Dobry den, najdem tu nejake Slovenky, ktore sa s detmi stahovali zo Svk do Prahy? My teraz uvazujeme, ci nespravit tento krok, mame deti 5.5r a 2r. Ake su Vase skusenosti? Zvykli si deti? Naucili sa jazyk? Starsi syn je skor introvert, tak mam z toho respekt. Z rozpravok cestinu chyta, aj ma viacero slov, ktore hovori len po cesky 🙈 viem, ze hned bude musiet ist do skolky, skolku uz aj mame najdenu. Manzel ma super pracovnu ponuku a ja by som sa so svojim vzdelanim tiez lepsie uplatnila v Prahe. Ako zvladate rodicovstvo bez pomoci rodiny? Tohto sa bojim najviac 🤷♀️
My sme sa teda nestahovali s detmi.. zijem v Prahe od gympla, cca 16 rokov, manzel tiez slovak ale stretli sme sa az tu.. deti maju 2 a 5 rokov, doma hovorime cisto slovensky, starsia dcera tak napoly, v skolke skor slovensky.. inak bez rodiny cize aj bez strazenia je to narocnejsie, ale tak nejak sme uz zvyknuti 🤷🏻♀️ Pred koronou k nam chodili na striedacku rodicia tak raz za stvrtroka. Ale nikdy by som sa nevratila na slovensko.. vzdy nam staci kratka dovolenka a radi sa vraciame do Prahy, aj ked mi je smutno za prirodou, som z Tatier..
Moj nevlastny brat sa stahoval v 4 rokoch zo Slovenska do Ciech, vraj za 2 mesiace uz hovoril len cesky 🙂 oni to zvladnu rychle a Praha je uzasna, ja by som nevahala 🙂 zalezi ovsem ci mate radi velke mesta
* v skolke skor cesky
@vladienka prosim ta, starsia dcerka pred nastupom do skolky vedela rozpravat po cesky ci sa naucila az tam? Tiez si hovorim, ze na tie deti sa to rychlo nalepi, tak snad 🙂 a ty si sa stahovala zo sr do cr, ked si nastupovala na gympel? Nemala si problem s cestinou? Ako je to inak so strednymi skolami v cr? Pocula som, ze je dost problem sa dostan na gymnazia, ze ich maju menej ako my.
Muj muz je z vychodniho Slovenska, jeho sestra s manzelem jsou tu v CR (v Praze) tez - prijeli po vysoke skole, bydleli chvili vsichni spolecne, pak si svagrovci nasli vlastni bydleni, narodily se jim dve deti (ted 17 a 14, ja je znam od 4 a 1) - rodice mluvi oba slovensky, deti tim padem taky mluvily slovensky - starsi dcera sla do skolky a prirozene se zacala ucit cesky, parkrat byly nejake poznamky od spoluzaku, ze “divne mluvi”, ale myslim, ze nic zasadniho a v ramci toho, jak umi byt deti ve skolkach/skolach “mile” i bez ohledu na narodnost.
Mladsi syn byl vic “mamanek”, je introvert, do skolky chodil malo, protoze byl casto nemocny, ale i on to zvladl bez problemu - za ty roky se naucili cesky tak, ze se mnou mluvi automaticky cesky, s rodici a mym muzem slovensky - prepinaji automaticky.
Starsi sla na dobry osmilety gympl a bez problemu.
Z hlediska pece o deti a hlidani je to vsechno na svagrove - ani jedni rodice do Prahy nejezdi nebo jen minimalne, kdyz byly deti male, travili vsichni v podstate cele prazdniny na Slovensku, ted uz tak casto nejezdi. Svagrova ale jinak nikdy ani hlidani nepotrebovala, xkrat jsme se nabizeli, kdyz jsme jeste nemeli deti, ze pohlidame, ale mladsi se nedal a starsi s nami treba sla na vylet a svagrova to obrecela 😂 takze urcite je to pro ni narocne, ale zvlada to sama.
Deti se urcite citi byt Slovaky, ale doma maji v Praze. Bylo to poznat, kdyz byl synovec mladsi a zeptal se, proc nemuze jezisek nekdy prijit k nim domu, proc vzdycky jen k babickam (na svatky jezdi na Slovensko, na stridacku k jednem/druhym prarodicum).
Nez sla starsi do prvni tridy, tak hodne zvazovali, ze by se vratili zpet, ale nakonec z toho vzdycky seslo a pak uz deti byly absolutne proti, proste doma je to v Praze.
Z rodiny tu tedy maji manzela-bratra a samozrejme nejaka komunita pratel, co jsou vlastne vsichni z vychodu a udrzujeme plus minus kontakty (meni se to, jak mame postupne vsichni deti atd).
Takze deti to urcite zvladaji dobre a rekla bych cim mensi je presadite, tim spis si zvyknou.
@nattulka nn myslela som akoze od ukoncenia, sla som sem na vysku.. takze s nizsim skolstvom nemam skusenost 🙂 noo chodila som s nou odmala na cvicenia samozrejme, takze cesky vedela ale moc nerozpravala, az cca v 2,5 roku mi poslala video z takej skolicky kam chodila na 2 dopoludna a zrazu kukam ze mala hovori cesky 😁
Skus pozrieť na fb skupinu Maminky Slovenky v Prahe, tam sa to často rieši.
My doma hovoríme slovensky, dieťa chytá češtinu v škôlke 😊
@mia_von_prag dakujem velmi pekne za tip 🙂
@rencinka87 dakujem za taku obsiahlu odpoved 🙏 nas starsi je presne ako ste napisala taky mamanek, citlivejsi, do skolky zatial chodil malo, lebo covid a ked aj zacal, tak bol casto chory 🙈 na druhu stranu je dost chytry, vela slovicok z cestiny pochytil z rozpravok, tak si myslim, ze by na to nabehol rychlo....rozumeju aj ceske deti slovencine, apskn ciastocne?
@nattulka s porozumenim ceskych deti slovenstine je to podle me horsi nez naopak, ale obecne se deti velmi snadno dorozumivaji i “rukama nohama” - vezmi si, jak to chodiva treba na dovolenych, kde se daji dohromady deti s absolutne odlisnym jazykem a nejak si proste rozumeji 🙂
A slovenstina s cestinou jsou si hodne podobne, takze aspon zakladne rozumet budou urcite 🙂 Muze jim byt zvlastni prizvuk a samozrejme nektera jina slovicka, ale nemyslim, ze by s tim deti ve skolce mely mit nejaky problem 😉
@rencinka87 ❤️❤️ vdaka za odpoved
Manžel je cech,ale syn hovořil slovensky. Před nastupom do skolky som mu zacala citat české rozpravky. Inak so sj problém nebol,len doporučim, aby sa naučil čůrat a nie cikat. Aby mu rozumeli. Inak ok.
@nattulka my se stehovali v mych 6 ti letech a vubec si nemapatuju kdy nastal ten prechod do plynule cestiny, ale bylo to rychle, mozna hned za 3-4 mesice. Umim porad oba jazyky, ale primarni je cestina. Jinak cesky jsme se naucili cela rodina, doma mluvime obojim jak kdy, myslim ze je hodne trapne, pokud slovak co zije 10 let v cechach neumi cesky 🙂)
@nattulka můj je Slovák, prestehovali se do ČR asi v jeho čtyřech letech, zvládá český i slovensky jazyk. Sice z češtinou trošku bojoval, psal Československy, ale pak se naučil.
Z tchýni mluví jen slovensky a semnou jak kdy :D.