Zdravím vás holky :* Chtěla jsem se zeptat jak to máte vy? Já jsem z Prahy a pražskou porodnici odmítám :( Nechci továrnu na děti a na porod mít opravdu klid a lidský přístup . Vybrala jsem si porodnici v Rakovníku, ale když jsem to včera řešila se svoji mamkou a neskutečně mě vyděsila a že mě tam nehodlá pustit když nemají dětskou jipku... jak jsem bezohledná k dítěti a je to první věc o kterou jsem se měla zajímat. Strašně mě vyděsila, jak mi takhle miminko zemře a nikdo mu nebude moci poskytnout pomoc. Hned jsem i do porodnice psala a skutečně když se něco takového stane vozí buď k Apolináři a nebo do Kladna, podle závaznosti...Jsem z toho neskutečně teď zklamaná, protože jsem se na tuto porodnici strašně těšila a srdce mě tam neskutečně táhloo, ale teď teda vůbec nevím :( Opravdu mě vystrašila, jaká je vaše preference? Jak tohle prosím řešíte vy?
Ahoj, tak to je. Buď preferujes osobnejsi přístup v male porodnici, ale tx prostě nejsou tak vybavené jako ty velké fakultní. Nebo chces raději bezpečí a zázemí přístrojů atd, pak ale musíš pocitat s tím, ze holt budeš jedna z davu, jinak to moc nejde delat nekde, kde je 4000 porodu za rok vs nekde, kde ke jich 900. Nicméně ja jsem z Prahy a byla jsem v Podolí u druhého ditete a nebylo to špatné. Moje rozhodnutí jit do Podolí nebylo ale kvuli přístrojům a vybavení, ale kvuli vzdálenosti, když uz jsem mela jedno dítě doma, bylo by komplikované někam jezdit ven. Ale byt nekde v okolí, Rakovníka bych se nebala. Ony ty velmi závažné komplikace, kdy se mimi po porodu resuscituje a veze se na jip nekam, nejsou časté ( vim z vlastní pracovní zkušenosti) a základní resuscitaci a péči umi všichni, neboj.
Zvazit si musis sama...
@zmrzlink jak píší holky, je to na tobě. Já rodila u apolinare, byla jsem tam na praxi věděla jsem do čeho jdu aspoň z profesního hlediska, prošla jsem po Praze tři porodnice na škole a rozhodl už tehdy Apolinar. Ano je to ,,továrna,, na děti ale když se cokoli stane je veliká šance ze v téhle továrnách pomůžou nejen tobě ale i prckovi. Věděla jsem ze nemůžu čekat kdo vi jaký luxus (zázemí je fakt otřesné) ale mužů rict ze mi to bylo jedno, zachránili mi tam syna a těch 5 dni co jsem tam byla po akutni sekci se dá vydrzet úplně v pohode. Já měla rizikové těhotenství takže jsem ani na okresní nemocnici nemohla. Kamarádka se rozhodovala taky podle pocitu kde se ji líbí a kde to je pěkné u prvního, no nechali ji s nepostupujicim porodem po odtoku plodové vody dalších 52 hodin a pak to bylo jen tak tak ze ji konečně rizli, naštěstí oba v pohode kluk trochu priduseny ale vývoj dohnal díky bohu. U druhého už šla do motola. Tehdy jsem ji řekla to co bych řekla komukoli jinému - když půjde o život tobě nebo dítěti bude ti úplně jedno jestli to tam je vymalováno růžově, oranžově nebo fialově nebudeš nic z toho vnímat budeš se modlit ať to oba zvládnete a dostanete špičkovou péči.
Taky jsem rodila mimo Prahu (Hořovice). Kdyby nastal akutní problém, stejně by se jelo tam, kde by to bylo nejblíž. Nakonec jsme určitou zdravotní komplikaci u dcery řešili a zvládli to naprosto báječně. V tu dobu tam mimochodem k odchodu připravovali dvojčata narozená myslím v 26tt. Nestresuj se a měj připravené dvě varianty - vše ok, jede se do porodnice, kam si přeješ, nějaký akutní problém - jede se tam, kde pomohou nejdřív.
@zmrzlink Ahoj, jsem z Prahy a rodila jsem v Rakovníku 🙂. Tohle jsem taky hodně řešila, navíc jsem měla rizikové těhotenství kvůli trombóze, čili bála jsem se možných komplikací... Domluvila jsem si schůzku s primářem, který mi řekl, co a jak, no a pak už to bylo na mně.... sepsala jsem si pro a proti a pro mě byl klíčový ten pohodový přístup všech- jsem strašný nervák, a právě jsem se bála, že kdyby na mě houkli někde ve větší porodnici, ty komplikace by mohly akorát nastat... A taky pro mě bylo důležité oddělení šestinedělí, kde jsem mohla být v klidu s manželem. Doporučuji i případnou prohlídku a ptát se, tehdy nám říkali, že v nutných případech převážejí, ale na nějaké drobné úkony jsou tam vybaveni... Takže já to riskla a bylo to tam skvělé, mám na porod krásné vzpomínky.
Jen takové shrnutí:
- každá porodnice má občas na 14 dní uzávěru a stejně se rodí jinde (já třeba původně chtěla Motol a ten měl zrovna uzávěru)
- to, že máš někam registraci, ještě neznamená, že tam budeš rodit
- ani pražské porodnice nemají tuším všechny dětskou JIP
- pokud budeš mít podezření, že by mohl být problém, tak tě i mimo stavy dají tam, kde je šance to řešit
- Motol má super dětskou kardio - takže při podezření na srdeční vadu se rodí tam (z celé republiky)
- Apolinář má super neonatologii a zachraňují i opravdu maličká miminka
Já si vybrala Bulovku i proto, že ji mám blízko. Jo, je to prostě "klasická" nemocnice, ale pokud nejsou žádné komplikace, zkus se starat o to, jak to vypadá s Centrem porodní asistence. Protože to je právě snaha vybudovat tam něco jako porodní dům (dívám se, že jsi ve snažilkách - tak třeba než otěhotníš, bude to mít i vyladěné problémy).
Bulovka má neonatologickou JIP, ale ne na úplně nejmenší miminka. Tipuji, že kdybych rodila ještě o maličko dříve, tak mě převezou k Apolináři. Analogicky kdyby měl malý problémy, tak ho budou převážet. Naopak třeba z Apolináře vozili miminka na Bulovku - když už byla dost velká a u Apolináře potřebovali uvolnit místa.
Možná bych i počkala na těhotenství a zda bude vše ok - pokud ne, tak to chce stejně specializované pracoviště. A pokud ano, je skoro zbytečné zabírat místo tam, kde je nával právě těch problémových holek.
U mne zvitezilo Podoli, pekne porodni boxy jen pro jednu rodicku, neonatologicke oddeleni, cili bez nutnosti prevazet treba mimi v akutnim stavu, kdy jde o minuty, jinam. Jde ale o Tvoje pocity a predstavy. Mne slo o to hlavne abychom byli s ditetem v poradku, nemela jsem zadne extra porodni prani a nechala jsem vse plne na lekarich.
@merope mě hrozili předčasným porodem, měla jsem termín na konci března a Apolinar maloval na začátku března tak jsem se na to ptala v poradně co když teda začnu rodit a tam mi řekli ze stejně prijedu k nim ze při nejhorším si polezim jeden dva dny na rizikovem místo na sestinedeli a jakmile se uvolní místo daj mě na sestinedeli, ze pacientky i když maluji (vždy jen jedno oddeleni) tak neodmitaji. A co jsem se ptala kolegu ze záchranky tak říkali ze je Apolinar nikdy neodmítá stejně tak motol, ale ze třeba Podoli odmítá dost často. To jen tak pro zajímavost 🙂
Holky vy jste tak neskutečně zlaté ❤️ Jsem už na konci 5 měsíce a zatím je vše bez jakýkoliv komplikací 🙂 Tak jsem se rozhodla, jestli budu mít stále vše takto krásně a vše bude nasvědčovat k porodu bez komplikací, pojedu do Rakovníka. Jestli najdou během těhotenství opravdu nějaké jen malé komplikace, zůstanu v Praze. Já jsem jinak neskutečně citlivý člověk a opravdu potřebuji klidný personál a aby byl na mě čas... Už jen teď mě někdy moc trápí, jak se chovají nějaké sestřičky u mé doktorky na gynekologie, strašně mě to vždy vynervuje :( Samozřejmě na prohlídku pojedu a i na porodní kurz.
@zmrzlink Ja rodila 2018 v Rakovniku a bylo to perfekni💗 Komplikace muzou nastat, ale tohle jsem si vyhnala z hlavy a porod by uzasny. Manzel na to jeste ted vzpomina😊
Jestli to všechno bude v pohodě, tak v únoru budu rodit ve fn v Plzni - za prvé jsem z Plzně a proč rodit jinde než tam kde je profesionální špičková péče - jak o mě tak hlavně o mimi - fakt nevím. Jen hodně přemýšlím o někom jako je porodní dula, ale až po porodu - něco jako soukromá laktační sestra - přinesla by mi dobrý kureci vývar a a v klidu bychom spolu trénovali přikládá a i třebas koupání, byla by na mě hodná a uklidnila mě a hlavně by na mě nespechala - ale nevím jestli nějaká taková služba se někde vůbec nabízí, nebo jestli je to jen výplod mi fantazie. Vím z vyprávění prakticky všech znamich, že šestinedělí a laktační sestra je ve fakultě tak trochu bolavé misto.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Tohle si musíš rozhodnout sama, stát se může opravdu cokoliv. Já volila porodnici Motol nejen kvůli tomu, že ji mám blízko, ale právě kvůli péči o miminko to byla priorita číslo jedna. V dobu registrace jsem si nepripoustela žádné komplikace, ale po registraci jsem navíc v Motole strávila i dost času v 26tt málem porodila a věděla jsem, že kdyby se nepodařilo zastavit porod a krvácení o miminko se skvěle postarají. Navíc já si tam opravdu nemám na co stěžovat zachránili při porodu nejen mě ale i malého, akutní sekce pro klesající ozvy a já ruptura dělohy. Víš ono se nic stát nemusí, můžeš mít vše úplně v pořádku a mít dobrou a příjemnou porodnici je plus. Tohle za tebe asi nikdo nerozhodne.