Velikost pánve v těhotenství. Je možné s takovými rozměry porodit přirozeně?

19. čer 2023

Zdravím, pročítám si svojí těhotenskou průkazku.
Momentálně jsem v 27 TT a narazila jsem na velikosti pánve, kterou mi naměřili na začátku těhotenství- 23-25-30-15. Došlo mi, že na druhém screeningu mi pan doktor řekl, že dcerka má obvod hlavy už 18cm.
Je možné s takovými rozměry pánve porodit přirozeně a nebo spíše počítat s CŘ?
V poradně mi zatím nebylo nic řečeno, zeptám se příští týden na kontrole samozřejmě.
Nemá někdo zkušenosti ? jsem prvorodička a nevím jak to chodí. Děkuji, hezký zbytek dne 🙂

limali
19. čer 2023

Do terminu pôrodu sa ešte telo prispôsobí. Teraz nie je prečo riešiť šírku panvy, ktorá so šírkou pôrodných ciest počas pôrodu veľmi nesúvisí. Rieš takéto otázky priamo s doktorom než s cudzími ľuďmi na fórach 😊

konidana
19. čer 2023

..a druhak u té hlavičky je uveden obvod! obvod 18cm není ani 6 cm průměr. Děti se běžně rodí s obvodem hlavičky přes 30cm, což je ale průměr asi kolem 10-12 cm

lenerka1
19. čer 2023

Mám 3 děti a ani jednou mi pánev neměřili, ono totiž vlivem hormonů při porodu se pánev přirozeně rozestoupí a co byli naměřeno na začátku těhotenství u porodu už dávno neplatí. Stačí vhodně zvolená poloha a i s užší pánvi se porodí lehce.

laxesis
19. čer 2023

Pánev se ti ještě rozjede, děťátko má hlavu při porodu okolo těch 10, max 12cm průměr a je celá dosti měkká a v rámci možností pružná. Měřit pánev na začátku těhotenství je blbina a bere se velmi, velmi s rezervou, vlivem hormonů se totiž všechno rozjíždí a povoluje, právě proto, aby mimčo mohlo pohodlně projít. Směrodatné tudíž bude měření až ke konci těhotenství. Mě říkali, že mám úzkou pánev a porodila jsem přirozeně, moje babička zase jedno dítko porodit nedokázala, přestože měla pánev opravdu širokou. Je to jen orientační údaj..

jancazao
19. čer 2023

Taky mi nikdy pánev neměřili. A i kdyby ano, vůbec bych se tím nezaobírala...

optimistic
19. čer 2023

Nikdo mi rozměry pánve neměřil, hlavička se hodně při porodu zkomprimuje...

krisstina93
19. čer 2023

@jancazao když vidí, ze mas boky široké, tak ti nic měřit nebudou no, mě ji měřili u každého dítěte, protože mám boky úzké :D zas pokud je ženská fakt hubena a hrozí, ze by se tam dítě zaseklo, tak radši udělají císaře.

zekrt
19. čer 2023

Taky mi pánev neměřili, jsem hubená, ani boky se mi nerozjely a porodila jsem skoro 4kilové dítě (pak mi udělali při šití pár stehů a netuším kde, nevím o nich). Tělo si poradí.

jancazao
19. čer 2023

@krisstina93 před prvním porodem jsem měla 48 kg, přibrala 15. Vypadala jsem úplně stejně jako kamarádka, které děťátko pánví neprošlo.

nikkigingerbread
19. čer 2023

Já měla míry 23 - 20 - 27 - 15, coz je opravdu hodne uzka panev. doktorka mi slibila SC, i kvuli velkemu odhadu mimina. na check inu v porodnici se mi doktor vysmal, ze mereni panve se precenuje a ze bud to pujde a nebo to proste nepujde. Dcera narozena 3270g 50cm, porod hnusny, dlouhy, uz uz ji chteli vycucnout vexem. Nakonec jsem zabrala, dcera konecne vylezla a ja z toho vysla se zlomenou kostrci. Jestli budu rodit podruhe, tak si budu stat za tim ze chci sekci 🤷🏼‍♀️

teate
19. čer 2023

U mého prvního ditěte to řešili hodně. Malá měla odhad přes 3kg (běžný dítě) a MUDr. už se bála, že to bude na mou pánev a obecně výšku a konstituci moc. V den termínu mi ji nechali nakonec vyvolat. Narodila se 3100g. Druhý dítě už mám 3400g. Ale zlomila si klíční kost.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru