravdu přijdou, protože vůbec přijít nemusí. 🙂