Rodily byste koncem pánevním?

m_tina
5. kvě 2019

Sly byste znovu do prirozeneho porodu pri poloze KP?
Ns obrat jit spis nechci, verim, ze miminko ma k tehle poloze nejaky duvod. Zaroven vim, ze se muze jeste kdykoli otocit, ale uz o tom vsem dost premyslim.
S nejvetsi pravdepodobnosti nebudu mit velke miminko, prvni mel 3kg a tohle ma zatim presne podle tt.
Jenze je taky vic nez realne, ze mi budou opet porod vyvolavat (zdravotni problemy, nenechaji me prenaset) a tak me zajimaji zkusenosti.
moc vsem dekuji!

mona91
5. kvě 2019

Osobně jsem nerodila KP, ale byla jsem u par přirozených porodu KP z druhé strany. Nikdy bych do toho nesla. Jediné kdy to bylo v podstatě bez problému bylo u paní co rodila počtvrté a vždy nekomplikovany porod a teď naštěstí nejmenší dítě (předchozí děti okolo 3,5-4kg a tohle 2,8) ale rikala pak taky ze by do toho nesla znovu. Bolest se dá přežít jako u každého porodu, větší nastrih už třeba nese riziko horšího hojení, ale co nejvíc porod KP nese obrovské riziko pro dítě a vznikají často komplikace, proto se tomu předchází plánovanou sekci, není to pro nic za nic. Rozhodnutí bude na tobě to individuelni, ale osobně bych do toho nesla, nese to víc rizik než sekce.

V kolikátém jsi týdnu a to se ještě neotocilo, nebo se otočilo KP teď někdy? Mě se dcera teď otočila tři týdny prd porodem a další týden už byla zase tak jak měla 🙂 tak věř, že si třeba dá říct 😉 Každopádně já KP nerodila nikdy a jsem přesvědčená, že bych do toho nešla. Několik lidí znám a bylo to prý hrozné 🤨 Takže u mě když řekl, že se otočila tak jsem věděla že 100% císař a smiřovala jsem se s tím 🙄😉a ono ani v té porodnici co jsem rodila by to přirozeně nenechali.

m_tina
autor
5. kvě 2019

@mona91 dekuji za nazor 🙂 za me je KP fyziologicka poloha a indikaci k cisari porad nejak nechapu... mam v okoli par porodu kp a vsechny v pohode a dokonce i par rikalo, ze lepsi jak hlavickou... ale dekuji za info, proto sem se ptala i tady 🙂

m_tina
autor
5. kvě 2019

@veronikaveronikaveronika jeste mame cas, pprad je kp a netoci se, budu zacinat teprve 34tt, prvni se mi tam tocil a jeste do 36tt byl na kazde kontrole jinak a i ja citila, ze je porad jinak, tohle je usazene a ani se nehne... nepanikarim, vim, ze mame cas, ale zaroven chci uz mit prehled o informacich a moznostech atd 🙂 pro me je cisar posledni moznost a v moji porodnici neni kp indikace k cisari, pokid k tomu neni nic dalsiho, zaroven delaji i obraty, to asi zkouset nechci... porad mu domlouvam, at se otoci, ale zaroven verim svemu diteti, ze vi, proc to dela 🙂

malinkaelinka
5. kvě 2019

Já jsem byla nedávno na přednášce a diskuzi s gynekoložkou a téma porodu KP tam s ní holky dost řešily. Říkala, že to nikdy není stejné a je spousta faktorů, podle kterých se rozhoduje zda doporučit porod vaginální nebo sekcí. Takže já bych dbala na doporučení konkrétního porodníka, který tě bude rodit. Pokud má zkušenosti s těmito porody a viděl by to u tebe na hladký průběh, šla bych do toho.

petramana
5. kvě 2019

@m_tina jeste pry zalezi i na pohlavi - pokud je to kluk tak je pry riziko zaseknuti pytliku v porodnich cestach a v jeho dospelosti problem s plodnosti - tak mi to vysvetlil muj gyn a i to rozhodlo, ze jsem chtela cisare 😉

m_tina
autor
5. kvě 2019

@malinkaelinka moc děkuji...určitě to budou v porodnici hodně řešit a zkoumat a rozhodně dám na názor doktora, ale chci mít jasno v sobě, co je pro mě ještě přijatelné a co už ne 🙂
@petramana zajémavé, to sem nikde nečetla! děkuji! my pohlaví nevíme :D

neomenia
5. kvě 2019

Videla jsem 2 Kp spont. jako zdravotnik a byly ok. Zalezi hodne na hmotnosti mimca. Kp nani poloha neroditelna, jen anomalni. Rizikivejsi je, ale stoji za to porovnat, co pro tebe obnasi vetsi riziko - operace ( SC) nebo vetsi nastrih pri spont. porodu? Ja bych do toho sla. Jen bych si domluvila zkuseneho porodnika.

neomenia
5. kvě 2019

Hele acviky na otočení mimca jsi zkousela?

jaja01k
5. kvě 2019

Já jsem rodila KP druhého syna. Na přirozeném porodu jsem nijak netrvala, v porodnici mi to doporučili, že prý by v mém případě byl císař zbytečný. Mimčo bylo v ideální poloze, váhový odhad 3 500 g a byl to můj druhý porod dost brzy (13 měsíců) po prvním. Porod byl úplně v pohodě. Ani jsem se nijak nebála, nějak jsem prostě věděla, že to s prckem zvládneme. A věřila jsem doktorům, že kdyby se jim cokoli nezdálo, okamžitě by to ukončili a šla bych na sál.
V tvém případě bych se ale bála toho vyvolání, do toho bych asi nešla.

m_tina
autor
5. kvě 2019

@neomenia na cviky už sem koukala a hodlám začít, třeba se nechá přemluvit 🙂 dr v porodnici to ještě řešit nechtěla, že je čas, což je pravda...a právě, já se chci asi hlavně vyhnout cs, mám doma ještě jedno dítě a nechci ležet týden v nemocnici, nehledě na to, že mě se bude cs vhledem k postavě špatně hojit...první měl 3kg, ted to nebude velké mimčo taky, typuju, nic tomu nenasvědčuje...porodník je jasná věc, ale jak píšu, u nás v porodce opravdu nemají rovnici KP = císař, co jde, rodí vaginálně

m_tina
autor
5. kvě 2019

@jaja01k moc děkuji za pozitivní příspěvek 🙂 právě, to vyvolávání k tomu budu další věc...první byl taky vyvolávaný

lucifux
5. kvě 2019

Ahoj já rodila před měsícem KP, také vyvolávaný, kvůli tomu abych nepřenášela. Na konec jsem rodila 40+1. Co se týče té první doby, tak to jsem doslova lezla po čtyřech, bolesti fakt strašný. Ale druhá doba porodní, šla bych znovu, užila jsem si to daleko víc jak předchozí porod, který šel normálně. Byl to krásný porod bez komplikací.

fouskovi
5. kvě 2019

U prvního porodu semnou na pokoji ležela maminka která rodila podruhé a zase KP a nechali ji přirozeně ono asi jak která nemocnice

lucifux
5. kvě 2019

@lucifux ty bolesti jsou sice hrozný, ale dají se vydržet.

m_tina
autor
5. kvě 2019

@lucifux moc děkuji za zkušenost! no já lezla po stropě i u prvního porodu, takže chápu 🙂 ono to bude tou vyvolávačkou, typuju...

lucifux
5. kvě 2019

@m_tina ta vyvolávačka je pěkně agresivní.

martiniquest
5. kvě 2019

Mne hrozil KP porod se synem. Nakonec se otocil ve 39tt. Pomohla jsem mu svicenim baterkou pres bricho, mluvila jsem na nej a rozpoustela strach z porodu. Kamaradka rodila KP a diky soukrome PA to slo hladce (polohovala ji) - v 1.dobe porodni. Bohuzel ji ve vyskovske porodnici napichali oxytocinem, nastrihli a donutili rodit na zadech. Ani k jednomu nebyl zdravotni duvod, jen to tam tak maji zabehle (k cemuz se radeji nebudu vyjadrovat). Nicmene to byl nekomplikovany porod. Ani ja si memyslim, ze KP musi byt nutne indikaci k sekci. Typu KP je nekolik a zdaleka ne kazdy predstavuje potencialni problem. Jen to v Cesku malokdo “umi” rodit. Vim, ze ve Zline jsou s prirozenym porodem KP v pohode.

hanik73
5. kvě 2019

Já jsem KP porodila dvě děti ze tří.A šla bych do toho klidně znovu.Prvního syna jsem v roce 1999 porodila přirozeně KP,váha 3750 g.Druhý syn se narodil v roce 2015 také KP,ale nakonec cs,váha 2850 g.Porod byl předčasný,ve 34 t.t. mi praskla voda a za 3 dny byl syn na světě.Chtěla jsem opět rodit přirozeně,ale porod nepostupoval,proto cs.Oba kluci snad od 20.t.t. byli KP.Jen první dítě,dcera, byla otočena normálně.Pokud je dítě KP,má to svůj důvod.

evikkk13
5. kvě 2019

Ja mela syna konstantne v poloze KP a otocil se ve 37.tt. Asi 2 tydny jsem zvazovala, co a jak a procetla spoustu nazoru a zkusenosti. Jsem presvedcena, ze dite ma svuj duvod, proc se neotaci. Mela jsem strach z pupecniku okolo krku a taky ze jo, mel ho. Pri otoceni si ho zrejme pritahl a pokadil se, mela jsem zkalenou plodovku a syn po narozeni infekci (9 dnu na JIP). Vzhledem k tomu, ze pri vaginalnim porodu hrozi az 4x vyssi riziko hypoxie a navic u chlapecku poraneni genitalii, jak uz bylo psano vyse, nesla bych do toho, i presto, ze jsem opravdu hodne nechtela CS. Mluvila jsem osobne s pani, ktera rodila KP, vse probihalo hladce az do chvile, nez dite vztycilo rucku a seklo se v porodnich cestach, na CS uz bylo pozde, kdyz ho dostali ven, museli resuscitovat a okamzity prevoz vrtulnikem, kde bylo nekolik dnu napojeno na pristrojich, aby vubec dychalo atd. Nakonec to mrnous zvladnul. A samosebou, toto se muze stat i pri vaginalnim porodu. Ale kdyz mi lekar rekl, ze mam pravo volby, rozhodne volim mene rizikovy porod pro dite a rizika beru radeji na sebe. Vim, ze mnoho zen porodily KP v pohode, ja bych na to nemela nerva, takze jen muj osobni pohled prvorodicky 😉

jancabr
5. kvě 2019

Důležité je být dobře psychicky naladěna a ideálně aby dítko byla holčička. Pak je vše "jednodušší".
Naše dcera byla od 28 tt KP, hověla si tam na prdelce, nohy hozené nahoru a pohoda. Chtěla jsem ve FNHK rodit přirozeně, vše bylo v pořádku - velikost dítěte, váha těsně kolem 3 kg, dobrý rozměr pánve, já pozitivně naladěna .... no praskla mi voda týden před termínem, ale měla jsem díky KP překrvené hrdlo a voda tekla "krvavá". To mě vyděsilo a vše se mi stoplo. Jako prvorodička jsem netušila, že by to mohlo být normální. Že se ta plodovka obarvila až při průtoku přes to překrvené hrdlo. Takže jsme jeli hned do nemocnice, tam nepříjemná sestra při příjmu, doktor do mě hrábnul jak do krávy a že počkáme, co se bude dít. Kontrakce stále nikde. Tak mě šoupli na pokoj, manžela vyhnali domů. Po 30 hodinách čekání jsem šla na CS. Věřím, že kdybychom zachovali chladnější hlavu a já nebyla vylekaná a odtržená od manžela, porod by se normálně rozjel. No poučení pro příště.

merope
5. kvě 2019

Já rodila předčasně, kvůli preeklampsii. Malý se mi KP otočil až po příjmu do porodnice. Prý KP, vysoký tlak a ještě 33tt - jasný císař. Skoro do konce šestinedělí jsem lítala na kontroly s jizvou a pak jsem ještě doma zjistila, že to, co jsem myslela, že už je zahojené, pořád zahojené nebylo. Až teď, 2 měsíce po porodu, se dá (snad) říct, že je vše ok. Na gyndu jdu zítra, tak snad je v pořádku i vše "pod" (pořád tam mám zatvrdlé boule, ale zmenšují se). To jenom, že CS prostě není "raději než nástřih, ať ho vytáhnou ven".

maggiele
5. kvě 2019

Ahojky. Ja jsem rodila KP prirozene syna. Porod se rozjel sam ve 38tt a vse probehlo v poradku. Jedine co bylo tak mel hematom na hyzdi, ale ten do par dni sam zmizel. Doporucuji si vybrat dobrou nemocnici se zkusenymi odborniky a dat na doporuceni osetrujiciho lekare. Drzim palce🌸

madinina
5. kvě 2019

Jsem v 40 tt a stále miminko KP, věřím, že ví, proč takto je. Takže pokud se bude chtít na poslední chvíli otočit, tak se otočí, třeba pro to nemá podmínky. Každopádně jsem to hodně řešila se svým gynekologem, který je současně zást. primáře v porodnici, kde budu rodit.
Ani na chvilku mi nevymlouval vaginální porod. Řešili jsme to ze všech stran. Říkal, jak je nutné ale dodržet to, aby bylo dostatečné množství plodové vody tj hlavně aby nepřistoupil personál k prasknutí vody. Dále váha miminka, zda se jedná o prvorodičku nebo ne... a hlavně neurychlovat.
Já hlavně řešila i to, zda s tím má zkušenost personál porodnice nebot jít do porodnice, kde nemají s KP zkušenosti, tak je jasné, že se uchýlí k císaři. Já jsem moc ráda, že lékař na to vůbec netlačí. Je jasné, že nechci ohrozit dítě a kdyby se cokoli nezdálo, tak půjdu do císaře, ale klasický vaginální porod je prostě podle mě lepší, když jsou vhodné podmínky 🙂

pavca1982
Autor odpověď smazal
Zobraz
pavca1982
5. kvě 2019

Ano šla bych do toho znovu. Porod byl vyvolaný 8 dní po TP. Rodila jsem loni v listopadu. Syn měl 4040g a 52cm.Rodila jsem na čtyřech bez poranění. Po 20h. jsme šli domů😉

m_tina
autor
5. kvě 2019

@martiniquest bohužel dost časté, když už si někde na KP troufnou :( já co sem četla, tak v bohunicích právě KP rodí poměně často a neřeší to hned jako CS, tak uvidím...jako pořád jsem pozitivní, že se prostě otočí, ale chci být i vnitřně připravená na tuhle možnost 🙂
@hanik73 děkuji za zkušenost!
@evikkk13 děkuju! a jsem ráda, že jste oba v pohodě! taky věřím, že k tomu má dítě důvod 🙂
@jancabr to mě mrzí, že to takto dopadlo :( ale je hlavní, že jste v pořádku!
@merope chjo, když se daří :( tak snad už máte vybráno a bude vše ok! já právě znám asi víc rodiček po kp, co pohoda, než pohoda po cs, takže i to mě asi kloné na tu stranu vaginálního porodu a zajímaly mě další zkušenosti
@maggiele děkuji konečně i za pozitivní zkušenost!
@madinina držím palce, at vše dobře dopadne a je tak, jak má být! mám na vše kolem kp prakticky stejný pohled 🙂
@pavca1982 jééé, parádní! děkuji za tuhle pozitivní zkušenost 🙂

apacheee
AMBASADORKA
5. kvě 2019

Ahoj, já rodila KP jako prvorodicka. Krásný porod bez jediného poranění. A šla bych do toho znovu. Ale určitě to chce vybírat porodnici, kde mají ke KP a vaginálne pozitivní postoj. Já vše řešila s několika dr a priklaneli se k vaginálnímu porodu. Při dodržení pravidel prý není KP o nic riskantnejsi než při pph.

madinina
5. kvě 2019

@apacheee mohu se zeptat v jaké poloze jste rodila? 🙂

merope
5. kvě 2019

@m_tina Tak teď snad bude dobře, i když se mi z únavy sype tlak a psychika ☹ a chlap akorát prohlašuje, že si vymýšlím a že mám teda spát - do půlnoci blbne v ložnici s tiskárnou a že proč nespím přes den.Přitom přes den jen usnu, malý začne brečet a pokud ho ignoruji, jen to stupňuje - musím prostě vstát a jít vyřešit, co mu je...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru