Jen sdílím, ale je to důležité, stůjte si za svým, nebojte se:
https://www.facebook.com/notes/985920648094980/...
jo, taky jsem si vyslechla......třeba, když jsem šla u druhého porodu za sestrou, že už nemůžu ty bolesti vydržet (vyvolávali mi porod tabletou a 3/4 hodiny po zavedení tablety mi najednou začaly silné kontrakce po 2 - 3 minutách a trvaly nekonečných 7 hodin), tak mi odcekla, že porod prostě bolí a šla si sednout k obědu....v tu chvíli jsem měla chuť jí ten talíř s jídlem rozbít o hlavu
To je děs. Až mě to překvapilo že až tolik. Ale vlastně asi ano. Byla jsem onehdá na pohotovosti se zánětem močáku, přišlo to úplně najednou a během 2 hodin jsem nemohla vydržet bolestí... Po sestře jsem nic nechtěla, čekala jsem "spořádaně" (sice jsem totálně chcípala bolestí a nemohla jsem přitom na záchod, protože jsem věděla, že budu mět čůrat kvůli vyšetření, ale to oni neviděli, když byli zalezlí někde vevnitř), a přesto sestře stačila jen asi jedna normální věta, než začala chrlit podobné hrůzy. Můžu říct, že mi jen vhrkly slzy do očí a ani jsem jí na ty hnusy nebyla schopna nic říct. Jsou to fakt kr*vy, ty které se takhle chovají ☹
Musím zaklepat, ale ani jednu větu mi u porodu nikdo neřekl, naopak jen pomáhali a chválili. A kdyby jo, tak bych je vyřvala. A to jsem měla i porodní plán. Fakt můžu být ráda, že tomuto jsem se vyhnula. Akorát mi říkali, ať neusnu s miminkem v posteli, ale to jsem se i já sama bála. 🙂 Ale je fakt hrozný, že se toto ještě v dnešní době děje.
@jasminecek u obou porodu sem slyšela věty ve článku 😔
@jasminecek @elen222 @paracka A co byste tak řekly, ženy, že proti tomu funguje nebo co by proti tomu mohlo fungovat??
Já , kdybych znova rodila, tak si pozvu svou PA asi, už bych si na to našetřila... ale my asi druhé chtít nebudem.
některé sestry a PA v porodnici se tváří jakoby snědly všechnu moudrost světa a rodící maminky jsou "hysterky"..... chtěla bych vidět rodit je, beztak měla jedna za druhou císaře
tech vet teda je...ani jsem nedocetla. chtela bych na obranu rict, ze personal bojuje s nespolupracujicimi rodickami, mnohdy hysterickymi a tak nekdy musi byt i prisnost. idealne by tomu mel predchazet vyklad, co a jak je. ze nejdulezitejsi je miminko a co k tomu (nesmi zena tlacit driv, dychani atpod.). musim rict, ze informovana opravdu slusne a asi i dobra rodicka jsem byla az u tretiho porodu... mnoho tech vet je vazne nutnych, prece nebudete tlacit, kdyz jeste neni branka zasla atd... vazne ty vety ze tri ctvrtin nejsou tak strasne, jak to na prvni pohled vypada. je potreba vzit v potaz primo onen porod. mozna je tam neinformovanost matek (jako ja u prvnich dvou porodu, kdy na me u prvniho byli hodni a u druheho to byla katastrofa a ja pak mela trauma), ktere by pomohlo vcasne vysvetleni personalu. idealni precist knihu "nova doba porodni" a tu jsem cetla az pred tim tretim porodem...
.. já měla u porodu taky pipku sestru, ale jak jsem byla skroucená v bolestech, tak jsem pomalu nevydala ani hlásku, jinak bych z ní udělala dvě.. Ale vlastně, nač dělat z jednoho problému dva 😖 😀
Hustý...nějak jsem si to nebrala, ale spoustu z přečteného jsem opravdu u svého druhého porodu slyšela. U prvního nic z toho - o to víc mě to u druhého naštvalo - měla jsem v hlavě ten krásný, intimní porod první dcery v Neratovicích a najednou v Mladé Boleslavi všechno jinak...a největší boj byl, když jsem chtěla rodit na všech čtyřech, úmyslně jsem ignorovala asistentku, která mi pořád říkala ať se otočím...a těsně před finále mě najednou dvě čaply a sprostě otočily...příště tam už rodit nebudu🙂.
@verusky To je pravda - souhlasím, že třeba na mě u druhého porodu skoro křičely, ať nekřičím a tlačím...myslely to dobře - místo, abych tlačila správně, tak jsem se křičením vysilovala a tudíž to nebylo efektivní tlačení a přitom hlavička už koukala...také jsem malého pěkně zmačkla a měl modřiny na obličeji...jak jsem psala - také jsem si z toho moc nedělala🙂...
Jsem si to přečetla a to teprve budu rodit v prosinci, jo a poprvé, no fajn 😀
@kocour1 no prave... kamaradka rodila mesic prede mnou (loni) a kricela a kricela, oni ji to vsvetlovali, ale nic a po porodu se desne stydela. ze rvala na celou nemocnici. tak ja se snazila tlacit a opravdu potichu. i kdyz ta hysterie predtim ve me stejne byla.
tak nejak bych vysvetlovala ty jejich vety. v podstate opravdu jde KRITICKY O ZIVOT MIMINKA. a my jsme hystericke z bolesti a neposlouchame porodniky... ac jsem rodila potreti, presto jsem byla stastna, ze tam mam u sebe odbornika, ktery mi rika, co muzu delat.
Nikdy nezapomenu, jak jsem rodila druhé dítě, vyvolávaně. Neotevírala jsem se, ale dcera se přesto rozhodla, že půjde ven. Po mně se chtělo, abych udělala NĚCO, abych nerodila, když nejsem otevřená. Protože na sedm se prostě porodit nedá a basta. Takže "netlačte. Říkám vám, abyste netlačila! Musíte počkat! Já vám řeknu, až budete moct tlačit!" Já: "Já netlačim. Leze sama." PA: "Jak sama? Jak může lézt sama? Vy tlačíte! A nejančete nám tady!"
@maagda po císařáku jsem poslala doktora a v klidu, do určitých míst
Ja rodila 3x, pokazde v jine porodnici (Olomouc, Motol, Apolinar) a na podobne vety si nepamatuju. Naopak me vsichni chvalili, jak mi to jde.
@jahodi já rodila ve Vyškově a od té doby jim dělám reklamu. Na zádech mi bylo zle, tak vymysleli jak udělat monitor v sedě, zprvu k nám chodili jen málo, ať máme s manželem klid na pokoji, ptali se, jestli nechceme hudbu, svíčky nebo masážní olej. Navrhli léky a když jsem odmítla, nabídli homeopatika. Zeptali se jak chci rodit, řekla jsem že v sedě, donesli nízkou porodní stoličku (s velkým předstihem), abych si to vyzkoušela, bez mrknutí oka, sestra se pak plazila skoro u země 🙂. U porodu jsem hodně křičela, ale bylo to jak mantra, co nese vibrace tělem, hodně mi to pomohlo, nikdo neřekl ani slovo, ale tlačila jsem hodně efektivně, tak asi nebylo třeba mě korigovat. 3 kontrakce a bylo po druhé době porodní 😀 porodního plánu se drželi jak klíště. Doktor řekl, ať prasknou vodu a sestřička hned, že ne ne, paní má porodní plán a nepřeje si to. Tak mi voda nepraskla vůbec 🙂 až s hlavičkou, malý si ji nechal jako nárazník 🙂 takže sice mimo téma, ale já během porodu neslyšela jedinou výtku nebo zlou větu.
Ale zase když se porod daří, tak to není moc důvodů k nervozitě a nadávkám. Doktoři umí být potvory, psychologii mají jen okrajově. Ani o ni mnozí nejeví zájem. A to sem raději nepíšu, jak se chovali ke kamarádce na onkologii... To bylo doslova sado maso, řeznický pes a medvěd brtník by jim v empatii byli konkurencí.
jo, jo, je to o lidech, ja muzu takto delat reklamu znojmu, predchozi porody kyjov. ve znojme jen s porodni asistentkou, chtela jsem na boku a vyslo to 🙂 byla jsem nervozni, ze mi nedelaji klystyr (novy partner) a kdyz jsem se na to ptala, rekla, co resim, ze jsou to prkotiny, tak naopak uplne uklidnovala. v kyjove jsou trochu stresujici a vsechno dost striktne... ale zas pred osmi lety, treba se to zmenilo. v kyjove spolurodicka rikala, ze byl na ni doktor sprosty... ale jako nejsme u toho, verim tomu, ze pokud rodicka jde proti, musi ji nejak zastavit a kdyz to nejde, i zarvou... tenkrat jsem na doktorka byla nastvana (byl to ten, co vedl ten muj kriticky porod), ale az jsem ted u tretiho prostudovala vsechno mozne, treba byly duvody...
já porodila před 5ti týdny v Podolí a úžasný, nemůžu si stěžovat, řvala jsem hodně, nikdo nic neříkal, všichni příjemní, ochotní, snažili se mi pomoct, ale do ničeho nenutili. holt štěstí na lidi 😉
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Smutne. Na me nejaka mlada slepice doktorka hulakala pri kontrakci, kdy kontrolovala, na kolik jsem otevrena: Jeste jsem na vas pani ani nesahla, tak tady nekricte!
Skoda, ze jsem ji tenkrat nebyla schopna neco rict, priste bych ji nejspis kopla mezi oci