Zpříjemnění dlouhé cesty do porodnice

chanddra
12. lis 2018

Ahoj, vybrala jsem si 100 km vzálenou porodnici (v Liberec.kraji prostě rodit nechci). Poradíte, kdo máte zkušenost s delší cestou, jak si "zpříjemnit" cestu autem? Jak sedět, co dělat/nedělat? Malilinko se bojím se, že nedojedeme včas a ještě víc, že se kontrakce úplně zastaví. Kamarádka radila sedět v předklonu. Kdy byste vyrazily do porodnice? (Druhý porod, ale první by plánovaný císař)

j.a.n.i
12. lis 2018

No, aei te to nepotesi, ale ja bych to rozhodne nestihla, od prvnich drobnych nepravidelnych naznaku kontrakci do narozeni ditka uplynulo cca 50 minut.

jenny91
12. lis 2018

@j.a.n.i Každá to máme jinak, já bych to během těch 40 hodin stihla třeba do Číny.
@chanddra Napíšu svou zkušenost. Já chtěla rodit v Jihlavě, ale protože se mi do dlouhé cesty nechtělo, pobývali jsme s manželem už nějakou dobu předtím u jeho bratrů na Vysočině. Cestu jsme si tím zkrátili z hodiny na cca 25 minut, ale nakonec to v našem případě vlastně nebylo vůbec potřeba - cesta byla úplně v pohodě, měla jsem celé ty dva dny slabé kontrakce.
Každopádně příště se do Jihlavy chystám zase. A pokud pojedu od nás (tzn. cca hodina cesty), jsem rozhodnutá vyrazit okamžitě a na nic nečekat. V Jihlavě je příjemné zázemí, celou dobu jsem byla s manželem na krásném pokoji, nic mi tam nechybělo oproti tomu, kdybych byla doma. Ale určitě by se mi nechtělo čekat, až kontrakce zesílí, a potom lézt do auta - byla jsem šťastná, že cesta mi vůbec nevadila (zpívala jsem si při ní 🙂 ), a jak se kontrakce rozjely (u mě poslední hodina), tak to už by se mi fakt nechtělo řešit, jak si v autě sednout atd.
Jinak kamarádka chtěla do porodnice na poslední chvíli a prý klečela vzadu za spolujezdcem 🙂 A taková poloha asi pomáhá i porodu.

zelenaesmolda
12. lis 2018

@chanddra urcite bych takhle dlouhou cestu neriskovala,co kdyz se cestou neco stane na ceste,nejaka havarka a budes nahrana?ja porodila za 1.5h od prvnich priznaku

vafle
12. lis 2018

ja teda jela do porodnice vzdalene 90 km, soucasti pripravy bylo podrobne skoleni manzela co delat v pripade porodu, brali jsme s sebou take vse mozne i nemozne na porodni peci (pleny osusky gumicku na pupecni snuru 🙂 ) trasu jsme vedli kolem dalsich trech porodnic abychom v pripade nouze zajeli jinam. Rodila jsem podruhe a dcera se narodila za 4 hod od prijezdu do porodnice. Kontrakce prestaly pri prijmovem ritualu ale po klystyru se zase rozbehly. Cestou jsem stahy mela ale snazila jsem se moc nefunet aby byl muz v klidu 🙂 nejvice mi vyhivovala poloha podsadit zadek a zaprit pokrcene kolena o sedadlo. 🙂 ale to asi uvidis jak se budes citit. urcite bych byt tebou vyrazila za vcasu vzhledem k mirnemu riziku porodu po predchozim cisarskem rezu. Budete cestovat s dulou nebo pa? to bych byt tebou zvazila.

chanddra
autor
12. lis 2018

Díky za rady 🙂 Nějak se cesty nebojím, ovšem porodnic se bojím ☹
@vafle Naše PA bude čekat v porodnici. Porodnice po cestě si nastuduju, jsou po cestě taky dvě nebo tři. Osušku, pleny, deku, čepičku mám. Gumička mě nenapadla 🙂 No a jednu porodnici cca 10 km od baráku mám v záloze, kdyby něco, tam se taky půjdu zaregistrovat. Rodiče mám v Praze, tam by cesta byla "jen" 45 minut, jenže bych chtěla mít před porodem klid a ne se tísnit s našima v bytě. A manžel je problém, moc mě straší a žádné proškolení do něj nedostanu. Musím se proškolit sama.
@j.a.n.i No jestli porodím za 50 minut, tak to bychom ani nestihli do žádné porodnice. Než bych si uvědomila, že opravdu rodím, tak už bych porodila doma. Jak jste to stihli?

j.a.n.i
12. lis 2018

@chanddra Blby pocit, ze mam spechat, ac teoreticky nebyl duvod, byla jsem 38+2 a tedy nastesti byly 4 rano, jinak bysme to taky nestihli, takhle jsem zvladli cestu za necelych 20 minut, takze jsem mela jeste spoustu casu v porodnici...

jenny91
12. lis 2018

@zelenaesmolda Ono stát se ti něco může i na krátké cestě. Já třeba měla cestu jen 25 minut, ale zpětně jsem zjistila, že kdybych rodila přesně na termín (přišlo to cca o tři dny později), tak bychom na tom krátkém úseku dálnice stáli osm hodin. (Byla tam nějaká obrovská nehoda.) Dodneška občas přemýšlím, co bychom tam asi dělali 🙂

chanddra
autor
12. lis 2018

Tak nechtěla jsem zrovna o tomhle diskutovat. Už jsem rozhodnutá. le když už, tak mě nějak přijde míň pravděpodobné, že se něco stane po cestě, než že si zkomplikuju porod tím, že pojedu do porodnice, kam se bojim jet, ve které nebudu mít svoji PA, a ve které vím, že nejsou schopni splnit moje porodní přání. Jinak jsem si rizik vědoma, a manžel bohužel vidí, jen ta rizika.

zelenaesmolda
12. lis 2018

@jenny91 muze ale je to mene pravdepodobne,navic pokud je to pobliz muze pro tebe dojet sanitka,100km zadna nepojede.

hezz17
12. lis 2018

@chanddra já bych spíš uvažoval jestli je moudré jet takovou dálku vzhledem k předchozímu sc.

ivis_b
12. lis 2018

@chanddra Koukám, že jsi z Liberce - chápu, že tu nechceš rodit 🙂 Já taky nechtěla a rodila jsem v Jilemnici. Ale je pravda, že jsem se toho dojezdu bála, a tak jsem asi tři týdny před porodem přesídlila k rodičům, od kterých to bylo 20 minut. Co Jablonec, ten je prý fajn? Jinak jak si zpříjemnit cestu neporadím, já měla v autě jen slabé kontrakce, ale rozhodně bych v první řadě dbala na bezpečnost - takže rozhodně jet připásaná a v předklonu bych teda nejela, kdybyste nedej bože bourali, tak tě airbag zraní.

odula
12. lis 2018

zdar. Já jsem rodila potřetí cca 72 hodin :D takže jak psala
@jenny91 , taky bych to stihla do Číny. A pravděpodobně i zpátky. A s přestupem :D předpokládejme,že se všechno stihne jak má a budeš mít v autě "jenom" kontrakce. no - cesta autem v kontrakcích je každopádně "žůžo", o to víc jestli budeš sedět na předním sedadle. Na zadním to asi bude lepší, páč se budeš moct líp rozvalit. Rozhodně ale bude muset manžel mít železný nervy, lebo jestli se to rozjede, tak by mohly lítat hodně silný hlášky. jestli můžu doporučit, tak radši vynechte dálnici, páč jestli bude potřeba podvázat pupečník, tak na odstavným pruhu na dálnici to asi nebude nic moc, zvlášt ještě jesli manžel bude muset běžet 200 m s výstražným trojuhelníkem :D jak jsem psala - pokud se kontrakce rozjedou, tak to bude docela intenzivní, protože v autě si moc neulevíš. Já jela jenom přes město cca 20 minut a stačilo. Lezla jsem po všech okýnkách, objevila jsem netušený zákoutí svý slovní zásoby a občas jsem měla tendence zasahovat manželovi do řízení... :D ne fakt. buď je potřeba jet včas, abys ještě měla nějaký pohodový kontrakce po pěti minutách, nebo to chce se před termínem raději přesunout trochu blíž, jestli máte možnost. ;) 100 km v kontrakcích po 2-3 minutách bych si nelajsla. Jak vzhledem k možný rychlosti porodu (teda pokud ti nevadí porodit kdekoliv, třeba v autě, tak ok) , tak pak vzhledem k bezpečnosti tý jízdy (pokud manžel nemá výcvik shaolin ;) )

suzyz
12. lis 2018

@chanddra mam za sebou taky jen jeden porod, ale vim, ze to co nastalo po prasknuti plodovky jsem si predtim nedovedla ani zhruba predstavit. Takze abych to zkratila: pokud bych mela jakoukoli akceptovatelnou moznost se zaridit tak, abych mela porodnici v dojezdove vzdalenosti max. pul hodiny, udelala bych to. Ale chapu, ze na to ses neptala, takze doporuceni za mne, ktere porod zacal prasknutim plodovky, nikoli kontrakcemi, tak s sebou do auta tak dva baliky porodnickych vlozek, lepe mozna primo pribalit o jeden balik pampersek navic 😀 (ne vazne, vubec si nedovedu predstavit, co bych delala takovou dobu v aute, lila se ze mne ta voda do dalsiho odpoledne v podstate vkuse...)

urtica
12. lis 2018

Ahoj. Mám stejnou zkušenost jako @odula - sice bych to bývala stihla i do Německa, ale kontrakce byly poměrně silné, časté a bolestivé a jen těch 25 km do porodnice mi dalo zabrat a dost mě vyčerpalo. Zvládla jsem jet v jediné poloze - klečela jsem na zadním sedadle a dívala se ven ze zadního okénka, do toho jsem řvala na manžela, ať zpomalí, zastaví apod. - ten byl z toho pochopitelně na nervy...asi bych tedy radila jet okamžitě , jak to začne - jen u druhého porodu je prý větší riziko planého poplachu..

ivis_b
12. lis 2018

@suzyz jo já doporučuju vzít krom vložek i ty přebalovací podložky, vozila jsem je v autě už docela dlouho před termínem, kdyby něco. Hodily se, jinak by byla sedačka úplně mokrá 🙂

odula
12. lis 2018

@urtica riziko planyho poplachu je kdykoliv. já byla naposledy v porodnici 3x než mě přijali. a to jsem prosím rodila potřetí ;) . já měla tak silný kontrakce že jsem si byla jistá že musím bejt aspoň na 5. a nula nula nic. nedovedu si představit že bych si nemohla "odskočit " na kontrolu. blbý je, že u toho porodu se nedá absolutně nic předem odhadnout. ať rodis poprvý , nebo podesaty. .... no.... podesaty už možná víš ,že nesmíš zakašlat 😂

urtica
12. lis 2018

@odula Jj, já s tím nemám zkušenost - první porod začal prasklou vodou, takže tam pak nebylo moc co odhadovat. Ale děloha prý při dalších těhotenstvích pracuje víc a poslíčci jsou častější, což na sobě pozoruju už teď (jsem v 7. měsíci) - při prvním těhotenství jsem vůbec nevěděla, co to je tvrdnutí břicha, teď se mi to děje celkem často.

odula
12. lis 2018

@urtica to je fakt. poslední těhotenství jsem měla posly takový že jsem nemohla chodit. a mám dojem že ty první 2 dny neefektivních kontrakci , vyzivnych jak u prvnich dvou dohromady, byli taky "poslicci".... :/ 😀 mazec. a pak si člověk na konikovi přečte o bezbolestnych porodech:D

suzyz
12. lis 2018

@ivis_b ano! Ja taky 😬

j.a.n.i
13. lis 2018

@urtica Já nic netušila ani ve druhém těhotenství, ještě cca 18 hodin před porodem jsem se spokojeně placatila v práci (měli jsme nějaký seminář, kde jsem chtěla být) a domlouvala se, jak dorazím i ten druhý den, hahaha.

urtica
13. lis 2018

@j.a.n.i Tak jasně, určitě to není univerzální pravidlo

handulkak
13. lis 2018

@chanddra Ahoj, ja měla naplánovanou porodnici 120km od bydliště, většinou ještě po zacpane dálnici. V nemocnici mi dr nabídnul vyvolavat porod, aby se nestalo, ze bych porodila po cestě v aute. 🙂

ilonne
13. lis 2018

@chanddra uprimne radeji bych zapremyslela do toho zainvestovat do nejakeho ubytovani, i vzhledem k predchozimu CS. Jasne stat se muze cokoliv i pri ceste 2 km, ale 120 km je prece jen neco jineho. A taky ano muze to trvat 40 hodin, ale treba taky jen tu hodinu. To nikdy nevis. Treba pro me by tahle vzdalenost byla zbytecny risk. Ale chapu, ze nechces rodit v misze bydliste. Ale vazbe bych radeji premyslela bud o blizsi porodnici nebo holt o nejakem ubytovni.

michaela_2
13. lis 2018

@chanddra Také jsem rodila přirozeně po předchozí plánované sekci a syn se narodil hodinu a čtvrt po příjezdu do porodnice (naštěstí máme cestu 25 minut autem 🙂). Vzhledem k sekci před 20 měsíci, byl porod potenciálně rizikový a důrazně jsem měla nařízeno dorazit hned jak se začne něco dít - jenže já si pořád nebyla jistá, čekala jsem ty obří bolesti, při kterých se ti chce okousávat zdi a mě pořád jen pobolívaly kyčle a tvrdlo bříško...😀
No a bylo jsem už na 6 cm, když jsme přijeli, šlo to rychle.

Já bych se asi pár dní před termínem přemístila nějak blíž - klidně to pojmout jako dovolenou, v nějakém penzionku 🙂, 100 km už mi přijde taky dost - protože prostě nevíš, jak rychle bude porod postupovat.
Jinak v autě pak můžeš poslouchat nějakou uklidňující hudbu, dát si tam příjemnou vůni, polštářek pod záda....nějak si to zpohodlnět 🙂

bonulinka
13. lis 2018

Pokud odteče voda a budeš bez kontrakcí, tak to zřejmě stihnete. Rodím rychle, nejdelší porod od první slabé kontrakce byl ten první a trval 4 h, takže jsem raději vzdálenější porodnice neriskovala. Na termín se mi také děti nerodí, takže možnost pobýt někde poblíž vybrané porodnice také moc u mne nejde, jedině tak týdenní pobyt...A jinak po naší poslední zkušenosti určitě proškol i manžela. Co dělat v případě porodu doma, v autě, ať zbytečně nepanikaří. Můj se tedy po porodu přiznal, že měl úplně v hlavě prázdno, měl strach a vlastně vůbec by nevěděl, co má dělat, kdyby to nešlo tak hezky. Ve vašem případě bych možná ještě zvážila nějakou bližší porodnici a možnost mít PA u sebe hned od začátku porodu.

alice17
13. lis 2018

Ahoj já jsem do porodnice jela taky cca 100 km a bylo to v pohodě, ale mě porod začal odtokem plodové vody v 36+3 a kontrakce jsem začala mít slabé až posledních asi 20 minut cesty.

aktakd
13. lis 2018

@suzyz Mam stejnou zkusenost. Porod zacal prasknutim vody, za hodinu a par minut bylo hotovo. A s tema podlozkama je to vybornej tip! Nas to tenkrat moc nenapadlo a do dneska mame na sedacce flek, auto vysychalo docela dlouho. A urcite by bylo super, kdyby manzel tusil co a jak. Je super, ze proskolena budes ty, ale umim si dost predstavit, ze tvoje myslenky nemusi byt uplne racionalni.

chanddra
autor
13. lis 2018

Díky všem za rady. Možná přece jen zvážím se na Vánoce přesunout k rodičům do Prahy, odkud to bude blíž. No ale vůbec se to nemusí narodit zrovna přes svátky... A vyvolávačku nechci, tomu se chci vyhnout, i kdybych měla podle doktorů "přenášet" a rodit nakonec v tom Jablonci. Kvůli vzdálenosti si fakt porod vyvolat nenechám.
@urtica Břicho mi tvrdne od 9 týdne 🙂 Moc dobře vím co to je, ale nebolí to, tak nevím, jak ty poslíčky poznám? Ty už asi bolí ne? U prvního mi břicho začalo tvrdnout taky brzo a na poslíčky nedošlo, rodila jsem císařem zbytečně brzy (špatně vypočítaný termín).
@ivis_b Jablonec mám v záloze, tam se i půjdu zaregistrovat, tak tam by mě snad i ta sanitka dovezla.

urtica
13. lis 2018

@chanddra To já taky nevím - jak jsem psala, porod mi začal prasklou vodou a rovnou najely kontrakce...ale viz. @odula - asi může být někdy těžké to od sebe rozeznat. Mě před tím varovala i dula - že, zvlášť u dalších porodů, se to snadno splete a ať s tím počítám, že pojedu třeba "naprázdno".

ivis_b
13. lis 2018

@chanddra registrovat se tam nemusíš, pokud vím. Ono je to stejně k ničemu, protože když tam bude plno (a že tam jezdí rodit celej Liberec), tak tě stejně nevezmou.... já proto radši zvolila tu Jilemnici. Každopádně držím palce, ať to klapne podle tvých představ 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru