Chtela bych se zeptat, jestli jste nektera zazila neco podobneho jako ja ted v Krci.
Do porodnice jsem prijela pred 4. hodinou rano otevrena na 7-8cm, kontrakce dle monitoru po 2 az 3 minutach. 30 minut po prijmu, okamzite po prichodu na sal mi sestra praskla vodu, to jsem byla na 8cm. Za dalsi pulhodinu prisla doktorka a ze mi da oxytocin do kapacky. Protestovala jsem, ale bylo mi to prd platny. To bylo asi 5:15, kdyz mi kapacku dala. Pak zacalo neco strasnyho, kontrakce po oxytocinu hruza a des. Predtim byly v pohode. Po 15 minutach jsem byla otevrena a ze muzu tlacit, jenze ja nemela vubec nutkani tlacit a ac to byl muj druhy porod, tak se mi tlacit nedarilo. Mozna to zni zvlastne, ale proste jsem nevedela, kdy a jak tlacit. 😲
Kdyz jsem "tlacila" podle manzela cca 10 minut, tak doktorka zacala prohlasovat, ze nestihne porod vedle a ja se v ty hysterii zacala dozadovat nastrihu, ktery mi opet se slovy, ze nestihne porod vedle, teda milostive udelala.
Ve zprave mam napsano, ze jsem "nespolupracujici svehlava rodicka".
Uz je to pres 2 mesice a ja se s tim porad nejak nemuzu srovnat. :(
Prijde mi jako laikovi zbytecny a bezduvodne takto porod urychlovat, kdyz podle me probihal v pohode a dost rychle a zajimalo by me, jestli jste nektera zazila neco podobneho.
Jednalo se porodnici v Thomayerove nemocnici Praha 4 - Krc.
@fatal_error mrzí mě, co jsi zažila. Ja v Krči pracovala a bohužel zrychlování porodů ( zbytečně) tam jede na 100%. I proto jsem odesla, ty porody byly i nehezky, samy nastrihy porad... Intimita a přirozenost ani omylem. Každá, která tam jen troxhu protestovala proti rutine ( dirupce, oxy, nastrih) byla hned za lesanu a nwspolupracujici rodicku. No des. Jsem rada, ze jsem rodila jinde a ze uz tam nedělám.
@fatal_error mrzí mě, co jsi zažila. Ja v Krči pracovala a bohužel zrychlování porodů ( zbytečně) tam jede na 100%. I proto jsem odesla, ty porody byly i nehezky, samy nastrihy porad... Intimita a přirozenost ani omylem. Každá, která tam jen troxhu protestovala proti rutine ( dirupce, oxy, nastrih) byla hned za lesanu a nwspolupracujici rodicku. No des. Jsem rada, ze jsem rodila jinde a ze uz tam nedělám.
Jupí jej aneb jak zprasit porod.
Ano. Pokud žena neví a nechá se, udělají toto v 99% případů. Proč by čekali že? A když to nevyjde tak šup na CS.
A to se pořád některý diví, že ženy sepisují DVP s právníkem, a brání se tomu. Nebo raději rodí doma, kde nikdy tyhle prasárny udělat nemůže.
Mrzí mě co sis prožila. Pokud to cítíš tak že ti to bylo vnuceno, můžeš podat stížnost. Bohužel ale pokud nemáš nahráno, napsáno v dokumentaci asi to smetou jako nedůvodné. Minimálně bych ale podala stížnost na označení v dokumentaci, je to ponižující, a trvala minimálně na omluvě.
Pokud bys o to měla zájem, stačí se přidat na FB do skupiny Podpoříte mne v osvětě. Holky už to vezmou za správný konec.
@zizlikova1987 me mrzi, ze je to bezne. :( prave ve zprave je uvedeno "odtok plodove vody 4:30", ale neni tam, jak presne k nemu doslo. oxytocin je uveden ve vyctu medikace.
kazdopadne kdyz je tam prijem 4:03 a porod 5:43, tak z toho je podle me uplne jasne, ze se hodne spechalo. a na CTG z prijmu jsou kontrakce po 2 az 3 minutach, protoze to sestra volala na sal, to si pamatuju.
@neomenia muzu se prosim zeptat, kdyz jsi v Krci pracovala, jestli je bezna praxe, ze pri sepsani dokumentace naslibuji prostredky k tiseni bolesti (dostala jsem i letak), ale jakmile zena prijede rodit, tak smula?
predchozi porod jsem mela vyvolavany v zari 2017 take v Krci. uz to trvalo druhy den, tak jsem skemrala o epidural, to jsem byla asi na 3cm. dole v prizemi mi ho naslibovaly (PA i dr.), ale jakmile jsem sla po priprave na sal (na 5cm), tak mi na otazku, jestli ho dostanu, dr. Kalenska rekla, ze jsem hystericka a epidural se nekonal. 🙂 tak ja nevim, proc to teda slibujou. ale tehdy jsem k oxytocinu pak dostala nalbuphine. ten mi treba ted taky odmitly dat. pritom minule jsem ho k oxytocinu dostala automaticky, ted mi dr. tvrdila, ze by zastavil porod. nevis, jak to je? opravdu by mohl zastavit porod? diky.
@fatal_error to nevím, zda by zastavila tato kombinace porod ( nejsem gynekolog), ale to, že nedavaji epidural je tim, že ARO lekar je ve službě -pro celou nemocnici sam a nema cas na to litat ke kazdymu porodu kvuli epidurau. Aro je v Krči daleko. Tam, kde je nemocnice jedna budova jako motol, je pristup k epiduralu snadny. Proto kazde rodicce v krci daji nalbuphine, ktery zas nekdy uspava miminka, ktera nekdy po porodu nechteji dychat a musi se krisit😣
@fatal_error teda to je hrůza, děs, že se toto v dnešní době děje. Mě u nás v Třebíči vodu praskly, ale 2x se mě ptali a vysvětlili, že při každém stahu padají ozvy, že má malej asi šňůru kolem krku, a že prasknutí vody může pomoci. A skutečně, od té doby ozvy v pořádku. Taky jsem 12 dní přenášela, což taky není úplně optimální. A teda celkově se mnou vše konzultovali.
@neomenia je fakt, ze 1. syn pak byl spavej hodne a mel apgar 8-9-9. :( kdezto ted mladsi syn mel 10-10-10.
To je škoda, že si člověk odnese takové špatné vzpomínky :-/ Já tam rodila v létě 2018, nic neurychlovali a to tam měli plno rodiček. Ani mě nestíhali kontrolovat, pak jsem se po samovolném prasknutí vody dozvonila a bylo to šup šup, hned 10 cm. Vedle mě také rodila jedna paní, takže mě asi na 2 kontrakce nechali v sále samotnou s manželem a až když odrodili vedle, šli ke mně (3 lidi). Oxytocin mi nabídli, protože jsem měla stále kontrakce po 5 minutách, ale s tím jsem souhlasila. Byli obecně milí. Nástřih je mi osobně celkem jedno, aspoň to bylo rychlé a nebyla jsem natržená (dcera šla hodně rychle).
Je na houby, když člověk zrovna narazí na "blbce".
Ahoj, ja poprve rodila v Podoli a uplne to samy - hned po prijezdu protrzeni vody, nasledne oxytocin, ale porod byl rychly i tak. Ja jsem tomu nechala volny prubeh, vylozene nespokojena jsem nebyla, ale na druhy porod jsem zvolila Neratovice, tam te zase nechaji uplne byt, coz mi vyhovovalo maximalne. Druhy porod bez disrupce a bez oxytocinu, jeste rychlejsi nez ten prvni. O tiseni bolesti nevim, nikdo mi to ani v jedne porodnici nenabizel a ja ani nechtela. Potreti bych sla znovu do Neratovic
@fatal_error Ty jo... To je nepříjemný.. A důvod, proč nechci rodit v krajské nemocnici, kterou mám 15 minut cesty, ale raději v malé. Jde o druhý porod a nemaluji si, že by šel rychleji, než ten první. Měla jsem kontrakce od pátečního večera, nespala jsem, zvracela, ale do porodnice jsme jeli až v sobotu v noci, bylo to k ničemu. No, byla jsem na 3 cm, znovu jsem zvracela, byla jsem vysílená, ale nechali mě ještě na mou žádost dál být. Ráno mi nabídli prasknutí vody, to už jsem šilhala únavou a brala všechno. Hned jsem skočila na osm, dodýchala si to na deset, ale měla jsem mizerné kontrakce. Tak mi dali oxytocin, stejně to stálo zaprd, ale aspoň jsem nějak tlačila. Nástřih byl, dcera šla s ručičkou a už jsem se začala trhat. Šití bezchybné, zahojená jsem perfektně. Vcelku to hodnotím dobře, nepřála jsem si zásahy, ale měla jsem jazyk na vestě, bylo to dlouhé.
Nikdo mi ale nic nenutil, všechno bylo formou nabídky. A asi to dělá hodně na psychiku ženy, jestli tě honí nebo tě prostě nechají fungovat. :/
Krč 8/16. Krásné kontrakce jedna za druhou, otevírala jsem se krásně, ale lup oxytocin, kontrakce pak šílené. Když jsem byla na 10, tak jsem taky musela tlačit, i když se mi ještě nechtělo, strašný. Samozřejmě nástřih, když nebyl ani po 4 zatlačení venku, na zádech, jak jinak. A měla jsem Nalbuphine, já zfetovaná, malej taky, omdlévala jsem celý den a jeho jsem dostala až 24 h poté. Strašný, strašný, strašný. A úplně zbytečně.
A co se týče toho Nalbuphinu, vpodstatě mi ho PA vecpala, i když jsem chtěla rodit bez medikace. Před druhým porodem v Podolí jsem se o tom bavila s lékařem a ten říkal, že by mi ho nedal i kdybych ho na kolenou prosila, protože je to hrozná sra*ka a z duše ho nenávidí. Mám dokonce pocit, že je i na západě zakázaný. A sranda je, že podle PL se s ním nesmí 24h kojit a dítě musí být na monitoringu kvůli případné zástavě dechu. A tohle ti tam nikdo neřekne.
No, tak tos mě nepotěšila. Jsem v 38tt a budu rodit v Krči. Takhle - rodila jsem tam první dceru v březnu 2018 a byla jsem spokojená, proto se tam i vracím. Přijeli jsme tam ve dvě ráno, já otevřená na 5cm, po hodině a půl jsem byla stále na 5 cm, tak mi PA praskla vodu, ale ptala se mě jestli může a vysvětlila mi, že mi to zesílí kontrakce. Já to upřímně moc neřešila, po 12ti hodinách kontrakcí jsem byla vysílená, tak jsem neprotestovala. Zbytek porodu jsem strávila na svou žádost ve sprše, vyšla jsem až na vyzvání asi v půl páté ráno, že se musí udělat monitor. Bolestí jsem lezla po zdi, nabídli mi rajský plyn, ale ani se to nestihlo a během několika minut se v pět ráno narodila dcera. Bez nástřihu, poranění a jiné medikace. Nechali dotepat pupečník a měli jsme krásné dvě hodiny bondingu na sále. Hodnotím to jako dobrý porod a i to prasknutí vody beru jako dobrý krok, i když možná to nebylo nutné, rodila bych třeba o hodinu déle, kdo ví.
Každopádně teď se tam chystám na druhý porod, tak budu vděčná za každou aktuální zkušenost. Je mi moc líto, že máš takové špatné vzpomínky na porod a být Tebou, určitě bych napsala stížnost. Vím, že jedna možná neudělá moc, ale pokud jich tam budou mít několik, tak se tím snad někdo zabývat bude. A také budu moc ráda, když třeba poradíš, jak se tomuto vyhnout, pokud to vůbec jde.
Nechápu jak Ti mohli dát oxytocin i přes Tvůj nesouhlas. Měla jsi zavedenou kanylu? Pamatuju si, že s tím jsem musela souhlasit, tenkrát jsem věděla prd, tak jsem si jí nechala zavést. Teď bych to možná odmítla, když vidím, že jsou schopní tam napíchnout oxytocin bez souhlasu.
Když na to teď koukáš zpětně, dalo se udělat něco jinak? Musím i víc vybavit manžela informacemi, aby mě podpořil, pokud by to bylo potřeba.
@lovemusicsun zalezi, na koho narazis. jak vidis, tebe nechali bez zasahu, me porod urychlovali okamzite. mela jsem nejakou mladou doktorku, te nebylo ani 30 a bylo to 31.12. hodne brzy rano, tak asi uz byly s PA asi myslenkami vecer a oslavovaly prichod novyho roku.
ja protestovala jen slovne, jakoze proc a jestli je to nutny, ale pani doktorka mi na to rekla neco ve smyslu, ze to je nutny a ze ho dostanu, konec diskuze. manzel tam stal jak tvrdy Y a to ma ph.d. na 1. lekarsky. 🙈
jeste jak rikala, ze nestihne porod vedle, tak zrejme tam jina doktorka nebyla. :(
Hrozny, být tebou tak bych sepsala stížnost, tak jak si to napsala sem. Pro mě je to naprosto nepochopitelne, já rodila 2x v Podoli, bez medikace, bez nástrihu, bez zásahu, nechala jsem si jen na konci prasknout vodu, to bylo ale me rozhodnutí, děti se v podstatě narodili sami, tělo je samo vytlačilo ven. U druhého porodu přišla na posledních par minut PA, jinak jsme byli sami , v 11:30 na Porodni pokoj, za 2 hodky se malý narodil. První porod byl delší, v porodnici od 6:30, malá se narodila 15:30, tam ještě chodil lékař a obecně mě jako prvorodicku víc hlídali , ale všechno bylo koser. Je mi to tak líto ta tvoje zkušenost a lidsky to nedokážu pochopit proč se tak chovají, proč ? Tlačit bez kontrakci ? Cpát chemikálie do těla ? Je to strašný, člověk musí jít do porodnice maximálně informovaný a bojovat za sebe.
@fatal_error Tak ale s ničím z těchto postupů přece nemusíte souhlasit?!
@fatal_error Máš pravdu, že je to hlavně o lidech a přístupu. Občas se prostě nezadaří a možná ten den byli hodně pod tlakem. Každopádně bych ale stížnost sepsala, možná se Ti trochu uleví, když Tě to ještě 2 měsíce poté stále trápí.
@pavca1982 odehralo se to vsechno rychle. po prichodu na sal (ja otevrena uz na 8cm) sestra prinesla lavor a uz to jelo. myslela jsem, ze je to standardni postup, ze to tak ma byt, na nic se neptala, jen suse oznamila. prvni porod byl vyvolavanej, takze jsem nemela srovnani.
a proti oxytocinu jsem se snazila protestovat, ale doktorka me uzemnila tak, ze jsem ji verila, ze je to nutny. opet nebyl prostor k diskuzi.
ono se spatne protestuje ve fazi, kdy ses na 8 centimetru, to uz je takova trochu agonie a personal ti ukony pouze suse oznamuje.
ja se tu ptam, jestli je to bezna praxe, jestli se takto porody urychluji bezne.
jasne, muzu bejt rada, ze jsem mela megarychlej porod. jeste ve 3 hodiny rano jsem si nebyla jista, jestli rodim, nebo jsou to poslicci a v 5:43 byl syn venku. ale ve mne zustala takova dost horka pachut z toho, ze do pohodovyho a rychlyho porodu takhle automaticky zasahuji.
@fatal_error S tím personálem je to bohužel pravda. Smutné je, že to odnese matka a dítě.
Nevím, jak velké nemocnice, ale prostředí okresní porodnice, kde jsem rodila, znám dobře. A je to tak, že noční má jedna sestra. Jedna! Takže když se to sejde a rodí jí čtyři maminky, pozve si sestru ze šestinedělí, kde tedy v tu chvíli nikdo není. Službu má jeden lékař, casto takový, který ráno vstane a jde do ambulance. A teď ještě nějaká komplikace a je to šílené. Samozřejmě prisluzba lékaře, ale řekla bych, že víc je potřeba sester. A x milion papírů... Je to fakt zoufalé, a pak to takhle dopadá i při dobré vůli personálu. 🙄
@fatal_error Já Ti rozumím i přesto si myslím, že projevit důrazněji nesouhlas jde. Rodila jsem 4x a i tohle jsem prožila. Ty nejseš při porodu za nespolupracující rodičku, ale za ženu která má svá přání a představy o porodu a se kterou by měli ONI spolupracovat. ONI tě nejdou rodit, ale TY jdeš rodit své dítě. Bohužel běžná praxe to ještě někde být může, ale myslím si, že se od toho za poslední roky hodně ustoupilo. Vždy je to ale tak, že to co jim dovolíš to dovolíš. Zpět už to nevezmeš máš 2 měsíce po porodu a dneska určitě sama víš právě i vzhledem k tomu, že tě to pořád trápí a řešíš to, že bys to třeba už nedovolila. Jediná rada je asi ta...hoď to za hlavu. Máš zdravé dítě a nemá už cenu se k tomu vracet.
Hlavně si stěžujte! Nebojte se podat na lékařku stížnost, mě taky dali oxytocin aniž by mě jakkoli informovali a můžu říct, že následující dvě hodiny si prostě nepamatuju. Šílené kontrakce. Už bych si ho dát nikdy nenechala a dát mi ho bez souhlasu si mohou zkusit.
@pavca1982 já nevim jak ty, ale já při porodu, byla ráda že žiju a chtěla jsem jen, aby mi všichni dali pokoj a nechali mně bejt. V tom okamžiku, když ti někdo něco nabídne ok, ale když ti to napodruhý natvrdo vnutí (nebo to nabízí a omílá furt desetkrát dokola, což je taky únavné a vyčerpoávající), tak jsem fakt ani u 2. porodu už nebyla schopná protestovat (a to jsem už konečně věděla co a jak, měla jsem i napsaný plán, a nebyla jsem vystreslá jako u toho 1.)
@fatal_error pokud si neprenasela nebo naopak nerodila předčasně, nebo nebyla plodova voda zkalena ( riziko infekce) nebo pokud nehrozila hypoxie plodu (spatne ozvy), nebo pokud jsi masivne nekrvacela, tak potom nevidim duvod vstupovat do krasne prirozene rozjetyho porodu. Tvoji pachuť pocitovanou z toho chapu. Klidně jsi mohla rodit jen s PA. Doktorka mohla byt vedle, pokud bylo vse ok.
@neomenia rodila jsem tyden pred terminem, voda byla cira. prave si zpetne rikam, ze k tem zasahum nebyl jiny duvod nez aby mely ty damy odmakano a zase klid. :( jak nekde ve velkochovu dobytka, zcela bez ohledu na prozivani rodicky. ja nejsem zadna ezo/biomatka, ale tento prostup me prekvapil. zvlast kdyz po 10 minutach tlaceni bez jakyhokoli nutkani na tlaceni zacala prohlasovat, ze nestihne porod vedle. jako by mi neslo tlacit schvalne. navic nekdo jiny tlaci treba hodinu, ja tlacila 10 minut v tu chvili. :(
@pavca1982 ja vim, ze to musim hodit za hlavu, ale porad se mi to vraci. myslela jsem, ze je to hormonama v sestinedeli a prejde to, ale deje se to furt, hlavne vecer a v noci.
mozna kdybych nemela v ty zprave, ze jsem "nespolupracujici svehlava", tak by to nebylo tak desny.
a dalsi vec je, ze ten nastrih je na presiti, protoze se uz v porodnici rozpadl. mela jsem po sestinedeli prijit na presiti v celkove anestezii, ale nesla jsem, jeste doufam, ze se to bud nejak srovna, mebo pujdu na presiti kdykoli v budpucnu - hlavne az dokojim. a rikam si, ze nebejt tech zasahu, nemuselo k nemu dpjit.
@fatal_error to je desny. I vicerodicka muze tlacit klidně hodinu. Jako někdy se nedivim matkam, co rodej doma, kdyz to nekdy slyssim, ty pribehy. I kdyz to neschvaluju. Ale nedivim se
@fatal_error jaka to byla doktorka?
@neomenia prave nevim. mela jsem ji den pred v poradne, ale prukazku si nechavaj a zpravu o rodicce vyplnoval nekdo jiny. nevim, jak se jmenovala. :( bylo ji tak 30 max.
a proc jsem nemohla tlacit dyl, to beru jako krivdu. jenze ja se pak po tech kecech zacala dozadovat nastrihu sama. :( spechala na me, nemela jsem zadny nutkani na tlaceni, nevedela jsem, jak a kdy mam tlacit a do toho me sekyrovala, ze flacim malo. asi ze zdrzuju nebo nevim. takze nastrih byl vysvobozeni. ale v ty situaci, zpetne vim, ze bych syna vytlacila bez, kdybych mela trochu vic casu. :(
@fatal_error to se ti mela představit.😡
@fatal_error
@neomenia kdyby o to šlo tak podle data porodu určitě lze v nemocnici zjistit, kdo sloužil...
Je to fakt velmi ... nevím jak to říst slušně, prostě to je na hovno, když to někdo běžně takle packá...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@fatal_error preklep, je to "nespolupracujici svehlava rodicka", mastim to na mobilu