Včera jsem se v poradně dozvěděla, že mě čeká císařský řez. Čekám třetí miminko, oba syny jsem před šesti a sedmnácti lety rodila normálně. Pan doktor mi řekl, že si mám sama zvolit formu anestezie. Jsem absolutně bezradná. Mamky, co máte zkušenost, poraďte, prosím, ráda vyslechnu každý názor.
@ventilkova u plánovaného císaře bych jednoznačně volila spinální anestezii (i jsem si ji zvolila), je šetrnější k rodičce i dítěti, víš co se děje kolem tebe i s dítětem po celou dobu "porodu" a můžeš reagovat kdyby se ti něco nelíbilo, a můžeš mít miminko u sebe v podstatě hned po porodu - aspoň na chvíli.
@ventilkova spinál je fajn,když ti ji správně anesteziolog napíchne.Což mně se nestalo a byla to noční můra.Příště bych si radši zaplatila epidurál
@petrajurinova dekuji za odpoved🙂 dali ti mimi hned? Na jak dlouho? A potom az kdy?
spinál jsem měla dvakrát a v pohodě, ale nemůžu posoudit jestli by celková anestezie byla lepší, protože jsem jí neměla. Mě to bylo anesteziologem doporučeno, že je to pro mě i miminko lepší. U druhého byl problém s napíchnutím (skolioza), při prvním to bylo v pohodě. Při prvním se mi zas dělalo trochu zle a blbě se mi dýchalo, při druhém to bylo mnohem lepší, záleží jak je anesteziolog šikovný. Mimi v obou případech mi ukázali už na sále a nechali ho chvíli přisát, zatímco mě šili. Pak jsem byla převezená na normální pokoj (v naší porodnici nedávají na JIP) a mimi mi donesli asi za dvě hodiny možná i dřív (úplně přesně si to nepamatuju) ale vím že to nebyla extra dlouhá doba. A pak mi ho nosili pravidelně (určitě by mi ho nosili častěji, kdybych si o to řekla, ale upřímně řečeno, když se člověk nemůže hnout, tak je rád, že se o něj sestřičky postarají). Jinak mě asi třetí den od operace v obou případech dost rozbolela hlava a nemohla jsem hýbat ani krkem (zablokovaná páteř). Prý je to častá komplikace. Za několik dní to bylo dobré, pomalu to odeznívalo.
já měla pokaždý spinál a rozhodně bych neměnila 🙂 jednak víš, co se s tebou děje skoro celou dobu (většinou při šití se už tak pospává... 😉), kdyby se vyskytl nějaký problém, tak to víš hned, ale hlavně!! to očekávání, když to miminko vyndaj a ty poprvý uslyšíš jeho pláč, to se prostě nedá popsat ten pocit, to si musíš zažít. Chápu, že ty, co rodí v celkový, jsou o tohle ochuzený a pak si třeba i hůř hledají cestu k mimi. Tady jsi u toho a hned ti ho ukážou a po zabalení i položej na rameno, můžeš mu hned dát pusinku. Určitě bych se narkoze vyhýbala, co by to šlo 🙂. Nenech se obrat o ten dojemný okamžik prvního nadechnutí 🙂 (jsem se teď sama dojala 😀 )
@damada mě jsi dojala taky🙂) aaach ty hormony;) myslim, ze asi vim, jak se rozhodnu ... Uspat uplne se dat nechci...
@lenicka07 dekuji moc za nazor ;)
jsem pro spinál, sice se nad tím blbě přemýšlí, ale je to šetrnější a člověk hned slyším a vidí mrně ... zrovna před týdnem jsem absolvovala a na to jejich "a teď rodíme" a vytáhli ho a začal křičet, nezapomenu.
Rodila jsem dvakrát císařem...poprvé celkovka a podruhé epidural. Po celkovce jsem veškerou bolest zaspala a nemohu říct, že bych se ma mimi těšila méně a musela si k němu hledat cestu. Druhý zážitek byl opravdu nádherný. Vidět miminko hned po narození...je prostě krása. Musíš si ale vytrpět následné bolesti, když všechno pomalu přichází k sobě. Po druhém porodu, ač byl určitě šetrnější nejen pro mě, ale i pro malého, mám stále problémy s bederní páteří - ploténky. Když je horší rok, i dvakrát ročně skončím v nemocnici na infuzích. Bohužel tyto své problémy přičítám epidurálu!!! Teď čekáme třetí. Doktor už mi oznámil, že bude opět císař a já řeším dilema, jak budu rodit????? Zatím pátrám po netu a se svou neuroložkou probírám jednu variantu po druhé. Nevím nevím.
@hofka1 dekuju ;) to je des.... Takovyhle odpovedi, bulim tu jako pitomec ;)
Ach ty HORMONY...
@libara no to mi povidej... Tohle tehotenstvi je pro me v tomhle ohledu nejhorsi ;)
já zatím dobrý. Taky mám doma 2 kluky. 15 a půl a necelých 12 let. Zatím nic neví. Čekám na všechny vyšetření a jestli bude vše OK, povíme jim to. Jinak se moc těším. Co tvoji kluci ?? Těší se na sourozence?? Jak reagovali?? Naši si už 6 let přejí " bráchu", nicméně si myslím, že nám přibude holčička...tak nějak to cítím. No třeba se pletu. Jen mám často obavy z věku. Porodím v 39 letech....STARÁ MATKA. Termín máne 05/2014.
@ventilkova určitě spinál, je šetrnější a jsi při vědomí a můžeš mít hned miminko u sebe. Já to taky tak chtěla, ale prostě mi to nezabralo, břicho jsem pořád cítila, tak mě nakonec uspali celkově.
@libara kluci už to samozřejmě ví...jen my jsme udělali takovou jednu věc 🙂 všichni si myslí, že budeme mít třetího chpalečka 🙂))) tak se moc těším na reakce....na sourozence se těší a pořád vymýšlí jméno 🙂 nevím, jak ten mladší, ten možná bude trošičku žárlit...ale ten starší bude určitě ze sestřičky poto.......a stará matka? prosim tě...když může mít někdo první dítě v pětatřiceti, tak proč ne ty třetí v 39 letech.... já to stihnu v 38 🙂
@sonka.77 no to mě jako vůbec nestraš...jak nezabralo???? to je jako možný, jo? vždyť snad přeci anesteziolog ví, co dělá, nebo se pletu??? to je teda hrozný....
@ventilkova někdy se to stane, každý člověk je jiný, někomu taky musí opíchnout zuby třema znecitlivujícíma injekcema a jinému stačí jedna. Ale myslím, že většinou to zabere.
@ventilkova Za mě jednoznačně spinál, ale také přidám zkušenost. První dcera pro nepostupující porod a velikost pánve akutním císařem v celkové anestezii. Nebyla jsem psychicky na císař připravená, ale jak píší maminky, zaspíš to a postupně ti dávají od bolesti. Druhé mimčo plánovaným císařem ve spinálu a připadá mi to přesto lepší, že vidíš miminko, že je v pořádku, slyšíš ho plakat a jakmile to přicházelo k sobě, prostě jsem si řekla od bolesti, jakmile mě odvezli na JIP, mohla jsem volat manželovi, to jsem u celkové byla schopná až druhý den. Je pravda, že při té přípravě na operaci jsem se třepala jak ratlík, nervy dělali svoje a já jsem pořádný nervák.
@ventilkova Jinak ještě k tomu, že to někomu nezabere. Myslím si, že se určitě nemůže stát, že by řezali do živého, prostě jak jsem necítila nohy tak bylo jasné, že to začíná působit a na to se ptali. Ještě mě napadla jedna věc, která byla tedy u spinálu negativní, těžko se mi dýchalo a měla jsem pocit na zvracení, jakmile jsem to ale řekla anestezioložce, okamžitě mi přidala něco do kapačky a bylo po problému. Jinak také se jim nepodařilo píchnout mi to napoprvé, ptali se mě, jestli cítím v okolí mravenčení jako elektriku a to jsem pořád cítila a něměla jsem to cítit.
@vec01 jo, špatně na mdloby se mi udělalo taky, chvíli po umrtvení, pustili na mě kyslík a za chvíli dobrý .. a pak ještě jednou, ale spíš zase na zvracení, něco mi dali vykapat a rychle odeznělo. Taky jsem dlouho dokázala hýbat palcema u nohou, ale to prý nevadí, taky jsem nic necítila a pak i palce zatuhly🙂
já měla pokaždý celkovou a v pohodě.
já měla původně císař plánovaný, ale malá se rozhodla sama na svět přijít o dva týdny dřív a šlo to tak rychle, že z toho byl akutní císař. Zvolila jsem ale spinál a jsem za to ráda, ta možnost vidět miminko hned co jej vytáhnou ven a moci si ho opusinkovat než ho odnesou na mytí a do inkubátoru..... to je zážitek a krása, která alespoň minimálně může vynahradit to, když člověk nemůže rodit přirozeně a být s miminkem hned po přirozeném porodu.
co se týká rekonvalescence, tak tím, že byla malá už daleko v porodních cestách, tak ji nemohli vytáhnout a natrhla se mi děloha i jinde, než byla rozříznutá, větší ztráta krve, ale i bez transfuze jenom s větším zavodněním to šlo "ustát", anesteziolog se neustále ptal jak mi je a i ta rekonvalescence potom byla celkem v pohodě. Přes noc jsem si poležela a druhý den po překonání toho prvního vstanutí z postele už jsem běhala jak čamrda 🙂 🙂 🙂
jo a píchali mi spinál na dvakrát, při prvním pokusu mě zároveň chytloa kontrakce a jak jsem sebou škubla, tak se to nepovedlo.....ale na podruhé už dobré 🙂
Já byla pro spinál. Ono vlastně v porodnici se tak nějak už předpokládalo, že ho budu chtít a o jiné možnosti jsme se vlastně ani nebavili, i když vím, že by byla. Bála jsem se toho, ale nakonec to bylo celkem v pohodě. Vpich je nepříjemný, ale dá se vydržet. Horší snad bylo cévkování 🙂 Bolest necítíš žádnou, jen tahání, škubání, "stříhání". Ale opravdu to nebolí ani chvilku. Jen je to nepříjemné a ke konce se mi už hůř dýchalo a anesteziolog se mě ptal, jestli chci trošku uspat, ale odmítla jsem, že už to vydržím. To už byl malý venku a šili. šití trvá nejdýl, ale zase mi na sál dovezli malého a mohla jsem ho hladit a obdivovat 🙂 Hned jak mě odváželi ze sálu, tak mi v takové "chodbě" přiložili malého k prsu. A přestože se narodil o 3 týdny dřív, hned se přisál. Možná i díky tomu se mi krásně rozjela laktace. Někteří straší bolestí hlavy, já měla štěstí a nic takového se nekonalo. Sestřičky mi zakazovaly zvedat hlavu, vůbec jsem s ní nesměla hýbat a lily do mě hodně tekutin. Asi proto. Takže nezvedat hlavu a pít! Z miminka sice uvidíš jen vršek hlavy, ale stojí to za to. Znova bych rodila zas jenom spinálem. Miminko hned uvidíš, můžeš kojit a to stojí i za ty nepříjemné chvilky. Pokud máš otázky, tak se ptej, mám to čerstvě v hlavě 🙂
@monihart dekuji moc za odpoved... Uz treti noc jsem poradne nespala.... A to mam jeste dva mesice tedy asi sest tydnu cas... Pan doktor rikal, ze se to udela cca o deset dnu drive.... Rodila jsem dvakrat ňormalne, a tak je pro me cisar docela strasak
Ja bych radeji volila spinal. I jsem si ho vybrala, jak jsem Ti psala jinde, ale byly problemy a celkova narkoza. Taky jsem chtela zazit ty prvni okamziky po porodu, videt a slyset malyho. Uspat Te muzou vzdycky. U me to byla zalezitost par vterin. Problemy z anestezie (spinalni ani celkovy, vlastne jsem mela obe), jsem nemela zadny
@ventilkova Tak po mém zážitku z císaře by pro mě byl strašák normální porod 🙂 Když jsi zvládla toto, císaře dáš úplně z přehledem. Neboj, pokud je to plánované, většinou nebývají komplikace. Horší je to u akutních císařů, tam to může bolet. Tohle mi i říkala kamarádka gynekoložka, takže to není jen z mé hlavy. Jo a díky hodným sestřičkám, které mi píchaly injekce proti bolesti na požádání, mě nic nebolelo ani potom.
rozhodně spinální. Také jsem měla plánovaného císaře a spinální a všechno v pohodě. Byly se mnou dvě holky v celkové a ty si mnohem víc stěžovali na bolest břicha....
@monihart moc ti děkuji za zkušenost a že jsi se se mnou o ni podělila 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Mela jsem akutniho cisare v celkove narkoze. Pokud by me jeste nekdy cekala sekce,chtela bych spinal,abych byla duchem pritomna. Z intubace jsem mela trosku pohmozdeny jicen,jinak jsem narkozu zvladla v pohode. Holky po spinalu bolela zada. Jo a krasne jsem se po ni vyspala ;