ahojte,mám dotaz minulý čtvrtek 32tt jsem měla kontrolu a malej neni otočený hlavičkou dolu.Dr. říkala,že když by nebyl otočeny dá se rodit koncem pánevním.Nedá se rodit když by měl dole nožičky.Dr. řikala,že si vybrat nemohu jak chci rodit, ale nechci jako prvorodička rodit koncem pánevním.Dalši kontrolu mám za 3 týdny 35tt.Kamarádka mě radí,že jak nebude v 35tt otočený mám si zavolat do porodnice(chci rodit v Ostravě-porubě) a domluvit se s doktory.Taky se bojim, aby oni taky nebyli pro to abych rodila koncem pánevním. Co mi radíte vy?😔
@schybolova Fakt? já chci právě do poruby..😊 Když bych si do porodnice zavolala a domluvila se snimi co a jak po všech vyšetření.Ale nevím, zdá by císař udělaly neměla bych žádanku od mojí dr. A nechci, aby moje dr.byla nějak naštvaná,že jsem si vše vyřídila sama a bez jejího souhlasu.Ona mě říká,že KP se dá rodit i u prvorodičky.Takže mi císař ani nedoporučuje,jenom v případě,že by malej měl nožičky dolu.😔
@verisek93 ja myslim, ze jak te tvoje dr. preda do pece do porodnice tak si to tam v klidu pak domluvis. Ted bych to neresila, miminko se muze jeste stale otocit😉 a v porodnici ti pak sami reknou zda ti doporucuji rodit prirozene nebo jit radeji na sekci.
@schybolova Já vím, ale říkala mi,že moc nedává tomu, aby se otočil,protože má málo místa. Když by v tom 35tt nebyl otočený,tak bych si do porodnice zavolala hned a domluvila si ten císař. Poruba přebírá do své péče rodičky od 36tt.
@verisek93 Já měla malou na kontrole ve 32. týdnu KP a v 35. týdnu byla otočená hlavou dolů a už tak zůstala 😉 Doktor mi říkal, že se mohou otočit kdykoliv, dokud nejsou sestoupená hodně dole. Ještě bych neházela flintu do žita. Ale kdyby se neotočila, tak já osobně bych si KP vaginálně rodit netroufla...
@fallingstars právě proto. 😔 a když v tom 35ttt nebude otočený,tak už tomu nedávám,že by se otočil,protože ma i malo protoru.
@verisek93 tak pokud berou do pece od 36tt domluvila bych se pak az primo v porodnici osobne. On ti stejne dr asi rekne ze se klidne muze otocit i v den porodu😉 nicmene bych to resila az v tom 36tt pokud ti nepraskne voda nebo neco tak by ti ho stejne naplanovali az tak 38-39tt😉
@verisek93 a hl. si myslim ze te tvoje dr zbytecne stradi porodem kp. V porodce ti podle me sami reknou o sekci.😉takze fakt se kvuli tomu nenervuj a uzivej si posledni tydny v klidu🙂
@schybolova děkuji moc 😊 já jen chtěla vědět názor 😊
@verisek93 dcera zůstala hlavou nahoru, měla ještě vyčuhující nožičku, dr mě v 36 tt předávala do péče do Poruby a tam mi dr hned navrhnul císaře, takže bych vyčkala a domluvila se přímo osobně v nemocnici. U prvorodiček při KP je císař vždy navržen a záleží na mamince, jak se rozhodne. Držím pěsti, ať je to ok
A co doktorka, nejake cviky ti neporadila? U nas v cervnovkach holky take nemely otocene mimca a cviči na to nejake cviky 😊
Možná se ještě otočí do 34. týdne. Záleží i na hmotnosti miminka.
Můžeš zkusit cvik:
Klekněte si na kolena s mírně roztaženýma nohama, aby mělo bříško dost místa, a opřete se o dlaně. Páteř prověste dolů (hýždě jsou výš než bedra), podle chuti v poloze setrvejte. Můžete se také spustit hrudníkem až na podložku a ruce si dát podél těla. Další možností je „indický most“: lehněte si na záda, lýtka přisuňte co nejblíže k hýždím a zvedněte pánev.
@verisek93 ja by som radsej rodila KP prirodzene ak by to slo, ale urcite ta nechaju vybrat. nikam nevolaj, to je zbytocne. inak ja som mala este v 35tt mimco naopak, chystala som sa do poruby na obrat (tiez moznost), a dnes v 37tt som zistila ze sa otocil dolu hlavou - pravdepodobne pocas poslednych 3 dni 🙂 a to ma pritom uz ted 3200 g 🙂
@svatule děkuji 😊právě jak budu na kontrole v 36tt tak bych chtěla do Poruby se domluvit na ten císař?ale k moji dr. se chodí až do konce těhotenství. a nevím,zda mě v Porubě přijmou i bez žádanky,protože mi ji dr. asi nedá,kdyz mám vše v pořádku až na to že neni hlavičkou dolů a pořád mě říká ze KP můžu rodit i jako prvorodička 😒 Což si myslím,že je blbost.
@verisek93 hele ja nevim jestli je to tak vsude ale myslim ze jo. Urcite muzes kamkoliv do porodnice bez zadanky. Normalne bych tam v tom 36 tt zavolala a objednala se, toto vse ;) ja taky zadnou zadanku nikam nemela 🙂 a mela jsem dite KP, rodila jsem císařem. Doktor rikal, ze bych mohla i normalne, ale ze je to na me. Ptala jsem se, co by si vybral on a on na mě, ze nevi, ze je rad, ze si vybirat nemusi 😀 nakonec jsem byla za cisare rada, mala mela pres 4 kila a 55 cm
@junkka Jej to jste pobavila😀 "co byste si vybral vy"😀 Tak tedy zavolám do te porodnice pokud v tom 35tt nebude otočený😊 A ja dr. řekla že normálně rodit nechci když je KP,ale ona mi řekla,že si právě vybrat nemohu jen když by měl malej nožičky dolů. jinak ve 32tt měl malej 2834 gramu ted jsem 33tt.😊
@verryk Právě ja si taky myslela,že si mohu vybrat při KP jako prvorodička se rodit KP bojim proto bych radši císař.Ale moje dr.že si vybrat nemohu atd,přitom ti co měli problem co já tak si mohly vybrat a nevím zda do poruby mohu být převzata do péčé a domluvit se snima bez žádanky.
Ahoj, vzdyt ma mimi jeste cas se otocit, zbytecne se nestresuj 🙂
Do porodnice nemusíš mít žádnou žádanku. Jen někde (třeba u nás v Táboře) chtějí návštěvu asi týden před porodem a něco se sepisovalo. Měla jsem taky KP, taky první dítě a gynekolog se pro císaře moc nepřikláněl. V porodnici rovnou navrhli císaře. Neboj se.
@verisek93 ahoj ja mela malyho taky KP.sedel si na nozickach a vubec se neotocil. Pritom kdyz se narodil tak mel 3235g.muj doktor primar nemocnice je rozumny chlap a sam mi rekl, ze by mi vaginalni porod nedoporucil vzhledem k moznym rizikum poskozeni miminka. Vse u nas bylo v poradku jen ta poloha. On nerekl, ze musim na cisare jen mi to doporucil. Rozhodnuti je na tobe a nikdo te nemuze nutit. Asi bych nerikala, ze si muzes vybrat, i kdyz to tak zni. Porod cisarem se bezne planuje na 39 tyden.doporuci ti epidural maji na ten samotny porod vice casu nez pri narkoze. No prvne kdyz mi rekl, ze musim na sekci tak jsem z toho nebyla nadsena, ale zdravi maleho pro me je hlavni. Ve finale sekce nebyla tak hrozna jen proste neprijemny epidural a pak ty tlaky jak ho tahali ven🙂 jizva zase tak nebolela a celkove celkem asi za 14 dni ok. Hoji se to vsechno uvnitr dlouho, ale normalni porod taky neni bezbolestny🙂 neboj se toho dobre to dopadne. Jo a u nas v nemocnici chodis sepisovat porodopis asi v 36 t, kde uz si domluvis co a jak i s anestezilogem atd. Zadny doporuceni nepotrebujes jen teh.prukazku:)
Muj se otocil ve 33tt. Porodni vaha 4300g a 55 cm, takze mista i casu ma dost, neboj 😉
Radím nestresovat se... Ještě má mimi čas 😉 Taky se malý přetočil z ničeho nic hlavou nahoru/celou dobu dole/ a zaskočilo mě to. Zvažovala jsem i obrat, ale nakonec jsem si řekla, že on ví, jak chce na svět. Nakonec se přetočil zpět a rodila jsem normálně. Hodně štěstí!!!
boze co to je za doktorku, ze te takhle nervuje. naopak u prvorodicek dost tlaci, aby pri KP sla na cisare, zvlast kdyz je miminko vetsi. vim ze holky resily kde rodit KP a byl problem sehnat porodnici, kde by do toho u prvorodicky s odhadem 3,5 kg sli.
@verisek93 Az budete v porodnici, císaře si domluvíte. Většinou se chrání před komplikacemi (kterých je u kp vic než u porodu hlavou) a císaře navrhnou sami..
Krom toho máte ještě čas, je velka šance, že se ještě otočí. Dítě si misto najde. Vyprávěl mi jeden porodník, že ráno při kontrole před císařem (kvůli kp a velikému dítěti po termínu) měla rodička dítě kp, za chvili ji fikli a dítě normalne hlavou dolů.. ona dotycna si výraznějších pohybu prý ani nevšimla.. takže možné je všechno🙂
Mne osobne se dite otočilo cca týden před porodem.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ja nechci kecat, ale mam pocit, ze prvorodicky, pokud si to ony vylozene nepreji, KP rodit nenechaji. Mozna je to porodnice od porodnice. Mmcj kamoska byla taky kp av porube ji brali sekci😉