Ahoj holky! Je tady někdo, kdo prodělal preeklampsii. Jsem 14 dnů po porodu a pořád mě trápí bílkovina v moči. Tlak už se celkem ustálil spolus otoky. Za jak dlouho u Vás preeklampsie odezněla???
taky jsem měla, bílkovina mi zmizela asi tři dny po porodu, otoky cca měsíc, ale tlak se držel vysoký víc než půl roku. a tak nízký jako před těhu už ho nemám ani teď.
Ahojky, me zustal po preeklampsii vysoky tlak, bilkovina zmizla hned po porodu a otoky na rukach a nohach sem tam mam, ale to sem mela i pred tehu diky vedru 😉
pitrisek:ahojky,tlak se mi sám upravil běhen šestinedělí a bílkovinu nevím jestli jsem v moči ještě měla.Otoky trvaly taky tak do šestinedělí.Ještě máš čas, aby se vše vrátilo do normálu.
fifa
nech si raději udělat vyšetření moči na bílkovinu. je to dost nebezpečné 😉
smilers
ty jo! ty netroškaříš s dětma 😉 😀 😀 😀
Ahojky,měla jsem taky prek.,jsem 2 měsíce po císařském řezu.Tlak mám pořád mírně vyšší.A ještě cítím otok pravé ruky,ale jen mírně.Ale myslím že časem se to vrátí do normálu.Bílkovinu jsem neměla.
soanpe:Dík za radu,radši si to nechám zkontrolovat.V čem to může být nebezpečné?
saon no netroškařím😀😀
fifa závažnost této nemoci spočívá v tom, že preeklampsie způsobuje poruchu funkce placenty a tak může dojít ke zpomalení růstu plodu v děloze. To může být poté důvodem vyvolání předčasného porodu. Ten je nutné postoupit v případě, že vysoce stoupne krevní tlak těhotné, dojde k poklesu funkce ledvin nebo se zhorší zdravotní stav plodu.
Preeklampsie se dá zjistit během těhotenství a neznamená, že neporodíte zdravé dítě. Panika tedy není na místě i když preeklampsií trpíte. Lékaři vás budou pravidelně kontrolovat a měřit krevní tlak. Ženám se také doporučuje aspirin, který závažnost nemoci snižuje. Budete také užívat léky snižující krevní tlak, které jsou pro vás i v těhotenství bezpečné. Úplná prevence proti preeklampsii zatím není vyvinuta, někteří lékaři doporučují užívání vitamínů C a E ještě před těhotenstvím.
Přehled komentářů
Moje preeklampsie (Ilona U, 04. 09. 2007 23:43)
Ahojky.já jsem měla taky preeklampsii.mĚLA JSEM STRAŠNĚ VELKÉ OTOKY PO CELÉM TĚLE,VYSOKÝ TLAK TAKY A HLAVNĚ BÍLKOVINU a tu jsem měla ještě půl roku po porodu 😠 při porodu mi odcházeli ledviny a ani ted nejsou 100%.na staré kolena mám počítat s tím,že budu s tím mít problémy mi řekla tchýně,která je zdravotní sestra a i doktorka spocializovaná na ledviny ☹ mě se malá kvůli gestoze narodila hrozně malinká-1940g a 44cm,a bylo to tím,že se jí nedostávaly živiny jak měly...je to hnus ta těhotenská nemoc 😝
apap • 1d • Včera ve 22:08
Ahoj, já ji taky měla. Při propuštění z porodnice jsem měla ještě špatné jaterní testy, tlak už byl v normě. Měla jsem jít na kontrolu k obvoďačce cca 3 týdny po porodu. Ta říkala, že mám ještě nepatrně zvýšené hodnoty nad normál, ale že mám dobrat léky a že se to samo upraví.
Ahoj!
Zhruba za týden či 8 dní mě čeká vyvolávaný porod právě kvůli hypertenzi. O preeklampsii se snad zatím nejedná - chybí bílkovina v moči - přesto se můj mudr rozhodl porod vyvolat. Bude to cca týden před termínem, ale mám strach a chtěla jsem poprosit o případné zkušenosti - nic totiž nenasvědčuje tomu, že by se mimi chystalo na svět... 😨
nagggi a co je to hypertenze?
Ahoj,
já měla taky preeklampsii a porod mi museli kvůli ní vyvolávat ve 37.týdnu a Anetka byla taky malinká (2,2kg).
Tlak mám mírně vyšší doteď,ale přikládám to taky kojení, že mi ještě lítá.Bílkovina zmizela asi po týdnu.
Maggi ničeho se neboj. 😵 Mně začali porod vyvolávat a malá taky rozhodně nechtěla ještě na svět. Měla jsem CS 2.A v pohodě jsem se rychle otevřela a porodila. 😉
Ahojky. taky mám zkušenost s preeklampsií, ale dopadlo to dobře. U mě se však jednalo spíše o preeklampsii "naroubovanou" - ještě před otěhotněním jsem občas měla vyšší tlak. Každopádně při prvním těhu to zůstalo jen u toho vysokého TK (ale léky to zvládly), při druhém z toho už byla klasická preeklampsie - s porodem se čekalo na 37+0, placenta už byla samý infarkt apod, ale syn je naprosto v pořádku a já taky, no a třetí těhu bylo bez jakýchkoli problémů, dokonce i bez vyššího TK.
naggi, vyvolávanýho porodu se neboj, navíc jsi už de facto v termínu (od 38.tt), já měla vyvolávaný všechny tři a čím blíže to bylo k termínu (resp. ten třetí týden po), tím to bylo lepší. Dokonce i ten ve 37+0 byl vcelku v klidu a to se klukovi ven fakt nechtělo. Mysli na to, že pro to malý je to nej řešení. držíme pěsti!
Ahoj, i já jsem měla preeklamsii. 1. těhu bylo úplně bez problémů, preeklampsie se objevila až u druhého. Od 7. měsíce otoky - úplně všeho (v 9. už mi byly sotva vidět oči), bílkovina v moči, tlak při kontrolách hraniční. Zatla jsem zuby, popřela doktorovi motání hlavy, bolest hlavy, mžitky před očima, jen abych nemusela ležet v nemocnici. Nebylo to moudré, vůbec nevím, co mě to napadlo. Nepřipouštěla jsem si, co hrozí malému, a o sobě jsem byla přesvědčená, že do konce už to nějak vydržím, jen ať si nemusím lehnout. Nakonec byl porod vyvolán ve 40. týdnů - zánět placenty a tlak 160/116. Naštěstí vše dopadlo dobře, malý měl 4kg a 52 cm, vše bez problémů. Já špatné jaterky, bílkovinu v moči a vysoký tlak - v porodnici jsme si poleželi týden po porodu, pak jsem na revers šla domů s léky na tlak. Během šestinedelí jsem sundala (vyčůrala) 20 kg. Po 2 měsících kontrolní odběry potvrdily ještě všechny hodnoty zvýšené ale s klesají tendencí. Poslali mě na sono ledvin - to dopadlo docela dobře, ale změny na očním pozadí od vysokého tlaku mám. Nyní je to 6 měsíců od porodu, tlak je stále vyšší, mám medikaci a čeká se, co se stane až přestanu kojit. Shrnuto: byla jsem nezodpovědný blbec. Kdybych si šla lehnout, ušetřila bych si krutý 9 měsíc a pravděpodobně i běhání po doktorech do dnes. Vyvolávaný porod byl u mě super, vše rychlé, zcela bez problémů (ale už byl v termínu). A všichni svatí stáli u malého. Dnes to všechno vím, ale ten těhotný mozek vše vidí trošku jinak ....
Ahoj všem!
Na MK funguje Wiki Modrého koníka, která je knihovničkou pojmů, znalostí a zkušeností maminek maminkám.
Máte-li tedy znalosti a nebo osobní zkušenosti s preeklampsií (eklampsií, DIC, Hellp syndromem), prosím, vložte je do https://www.modrykonik.cz/preeklampsie. 😉
Sdílení osobních zkušeností je ve Wiki daleko přehlednější než ve fóru a proto se snažíme, aby měly pod daným tématem místo právě ve Wiki Modrého koníka.
Děkuji Vám za sdílení svých znalostí a zkušeností, které budou spoustě maminkám k pomoci, radě a třeba i podržením v nelehkých životních chvílích. Děkuji Vám, že si navzájem pomáháme! 🙂
Mějte krásný den!
Jennyska
Modrykonik.cz - Asmira team
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
ahoj.
já měla preekl. a bílkovina mi zmizela sama.spíš jsem bojovala s tlakem ☹